gölede deniz kefali yaşar mı??

Konu, 'Tatlı SU Balık Avcılığı' kısmında turna_meps tarafından paylaşıldı.

  1. turna_meps

    turna_meps

    Mesajlar:
    117
    Şehir:
    ankara
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    74cm turna kesikköprü,6kg sazan(1990 eymir gölü),90cm yayın kızılırmak,80cm barakuda bodrum
    :confused:

    arkadaşlar ben şu anda kuşadasındayım evimin çok yakınındaki gölet tatlısu ama içinde bulunan balık deniz kefali yani denizde de yakaladım aynı gölde de yakaladığım aynı nasıl olur bi farkı var mı yalnız gölde kıyamet gibi kefal kaynıyor kıbrıs iğneli oltama her dakka vuruyor
     
  2. carphunters

    carphunters sebahtin

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    1.017
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    shimano, fox, kryston, jrc, korda, esp, garmin, nutrabaits, pelzer, chub
    ikisi de ayni balık olup deniz de de yakalarsın tatlı suda da
     
  3. Ronder

    Ronder

    Mesajlar:
    337
    Şehir:
    Samsun
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    3 kg civarında
    merhaba

    kefal bazen akarsulara giriyor şahit oldum...Ufakken insaat temeleri kazılınca su dolardı zamanla havuz gibi olurdu deniz den yakaladıgım sarı kulak kefalleri atardım ölmüyordu valla baya zaman durduklarını gördüm kişisel deneyimim....Bi de bazı göl ve nehirlerde deniz de sarı kulak kefalin cok yakın akrabası olan bir tür kefal var tamamen aynı sadece rengi biraz mat yakaladım biliyorum kancaya baktıgım da :) yolun kaybetmiss sanırım diye geyigini de yapmısstık arkadaslarlla deniz kefali neyi seviyoosa oda aynısını seviyoodu taze tavuk cigeriyle yakaladım...
     
  4. eozsoyeri

    eozsoyeri Erdem Özsoyeri

    Mesajlar:
    1.976
    Şehir:
    İstanbul
    Ben de akarsu da deniz kefali yakaladım..Kesinlikle yaşar..yumurta dökmek için giriyorlar diye biliyorum ben..
     
  5. REİS

    REİS Mahir Ersin

    Yaş:
    79
    Mesajlar:
    2.389
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Torikler-Kofanalar
    Kefal, su kirliliğine, sıcaklık ve tuzluluk farklılıklarına son derece dayanıklı bir balıktır.
    Bu kaabiliyeti dolayısıyla deniz kefalı, derelere girer,tatlısularda da çok fazla sıkıntı çekmeden yaşayabilir diye biliyorum.
    Yani sen hazır bulmuşken tutmana bak, afiyet olsun.
    Belki kapalı bir suda olması, gıdalanması açısından bir farklılık, dolayısıyla bir toprak kokusu oluşturabilir.
    Selamlar ve rastgele.
     
  6. Suatreis

    Suatreis

    Mesajlar:
    267
    tatlı suda zor yaşıyolar be hocam baksanıza inci kefallerine. nasıl olucak ! orda deniz kefalini bulduysanız bence avlamayın, besleyin onları. bağrınıza basın...:)
     
  7. kykh

    kykh

    Mesajlar:
    218
    s.a.

    Kefaller hep tatlı suya geçiş yaparlar ve tam denize akan akar su ağızlarıda da en verimli kefal avını yaptım ama kıbrısla genekde baba kefal çekmek zor oluyo onun için iyice araştırma yapmak lazım büyük kefal yakalamak istiyosan da bilgehan sarp sitesine bir göz at derim benim işime baya yarıyo onun bilgileri
    İyi avlar sanaaa:)
     
  8. mcaglar

    mcaglar Mehmet ÇAĞLAR

    Yaş:
    44
    Mesajlar:
    329
    Şehir:
    Ankara, (Samsun)
    Favori Kamış:
    Olta, Kaşık, Meps, Rapala
    En İyi Avı:
    Turna, 6 kg
    Evet ben de şahit oldum, Samsun Yeşilırmak da deniz kefali yakalamıştık :D
     
  9. cakall

    cakall Burhan Sait

    Mesajlar:
    357
    Şehir:
    İstanbul
    doğrudur

    Bende rastladım.Trabzon araklı ilçesinde karadere diye bir dere var temmuz ayında denizden dereye girip yukarılara çıkıyorlar.Oradaki arkadaşlarla görüştüm her sene aynı işlemi yaparlarmış ip gibi teksıra halinde derenin yukarılarına çıktıklarına ben şahit oldum.
     
  10. kykh

    kykh

    Mesajlar:
    218
    s.a.

    Arkadaşlar bu bir rastlantı deil kefallerin dogasında var bu denizden dereye dereden denize. Mersinde halk dilinde bilinen 2 adı var mesela taş kafa kefal ve sivri kafa kefal sivri kafa olanın rengi genelde koyu renkli olur ve balık derede çok takıldığından çok da pis kokar ama taş kafa olarak bilinen de köpek balığı gibidir tertemiz va lezizidir dereyede çok nadir girer. avı da daha zevkli olur. Hele gündüz dalanınız varsa bilir suda nameli nameli süzülür yüzerken sürü ce kıyı şeridini turlarlar hep.
     
  11. KEFAL ; deniz kefali dere ile denizin duluştuğu ve denizin zaman içinde yükselerek gölet oluşturduğu sularda yaşar büyür yer bile edine bilir genelde kefallin yumurlama döneminde derelerin akarsularun içine girdiği bariz bir gercektir..mesela daha önce topan kefal ve mavraki kefali biz aynı buna benzer bir yerden azmaktan yakaladığımızı eski dostlarım hatırlarlar :) yanlız size tavsiyem böyle bir yerde kıbrıs olta yerine şamandıralı iki iğneli olta kullanmanızdır daha iyi randıman alırınız ve mazmuzlamayıda unutmayın :)
     
  12. kykh

    kykh

    Mesajlar:
    218
    s.a.

    Evet melih abi kıbrısa gelen kefalin büyük olma olasılığı bence senin dediğin takım a istinaden daha güç. Şamandıralı ve çift kancalı oltaya çaydaki kara yosunları takıyorum bu yosunların içinde de kurt oluyo ve gezer kurşun da olmadığı için dalga açıga çekiyo ve sonuç 4 kğ kefal çektim anlatırken bile kanım kaynıyo :)
     
  13. kykh

    kykh

    Mesajlar:
    218
    kefal avı olta türleri

    Bu balık icin aslında fazla bir sey soylemeye gerek yok cunku gunumuzde pazarlarda en bol olan balıklardan biri tabiki kefal dedinizmi herkez bu balıga kotu gozle bakıyorlar neden? cunku insan pislikleri ile beslendikleri icin ama illada heryerdeki kefal pis diye bir sey yok ornegin cesme ıldırı da veya cesme balıkcı limanlarında teknelerin aralarında bu balıkları gormeniz mumkun denize bir atık olmadıgı icin yosun ve parazitlerle besleniyorlar bu balıgın 2 cinsi var (1. si Topan Kefal) - (2. si Sarı Kulak) topan kefal uzun ve oldukca buyuk olur sarı kulaklar ise iri buyuk ve cok lezzetli olur tabiki bu balıkları yakalamak oyle kolay deil ;) benim uzmanlık alanıma girdigi icin ayrıntıları ile anlatmaya calısıyorum bu balıklar diger balıklar gibi ıssız yerlerde yasar diye bisey yok bu balıklar insanların oldugu yerleri mesela pilajları sıcak suları severler yırtıcı balıklardan korunmak icin kaya aralarında da oldukca gorulur... kefal neredeyse tüm balıklardan uyanıktır buyüzden oltalarınızı baştan aşşağı değiştirmeniz gerekebilir, aşağıda bir kaç örneğimiz mevcut. simdi isterseniz nasıl avlandıgına bakalım..
    nasıl avlanır?

    Nasıl avlandıgına gelince bu balıgı ekmekle yakalamak mumkundur.... ben ufak kefalleri yakalıyorum neden derseniz ufakları yakalıyıp levrek'e veya akya ya atıyorum.... simdi ufak veya orta boy kefal nasıl avlanır onu anlatıyım oncelikle asagıdaki resimde goruldugu gibi bize yine bu balık icin 50 metre misina yeterli olucaktır. Cunku balık kıyıda oldugu icin fazla misinaya gerek yoktur. Simdi burası cok onemli! nekadar ince misina kullanırsanız okadar cok balık yakalarsınız onun icin ben genelde kefal icin 0.20mm veya 0.25mm misina oneriyorum.. kasnagımıza 50 metre 0.20mm misina sardıktan sonra kursunsuz ve fırdondusuz ignelerimizi paralel olarak yukardan asagıya dogru baglıyoruz yaklasık 8 tane yeterlidir fazla igne olursa balık igneleri gorucektir ve oltamızın yanına yaklasmayacaktır. igneler hangi boyutta ve netur olucak derseniz size "mustad'ın 8 numara capraz beyaz ince" ignesini oneririm... yem e gelince ekmek kabugu ve ici kullanabiliriz igneleri ekmegin kabugunun uzerine sararken ignelerin hertarafa esit gelmesine dikkat edelim... asagıdaki resimde oltamızın nasıl olması gerektigini azda olsa anlatmaya calıstım... simdi artık oltamızı atıp kefal surulerinin gelmesini bekliyebiliriz.



    Ufak veya Ortaboy Kefaller için 10 iğneli Takım. Ornek Resim.


    Şimdi gelelim buyuk kefal avlamaya simdi diyeceksinizki buyuk kefalde boyle avlanır... ne farkı olabilirki? ;) cok farkı war yem takılma sekli ve olta cesiti cok deisik ben sahsen uzmanı oldugum icin herseyi anlatmak istiyorum bu kefal hakkında... simdi buyuk kefaller tahminen ufak kefallerin bulundugu yerden yaklasık 20 weya 25 metre daha uzagındadır ama yukardaki olta sistemi ile ancak ufak ve orta boydaki kefalleri avlayabilirsiniz cunku buyuk kefaller okadar uyanıkki ufak kefallerle beraber gelince yemin tuzak oldugunu anlıyor ve vurmuyor ve geri gidiyor.. onun icin olta sistemimizi deistiriyoruz ve buyuk kefalleri avlamak icin once kasnagımıza bu sefer 0.30mm veya en fazla 0.35mm misina sarıyoruz ondan sonra bir samandıra ekliyoruz "Not: samandıra renksiz ve ufak olmalı!!!" samandırayı taktıktan sonra samandıranın altına 1 tane fırdondu takıyoruz ama fırdondu kucuk olmalı ondan sonra fırdondunun oteki tarafına yarım metre veya yarım metreden 1 az fazla 0.20mm misina ekliyoruz ondan sonra bu ekledigimiz 0.20mm misinaya 2 tane ufak kıstırma kursunlardan takıyoruz 4cm ara araya mantarı batırmayacak sekilde ;) ve en altına 1 tane yaklasık (20cm) "4 numara mustad kendal flatted nickel plated igne" takıyoruz ve oltamız tamamlanmıs oluyor. Yem e gelince bu sefer ekmek kabugu deil ekmek icini hamur olarak butun igneyi kavrayacak sekilde takabilirsiniz.. yada benim buyuk kefalleri avlamak icin herzaman yaptıgım 1 yontem....; 1 ekmegi bi ufak legenin icine koyun ustune 1 az su ekleyin ama fazla degil yaklasık 3 , 4 dakika kadar yogurun ekmek hamur haline gelince ustune 1 veya 1.5 cay bardagı peynir suyu ekleyin tekrar yogurmaya devam edin tekrar hamur haline gelince icine yarım dilim beyaz peynir ekleyin ve iyice yogurun peynirler gorunmeyinceye kadar yogurun bitince hamuru bir plastik kabın icine koyun ve azını sıkıca kapatın... hava almasın eger hava alırsa hamur sertlesir ve kullanamassınız eger hava almazsa uzun sure hamurunuzu kullanırsınız... simdi alttaki resimlere bir goz atın isterseniz oltanızın tam olarak dogru olup olmadıgını kontrol edin.....


    Büyük Kefaller için Tek iğneli Takım. Ornek Resim.


    Dökümanın son güncelleme tarihi: 22 ağustos 2005.

    KEFAL Avında yeni bir takımla artık büyük kefalleri yakalamak çok kolay!

    Son zamanlarda geliştirdiğimiz yeni bir takımla büyük kefalleri çok kolay yakalayabiliyoruz, nasıl diyecek olursanız öncelikle oltamızın nasıl yapıldığına bir göz atalım. Alttaki resimdede görüldüğü üzere ilk önce kasnağımıza ister 50 yada 100 metre uzunluğunda misina dolayacağız, misina kalınlığı bizim tavsiyemiz 0.25 dir.. siz isterseniz 0,30 yada 0,35 kullanabilirsiniz ancak kefalin nekadar kurnaz bir balık olduğunuda unutmayın misina kalınlaştıkça büyük kefalleri avlamanız zorlaşacaktır. Kasnağımıza doladığımız misinaya hiç gezer kurşun kullanmadan zargana topunu bağlıyoruz, unutmayın zargana topu azda olsa ağırlığı vardır vede 3 metrelik bir kamışla 50-60 metre ileri rahatça oltanızı atabilirsiniz.

    Zargana topunuda bağladıktan sonra zargana topununun bedene bağlandığı bölüme bir adet ufak klipsli fırdöndü bağlıyoruz, şimdi geldik en önemli kısma yani bedene.. bedenimiz 0.25 kalınlığında beyaz misinadan oluşuyor, beden uzunluğu ise 70-80 cm arasındadır bu değeri daha fazlalaştırabilirsiniz ama bu değerin altına inmemeye gayret gösterin, çünkü büyük kefaller mantara yakın ekmeğe hiç bir şekilde yanaşmıyorlar tabiki burada önemli bir hatırlatma yapayım zargana topunu alırken rengine çok ama çok dikkat edin fosforlu renkler balığı tedirgin edebilir, benim tavsiyem kırmızı yada beyaz dır. Her iki renktede avımız son derece verimli geçti, bedenide bağladıktan sonra gelelim en önemli ikinci kısma yani iğnelere.. resimdede gördüğünüz gibi iğneler ufak vede köstekler yok, bu iğneleri bağlarken kesinlikle kösteksiz yapıyoruz çünkü köstek uzantılarını kefal hemen farkediyor bu nedenle hiç köstek yapmadan iğneleri doğrudan bedenin üzerine sırayla aralarında 2 şer cm olmak şartıyla bağlıyoruz. Kefal avında büyük ve kalın iğneleri kullanmaktan kaçınmalısınız, 8 numara ince çapraz ve beyaz iğneler kullanın.

    umarım sizde büyük kefalleri yakalamakta artık zorlanmayacaksınız, alttaki resimde oltamızın hazır halini ve şemasını görebilirsiniz.









    Oltanın hazırlanmış örnek resmi.
    Denizdeki Hali.



    Tekrar merhaba, şimdi size çeşmede yıllardır kefal avcılığı yapan usta Muzaffer amcanın tekniğiyle kumluk bölgelerde yaşayan iri kefalleri nasıl yakalayabileceğinizi anlatacağım...

    Bu yöntem kıyı bölgelerde özellikle kumsallarda yaşayan kefallerde ve tekne limanlarında yaşayan kefallerde çok iyi sonuç veriyor, aynı teknikle iri sarpalar ve karagözlerde yakalanabilmektedir ama oltanın asıl amacı kefallerdir.. olta takımı bu sayfanın en üstünde göstermiş olduğum 10 iğneli takımla aynı ama işin püf noktası oltanın suyun dibinde çalışması, kefal nekadar yüzey balığı olsada beslenmek için sürekli diplere iniyor vede kumsallık bir bölgede yaşayan kefaller yiyecek aramak için hep diplerdedir. Oltanın suyun dibinde çalışması için ekmek kabuğunun içine çok ağır olmamak şartıyla ufak bir taş koyarak iğneleri onun üzerine sarıyoruz, böylece denize attığımız olta doğrudan suyun dibine iniyor yannız unutmayın bu teknik kumluk bölgeler içindir, kayalık bölgelerdede kullanılabilir ama oltanın takılma ihtimali çok büyük kumlukta böyle bir ihtimal olmadığı için rahatça kullanabilirsiniz. Demin söylediğim gibi oltanın yapılışı sayfanın en üstünde ilk anlattığım 10 iğneli takımla aynı ama ben yinede tekrar sizlere anlatayım, kasnağımıza 50 yada 100 metre en uygun kalınlık 0.25 olmakla beraber 0.30 mm kalınlığı geçmemeye çalışın, misinayı doladıktan sonra ucuna ufak bir fırdöndü bağlıyoruz.. fırdöndüyü bağladıktan sonra sıra geldi beden yapımına, beden 40-50 cm kadar yine 0.25 yada 0.30 mm misinadan oluşuyor şimdi geldik iğnelere ve kösteklere yukarda anlattığım gibi iğneler kösteksizdir ancak siz iğnelerede ekmek hamuru takıcaksanız (biz buna takviyeli takım diyoruz) iğneleri köstekli bağlayabilirsiniz her iki yöntemde uygundur, iğneler ise 8 numara çapraz beyaz ince ve en fazla 8 tane olmasını öneririm. Oltamızın yapımı bukadar aşağıda örnek bir resim veriyorum aklınıza takılan biryer olduğunda bana ulaşabilirsiniz...


    Oltanın hazır hali.
    Denizdeki hali.



    Bukadar anlatımdan sonra size bu yaz yakaladığımız kiloluk kefallerin resimlerinide gösteriyim, kefaller bilindik topan kefal değildir!, eti en lezzetli ve avı oldukça zor olan sarı kulak cinsidir... işte yeni takımlarımızla sonuç: (resimleri daha büyük görmek için üzerlerine tıklayın)
     
  14. kykh

    kykh

    Mesajlar:
    218
    kefal avı olta türleri

    Bu balık icin aslında fazla bir sey soylemeye gerek yok cunku gunumuzde pazarlarda en bol olan balıklardan biri tabiki kefal dedinizmi herkez bu balıga kotu gozle bakıyorlar neden? cunku insan pislikleri ile beslendikleri icin ama illada heryerdeki kefal pis diye bir sey yok ornegin cesme ıldırı da veya cesme balıkcı limanlarında teknelerin aralarında bu balıkları gormeniz mumkun denize bir atık olmadıgı icin yosun ve parazitlerle besleniyorlar bu balıgın 2 cinsi var (1. si Topan Kefal) - (2. si Sarı Kulak) topan kefal uzun ve oldukca buyuk olur sarı kulaklar ise iri buyuk ve cok lezzetli olur tabiki bu balıkları yakalamak oyle kolay deil ;) benim uzmanlık alanıma girdigi icin ayrıntıları ile anlatmaya calısıyorum bu balıklar diger balıklar gibi ıssız yerlerde yasar diye bisey yok bu balıklar insanların oldugu yerleri mesela pilajları sıcak suları severler yırtıcı balıklardan korunmak icin kaya aralarında da oldukca gorulur... kefal neredeyse tüm balıklardan uyanıktır buyüzden oltalarınızı baştan aşşağı değiştirmeniz gerekebilir, aşağıda bir kaç örneğimiz mevcut. simdi isterseniz nasıl avlandıgına bakalım..
    nasıl avlanır?

    Nasıl avlandıgına gelince bu balıgı ekmekle yakalamak mumkundur.... ben ufak kefalleri yakalıyorum neden derseniz ufakları yakalıyıp levrek'e veya akya ya atıyorum.... simdi ufak veya orta boy kefal nasıl avlanır onu anlatıyım oncelikle asagıdaki resimde goruldugu gibi bize yine bu balık icin 50 metre misina yeterli olucaktır. Cunku balık kıyıda oldugu icin fazla misinaya gerek yoktur. Simdi burası cok onemli! nekadar ince misina kullanırsanız okadar cok balık yakalarsınız onun icin ben genelde kefal icin 0.20mm veya 0.25mm misina oneriyorum.. kasnagımıza 50 metre 0.20mm misina sardıktan sonra kursunsuz ve fırdondusuz ignelerimizi paralel olarak yukardan asagıya dogru baglıyoruz yaklasık 8 tane yeterlidir fazla igne olursa balık igneleri gorucektir ve oltamızın yanına yaklasmayacaktır. igneler hangi boyutta ve netur olucak derseniz size "mustad'ın 8 numara capraz beyaz ince" ignesini oneririm... yem e gelince ekmek kabugu ve ici kullanabiliriz igneleri ekmegin kabugunun uzerine sararken ignelerin hertarafa esit gelmesine dikkat edelim... asagıdaki resimde oltamızın nasıl olması gerektigini azda olsa anlatmaya calıstım... simdi artık oltamızı atıp kefal surulerinin gelmesini bekliyebiliriz.



    Ufak veya Ortaboy Kefaller için 10 iğneli Takım. Ornek Resim.


    Şimdi gelelim buyuk kefal avlamaya simdi diyeceksinizki buyuk kefalde boyle avlanır... ne farkı olabilirki? ;) cok farkı war yem takılma sekli ve olta cesiti cok deisik ben sahsen uzmanı oldugum icin herseyi anlatmak istiyorum bu kefal hakkında... simdi buyuk kefaller tahminen ufak kefallerin bulundugu yerden yaklasık 20 weya 25 metre daha uzagındadır ama yukardaki olta sistemi ile ancak ufak ve orta boydaki kefalleri avlayabilirsiniz cunku buyuk kefaller okadar uyanıkki ufak kefallerle beraber gelince yemin tuzak oldugunu anlıyor ve vurmuyor ve geri gidiyor.. onun icin olta sistemimizi deistiriyoruz ve buyuk kefalleri avlamak icin once kasnagımıza bu sefer 0.30mm veya en fazla 0.35mm misina sarıyoruz ondan sonra bir samandıra ekliyoruz "Not: samandıra renksiz ve ufak olmalı!!!" samandırayı taktıktan sonra samandıranın altına 1 tane fırdondu takıyoruz ama fırdondu kucuk olmalı ondan sonra fırdondunun oteki tarafına yarım metre veya yarım metreden 1 az fazla 0.20mm misina ekliyoruz ondan sonra bu ekledigimiz 0.20mm misinaya 2 tane ufak kıstırma kursunlardan takıyoruz 4cm ara araya mantarı batırmayacak sekilde ;) ve en altına 1 tane yaklasık (20cm) "4 numara mustad kendal flatted nickel plated igne" takıyoruz ve oltamız tamamlanmıs oluyor. Yem e gelince bu sefer ekmek kabugu deil ekmek icini hamur olarak butun igneyi kavrayacak sekilde takabilirsiniz.. yada benim buyuk kefalleri avlamak icin herzaman yaptıgım 1 yontem....; 1 ekmegi bi ufak legenin icine koyun ustune 1 az su ekleyin ama fazla degil yaklasık 3 , 4 dakika kadar yogurun ekmek hamur haline gelince ustune 1 veya 1.5 cay bardagı peynir suyu ekleyin tekrar yogurmaya devam edin tekrar hamur haline gelince icine yarım dilim beyaz peynir ekleyin ve iyice yogurun peynirler gorunmeyinceye kadar yogurun bitince hamuru bir plastik kabın icine koyun ve azını sıkıca kapatın... hava almasın eger hava alırsa hamur sertlesir ve kullanamassınız eger hava almazsa uzun sure hamurunuzu kullanırsınız... simdi alttaki resimlere bir goz atın isterseniz oltanızın tam olarak dogru olup olmadıgını kontrol edin.....


    Büyük Kefaller için Tek iğneli Takım. Ornek Resim.


    Dökümanın son güncelleme tarihi: 22 ağustos 2005.

    KEFAL Avında yeni bir takımla artık büyük kefalleri yakalamak çok kolay!

    Son zamanlarda geliştirdiğimiz yeni bir takımla büyük kefalleri çok kolay yakalayabiliyoruz, nasıl diyecek olursanız öncelikle oltamızın nasıl yapıldığına bir göz atalım. Alttaki resimdede görüldüğü üzere ilk önce kasnağımıza ister 50 yada 100 metre uzunluğunda misina dolayacağız, misina kalınlığı bizim tavsiyemiz 0.25 dir.. siz isterseniz 0,30 yada 0,35 kullanabilirsiniz ancak kefalin nekadar kurnaz bir balık olduğunuda unutmayın misina kalınlaştıkça büyük kefalleri avlamanız zorlaşacaktır. Kasnağımıza doladığımız misinaya hiç gezer kurşun kullanmadan zargana topunu bağlıyoruz, unutmayın zargana topu azda olsa ağırlığı vardır vede 3 metrelik bir kamışla 50-60 metre ileri rahatça oltanızı atabilirsiniz.

    Zargana topunuda bağladıktan sonra zargana topununun bedene bağlandığı bölüme bir adet ufak klipsli fırdöndü bağlıyoruz, şimdi geldik en önemli kısma yani bedene.. bedenimiz 0.25 kalınlığında beyaz misinadan oluşuyor, beden uzunluğu ise 70-80 cm arasındadır bu değeri daha fazlalaştırabilirsiniz ama bu değerin altına inmemeye gayret gösterin, çünkü büyük kefaller mantara yakın ekmeğe hiç bir şekilde yanaşmıyorlar tabiki burada önemli bir hatırlatma yapayım zargana topunu alırken rengine çok ama çok dikkat edin fosforlu renkler balığı tedirgin edebilir, benim tavsiyem kırmızı yada beyaz dır. Her iki renktede avımız son derece verimli geçti, bedenide bağladıktan sonra gelelim en önemli ikinci kısma yani iğnelere.. resimdede gördüğünüz gibi iğneler ufak vede köstekler yok, bu iğneleri bağlarken kesinlikle kösteksiz yapıyoruz çünkü köstek uzantılarını kefal hemen farkediyor bu nedenle hiç köstek yapmadan iğneleri doğrudan bedenin üzerine sırayla aralarında 2 şer cm olmak şartıyla bağlıyoruz. Kefal avında büyük ve kalın iğneleri kullanmaktan kaçınmalısınız, 8 numara ince çapraz ve beyaz iğneler kullanın.

    umarım sizde büyük kefalleri yakalamakta artık zorlanmayacaksınız, alttaki resimde oltamızın hazır halini ve şemasını görebilirsiniz.









    Oltanın hazırlanmış örnek resmi.
    Denizdeki Hali.



    Tekrar merhaba, şimdi size çeşmede yıllardır kefal avcılığı yapan usta Muzaffer amcanın tekniğiyle kumluk bölgelerde yaşayan iri kefalleri nasıl yakalayabileceğinizi anlatacağım...

    Bu yöntem kıyı bölgelerde özellikle kumsallarda yaşayan kefallerde ve tekne limanlarında yaşayan kefallerde çok iyi sonuç veriyor, aynı teknikle iri sarpalar ve karagözlerde yakalanabilmektedir ama oltanın asıl amacı kefallerdir.. olta takımı bu sayfanın en üstünde göstermiş olduğum 10 iğneli takımla aynı ama işin püf noktası oltanın suyun dibinde çalışması, kefal nekadar yüzey balığı olsada beslenmek için sürekli diplere iniyor vede kumsallık bir bölgede yaşayan kefaller yiyecek aramak için hep diplerdedir. Oltanın suyun dibinde çalışması için ekmek kabuğunun içine çok ağır olmamak şartıyla ufak bir taş koyarak iğneleri onun üzerine sarıyoruz, böylece denize attığımız olta doğrudan suyun dibine iniyor yannız unutmayın bu teknik kumluk bölgeler içindir, kayalık bölgelerdede kullanılabilir ama oltanın takılma ihtimali çok büyük kumlukta böyle bir ihtimal olmadığı için rahatça kullanabilirsiniz. Demin söylediğim gibi oltanın yapılışı sayfanın en üstünde ilk anlattığım 10 iğneli takımla aynı ama ben yinede tekrar sizlere anlatayım, kasnağımıza 50 yada 100 metre en uygun kalınlık 0.25 olmakla beraber 0.30 mm kalınlığı geçmemeye çalışın, misinayı doladıktan sonra ucuna ufak bir fırdöndü bağlıyoruz.. fırdöndüyü bağladıktan sonra sıra geldi beden yapımına, beden 40-50 cm kadar yine 0.25 yada 0.30 mm misinadan oluşuyor şimdi geldik iğnelere ve kösteklere yukarda anlattığım gibi iğneler kösteksizdir ancak siz iğnelerede ekmek hamuru takıcaksanız (biz buna takviyeli takım diyoruz) iğneleri köstekli bağlayabilirsiniz her iki yöntemde uygundur, iğneler ise 8 numara çapraz beyaz ince ve en fazla 8 tane olmasını öneririm. Oltamızın yapımı bukadar aşağıda örnek bir resim veriyorum aklınıza takılan biryer olduğunda bana ulaşabilirsiniz...


    Oltanın hazır hali.
    Denizdeki hali.



    Bukadar anlatımdan sonra size bu yaz yakaladığımız kiloluk kefallerin resimlerinide gösteriyim, kefaller bilindik topan kefal değildir!, eti en lezzetli ve avı oldukça zor olan sarı kulak cinsidir... işte yeni takımlarımızla sonuç: (resimleri daha büyük görmek için üzerlerine tıklayın)
     
  15. BİLĞİLER SÜPER GERCEKTEN:) , ellerine sağlık :)
     
  16. kykh

    kykh

    Mesajlar:
    218
    s.a.

    saol melih abi
     
  17. Cadayl

    Cadayl Aylin Özyurt

    Mesajlar:
    1.622
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    lepistes..
    Ellerinize sağlık. uzun uzun anlatmışsınız. Güzel bilgiler:)
     
  18. tasim yıldız

    tasim yıldız

    Mesajlar:
    91
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    olta, kamış
    En İyi Avı:
    sazan 4.638 gr.,1,5 kg çipura
    kuşadası // pamucak

    pamucak deresi olarak bildiğim bir dere var izmirden kuşadasına giderken sağda orda kefal tutmuştum hatta ve hatta çok şaşırdığım bir olay daha oldu derenin içinde lidaki ve levrek vardı. yaz sezonu oluğu için derenin su seviyesi düşmüş ve denize akan kısmını dalgalar kapatmıştı. ama inanılmaz bir şekilde lidaki ve levrek vardı
     
  19. kykh

    kykh

    Mesajlar:
    218
    s.a.

    Oooooooo ne av olmuştur ama ;)
     
  20. terry_king_hunter

    terry_king_hunter oğuz durmaz

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    3
    resimler yok bide bu teknik var

    nasıl avlanır?

    Nasıl avlandıgına gelince bu balıgı ekmekle yakalamak mumkundur.... ben ufak kefalleri yakalıyorum neden derseniz ufakları yakalıyıp levrek'e veya akya ya atıyorum.... simdi ufak veya orta boy kefal nasıl avlanır onu anlatıyım oncelikle asagıdaki resimde goruldugu gibi bize yine bu balık icin 50 metre misina yeterli olucaktır. Cunku balık kıyıda oldugu icin fazla misinaya gerek yoktur. Simdi burası cok onemli! nekadar ince misina kullanırsanız okadar cok balık yakalarsınız onun icin ben genelde kefal icin 0.20mm veya 0.25mm misina oneriyorum.. kasnagımıza 50 metre 0.20mm misina sardıktan sonra kursunsuz ve fırdondusuz ignelerimizi paralel olarak yukardan asagıya dogru baglıyoruz yaklasık 8 tane yeterlidir fazla igne olursa balık igneleri gorucektir ve oltamızın yanına yaklasmayacaktır. igneler hangi boyutta ve netur olucak derseniz size "mustad'ın 8 numara capraz beyaz ince" ignesini oneririm... yem e gelince ekmek kabugu ve ici kullanabiliriz igneleri ekmegin kabugunun uzerine sararken ignelerin hertarafa esit gelmesine dikkat edelim... asagıdaki resimde oltamızın nasıl olması gerektigini azda olsa anlatmaya calıstım... simdi artık oltamızı atıp kefal surulerinin gelmesini bekliyebiliriz.
    Şimdi gelelim buyuk kefal avlamaya simdi diyeceksinizki buyuk kefalde boyle avlanır... ne farkı olabilirki? ;) cok farkı war yem takılma sekli ve olta cesiti cok deisik ben sahsen uzmanı oldugum icin herseyi anlatmak istiyorum bu kefal hakkında... simdi buyuk kefaller tahminen ufak kefallerin bulundugu yerden yaklasık 20 weya 25 metre daha uzagındadır ama yukardaki olta sistemi ile ancak ufak ve orta boydaki kefalleri avlayabilirsiniz cunku buyuk kefaller okadar uyanıkki ufak kefallerle beraber gelince yemin tuzak oldugunu anlıyor ve vurmuyor ve geri gidiyor.. onun icin olta sistemimizi deistiriyoruz ve buyuk kefalleri avlamak icin once kasnagımıza bu sefer 0.30mm veya en fazla 0.35mm misina sarıyoruz ondan sonra bir samandıra ekliyoruz "Not: samandıra renksiz ve ufak olmalı!!!" samandırayı taktıktan sonra samandıranın altına 1 tane fırdondu takıyoruz ama fırdondu kucuk olmalı ondan sonra fırdondunun oteki tarafına yarım metre veya yarım metreden 1 az fazla 0.20mm misina ekliyoruz ondan sonra bu ekledigimiz 0.20mm misinaya 2 tane ufak kıstırma kursunlardan takıyoruz 4cm ara araya mantarı batırmayacak sekilde ;) ve en altına 1 tane yaklasık (20cm) "4 numara mustad kendal flatted nickel plated igne" takıyoruz ve oltamız tamamlanmıs oluyor. Yem e gelince bu sefer ekmek kabugu deil ekmek icini hamur olarak butun igneyi kavrayacak sekilde takabilirsiniz.. yada benim buyuk kefalleri avlamak icin herzaman yaptıgım 1 yontem....; 1 ekmegi bi ufak legenin icine koyun ustune 1 az su ekleyin ama fazla degil yaklasık 3 , 4 dakika kadar yogurun ekmek hamur haline gelince ustune 1 veya 1.5 cay bardagı peynir suyu ekleyin tekrar yogurmaya devam edin tekrar hamur haline gelince icine yarım dilim beyaz peynir ekleyin ve iyice yogurun peynirler gorunmeyinceye kadar yogurun bitince hamuru bir plastik kabın icine koyun ve azını sıkıca kapatın... hava almasın eger hava alırsa hamur sertlesir ve kullanamassınız eger hava almazsa uzun sure hamurunuzu kullanırsınız... simdi alttaki resimlere bir goz atın isterseniz oltanızın tam olarak dogru olup olmadıgını kontrol edin.....
    Büyük Kefaller için Tek iğneli Takım. Ornek Resim.
    Dökümanın son güncelleme tarihi: 22 ağustos 2005.
    KEFAL Avında yeni bir takımla artık büyük kefalleri yakalamak çok kolay!
    son zamanlarda geliştirdiğimiz yeni bir takımla büyük kefalleri çok kolay yakalayabiliyoruz, nasıl diyecek olursanız öncelikle oltamızın nasıl yapıldığına bir göz atalım. Alttaki resimdede görüldüğü üzere ilk önce kasnağımıza ister 50 yada 100 metre uzunluğunda misina dolayacağız, misina kalınlığı bizim tavsiyemiz 0.25 dir.. siz isterseniz 0,30 yada 0,35 kullanabilirsiniz ancak kefalin nekadar kurnaz bir balık olduğunuda unutmayın misina kalınlaştıkça büyük kefalleri avlamanız zorlaşacaktır. Kasnağımıza doladığımız misinaya hiç gezer kurşun kullanmadan zargana topunu bağlıyoruz, unutmayın zargana topu azda olsa ağırlığı vardır vede 3 metrelik bir kamışla 50-60 metre ileri rahatça oltanızı atabilirsiniz.
    Zargana topunuda bağladıktan sonra zargana topununun bedene bağlandığı bölüme bir adet ufak klipsli fırdöndü bağlıyoruz, şimdi geldik en önemli kısma yani bedene.. bedenimiz 0.25 kalınlığında beyaz misinadan oluşuyor, beden uzunluğu ise 70-80 cm arasındadır bu değeri daha fazlalaştırabilirsiniz ama bu değerin altına inmemeye gayret gösterin, çünkü büyük kefaller mantara yakın ekmeğe hiç bir şekilde yanaşmıyorlar tabiki burada önemli bir hatırlatma yapayım zargana topunu alırken rengine çok ama çok dikkat edin fosforlu renkler balığı tedirgin edebilir, benim tavsiyem kırmızı yada beyaz dır. Her iki renktede avımız son derece verimli geçti, bedenide bağladıktan sonra gelelim en önemli ikinci kısma yani iğnelere.. resimdede gördüğünüz gibi iğneler ufak vede köstekler yok, bu iğneleri bağlarken kesinlikle kösteksiz yapıyoruz çünkü köstek uzantılarını kefal hemen farkediyor bu nedenle hiç köstek yapmadan iğneleri doğrudan bedenin üzerine sırayla aralarında 2 şer cm olmak şartıyla bağlıyoruz. Kefal avında büyük ve kalın iğneleri kullanmaktan kaçınmalısınız, 8 numara ince çapraz ve beyaz iğneler kullanın.

    umarım sizde büyük kefalleri yakalamakta artık zorlanmayacaksınız, alttaki resimde oltamızın hazır halini ve şemasını görebilirsiniz.

    Oltanın hazırlanmış örnek resmi.
    Denizdeki Hali.

    Tekrar merhaba, şimdi size çeşmede yıllardır kefal avcılığı yapan usta Muzaffer amcanın tekniğiyle kumluk bölgelerde yaşayan iri kefalleri nasıl yakalayabileceğinizi anlatacağım...

    Bu yöntem kıyı bölgelerde özellikle kumsallarda yaşayan kefallerde ve tekne limanlarında yaşayan kefallerde çok iyi sonuç veriyor, aynı teknikle iri sarpalar ve karagözlerde yakalanabilmektedir ama oltanın asıl amacı kefallerdir.. olta takımı bu sayfanın en üstünde göstermiş olduğum 10 iğneli takımla aynı ama işin püf noktası oltanın suyun dibinde çalışması, kefal nekadar yüzey balığı olsada beslenmek için sürekli diplere iniyor vede kumsallık bir bölgede yaşayan kefaller yiyecek aramak için hep diplerdedir. Oltanın suyun dibinde çalışması için ekmek kabuğunun içine çok ağır olmamak şartıyla ufak bir taş koyarak iğneleri onun üzerine sarıyoruz, böylece denize attığımız olta doğrudan suyun dibine iniyor yannız unutmayın bu teknik kumluk bölgeler içindir, kayalık bölgelerdede kullanılabilir ama oltanın takılma ihtimali çok büyük kumlukta böyle bir ihtimal olmadığı için rahatça kullanabilirsiniz. Demin söylediğim gibi oltanın yapılışı sayfanın en üstünde ilk anlattığım 10 iğneli takımla aynı ama ben yinede tekrar sizlere anlatayım, kasnağımıza 50 yada 100 metre en uygun kalınlık 0.25 olmakla beraber 0.30 mm kalınlığı geçmemeye çalışın, misinayı doladıktan sonra ucuna ufak bir fırdöndü bağlıyoruz.. fırdöndüyü bağladıktan sonra sıra geldi beden yapımına, beden 40-50 cm kadar yine 0.25 yada 0.30 mm misinadan oluşuyor şimdi geldik iğnelere ve kösteklere yukarda anlattığım gibi iğneler kösteksizdir ancak siz iğnelerede ekmek hamuru takıcaksanız (biz buna takviyeli takım diyoruz) iğneleri köstekli bağlayabilirsiniz her iki yöntemde uygundur, iğneler ise 8 numara çapraz beyaz ince ve en fazla 8 tane olmasını öneririm. Oltamızın yapımı bukadar aşağıda örnek bir resim veriyorum aklınıza takılan biryer olduğunda bana ulaşabilirsiniz...


    yeniyim formda herkese selam ama resimler görünmüyor ? ben daha farklı bir yöntem kulanıyorum göl de yaşarmı sorusuna gelince yaşıyorlar çünki solunum sistemi tatlı su ve deniz için müsait en geç ölen balıklardan biridir ayrıca susuz bile 3-3,5 saat canlı kalıyor eve geldiğimde balığın ölmesini bekliyorum mecburen takıma gelince basit bir takım aslında tek farkı iki şamandıra kulanıyorum üst şamandıra hafif alt şamandıra üste oranla daha ağar mümkünse plastik 5 cm lik köstekler ama bedene düğümsüz bağlayın yoksa bedeni kopartır balık asıldığında 50-70 arası 0,30 beden oluşturun ekmekleri topak yapmayın tuzak olduğunu anlıyor bırakın dağınık kalsın doğal duruyor balığın gelmesi daha çabuk oluyor bu takım kıyıdan 50 veya 60 metre ileri dengeli atmanızı sağlar 3,4 kg kefalardan günde 20 tane kadar tutuyorum çok küçük olanlar gelmiyor zaten yemi dağıtıp gidiyor arasıra ama değer sonuçta iğneler ister kalın veya ince fark etmez 8 numara beyaz iğne olsun ekmeği küçük iğneyi kapatacak kadar takın sonra iğnenin sadece baş ucundan sıkın düşmesin yemler bir defa kulanın bana 1 ekmek yeterli geliyor en fazla akıntı oranına göre yanınıza 1,2 ekmek bulundurmanız yeterli gerisi kolay balık bir kere suyun üstünde çırpındığında balığı tasmalayın ama hızlı çekmeyin iğneyi koparır acemiyken çok başıma geldi bırakın sağa sola gitsin gezmesine izin verin ama kontrolüde bırakmayın kontrol sizde olsun her zaman yavaş ve sakin çekin yanınızda kepçe bulundurmanızı öneririm balık ağırlığından dolayı düşebilir iyi avlar bu da benim yöntemim tatlı suda işe yaramaz ama denizde idealdir (not: balık yüzeydeyse tabi :)) dipteyse iş yapmaz o zaman ikinci yöntemim normal klips küçük mantarlar çok küçük olacak izmarit yakalayanlar bilirler bu mantarları kulanıyolar bende kulanıyorum tabi :)) ama tek fark izmarit oltası 50 cm köstekten oluşur kefal oltası ise 12 cm den oluşur 0,25 kçstek için yeterlidir iğne 8 numara beyaz iğne marka önemi yok çelik olursa daha iyi olur kolay yamulmaz bedene bunları bağlayın gene düğümsüz bir şekilde 8 iğneden fazla olmasın 3 iğnedende az olmasın 75 veya 50 gr kurşun bağlayın akıntıya bağlı 125 gr de takabilirsiniz çok akıntı varsa rastgelsin hayırlı avlar
     
    Son düzenleme: 29 Kasım 2007