Arkadaşlar sabah Arifle konuşurken nerde oturduğumu sordu. Sonradan aklıma geldi dedim ki ben tanıtayım oturduğum yeri arkadaşlara. Belki ilgisini çeken olur merak eden olur diye düşündüm. Güzelbahçe İzmir'in batısında Urla dan önceki son metropol ilçe. 7Km lik bir sahile sahip. Son sahil düzenlemeleri ile insanların gezecekleri deniz havası alabilcekleri bir ortam yaratılmış olsada maalesef güzelim sahilleri heba oldu. Bu çalışmalardan sonra kıyıda balık avcılığında ciddi şekilde bir bozulma gözleniyor. Zaten sahil üzerindeki av baskısı inanılmaz derecelerde. Bazen işe gidip gelirken denize baktığımda çok küçük bir alanda dahi olsa beşin üzerinde ağ şamandırası görülebiliyor. Bir defasında 11 tane saydığımı hatırlıyorum.Bu ağların en küçüğünün en az bir kilometre olduğu düşünüldüğünde kıyıdan balık yakalayabilmenin aslında nekadar şans işi olduğunu tahmin edebilirsiniz. Güzelbahçe balıkçı barınağı İzmirde avlanılan balıkları yarısından fazlasının karaya çıkarıldığı bir barınaktır. Sabahları kurulan mezatta her çeşit ama en önemlisi en taze balıkları satın alabilirsiniz. Liman içerisinde bulunan lokantalarda satın aldığınız balığı tüketebilirsiniz. Ama benden size küçük bir tavsiye balığı sakın burdan almayın. İki katı fazla para ödersiniz. Biz Güzelbahçenin yerlileri bile limandan balık alamıyoruz artık. Şehre uzak olmasının yanında havası ile sizi bir anda cezbedebilecek bir yerdir. İzmir'den işten dönerken Narlıdereden sonra deniz kıyısına indiğinizde havanın birden değiştiğini ve canlandığınızı hissedersiniz. Arabanızı park etmek için yer beğenirsiniz mesela. Akşamları sahile inip hem akşam yemeğinin sindirilmesi sağlar hemde ayak üstü karşınızdan gelen tanıdıklarınızla sohbet eder bir yandan da iyot kokusunu çekersiniz ciğerlerinize. Rüzgarı kötüdür. Özellikle yazları öğleden sonra denizi durgun görmeniz neredeyse imkansızdır. İmbat tüm şiddetiyle eser yazları. Güzelbahçedeki hava balığa giderken çoğu kişiyi yanıltır. Deniz karaya çıkarken eyvah dersiniz balığa gidiyoruz ama şu hale bak. Karaburun tarafına geçtiğinizde denizin süt liman olduğunu görürsünüz bu sefer. Poyraz ve kuzeyli rüzgarlar kışları daha da bir çekilmez hale getirir. Tam körfezin girişinin karşısında bulunan Güzelbahçe her kış kuzeyli rüzgarlardan deyim yerindeyse dayak yer. Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Umarım başka arkadaşlarda yaşadıkları yerler hakkında paylaşımlarda bulunur ve bizlerle paylaşırlar. Güzel olur diye düşünüyorum. Daha ayrıntılı bilgim için; www.guzelbahce-bld.gov.tr Sözü fotoğraflara bırakalım... [IMG] [IMG] [IMG] [IMG] [IMG]