Hangi Sahteye Hangi Balik

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında bülenttok tarafından paylaşıldı.

1. bülenttok

bülenttok BÜLENT TOK

Favori Kamış:
    amudson kudos, okuma v sistem,
    Favori Makine:
    shimano sahara ve symetre. daiwa emcast, daiwa bg ,
    En İyi Avı:
    izmit körfezinde iki kiloluk bir sinarit,
    Şimdi darmadağınık olan bir konuyu derleyip bir araya toparlamak anlamında bu girişimi yaptım.Site yöneticilerininde desteği ile tüm arkadaşlarımızın katkılarını bekliyorum.Diyorumki kim hangi sahte ile hangi balığı hangi bölgede hangi tarihte avladı ise buraya eklesin.Mümkünse sahtenin resmini ve hemen yanına da markasını ve kod numarasını yazsın.Gerçekten site içerisinde bu konu ile ilgili çok bilgi var ancak dağınık olduğundan toparlamak zor oluyor.En çok merak edilenler.....
    Levrek
    Sinarit
    Lüfer
    Akya

lütfen başka merak edilen sahte ile avlanabilecek balıklarıda ekleyin.Eminim çok yararlı bir çalışma olacak. Şimdiden teşekkürler.

2. atakule team

atakule team hüseyin

Favori Kamış:
    Bass Pro Shops® extrime xps Mitchell Elite Spin DAIWA EXCELER, EXSF662MHFS 1.98
    Favori Makine:
    shimano sustain 2500 fg shimano exsence 3000cı4
    En İyi Avı:
    hedefim 120 cm
    slm

bülent abicim ben bir turna tutkunu olarak ve turnaya giden arkadaşlarada sorarak herkesin sahte favorisi farklı farklı olduğuna karar verdim kime sordumsa herkesin favorisi değişikti benim geçensene favorim dam
    » D-A-M KAŞIK » 5033 FZ SLIM NATURE 3D 24 G yalnız arkası altınsarı ve kırmızılı olan
    altın sarı turuncu baklava dilimli cleo bu kaşıkta turnada hiçbişeyin yoksa kesin sonuç veren bi kaşık [​IMG]

Len Thompson Platinum (021)Firetiger kaşıklada en büyük balıkları aldım
    bence heryıl güneşin havanın ısı derecesine göre değişiyor yinede başta söylediğim gibi her turnacının favorisi başka yeterki balık haraketi görsün bazan en güvendiğiniz yem çok denemenize rağmen iş yapmıyor benim nacizane tatlı suda turna için söyleyebileceklerim bunlar resimleri var ama bu yükleme işini bilen arkadaşlar bana bi yardımcı olursa sevinirim herkese iyi avlar rastgele:D

Son düzenleme: 28 Mayıs 2009
  3. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Hangi sahteye hangi balık gelir sorusu, cevaplaması çok zor bir sorudur. Hava durumu, ay durumu, ışık, derinlik bu sahteler için kullanılması gereken takım düzeneği, avlanma tekniği –sırtı,atçek- rüzgar durumu, dalga , avlak suyunun bulanık –açık oluşu mevsimsel şartlar v.b gibi onlarca faktör ve bunların kendi içerisindeki nüansları nedeniyle, şu sahteye şu balık gelir kesin sonucuna varmak imkansızdır. Bu gün için deneyerek iyi balık almış olmanıza rağmen, aynı yol-yöntem ve av şartlarında ertesi gün için sonuç hayal kırıklığı olabiliyor. Bu açıdan yapılacak işlem, kaba hatlarıyla bir çerçeve çizmek olabilir sadece. Hülasa, bize düşen, tecrübî bilgileri kendi avlanma aktivitelerimiz için de denemek olacaktır.;)

4. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Sahte balığı iki şekilde çeker.

Ya sesiyle, yada görüntüsüyle..

Bazı sahteler her ikisini birden yapabilir, o ayrı mesele.

Sesiyle çekmesi, bazı balıkların av tarzına uygun sesi çıkarması demektir. Bu sesi, tıkırt vs. gibi düşünmeyin. Suda hareket eden her şey bir ses çıkarır, çıkarmış olur. Bu noktada, bir balığın seri kuyruk hareketlerine uygun ses çıkaran her tür şey uygun olur.

Görüntüyle çekmesi ise, gene balığın yakalama içgüdüsünü tetikleyen bri görüntü sunması demektir. Bu genelde ortama kontrast olmakla alakalıdır. Diğer yandan, görüntünün ortamdaki yemlerin görüntüsüne benzemesi iyi netice verir. Ayrıca, hareketin avcının yemde görmeyi harekete uygun olması gerekir.

Garip gelebilir ama, aslında sahteler için en etkili özellik, ses çıkarma olayıdır. Kaşıklar, silikonlar, mepsler vs. bu yüzden avcıdırlar.

Bu tür sahtelerde bazı türlere göre bazı olmazsa olmaz vs. hususlar ilave olsa bile, temel olarak olması gereken şey, suda görünmez olmalarıdır. Eğer görünüyorlarsa, görüntüyle cezbeden yemlerin özelliklerine de sahip olmalıdırlar. Bazı balıklar ise, ses ve görüntü birarada olmadan yeme atlamayabilir.

İyi bir sahte, taklit ettiği yemin, hem ses hemde görüntü olarak aynısını yerine getirebilmelidir. Ha sahtelerde mutlu ve mesut yemleri değil, yaralı vs. yemleri taklit etmesi beklenir, istenir zaten..

Türlerin pek çoğu için, yem tercihinde asıl önemli husus sesdir. Lüfer, turna, palamut, levrek, istavrit gibi balıklar bu guruba girer.

Bu gibi balıklar için en etkili yemler, suda görünmeyen yemlerdir. Sert yem olarak kaşık, yumuşak yem olarak şeffaf silikon. Bunlar görüntü vermez, suda bir şeyin varlığını gösterecek kadar bir ışık oyunu yaparlar ama kendilerini göstermezler.

Kaşıkların başarılı olması için, çekerken dönmesi gerekir. diğer yandan suda kendini göstermeyecek şekilde kusursuz parlak, ayna gibi olmalıdırlar. Bilhassa küçük lekeler, paslı noktalar vs. olmamalıdır. Kaşık biraz hızlı çekilir. Bu esnada dönüp ses çıkarır. Eğer üzerinde leke, pas noktası vs. varsa, bu bir nokta olarak kalmaz, dönerken bir çember gibi büyür, görüntüyü bozar. Bu nedenle kaşıkların kusursuz ayna gibi olması önemlidir. Genelde, önemsenmeyen ufak tefek kir, pas vs. kaşığın etkinliğini çok ama çok azaltır.

Silikon yemlerde ise, saydam, şeffaf kurda benzer olanlar, kaşık gibi etki yaptıkları için iyi netice verirler. Bazen havanın suyun vs. durumuna göre içinde küçük parlak, siyah vs. simler, noktalar olan silikonlar daha iyi iş yapabilir..

Genede, %100 görünmez bir sahte mümkün değildir. Bu nedenle güzel ses çıkaran -> bu güzel aksiyon yapan demektir ve görüntüsü bölge/ava uygun sahteler seçilmelidir. Aksiyon, sahtenini çılgın gibi yana yöne kendini atması değil, düz çekilirken, dönmeden yalpa yapmasıyla belli olur. Yani, düz, düm düz çekilirken sanki kuyruk sallamalıdır.

Bu nedenle, görünüşte %100 aynısı olan bir sert sahte, iyi aksiyonlu bir sahtenin verimini sağlamaz. Aksiyonu veren, sahtenin dengesi, yüzeyinin hidrodinamiği vs. gibi hususlardır.

Bu yüzden, sert sahteler, kaliteli olup güzel aksiyon yapabilir ve uygun renkte olurlarsa verimli olurlar. Böyle değilse, balığın çıldırıp her şeye atlayacak kadar bol ve aç olduğu yerde ancak işe yararlar.

Silikonlar ise, aksiyon yönünden genelde sorunsuz olurlar. Bu yüzden genel olarak daha verimlidirler. Ama şeffaf veya taklit boyalı olsunlar, bir gerçek ortada kalır. Bunları doğru dürüst boyamak mümkün değildir. O nedenle, görüntü olarak sert sahtenin verdiği etkiyi veremezler.

Ama bu sorunların hemen hepsinden ari olan, hem aksiyon, hem ses, hemde görüntü olarak tartışmasız budur diyen ve noktayı koyan bir yem türü daha vardır: Fly..

Fly, tatlı su ve denizde, derede veya okyanusta olunması farketmeksizin pek çok zaman canlı yemlerden bile daha iyi netice vermek suretiyle hatta, en ideal sahte yemdir..

5. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Daha önce sitemizde paylaşıma açılan http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=17851 linkinde, sahtelerin özellikleri, aksiyonları, türleri –tüm sahteleri kapsamasa da- ele alınmış.

Konu içeriğinde, Hüseyin Alp üstadın işaret ettiği, “Bu çalışmada ifade edilen sahtelerin Türkiye'de hangi balıklara uygulanabileceği hakkında da bir fikir vermeniz bence gerçekten büyük yardımcı olur. Hangilerinin tuzlusu, hangilerinin tatlı su kökenli olduğu veya hangilerinin iki bölümde de kullanılabileceği, yaratılmalarının kaynağında aslında hangi balıkları hedeflediğini bilebilirsek, tabii bunları tekniğini doğru kullanmadan önce, bununla hangi balığın peşinde olduğumuzu veya olabileceğimizi kestirebiliriz.” ifadelerinde, tam da sizin cevabını aradığınız soru sorulmuş. Bu paylaşıma sevgili Alp’in sorusu büyük değer katacak olduğu halde, o gün için cevapsız kalmış.:eek:

Hangi balık için, hangi sahte? Bu türden sorularımıza cevap teşkil edecek, sahte/suni yemler için –belki misinalar, iğneler v.b için de- müstakil bir başlık oluşturulabilir. Benzer bir çalışma hali hazırda sitemizde Ekipmanlar bölümünde, kamışlar ve makaralar/makineler için yapılmış ve biz üyelerin istifadesine sunulmuştur. İçeriğe dâhil edilen ekipmanlarla ilgili çalışmaların büyük bölümü tamamlanmış olmakla birlikte, halen devam etmekte olan takviye işlemlerle bu çaba sürdürülmektedir. Yapılan işin zorluğu, sektörün en yenilerini takip etmek, belgelemek, forum ortamına aktarmak gibi çok sıkıntılı süreçler, bu tür çalışmalara olan emek ve zaman çokluğunu da gerekli kılıyor.:rolleyes: Site yöneticilerimiz büyük bir özveri ile de bu bedeli ödüyorlar nitekim. Bu vesile ile kendilerine de teşekkür ederim, sağ olsunlar.:)

Dile getirdiğiniz öneri hepimiz için çok faydalı olacaktır. Ancak, kamış ve makaralar için izahını yapmaya çalıştığım zorlu süreçlerin aynısı ve belki daha fazlası, sahteler/suni yemler için de geçerli olacaktır. Bu önerinin değerlendirilmesi elbette site yönetimimizin takdirinde olmakla birlikte, görebildiğim kadarıyla, maalesef bu beklentilerimizin karşılanma fırsatını bulamayacağız, en azından yakın gelecekte. ;)

6. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Nuri abi, siz, motamot bir çözüm istiyorsunuz, ama bu iş için böyle bir çözüm yok..

Aha şu sahte aha bu balığa iş yapar denebilecek bir durum mevcut değil. Hangi sahtenin hangi balığa iş yapacağı, mevsime, günün saatine, yerinize, hava durumuna vs. vs. göre çok farklılık gösterebilir. O yüzden zaten sahtelerin binbir çeşidi var..

Ezber bilgi bu hususta işe yaramaz, biraz ortamı analiz edip uygun sahteyi keşfetme yetinizi artırmanız lazım..

7. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Kardeşim Bülent
    Biliyorsunki hem hergün yoğun bicimde deniz ve tatlısu avcılığı yapıyorum ve hemde yurdun her köşesinden birdolu kardeşim başarılı avlarının ilk heyecanını benimle paylaşma arzusuyla telefonla yada özel mesajlarla bana bildirmektedirler.
    Bilindiği gibi bilgilerini kendine saklayan biri değilim.Bu bakımdan tamda benim derleyip,sunmayı düşündüğüm konuyu acmışsın,sağolasın.
    İlk etaprda son levrek sezonunun Top 10 sahtelerini,kodlarıyla yöreleriyle,kandırabildikleri balıkların boylarıyla sizlere sunacağım.Mütekiben ise,saydığın bütün balıkları ve yanısıra tatlısuyuda ele alacağım.
    Sevgiyle kal

8. atakule team

atakule team hüseyin

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    hedefim 120 cm
    slm

vedat abicin dediğinize katılıyorum balıkçı arkadaşlar en favori yemlerini forumda yayınlarsa elimize bi done geçmiş olur değerlendiririz böylelikle yeni başlayan arkadaşlara tavsiyede vermiş oluruz :D

9. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Sevgili Serdar, öncelikli kanaatimi aşağıdaki yazıda ifade etmiştim. Mutabık olduğumuzu zannediyorum.;) :)

10. jigging

jigging Caner

Favori Kamış:
    Penn spinfisher surf & Lineaeffe sorrento & Lucky Craft ESG II
    Favori Makine:
    Penn Surfmaster 750 & Shimano Ultegra XTB & Exage 4000fa & shimano twinpower 4000xg
    En İyi Avı:
    seni meraklı, hadi ordan... nazar değdireceksin..
    Serdar abinin yazısına katılıyorum bende ancak madem sorulmuş, ben de başarılı olduklarımı yazayım konu amacına ulaşsın.

Rapala skitter pop
    Renk: BC (sırtı mavi)
    Uygulama zamanı: sabahtan öğleye kadar, kıyıdan atçek şeklinde su yüzeyinde zıplatarak. Kefal yavruları sabah saatlerinde sıçrama yaptığından, bu saatlerde kullanılması daha iyi olur, öğleden sonra genellikle su yüzeyinde gezdiklerinden pek etkili olmuyor.

Rapala skitter walk
    Renk: GRMU (sırtı yeşil kefal taklidi)
    Uygulama zamanı: öğleden saat 16:00'a kadar, kıyıdan atçek yaparak sıçramadan, yavaş çekerek su yüzeyinde yüzdürülerek kullanıyorum, bu saatler arasında genelde kefallerin sırtları güneşin çıkmasıyla yeşine bürünüyor ve su yüzeyinde sıçramıyorlar, bu aşamada yeşil sırtlı sahteyi sıçratmadan yüzdürmek etkili oluyor.

Rapala skitter pop
    Renk: FC (sırtı turuncu)
    Uygulama zamanı: saat 18:00'dan sonra, güneş karşıdan batarken, su içindeki görünürlüğü hesap ederek bu turuncu sırtlı popperi kullanıyorum, su ne kadar karanlık olsada, az bir güneş ışığı bile olsa çok etkili oluyor bu sahte, ancak mutlaka güneş ışığı azda olsa olmalı. Bu sahtenin etkisini o zaman anlıyorsunuz. Uygulama ilk popperda yazdığım gibi sıçratarak yapılacak, yüzdürerek değil. Yüzdürerek sadece skitter walk kefal taklidinde öğleden itibaren akşam üstüye kadar yapılmalı.

Bunların takılma ihtimalide olmadığı için uzun süreler kullanırsınız, su üstünde kalıyorlar çünkü.

11. jigging

jigging Caner

Favori Kamış:
    Penn spinfisher surf & Lineaeffe sorrento & Lucky Craft ESG II
    Favori Makine:
    Penn Surfmaster 750 & Shimano Ultegra XTB & Exage 4000fa & shimano twinpower 4000xg
    En İyi Avı:
    seni meraklı, hadi ordan... nazar değdireceksin..
    Sevgili Vedat Abi,

Bu paylaşımını merakla bekliyorum bende, eksiklerim varsa bu fırsatla tamamlayabileceğimi düşünüyorum, ayrıca senden aldığım tüyolar neticesinde her sene daha bir başarısızlığa uğradığım levrek avında, bu sene geçen senelere göre daha başarılı olacağımı düşünüyorum.

Saygı ve sevgilerimle.

12. atakule team

atakule team hüseyin

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    hedefim 120 cm
    Slm

abiciğim şu dediginize katılıyorum mevsime, günün saatine, yerinize, hava durumuna vs. vs. göre çok farklılık gösterebilir. O yüzden zaten sahtelerin binbir çeşidi var.. doğru ama 2005 2009 arası her haftalık turnaya gidişimiz kaç balık aldık bu balıklara hangi yemi kullandık hava kaç derece balıkları nereden aldık av havzamızın 2005 .2009 bilgisayarımızda dökümleri var bunları burada bazı arkadaşlar gibi uzun uzadıya yazamıyorum ama atakule fıshing tem ekibi olarak daha detaya girip dökümanlarıyla değerlendirmeyi düşünüyoruz bazı yemler kaşıklar deneyimlerimizden geçti hani güneşin açısı hava şartları suyun rengi sabah öğle akşam üzeri gibi bazı yemler olduki hangi hava su rüzgar şartları olursa olsun ekipteki arkadaşlardan daha başarılı oldu ve 1 yıl boyunca devam etti bu deneyimleri de yabana atmayalım sadece hava su rüzgar deyip geçmeyelim birazda arkadaşlarım tavsiyesine en azından kulak verelim rastgele:D :D :D

13. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

Kanatimce elbette belli balıklar için belli sahte grupları diğerlerinden daha iyi iş yapar. Ancak bu gurupların kendi içinde yapılacak tercih çok daha önemli.

Nasıl boğazda çapari atıyorken balı sabah bir renkte yakalanırken öğlen başka bir renk çapari daha iyi iş yapıyorsa büyük avcı balıklar içinde aynı taktik geçerli olur.

Bir çok kez tecrübe ettimki kıyıdan atçek yapıyorken bir kaç kişi farklı sahtelerle atarız ve içimizden biri daha iyi av yapar. Bu bazen model ama genelde renktir. Avcı balıklar doğru gurup sahte içinde sahtenin rengi daha önemli olabiliyor. Bazen sahteden ziyade derinlik alt su üst su çekiş hızı da başlı başına belirleyici olabiliyor.

Diyelimki levrekte tekneden ragot raglou kullanıyoruz 3 adet farklı renkli sahteyi ayrı ayrı bıraktığımızda balık bir gün deli gibi maviye sararken ertesi sabah hava su aynı olduğu halde kırmızı tek geçilebiliyor. Bu bizim hiç anlayamadığımız bir nedenden belki sadece balığın keyfinden bile de olabilir.

Bu konuda nokta atışı yapmaya çalışmaktan ziyade gurup olarak ayırmak en etkili çözüm olur kanaatindeyim. Gurup içinde isteyen istediğini alternatif olarak seçebilir. Yoksa şu sahtenin şu rengi şu balık için hava su ne olursa olsun tektir demek doğru bir yargı olmayacaktır.

14. atakule team

atakule team hüseyin

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    hedefim 120 cm
    Slm

abicim konu uzadı da uzadı söylemek istediğim turnacı arkadaşlar favaori yemlerini forumda yayınlasalar hem yemlerini görsek hem aramızda renkleri şekilleri değerlendirsek bizimgibi turnacıların çantasında 50 .100 çeşit yemleri var çantasında bi süre sonra zaten bu yemler bizim oyuncağımız gibi oluyor çantamızda hiç suya indirmediğimiz yemlerimiz var neticesinde ama aramızda bu yemlerimizi paylaşsak her arkadaşın birkaç favorisi var bunların resimlerine baksak bi tecrübe çıkarabiliriz kanaatimce asıl demek istediğim budur ama sitede yemleri yayınlamak sakıncalıysa orasını bilemem aslında bukadar uzun uzadıya yazmak bana göre değil abicim :D :D :D

15. zokacı

zokacı ömer

Favori Kamış:
    shimano
    Favori Makine:
    shimano
    En İyi Avı:
    3kg levrek zıpkın
    favori

bencede konu rüzgar hava ya gitti favorileri öğrenelim mesela ben turnada 2 sene önce aldığım alman markaydı ince slikon beyaz kırmızı ve kuyruğu kırmızı ile herzman balık varsa iş yaptım.bencede slikon daha iyi sert sahteden