drag nedir? Daiwa'ya sorunca, aha şu drag'mış: Bu mekanizmayı biliyoruz. Gevşetince makara çabucak dönmeye başlıyor misinadan çekince. Sıkınca zor dönüyor ve buna kalama deniyor. Hatta Vedat abimiz bunu anlatıyor aha şurada: http://www.dailymotion.com/video/xcoufu_kalama-ayary-nasyl-yapylyr_sport
bende böyle biliyorum daidk hatta asiri zorlamada o karbon pullarda asinma oluyor, randimani düsüyor aletin. onlar ayrica satinalinip degistirilebiliyor.
Daiwa'da olmaz öyle şeyler pek. Elimdeki saltiga'dan dumanlar çıkarttırdığını bilirim ben paraya'nın, gene banamısın demedi alet, kurtulamadı balık. Çok shimano'lar, tica'lar gördüm, balık vurunca darmadağın olup giden. O yüzden büyük balık işinde, olay kalama vs. istiyorsa ciddi ciddi, çıkrık, big game, ağır takım. Bunun olayı bu.
peki 10kg drag yazan bi makinada, kaloma vidasini dibine kadar sIkarsak ve karsidan 11 kilo kuvvet ile çekersek, makaradan misina çekebilirmiyiz çekemezmiyiz?
Çekersin. Ama 11 kg çekmek gerçekten zordur, söyleyeyim. Kalama tam sıkılınca bir pim filan girmiyor bir yuvaya. Gene aynı şekilde sürtünme yapar. Orada sonsuz bir civata yok. Kalamayı sıkarsın, sıkarsın, bir noktada makara tabanına vs. isabet eder ve kalama disklerini "maximum drag" konumunda olacak şekilde sıkarak daha fazla sıkılmasına müsaade etmez. Tabi makine shimano filansa bunun garantisi pek olmayabilir, o başka mesele. Fakat kaliteli bir alet, tam sıkılınca "maximum drag" seviyesinde diskleri sıkacak şekilde bir tahdite sahiptir.
Mantalite budur zaten. Güzel ve net olmuş.:thumb: :thumb: Ama 8 der de 18 e mi dayanır, yoksa 5 e mi düşer, bilinmez. Orada ne yazıyorsa, doğrudur diye kabullenmek gerekir. ARGE si vardır, test edilişi vardır. Afaki değerler olmasa gerek bunlar.
Şimdi bu drag değeri, havanın sıcaklığı, nem oranı vs. gibi durumlardan etkilenir. Ve her sürtünen parça gibi, bir ömrü vardır, kullanıldıkça değişir, yani eskir. Arabanın debriyaj balatası neyse, bu da aslen o aynen. Teknik olarak, bir daiwa makine takriben 3 yıllık kullanımda şartlar değişse de, %10 kadar bir tolerans gösterir. Yani 10 kg drag ise, 9.5 ila 10.5 kg arası bir drag yüküyle 3 yıl kullanılabilir. Daha net söylersek, bu aslen 100 saat, ortalama drag yükünde. 3 yıldan sonra bu değer genellikle düşmeye başlar, drag eski performansını veremez. Bu rakamların örnek olduğunu söylemek lazım. Üreticiler bu değerleri vermez. Fakat saltiga serisi spin makineler, drag aktif kullanımda çok tecrübe edilmiş ve bu 100 saat drag kullanmada drag performansının düşmediği sonucuna ulaşılmış. O yüzden bu makineler big game işinde spin makine olarak özellikle tercih edilir. Fakat bir van staal, 500 saat drag yükünde sorun çıkarmayabilir. Ama çok pahalı ustam öylesi, insan oha filan oluyor almaya gidince.
bu durumda tüm süpheller ortadan kalkti. c seçenegi cidden dogruymus birde su mesele var Serdar abi. ben makinanin kolunda hissettirdigi yükün az veya çok olmasinin sebebinin disli-saft-çark-ayna-rulman vs.. kombinasyonu oldugunu biliyorum. bunu da tork kuvveti diye adlandiriyorum. dogrumudur-yanlismidir?
Aslında kimse pek bilmez ve farketmez. Bu noktada iki etmen önemlidir, birisi makinenin dengesi ve sap uzunluğu, yani makine ile kamış arası uzaklık. Diğeri ise kol uzunluğu. Çevirme kolu bildiğin çıkrıktır. Eğer kamış - makine arası mesafe ve kol uzunluğu büyükse, bu çıkrık kuvvet kazancı sağlar ve binen yükü hissetmezsiniz pek. Burada elbette şuda var. Yüke binince bilyalar, dişliler ve miller kasıyor, tam görevini yapamıyorsa, bu çok ciddi bir gereksiz yük olacaktır. Bu da malzemelerin çok az toleranslı olmasını, gerek üretim, gerekse işletme toleranslarının (esneme, genleşme vs.) çok düşük olmasını gerektirir.
İbrahim bey merhaba, tavsiyeleriniz üzerine x3000 almaya karar vermiştim. Fakat ancak bugün bulabildim. Perşembe günü elimde olucak inşallah. Kamışı da daiwa crossfire 270cm 10-40 atar aldım. Kamışı kullananlar çok memnun, bakalım göreceğiz Takımı denedikten sonra izlenimlerimi buradan paylaşıcam.