Göller kuruyor, göl balıkçılığı ölüyor

Konu, 'Göller, Barajlar ve Akarsular' kısmında Volkan_06 tarafından paylaşıldı.

  1. Volkan_06

    Volkan_06

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    82
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Aynalı Sazan, 12 Kg.
    KONYA (A.A)

    Konya'da Beyşehir ve Çavuşcu göllerinin su seviyesinin azalması, Akşehir Gölü'nün kuruması ve bunların yanı sıra sürdürülen bilinçsiz avcılık, Konya'da göl balıkçılığının sonunu getirdi.


    Yaklaşık 10 yıl öncesine kadar 5 milyar 400 milyon metreküp su hacmine sahip Beyşehir Gölü'nde su miktarı Beyşehir Belediyesinin verdiği rakamlara göre 1 milyar metreküpe kadar indi. Su seviyesinin düşmesinde, yeterli miktarda yağış düşmemesi, tarımsal sulama için yüksek oranda su çekilmesi, aşırı sıcaklar nedeniyle buharlaşmanın fazla olması gibi birçok etken önemli rol oynadı.

    Su seviyesinin azalması ve yıllardır süren bilinçsiz kaçak avcılık yüzünden bir süre öncesine kadar yılda 500 tonu sazan, 400 tonu levrek olmak üzere toplam 2 bin tonun üzerinde balık üretimiyle Türkiye'nin tatlı su ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayan Beyşehir Gölü'nden neredeyse balık çıkmaz oldu.

    Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Erol Erdoğan, Türkiye'nin hatta dünyanın en önemli sulak alanlarından biri olan Beyşehir Gölü ile ilgili korkulanın olduğunu belirterek, “Beyşehir Gölü bitecek diye endişelenmek yersiz. Çünkü artık Beyşehir Gölü bitmiştir. Su çekildi otlar kabardı, balık çıkmaz oldu. Gölün tam anlamıyla yok olma süreci içindeyiz” dedi.

    Erdoğan, önceden binin üzerinde olan balıkçı sayısının son dönemde 100'e kadar düştüğünü vurgularken, geçimini sağlamakta sıkıntı çeken bir çok balıkçının asgari ücretli işler için bölgeden göç ettiğini söyledi.

    AKŞEHİR VE ÇAVUŞÇU GÖLÜ

    Aşırı tarımsal sulama, su kaynaklarının üzerine kurulan göletler yüzünden yıllar önce yok olma sinyallerini veren Akşehir Gölü'nde 2000 yılından sonra balıkçılık yasaklandı. Bataklığa dönmeye başlayan göldeki durumu fark eden ve bir daha bölgede balıkçılık yapılamayacağını anlayan yüzlerce balıkçı aile, yeni iş umutlarıyla zorunlu olarak göç etti.

    Bir dönem yılda 250 ton sazan, 400 ton kerevit ve 150 ton turnanın çıktığı Akşehir Gölü'nün tamamen kuruması sonucu yörede balıkçılık da sona erdi. Konya ve çevresinde tatlı su balığı çıkarılan 3 gölden sonuncusu Çavuşçu Gölü'nde de benzer bir tablo var. Son yıllarda tarımsal sulama ve kuraklığın etkisiyle su miktarı giderek azalan Çavuşçu Gölü'nde su hacmi, yüzde 88 oranında azalarak 22 milyon metreküpe indi. Bu azalmaya paralel olarak sazan üretiminde de ciddi düşüşler oldu. Sadece 2001 yılıyla kıyaslandığında yıllık sazan balığı üretimi 180 tondan 40 tona kadar düştü. Bu gidişle çok kısa sürede Çavuşçu Gölü'nde de balıkçılığın sone ereceği tahmin ediliyor.

    “EKOLOJİNİN DE EKONOMİNİN DE SONUNU GETİRDİLER”

    Bu üç gölden üretilen tonlarca sazan, kerevit, turna, levrek, kadife balığı Türkiye'nin birçok bölgesi gönderiliyordu. Hatta bazı balıklar özel olarak işlenip yurt dışına bile ihraç ediliyordu. Göllerde yaşanan sorunlar doğanın yanı sıra bölge insanının ekonomik durumuna da olumsuz etkiledi. Balıkçıların göç etmesi, balık işleyen fabrikaların kapanması, binlerce kişinin işsiz kalması ekonomik zararı, mikroklimalarının bozulması da doğadaki zararı oluşturdu.

    Bugüne kadar yaşanan sorunların çözümü için ciddi anlamda somut adımların atılmaması da, Konya bölgesinde göl balıkçılığının sonunu getirdi. Beyşehir Belediye Başkanı Nazif Tekinöz, sayısını bile bilmediği bir çok sulama projesi yüzünden gölden inanılmaz boyutta su çekildiğini belirterek, ”Çekecek su da kalmadı. Ekolojinin de, ekonominin de sonunu getirdiler. Artık gölümüze dokunmasınlar” dedi.


    Arkadaşlar bu yazıdanda anlaşılacağı üzere, insanların bilinçsizliği ve vurdumduymazlığı sayesinde özellikle iç anadolu bölgesinde su kaynakları, göller ve barajlar tükenmeye başlamıştır. Birilerinin buna bir dur demesi gerekiyor, ama dur diyecek kimsede yok gibi gözüküyor. Bizim gibi balık avcılığına gönül vermiş insanlar, iç sularda balık avlayacak yer bulamayacağız gibi gözüküyor. Çok üzgünüm ÇOK...
     
  2. Volkan_06

    Volkan_06

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    82
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Aynalı Sazan, 12 Kg.
    Porsuk Çayı'nda toplu balık ölümü

    Alın bir örnek daha, Bu günlerde balıkların zehirlenme haberleri sıkça duyulur oldu. bu işin sonu nereye varacak bilmiyorum.

    Kemal ATLAN/ESKİŞEHİR, (DHA)

    Eskişehir'de Porsuk Çayı'ndaki henüz bilinmeyen bir nedenle toplu balık ölümleri başladı.

    Mihalıççık İlçesi'ne bağlı Yunus Emre beldesi yakınlarından geçen Porsuk Çayı'nda son bir haftadır yüzlerce balığın öldüğü bildirildi. Yunus Emre beldesinde oturan 60 yaşındaki İlyas Kumrul, çok sayıda ölü balığın kıyıya vurduğunu, balıkların bazılarının da su yüzeyinde can çekiştiğini söyledi.

    Porsuk Çayı'ndaki sazan balıklarının toplu halde ölüp kıyıya vurduklarını kaydeden İlyas Kumrul, yetkililerden balıkların ölüm nedenini araştırmalarını istedi.

    Balıkların fabrika atıklarından zehirlenerek ölmüş olabileceklerini ifade eden işçi emeklisi İlyas Kumrul şunları anlattı:
    “Eskişehir Şeker Fabrikası ile Beylikova İlçesi'ndeki bir deri fabrikası kimyasal atıklarını Porsuk Çayı'na bırakıyor. Balıklar bu zehirli atıklar nedeniyle ölmüş olabilir. Porsuk Çayı'nda son bir haftadır pis bir koku var ve suyun rengi de deşik bir görünümde. Balıkların zehirlenerek toplu halde öldüğünü sanıyorum. Yetkililerin bir an önce gelip burada kapsamlı bir araştırma yapmasını ve sorumluluarın cezalandırılmasını istiyoruz. Ayrıca kıyıya vuran ölü balıkları mevsimlik çalışan tarım işçileri ile köylüler pişirip yiyiyor. Bu balıkları yiyenler de risk altında.”
     
  3. Baracuda76

    Baracuda76

    Mesajlar:
    329
    Şehir:
    Eskişehir
    Favori Kamış:
    Daiwa Kamış, Silstar Cx80 Makina
    En İyi Avı:
    3.350 gr Aynalı Sazan
    Bunları duydukça çok üzülüyorum. Senelerdir hep aynı şeyleri duymaktan bıktık. Kontrolsüz Sanayileşmeninin çok acı reçetesi.
    1990'lı yıllarda Kütahya Azot fabrikasının başta porsuk nehri ve barajı olmak üzere yapmış olduğu tahrip ise sayılarla anlatılması çok güç bir rezalettir. Doğaya zarar veren tüm fabrikaların çok büyük yaptırımlara uğraması gerekiyor.
     
  4. bigbaro

    bigbaro

    Yaş:
    55
    Mesajlar:
    21
    Şehir:
    konya akşehir
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    pullu5 .500(görülen balık) 0.28 lik misina
    malesef ...öyle AKŞEHİR'li olarak içim yanıyor
     
  5. mcelikkaya

    mcelikkaya murat çelikkaya

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    1.611
    Şehir:
    samsun
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    arkadaki çalılar
    ben de zamanında Beyşehir gölünde yüzenlerdenim,
    çok üzücü
     
  6. kamil

    kamil

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    6
    Şehir:
    konya
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Sazan 2 kilo
    Beyşehir gölü ile ilgili yeni çalışmalar yapılıyor. Ben bu sene amatör balıkcılıga başlayan birisiyim beyşehir gölündeki su seviyesi denildigi gibi düşmüştür ve yeni çalışmalar başlamıştır ben kendim gittim ve gördüm yeşildag mevkinden gelen kanalda düzeltme genişletme var yerli halkıyla konuştugumda manavgat şelalesine giden bir kanalın bu mevkiden beyşehir gölüne baglanacagını söylediler ve bu pazar tekrar ordayım allah nasib gelişmeleri gene yazarım