Herkese merhaba..Arkadaslara ziyaret için gittiğim aydinda balik avı yapabileceğim bölgeleri internette araştırırken kemer barajını ve bazı balik avi haberleri gördüm guzel yayinlar vatandaslar tarafindan tutulmustu.Barajın icerisinde ve aşağısında da bir kaç alabalik tesisi bulunuyordu,ozellikle barajda buyuk kapasiteli ciftlikler mevcuttu,alabalik tutmayı cok seven bir sipinci olarak oldukça umutlu bir sekilde günlerce hazırlıklarımı yaptım.Yanımda her balığa göre malzemem her ihtimali dusunerekten fazlasıyla vardı(turna,perch,alabalik,sazan,yayın).Sabah 6 gibi biraz geç vakit evden çıktım ve 7 civarı barajdaydim.Hemen oltalarımı suyla buluşturdum,ilkonce yayın oltalarımı suya bıraktım,sonra oldukça avci olan kendi ürettiğim dogal bir karışımla yapılan yemli sazan oltalarımı suyla buluşturdum,hafif spin takımımıda hazırlayıp başladım at cek yapmaya..reeling yaklaşık 3 saat kadar meps,muhtelif rapalalar ve silikon sahtelerle çalıştım ama tek bir vuruş yada takip dahi olmadı.Goldeki alabalik ciftlikleride uretim yapmiyormus konustugum kisiler oyle soyledi zaten sans yokki..cyrr.Sonra suya bıraktığım oltalarımı kontrol ettim ve yemler aynen duruyor.Aksamuzeri hava serinleyinceye kadar azimle yayın ve sazan tutmaya çalıştım ama sonuc sıfır aksiyon.Golde bir sürü küçüklü buyuklu güneş levregi var golü tamamen istila etmiş durumdalar,aynı istila geyik barajinda da mevcut,suyun kenarında bana nispet yaparcasına yanıma kadar geliyorlardı.Tutamadım ama şüpheye mahal yok güneş levregini cok iyi bilirim.Her kim o gollere bıraktıysa harika doğaya sahip gollerin maalesef icine etmiş banghead .Zannımca büyük sazan haricinde sazan yoktur çünkü okadar güneş levregi sazan yumurtalarını yiyordur.Golde iyi yayınlar çıkıyormuş ama bana rast gelmedi,sanırım bunda sebeb yayınlar gece avlanıyor ve oltaya gece geliyorlar.Aksamuzeri hava serinleyince barajın aşağısındaki alabalik tesislerinin civarında da at cek yaptım ama tek bir vuruş veya takip olmadı zaten ciftliklerdeki havuzlarda da cok az balik vardı.Aksam saat 8 civarida eve döndüm ama muhteşem doga manzaralariyla,temiz havayla teselli oldum.Telefondan bağlandığımdan fotograf yükleyemiyorum kusura bakmayın gari.. Kullanılan yemler:Solucan,ölü cay baligi,hamur,misir,boili,mepsler,rapalalar,silikonlar. Herkese rast gelsin..
göllerimizin, akarsularımızın, barajlarımızın sahip çıkmazsak geleceği bu olacak. bazı kendini bilmezler ya da kendini çok iyi bilenler; ya ticari çıkar elde etmek ya da bilinçsizce o mekanın içine etmek için bu balıkları salıyorlar. Rabbim islah etsin ne diyeyim.
çağlar ben bir kaç yıldır o gölete gidiyorum avlanmaya güneş levrekleri yüzünden hiç bir şey tutamadıgım için orada bende kendimce ufak bişeyler geliştirdim antenle tuttugum güneş levreklerini tek igneli top şamandıralı klasik düzende iğnege takıp olabildigince uzaga atıyorum . rüzgarda zaten o sağa sola dolanıyor fazla degil yarım saate tatlı su revrekleri icabına bakıyor onların . orada en iyi aVIM GÜNEŞ LEVREGİYLE 4 tane tatlı su kefali oldu her biri 500 gr falandı sazan için bişeydiyemiyorum benim yakladıgım bir elin 5 parmagını gecmez orada koop. tüketmiş galiba .olta atacak yer kısıtlı zaten.
Evet halil bey güneş levrekleri cok yogun o golde,golü kanser gibi sarmışlar.ben ilk defa gittiğimden daha cok keşif gezisi gibi oldu hiç bir aksiyon alamadım.tatli su kefali tutabilmeniz bile büyük şans.kooperatif ağla goldeki baligida topluyor sanırım ben ordayken tekneyle golde dolaşıyorlardı.Yönteminiz ilginçmis aklıma gelmemişti.Golün etrafida hep hayıt dolu olta atacak biyer cok zor buldum sanırım bidaha gitmem oraya balik tutmak için ama doğası cok guzel..rastgelsin..
kemal bey maalesef ülkemiz suları bilinçsizce bu sekilde katlediliyor hiç bir ekonomik degeri olmayan yabancı turler sularımızın düşmanı.bulaştıkları sularda hızla yayılıp istila ediyorlar yerli türlerimizi bitiriyorlar.sularımız basıbos bi halde maalesef..
Bence Güneş Levreği bu popülasyona ulaştıysa yapılacak tek bişy kalmıştır ki, Güneşleri avlayabilecek boylarda "Turna" salmak. Ancak merada kooperatif dahil Güneş Levreği dışında avcılık en az 2-3 yıl kapanacak, sonrasında Spin avcılığına açılarak Güneş Levreği ve Turna avlamak serbest olabilir. Bölgesel olarak Sazan avınıda boy limiti olmaksızın 2. bir karara kadar yasaklamak gerekli. Kasna için yasağa gerek yok, fırsatını bulduğu takdirde barajı besleyen akarsularda oldukça fazla üreyip baraja gezintiye gelirler. Ancak hiçbir zaman sazan nüfusunu tehdit eden bir tür değildir. Benim diğer bir önerim ise Kooperatifin yenilecek balık satışından ziyade böyle göletlerdeki Güneş Levreklerini daha ufak gözlerden yapılacak ağlarla toplayıp balık unu, kedi maması, balık yemi gibi sektörlerde kullanılmak üzere değerlendirmesidir. Bu sayede göl ekosistemi hem sürekli olarak dengede durmuş olur, hemde sazan/kefal/yayın gibi yerel türler haricinde bir canlıdan ekonomik bir kaynak sağlanmış olacaktır. Elbette kökünü kurutmanın mümkün olmayacağı gibi sürekli yapılacak avcılığı sayesinde belki isilacı tür tahtından düşecek ve azınlık seviyesinde kalacaktır.
umut kardes turna salmak iyi olurdu ama bildigim kadarıyla turna baligi denizli civrildeki isik golünden sonra batıda yasamıyor.soğuk sularda yaşayan bir tür turna 30 dereceyi geçerse su ısısı oluyormuş ben öyle biliyorum ama yanlışda olabilir.koperatif eğer dediğiniz gibi levrekleri toplarsa balik unundan gelir elde edebilir ama yapacaklarını sanmam.birde ben her türlü malzemeyle avlamayı denedim ama güneş levregi takip bile etmedi kıyıya kadar büyükleri geliyordu.sularımız için ciddiye alınması gereken bir tehtid.