Sevgili arkadaşlar, Erzurum il sınırları içerisinde bulunan Tortum Gölünde (rakım 1027 mt) geçtiğimiz Cumartesi günü sevgili biraderim Murat’ın (stres_yapma) oltasına gelen bu Gökkuşağı alabalığını (Oncorhynchus mykiss) resimlerken, olgunlaşmış (?) yumurtalarının kendiliğinden döküldüğüne şahit oldum. Yumurta kesesi elle hafifçe sıkıştırılınca yumurta dökülmesinin daha da arttığı hatta kesintisiz ve neredeyse akarcasına keseden boşaldığını görmek bizler için oldukça şaşırtıcı oldu. Yeterli ipucu verebilir mi bir fikrim yok ancak, bu yumurtalardan hareketle bu merada bulunan Gökkuşağı alabalıklarının doğal yollarla (kendi kendine) üreyip-üremeyeceğine ilişkin merakımı giderme adına konuyu başta sayın hocamız Yakup ERDEM olmak üzere, siz sevgili amatör balıkçı üyelerimizin değerli görüşlerine sunmak istedim. Teşekkür ederim, rastgelsin tadında ve en güzel avlara. Selamlarımla.
Sevgili Kardeşim Nuri Bundan tam 38 sene önce daha gencecik bir bankacıyken,Türkiyede suni tohumlama ile alabalık üretmenin yollarını aradım. Bu amacla Avrupayı otostopla dolaştım.İsvicrede inceleyebildim.Teyze oğlumu razı edip İstrancalarda Aksicim köyünün eski muhtarı Mustafa Aydın ile bu işi kurma çabalarına başladım. Sonuç müspet gelişmedi,yediğim kazıktan sonra Trakyayı terk ettim.Benim terkettiğim oralarda şimdi 3 alabalık tesisi vardır. Bunları anlatmamın sebebi Gökkuşağı alabalığını iyi bilmemdendir. Uzun süre bu balığın menşeiKuzey Amerikadan başka yerde üreyemeyeceği sanılıyordu.Ancak artık bellidirki Gökkuşağı alabalığı Türkiyenin ve sair ülkelerinbulunduğu her akarsuyunda değilde,bazılarında doğal üreme yapabilmektedir. Sizin tuttuğunuzun ise o ortamda doğal üreme yapabilmesi bence mümkün değildir. Sevgiyle kal
Valla Kadrican biz tebliğin yalancısıyız. Şaka tabi. Yetkililer/resmi söylem; "Ülkemiz iç sularının hiç birinin doğal türü değildir. Kültürü yapılan bu balık kendi kendine üreyemez. Doğal balık türlerinin yumurta ve yavrularını yok eder. Hastalıklara karşı son derece dayanıklı olup, özellikle hassas olan doğal alabalık türlerine hastalık bulaştırma riski taşır ve doğal türlere karşı yem rekabetini lehine geliştirir." diye ifade buyurmuşlar. Ancak bazı ortamlarda özellikle sevgili hocamızın bazı çalışmalarında işaret ettiği gibi akarsu/derelerde uygun ortam bulup üreyebildiklerine dair tecrübeler de var. http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=27363 Göl ortamında ve bu balık özelinde durum nedir kendimce merak konusu olduğundan paylaşmak istedim.
O zaman ben de şunları merak ettim şimdi; -Gökkuşağı alabalık Tortum'a ne zaman aşılandı -Her sene bu balıktan belli bir miktar göle salma uygulaması devam ediyor mu? -Eğer devam etmiyorsa küçük boylar nasıl var oluyor? -Eğer salınıyorsa ve burada üremeleri sözkonusu değilse, göldeki diğer türlere karşı alınan tavrın nedeni nedir?
Muhterem üstadım, Yıllar yılı ülkemiz amatör balıkçılığına yapmış olduğunuz emsalsiz hizmetleriniz her türlü taktirin ötesindedir. Emekleriniz sayesindedir ki balık ve balıkavı olgusunda dönüm noktası sayılabilecek engin tecrübeleriniz ve halen de ifade buyurduğunuz şekliyle bilgi ve deneyimleriniz bizler için her zaman yön verici referanslarımız olmuştur. Daha nicelerimiz için ufuk açıcı olmaya da devam edecektir. Minnet ve şükranlarımla…
şu sıralar bu konu üzerinde çok derin bir araştırma içindeyim. görüyorum ki, daha iki sene öncesine kadar "kesinlikle üreyemez" diyen bilimsel çevrelerde de, günümüzde artık bu balığın belli şartlar oluştuğunda kendi kendine üreyebileceği görüşü hakim olmuş durumda. kimi görüşe göre ise bu kültür balıklarında üreme hissi yok. fakat üreme hissi olmayan balıkta havyar ve sperm oluşması çok olağan birşey olmasa gerek. yani düz mantıkla düşünürsek, üreme hissi var ki yumurta ve sperm üretiyorlar(benim görüşüm). geçenlerde derbent barajında gördüğümüz binlerce 3-4cm boyundaki yavrular da, üreyebilirler fikrimizi daha da güçlendirmiş durumda. neyse, çok uzattım. bence üreyebilirler. gerekli ortam oluşursa tabii.
öncelikle herkese selam.. mantıklı düşünelim alabalık üretim tesisleri nerde bulunur?genelde ırmak dere.ve çay kenarlarında..cünki bu sulardan faydalanılır.. bu sularla eğer bir alabalık üretme tesisinde gökkuşağı üreyecek seviyeye geliyorsa ve üretim başarılı oluyosa o zaman aynı suyun geldiği dereye bırakıldığı zaman veya taşkınlarda kaçtığı zaman doğal olarak üreyecektir..ve aslında mantıklı düşündükmü doğal ortamda ki üremeleri daha sağlıklı ve daha kolay olacaktır ve havuzlardaki gibi deforme olmuş balıklar meydana gelmeyecektir.sonuçta havuzlarda kendiliğinden üremesede üreyecek seviyeye geliyorlar ise ve geliyolar..o zaman doğal ortamda kendileri kolayca üreyebilirler..yeterince mantıklımı acaba değilse o zaman havuzda üretilipte bir akarsuya bırakılan gökkuşağı nasıl olurda şelalelerden yukarı göç eder? daha serin yerler arar veya daha sakin yerler? havuzlarda böle şansı varmı? yada öğrenme şansı?yok ama balığın doğasında var..içgüdelerinde var..ozaman içgüdüleri üremelerini emreder..ancak havuzlarda kendi kendine üreyemezler çünki üremek için doğal ortamları yok..ancak insan yardımıyla hem ben neden bazen küçücük gökkuşakları tutuyorum bizim ırmakta kafam karıştı saygılar
Gökkuşağı alabalıkların anaçları çifliklerde sürekli sağıldıkları için karın kasları düzleşir ve zayıflar. Haliyle bu balıklar doğal ortama bırakıldıklarında vücutları havyar üretse bile bunları çifleşme sırasında dökmek için zayıflaşmış karın kaslarını sıkıştırarak başarılı şekilde dökemezler. Üreyememelerindeki temel kanı bence buradan kaynaklanıyor. Sağıma tutulmuş anaçlar çifliklerden kaçsa bile ya hiç dökemiyorlar ya da dökülen ve döllenmiş sınırlı sayıdaki yavruda beslenme zincirinde diğer su canlıları tarafından tüketiliyor. Peki ya çifliklerden hiç sağılmadan, anaç olmadan kaçan alabalıklar? Bence onlar için hiç bir sorun yok,çünkü karın kaslarının zayıflığı genetik bir durumdan ziyade insan etkisiyle oluşmuş bir zayıflık. Bu durumda ortama adepte olabilen ve uygun şartlara erişen gökkuşağı alabalıklar üreyebiliyor.Şahsi kanaatim bu şekilde ve yukarıdaki balık güzel bir işaret. Aşağıdaki yavru alabalığı 2009 yaz döneminde Yamula barajında büyük bir hırsla 3 numara mepsime atlayınca almış, desenlerine hayran olmuş ve salmıştım. Yamula barajında her ne kadar alabalık üretim çifliklerinin hikayesi 2 seneden uzun değilse bile sonrasında da buna benzer çok miktarda balığı görmemiz ilk kaçanlardan üreyenlerin olduğu hissini oluşturuyor . Konu hakkında daha aydınlatıcı bilgileri Yakup abimiz açıklayacaktır inşallah. Böylece hem merakımızı gidermiş oluruz hem de yanılgılrımız varsa öğreniriz.
Velhasılı kelam; daha önce uzun uzun yazdık, bir destek te Nuri dostumuzdan geldi. Gökkuşağı alabalığı bal gibi de doğal olarak ürer (pardon bal gibi değil balık gibi ) Üstüne üstlük sadece renginden bile bu anlaşılır. Mor benek, çakıl taşı desen vs...
hocam son noktayı koydunuz.. demekki tebliğdeki yazılanlar hikaye hocam? hem kim yazar bu tebliğleri bilmem siz biliyomusunuz hocam?bir sürü insanın kafasını karıştırmaktan başka bi işe yaramadıklarını tecrübelerimizden anlamakatayız.. saygılar
Çok kıymetli bir balık sevdalısı abimizin aksu üzerinde gökkuşağı alabalıklarının ürediğini düşündüğünü söylediğini hatırlıyorum
Gökkuşağı alabalığı kirlilik değerlerine ve sıcaklığa (25 e kadar) ve akıntısı düşük yerlere toleranslı bir balıktır. Bulunduğu yere kolay adapte olur. 3,3*1,2*1,85 m ebatlarında bir havuza sadece ufak bir havataşı ile akvaryum için uyumlu bir havamotoru bulunan havuza gökkuşağı alabalığı bırakınca suya alışmış gibi duruyor. . tabi yaz mevsimi gelince ne olur bilinmez. dip yemi ile besliyorum. balık yeme atlıyor ve verdiğim yemleri bir güzel yiyor. Kullandığım suda bir binanın bodrumuna gelen bir yeraltı suyu ve bir miktar koku da var üstelik... ancak havuzda biraz "su mercimeği" var o suyu biraz daha iyileştiriyor. suyun yosunlaşmasını engel olduğu gibi berraklaşmasına ve sudaki kokuyu giderici bir etki yapıyor. durgun havuzlar için güzel bir seçenek Bu balığın bir çok ortama adapte olabilecek üreyebilecek bir balık olduğunu düşünüyorum.
Selam.Bircok akarsuda ve gölde gökkusagi diger dogal türleri tehdit ediyor diye uyarilari hep okuyoruz.Dogal üreme yapamayan neslini devam ettiremeyen bir balik heralde baskin konuma gelemez havuzlardan kacan beser onar gökkusagimi bu isi yapiyor pek inandirici deil.