GPS bilgi

Konu, 'Tekneden Balık Avcılığı' kısmında sfenksant tarafından paylaşıldı.

1. REİS

REİS Mahir Ersin

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Torikler-Kofanalar
    Kızmayın arkadaşlar, basit bir soruyu bu kadar detaylandırmaya gerek var mı?.p
    Bildiğim kadarıyla Türkiye'de Waas ve Egnos düzeltmelerinden yararlanamıyoruz.
    GPS'lerin tanıtımlarında da 50 feet diyor.WAAS ile 15 feet yani yaklaşık 5 m.
    Neyse biz bilgi yarıştırmayalım da, Rıza için Cihangir kardeşimin de dediği gibi 15-20 m. farkla bir yeri bulsa ne olur ki?
    Zaten teknenin boyu, 5 m desek, teknenin kıçıyla başı arası kadar fark ... filan filan.
    Yer istasyonlarıyla desteklenmezse 15 m. den aşağı düşmüyormuş yanılma payı.
    Mürsel abim tabii Almanya'da EGNOS avantajıyla 1-3 m. diyor.
    Hayırlı geceler.

2. Matchbox

Matchbox

Evet Reisinde dediği gibi uzatmaya gerek yok...
    Türkiyede satılan GPS aletleri yaklaşık 5 mt. hassayitle çalışıyor. Bende Megellan Explorist 100 var geçen yaz 235 YTL almıştım işimi fazlasıyla görüyor.
    Türkiyede 100 $ altında bulmanız zor zaten Amerikada en düşüğü benim baktığım internet sayfalarında 80$ dan başlıyor.

3. sailor499

sailor499

Favori Kamış:
    Olta,Zıpkın,Baragat
    En İyi Avı:
    14.2 kg lık Kılıç (hiç gelmeyecek sandım)
    Mürsel Abi, ben işim gereği her türlü GPS'i kullandım bugune kadar. Ama şunuda söyleyeyim dediğim kerteriz tekniği bence hem her gps den daha güvenilir hem de daha zevkli. Daha bir denizci. :) Herneyse bu benim fikrim. :)

D-GPS açılım olarak Differential Global Positioning System. Bu GPS türünün normal GPS lere göre daha az hata payı vardır. Ve Türkiye dahil dünyanın heryerinde kullanılabilir. Tabi ki 070 derece enlemleri arasında. Onların dışı hem çok soğuk hemde ne işimiz var bizim oralarda dimi. :D Bu GPS ler ayrıca bir yayın istasyonu yada farklı bir uydu takımından yararlanmazlar. Sadece kendi içinde birtakım hataları hesaplayıp bunları çıkardıktan sonra veri sağlarlar. Normal GPS lere göre daha pahalıdır. Genelde ticari amaçlı uzakyol açıkdenizde çalışan deniz araçlarında kullanılır.

Forumda yazıları okudum. Herkesin kendine göre bu konuda bilgisi var. Ben de bildiklerimi paylaşmaya her zaman hazırım. Herkese sevgiler, saygılar, rasgele... :)

4. sfenksant

sfenksant

Favori Kamış:
    OLTA
    En İyi Avı:
    PALAMUT 2kg
    yav namık bu kertenez nedir nasıl tayin edilir onu bari anlat

5. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Evet, evet, oyuncaklar iyidir ve bende pek severim onları..

GPS sinyali üzerinde P-Code denen bir kanal bilgisi vardır. Bu bilgiyi çözen GPS'ler süper hassas çalışabilir. Ama bunu çözecek teknolojinin patenti bayaa bir tuzludur ve o alet çook pahalıya gelir. Ama, bazı gemilerde vs. mevcuttur hali hazırda.

GPS'in kalitesi, ne kadar az uyduyla ölçüm yapabildiğine bağlıdır, ne kadar fazla uyduyla olduğuna değil. Bunda da temel etken, kaç katlı kaç korelatöre sahip olduğuna bağlıdır. Ortalama 12 korelatör ile, 3 uydu ile yer tespiti yapılabilir. Hata payı 15m, değil, +/- 15 metredir. Daha fazla ve daha derin korelatörünüz varsa, hata payı gene aynıdır. Ama öncelikle ölçüm süresi çok kısaldığı gibi, hata oranı da daha azalır.

Piyasada mevcut aletler, P-Code kullanmayan basit tipler. Bunların hata payı her zaman +/- 15 m dir. Ama, 15 metre hatayı küresel düşününce, iki korelasyon ile hata payı 5m ye kadar düşürülebilir. Buda ek korelatörden önce, yer bilgisini saklama demektir. Yani bir harita konur, alet burada bina var, adam şu yolda olmalı diyerek düzeltme katsayısı alıp ikinci korelasyonu yapar. Böylece harita çözünürlüğüne göre 3m'ye kadar hassasiyet sağlayabilir.

ABD, hassasiyeti düşürmek için bazen yayınları bilhassa bozar. O zaman hassasiyet 15'm nin altına zor iner.

P-Code işleyen GPS'ler, milimetrik ölçümler bile yapabilir. Bundan kullanmayan cihazların ki, burada anılanların hiç biri onu kullanmıyor, deniz üzerinde +/- 5'm.nin altında hassasiyete sahip olmasını beklemeyin. Bahsettiğiniz modellerinde denizde hassasiyeti gene +/- 15 mt civarındadır. Daha iyi bir netice beklemeyin, ama, zaten Ümit burnunu gece geçmeyi planlayan 50m bir teknede değilseniz, bundan iyi hassasiyette size lazım olmaz..

6. sfenksant

sfenksant

Favori Kamış:
    OLTA
    En İyi Avı:
    PALAMUT 2kg

anlamdım desem ayıp olurmu yaa bana şekille anlatırmısın ilkokulu 10 yılda bitirdim ben

7. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Namık işi bilene tarif ediyor. Bulundugun yerden, kayığın burnunda oturup bak. Ne görüyorsun. Bir mendirek, hemen yanından, lambanın ucundan vs. hizada uzakta ne görüyorsun, sarı bina. Bir de başka tarafa bak, işte mesela belediye binasının tepesindeki bacanın kenarından ötedeki parkın havuzu hizalanıyor...

İşte bunlara kerteriz denir. Bunları not edersin. Bir dahaki sefere, mendirekten sarı binayı, bacadan parkı gördüğün yere gelince, bu notu aldığın yere gelmiş olursun.

Daha iyisi, saate bakıp güneşin denizle açısını saptayıp yapılır. Gece yıldızlarla yapılır vs. ama bunlar biraz hesap kitap vs. ister. Fakat, kıyı görünmesede, gecenin körü olsa da iş yapar..

8. sfenksant

sfenksant

Favori Kamış:
    OLTA
    En İyi Avı:
    PALAMUT 2kg
    verdiğiniz bilgiler için teşekkürler arkadaşlar

ayrıca namığa bi sorum olacak ya namık belki biraz özel olacak ama sen ne iş yaparsın kadeş ya seni hep bilgisayarın başında görüyoruz yoksa sen bilgisayarın programladığı bir sanal cevap verme makinesimisin:D :D :D

9. sfenksant

sfenksant

Favori Kamış:
    OLTA
    En İyi Avı:
    PALAMUT 2kg
    tahmin etmiştim zaten neyse ama bunu kimse duymasın aramızda kalsın:D :D
    sen üzülme ama ben yine sana normalmiş gibi yazarım:)

10. kemalekdal

kemalekdal

Favori Kamış:
    Çıkrık
    En İyi Avı:
    Orkinos-25kg
    Arkadaşlar ben herkese fruno markasını tavsiye ederim. Çok sağlıklı veriye sahipler. Hatta bir maceram bile var. Bir kez arkadaşlarla akşamüzeri balığa çıkmıştık. Geri dönerken hava iyice kararmıştı ve GPS ile dönüyorduk. Kıyıyı epeyce ilerde görüyordum ama gözüm radar ve GPS teydi. Teknenin kendi GPSi ile çok tecrübemiz olmadığı için arkadaşın el tipi küçük GPSi de önümdeydi. Bir an el GPSi uyarı vermeye başladı. Bir baktım ki kıyıya çıkmışız diye gösteriyor:) İlk an bi panikle gaz kestim ama hiç alakası yokmuş. Başımı çevirip ileriye baktığımda kıyının daha epeyce uzakta olduğunu gördüm:) Bize adrenalinle dolu hoş bir hatıra kaldı. İnsan ister istemez bazen düşünüyor. Ya farketmeden kıyıya çarpsaydık nolurdu diye:) Herkese iyi şanslar.