Göllerdeki Gizli Tehlike İsrail Sazanı..

Konu, 'Göller, Barajlar ve Akarsular' kısmında Yakamoz tarafından paylaşıldı.

  1. HaNGMaN

    HaNGMaN Burak

    Yaş:
    38
    Mesajlar:
    4
    Şehir:
    İnegöL
    teşekkür ederiz üstad...
     
  2. exelsior

    exelsior Mustafa

    Mesajlar:
    62
    Şehir:
    Kırşehir
    Favori Kamış:
    En dandik olanı bile iş yaptı...
    Favori Makine:
    En dandik olanı bile iş yaptı...
    En İyi Avı:
    65 cm Gökkuşağı alabalığı, 65cm 5,5kg Sazan, 55cm Sudak.
    Sadece daha önceki araştırmalarımdan bildiklerimi söylüyorum. Öyle bilimsel terimler kullanmayacağım.
    Bu balık uzak doğudan süs balığı olarak avrupaya getirilmiş ve orda süs havuzlarına bırakılmıştır. Avrupada yaşayan yerli balık türleriyle(genelde sazan familyası) etkileşime girmiş ve bu tür ortaya çıkmıştır ve avrupa akarsularına yayılmıştır. Türkiye ye ise meriç nehri kanalıyla gelip, DSİ nin meriç üzerinde bulunan balık üretme havuzlarına kadar girmiştir. Gerisini tahmin edebiliyorsunuzdur. DSİ iç sularda balıklandırma çalışmalarıyla belkide BİLMEDEN!! bu balığı birçok yere aşılamıştır.

    Bu balık tam bir predatördür. Diğer balıkların yumurtalarını çok sever, yavruları avlar. Sazan ve sazan familyasına bağlı diğer balık türlerinin yumurtalarını dölleyerek, kendi türünden yavrular çıkmasını sağlar. Diğer balıklara kıyasla çok fazla sayıda yumurta döker. Yumurta ve yavrularını saldırganlıkla korur. Havaların belli bir sıcaklık değerine gelmesiyle yumurta dökmeye başlar, ve koşallar el verdiğinde yumurta dökmeye devam eder.
    Birçok hava şartına dayanıklıdır. İç anadolunun soğuklarına, güneydoğu anadolunun sıcaklarına... Bu sayede çok büyük yayılım gösterir.
    Bu balığı yok etmek için sudak, alabalık aşılanabilir ama garantisi yoktur. Aşılanan avcı balıklara üreme imkanı tanımaz, kendi çok hızlı ürediğinden avcı balıkları hem fazlasıyla doyurur, hemde populasyonunu arttırmaya devam eder.
    Eğer DSİ durmaksızın ard arda erişkin avcı balıkları aşılamaya devam eder ve bu balıklara avlama yasağı koyarsa belki....
    Nihayi yol ise maalesef bulunduğu tatlı sularda toplu temizlik yapmak, yani buraları ölü yaşam alanları haline getirip, sonra tekrar balık aşılamaktır ki bu oldukça zaman ve maaliyet gerektirir.
    Bu balığa özel bir parazit-hastalık varsa da denenebilir...
     
  3. köstereç

    köstereç Cengiz Yalçın

    Yaş:
    55
    Mesajlar:
    103
    Şehir:
    Edirne
    Favori Kamış:
    DAM
    Favori Makine:
    Shakspire
    En İyi Avı:
    5,5 kg aynalı sazan
    Yok be abicim. Turna atın gölete. Sadece büyükleri kalır. Yavru mavru burakmaz turna. Hem lezzetli balıktır. Deneyin bak pişman olmazsınız.