Arkadaşlar Hangi havada hangi renk çapari takacağımı bilmiyorum! Geçtiğimiz hafta sonu Aşiyan'da bir abimiz kendi yaptığı siyah iğne mor simli çaparisi ile ciddi güzel balık (istavrit/kıraça)aldı yanımdan, Bendeki çapariler hem kalın hemde açık ve koyu yeşil olduğu içinmidir bilmem pek bişey alamadım Aynı çapariler daha önce çok daha iyi çalışmıştı Acaba havanın açık olması ile bir alakası varmıydı? Hangi havada nasıl renk kullanmalıyım yardımlarınızı rica ederim, Sevgi ve saygılarımla
kalın derken ne demek istediniz? simler gerçekten işe yarar.. çaparileri simli tercih edin.. bakır renkliden iyi verim almıştım.. nikel de iyi oluyor.. yeşilin dezavantajı olmaması lazım?
burak, balık nedense bizim beğendiğini değil o an beğendiğini yiyor istediğin kadar beze bazen yemiyor hava ilede alakalı bir değişime kesin şeyler söylenemez ama ufak bir tiyo verebilirim sana ... Eski bozulan çaparilerini asla çöpe atma farklı renklerde hazırlanmış kösteklerden hazırlanmış bir çapari oluştur. buna ben ortaya karışık diyorum. Hem eski çapariler değerleniyor hemde balıkta verim alıyorsun ilk olarak bu çapari ile balık tutmaya başla ve dikkat et balık hangi renk floşu seçiyor(beyaz yeşil mor) bir iki testten sonra balık tek renk üzerinden geliyorsa takım cantandaki o renk hazırlanmış 10-15 li çaparinle ava devam et Hayırlı avlar rastgele
kalın takım demek istedi sanırım 15/8 ince takım kullanırsan daha çok balık tutarsın ama oda çok çabuk bozulur kalından kastı 25/15 veya 30/15 olmalı
Renkten ziyade kalın takımının etkisi ve atış mesafeniz fark edebilir. Benim en son gittiğimde iri istavrit oldukça açıktan çıkıyordu. Makinenizin geniş kafalı ve kamışınızın da uzak atışa elverişli olması lazım. Tabii rengin de etkisi olabilir, o zamanda en doğrusu Hakan abi'nin dediğini yapmak olacaktır.
Çapari de renk önemli elbette ama.. İstavrit için şöyle bir husus söz konusu. İstavrit havadan filan pek etkilenmiyor renk hususunda, daha ziyade renk, krem, beyaz, sarı, yeşil, kırmızı vs. farkediyor. Açık havada koyu renk, kapalı havada açık renk at çek yaparken birazcık daha verimli oluyor.. Yani, hava açıksa, koyu yeşil, kapalıysa açık yeşil.. Renk (ton değil) seçiminde faktör ise şu.. İstavrit o ara, oralarda ne yiyor? Mesela, mezgitler ikide bir havyar döker, yavrusu çıkar meydana.. İstavrit mezgit yavrusuna dadanmışsa, kerem rengi, hafif kızıl vs. iyi netice verecektir. Yok, istavrit kendi yavrusuna dadanmışsa, ördek tüyü iyi netice verecektir.. Eğer renk tutmadıysa, yada öyle düşünüyorsanız, çaparinin floşlarını balığa sürterek kokulandırmayı deneyin.. Genelde renk hususu maksimumu etkiler. Yani doğru renk atış başına ortalama %90 dolu çapari sağlar ama yanlış renk, %60 dolu çapari getirir. Basitçe, sayı kesin olarak artar ama boş çıkma sorunu pek olmaz.. Boş çıkma sorununu gidermenin en iyi (kesin doğru, kesin etkili değil, pek çok durumda) yolu çapariyi yemlemek veya kokulandırmaktır.. Karışık renkli çapariler, çapari tekniğinde pek etkili değildir. Sonuçları da pek güvenilir olmaz. Çapari, sürü izlenimi vererek, istavrit sürüsünü kendine çeker. Eğer farklı renkler varsa, bu çaparinin sürünün göbeğine düşüp, en yakındakinin atlaması ile sonuçlanır genelde.. Teknik kabaca seyirtme tekniğine uygundur. Çapari, yukarı aşağı çekilerek, bir gidip bir durdurarak etkili olur. Çapari çekme yönteminiz böyle olunca %100 kesin doğru değildir gene, ama %60 koşulda doğru olur. Çekme tekniğinizi değiştirmeye, daha hızlı, yavaş, kesik kesik vs. çekmeye çalışın.. Bu genelde karışık renk çapariden daha ziyade faydalı olur..
Benim bildiğim balıklar renk körüdür ama belki ışığın yansımasından dolayı fark edebilir diye düşünüorum
boğazda iri balık açıkta olduğundan genelde kalın takım 26/15 veya 26/12 kullanılır. renk olarakta her zaman yeşilden (koyu parlak ama simli değil) şaşmayın derim. her zaman her şartta balık varsa eğer güzel sonuçlar verir. balığın kıyıya yakın olduğu zamanlarda 15/8 veya 15/10 takım yapılırsa verim açısından faydalı olacaktır.
Koyu yeşil ince floş, kırmızı ve altın rengi sim, 20'lik köstek, 25'lik gövde... Bizim son gözdemiz bu.. ) İstavrit & Çapari konusunda çok kafa yorduk.. Toparlayıp yazarım bir ara.. 2 dak.'da bir üye girişi yapmam gerekiyor.. Neden olduğunu anlayamadım !
Tekrardan selamlar.. Arkadaşlar bu konu ile ilgili eklemek istediğiniz birşey varmı? Mor renk ipliğe çinekop daha mı fazla geliyor?