Gökkuşağı Alabalığı Familyası: Salmonidae Bilinen adı: Oncahorynchus myciss Uzunluk: 25-70 cm Ağırlık: 250 gr - 1 kg Yumurtlama dönemi: ocak, şubat, mart, kasım, aralık Açıklama: Pasifik kıyılarındaki tatlı sularda yaşar. Denizlere giren alt türleri vardır. Doğal olarak ülkemizde bulunmaz. Ancak ülkemizde su ürünleri yetiştirme tesislerinde üretimi yapılmaktadır. Vücut diğer türlere göre daha tıknaz ve çok sayıda siyah nokta ile kaplı olup, ortası gökkuşağı renginde bantlıdır. Kuyruk ve yağ yüzgeçleri beneklidir. Yumurtlama mevsiminde erkekler parlak grimsi siyah, dişiler ise daha soluk renklidir. 20-26 cm olanlar 120-250 gr gelmektedir. kaynak ve resimler: water crop university, kkgm.
Balıkçı bey resmi ve bilgileri neren temin ettiğiniz öğrenebilirmiyim.Bana resimdeki balık sanki gökkuşağı alabalığı değilmiş gibi geldi de...
Gençay beye katılıyorum resimdeki balık gökkuşağı alası değil banada dere alası gibi geliyor(kırmızı benekli ala)vucudundaki kırmızı renkli noktalar olduğunu görüyorum.
slm arkadaşlar bu balık dağ alasıdırDAĞ ALASI ( Salmo trutta macrostigma ) Çoruh, Ege ve Konya Ereğlisi çevrelerinde dağ göllerinin soğuk, berrak ve temiz sularında yaşar. Zaman zaman nehirlere de girer. Bilimsel olarak dünyamızın son buzul çağında dağ göllerinde kalıp geliştiği teorisi vardır. Boyu 40 - 60 cm. den 1 m. ye ağırlığı 1 - 3 kg. dan 14 kg. a kadar olabilir. 3 - 4 yaşında olgunlaşıp göllerin buzla kaplandığı Ekim - Ocak aylarında yumurtalarını çakıllara bırakır. Çok lezzetli etinin yanısıra sertlik ve çevikliği ile avcılığı da değerlidir.
Dağ alaları göllerde değil derelerde yaşar benim bildiğim kadarıyla ama yinede emin değilim ayrıca bu balık o kadar büyüklüğe ulaşamaz diye de düşünmüyor değilim
dağalası arkadaşlar resimde dörünen balık bir çesit alabalık ama kesinlikle dağalası değil.dağalasının kırmızı benekleri daha büyük olur ve çevresinde beyaz bir hale bulunur.büyüklüğü ise yarın kiloyu geçmez.avı ise bence dünyanın en zevkli avıdır.forumda bu balık ile ilgili bir topicte açacağım.
merhaba Balıkçı arkadaşım öncelikle böyle bir konu açtığın için teskküler bence cok yararlı bir konu seçmişsiniz..Kimizi zaman insanlar dağ alabalığını somonla gök kuşagını karıştırıyorlar bilmedikleri halle de inadına kendi dusunceleri dogruymus gibi savunmaktalar...Açıklayıcı bilgilerin için teskkürler Arkadaşlar resimdeki balık dağ alabalığıdır.Alabalık aynı çeşitdi bile aynı yörede suyun akısına ph ve hatta aynı derenin göletlerinde derinliğine günes almasına baglı olarak farklı gözükebilir bu renksel veya anatomik olarak oldugu gibi yemlenme ve yem cesitliliklerine göre değişik tarzda olur..Ayrıca unutulmamalıdır ki dişi balıgın benekleri kırzı ve turuncu arasında dır ve erkek balıga göre daha genisçe dir ayırca renk bakımdan az daha acık tonlardadır anatomik olarak enlidir dişi balık... Avcıhasan arkadasım sizin görüsünüze pek katılamayacam görüsünüz bence biraz yavan korkmaz5 arkadası bu balıgı cok guzel acıklamıs genel olarak bilimsel kitaplar da o sekilde acıklanır turkiye deki dag alabalıgı popilasyonu ve 13 kg yakalanmıs olarak gördüm yani dedikleri cok bilimsel ve gercek verilerdir.Yukarıda anlattıgım gibi aynı cesit balık degişik sular da farklı görüle bilir ayrıca aynı derede bile farklı görünen aynı cins alabalıklar vardır yasa kiloya cinsiyete bulundugu ortama göre deşebiliyor görünüsleri alabalık konusu acmanıza bence gerek yok alabalık konusu zaten var isterseniz katılabilirsiniz... Young MOon sizin bildiginiz yanıtı aslında dogru dağ alabalığıyla göl alabalığı kararkterislik olarak farklıdırlar fakat burda ufak bi ayrıntı gözünüz den kacmıs Korkmaz5 arkadasımın dedigi gibi dağ alabalıkları dagların zirvelerindeki dağ buzul göllerinde burda kilit buzul gölü yasıyorlar yani bi cok derenin beslendigi göllerdir.Zirve göllerinde dağ alabalığı vardır kendim bizzat yakaladığımdan ve kitaplarda yazdıgından sölüyorum...Dağ gölüdeki dag alabalığı bildğim kadarıyla Karadenizin zirve dag göllerinde var... Lütfen yanlıs tanımayalım saygılarımla
Ronder arkadaşım bu resimde görülen yer bir gölemi benziyor yoksa bir dereyemi bunu bulursak balığın dereyemi yoksa gölemi ait olduğu ortaya çıkar,ayrıca dağlarda olan sularda yaşayan alalar genelde aşağı kısımda olanlardan küçük olurlar buda yedikleri yemlerden kaynaklanır genelde bu yükseklikte olan yerlerde aşağıya nazaran daha az yem mevcuttur,sevgiler.
slm" Açıkcası bu göl alası degil bence kanım bu göl alabalığının renkleri daha acık renktedir farklıdır yani ellimde resim olsa sizinle paylasırdım göl alası ve dere alası(dağ alası) farkını karsılastırırdık..Dag alaların buyuklugünü etkileyen yem faktörüyle verdiginiz bilgi cok dogru fakat burda bahsedelien buyuk alabalık yatak genisligi 8 10 metre arasında degişen akarı guclu derin yataga sahip sehirden 9 10 km yukarda olan ve kaynagıdın yaylalar da alan bir dag deresinden cıkmısstır sanki verdiginiz bilgi de derenin kaynagının cok yakının da yakalanmıss gibi algılamıss oldugunuzu dusunuyorum ve diyorum ki bu balık kaynagkatn daha asagıda yakalandı köylerin olmadıgı ve dereyi besleyen bi cok ırmagın oldugu gercekten büyük bi dere de yakalandı neyse saygılarımlaa..
merhabalar Resimdeki balik gol alasidir,her alabalik gibi suyun akisinin yuksek oldugu kaynaklara mecburdur uremek icin,balikyolundan caylara yukselen gölalalari bazen uzun sureyi gecirir derekerde,iste o zaman baliklarin cin slerinin karrismasi cok olur,cay alasinda boy limiti yokken göl alasinin alt limiti 50cm dir,bu iki baligi bir birinden ayirmak gercekten zordur tanimayanlar icin.Rastgele
Aha iste budur abicim, ben yarin bu balik icin Daglarin en zirveisne cikicam aslinda bugün gittim ama bazi aksiliklerden olta atamadim. Ama yarin kesin bir kac tane yakalarim saniyorum, ve resimlerini acik acik ceker yayinlarim ve karari hep beraber veririz. Ayrica gidecegim yerde karlar daha yeni eriyor sayilir dolayisi ile su hala soguk ve billur gibi.Sular akarken belli noktalarda gölcükler olusturuyor iste bu gölcüklerdede bunlardan var, bugün gözlerimle sahit oldum.
Gökkuşağı deyince (1 dakika) Gökkuşağı konusunda biraz kafayı yemiş biri olarak resimlerimi ekliyim dedim...
Topic biraz eski... oldukça eski Bilimsel ve pratikteki bilgilerinizi aktarmışsınız. Bende katkıda bulunmak isterim. 300m rakımlı, buzul gölleri ile alakası olmayan bir akarsudan alınan iki adet alabalık resmi paylaşmak istiyorum. Üstdeki Dağalası alttaki ise Derealası.