Hani şu çok uzağa fırlatınlan ratlarla at çek yapmak

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında hemperi tarafından paylaşıldı.

  1. hemperi

    hemperi Ethem

    Mesajlar:
    166
    Şehir:
    adana/mersin
    evet bahsettiğim yer dere'nin denize döküldüğü nokta.

    YArdımcı olmak isteyen tüm arkadaşlara çok teşekkür ederim, kafamdaki bir çok soru işaretine çözüm oldunuz
     
  2. mufi

    mufi Muvaffak İŞMEN

    Mesajlar:
    3.332
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    akarsuların deniz döküldüğü yerlerde balık uzakta olmaz..tam tersi yakında olur.. akarsular deniz balıklarının yavrularının korunma sıgınma yerleridir bu yüzden başta predatörler olmak üzre bir çok balık dere agızlarına yaklaşır..buda avcının işini kolaylaştırır ayrıca derelerden denize sürüklenen bir çok organik besin maddesi olur..bunlarda balıgın ilgisini çeker

    akarsu agızlarında oltayı çok uzaga atmana gerek yoktur..dikkat ederseniz mesela levrek - kefal gibi balıklar akarsu içinde bile avlanır..
    egede akarsu agızlarında kefal-levrek-çipura-mırmır da olur..
     
  3. merkury33

    merkury33 HASAN

    Mesajlar:
    1.427
    Şehir:
    Tarsus
    Favori Kamış:
    tahta, el oltası
    Favori Makine:
    mercury90
    işte beyin fırtınası diye ben buna derim. forumlarında amacı bu zaten. herkes bilgisini ve fikrini ortaya koyar. daha sonra onlar değerlendirilir.
    şimdi malzemeciye gitseydim daha derdimi tam anlatamadan cebimdeki paraya göre bir şeyler kakalayıp gönderecekti. Oysa burda bir sürü görüş, bilgi ve tecrübe var, hepside birbirinden değerli.
    Aklıma bir fikir daha geldi. hiç fazla masraf yapmaya gerek yok. denize girdiğiniz yerden deniz yatağına bin, fazla değil 100 metre açıl başla spin yapmaya bir de jig. bakalım birşeyler gelecekmi.
    Bu arada olta attığın yerde bundan 3-4 yıl önce deniz bisikleti ile geziyordum, kıyıdan en az 100 metre uzaklaşmıştım. sonra birden bir gölge belirdi, tam altımdan, karşı tarafımdan bir kaplumbağa aheste aheste geçiverdi, hiç unutamam o günü
     
  4. hemperi

    hemperi Ethem

    Mesajlar:
    166
    Şehir:
    adana/mersin
    Arkadaşlar yorumlarınız ve fikirleriniz için teşekkür ederim, bu gün yolum çarşıya düştü ve baya bir malzeme aldım kesinlikle bu forumda sizlerden öğrendiklerim çok işime yaradı.
     
  5. nicholai hel

    nicholai hel Aykut

    Mesajlar:
    1.170
    Şehir:
    Antalya
    Bunu okuyunca aklıma geldi, geçen yıldı sanırım discovery channel gibi bir kanalda şu mythbusters tarzı bir programda bu konuyu işliyorlardı.

    Adam sıradan bir uzaktan kumandalı helikopterin altına yine kumandadan kontrol edilebilen vinç tarzı bir aparat ekledi, bir tuşla bu mekanik el açılacak şekilde. Sonra verdi rapalayı helikopterin eline makaradaki ip bitene kadar götürüp attı. :eek:

    Yani 200 metreler bu şekilde mümkün. Tabii bu işlerden iyi anlayan bir teknisyen işe el atmalı ve yanınızda bir de helikopter operatörü olacak bir arkadaşınız bulunmalı.

    200 metre uzaktan wtd yapmaya başladığınızı düşünsenize. :p
    Çok büyük bişey gelmesin diye dua etmek lazım.
     
  6. mufi

    mufi Muvaffak İŞMEN

    Mesajlar:
    3.332
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    yaz başı izmir selçuk pamucak sahili iskelesinde gördüm koca lambuka iskelenin altından kefalı yakaladı..

    1 m boyunda akyalar - sarı kuyruklar zaman gelir 1 m relik suda balık kovalar..
     
  7. nicholai hel

    nicholai hel Aykut

    Mesajlar:
    1.170
    Şehir:
    Antalya
    Çok doğru sayın hocam. Yıllar önce Adrasan'da denk gelmiştim bende. Kayaların üstünden olta atarken bir anda hemen az ilerimize lambuka sürüsü gelmişti, avlanıyorlardı. Bir telaşla at-çek takımlarımızı çıkarıp hemen 15 mt ileri atıp çekmeye başladık. Canavarlar neredeyse kendilerini kayanın üstüne atacaklar, yalancı sudan çıkmak üzereyken bile atlıyorlar, hemen iki metre önümüzde oluyor tüm bunlar. Şaka gibiydi.

    3 Tanesini aldık, boyları 50-60 cm arasındaydı.

    Doğru zamanda doğru yerde olmak tam olarak buna deniyor olmalı.
     
  8. merkury33

    merkury33 HASAN

    Mesajlar:
    1.427
    Şehir:
    Tarsus
    Favori Kamış:
    tahta, el oltası
    Favori Makine:
    mercury90
    haklısınız o günlere ben de sahit oldum. ama o olay yılda bir kere oluyor.
    adam şimdi tatilde ve denizde. şu an balık lazım çünkü tatil bittikten sonra deniz de yok ona...
    hemperi çarşıdan malzeme almasaydın keşke , mezitliyi tavsiye ederim sana şu günlerde, iyi çocuklardır, üstelik sana daha yakın
     
  9. hemperi

    hemperi Ethem

    Mesajlar:
    166
    Şehir:
    adana/mersin
    Ben adanada yaşıyorum hafta sonları mersine gidiyorum :)

    Güzel güzel rapalalar aldım, yakında malzemelerin fotoğraflarını çekip sizden fikir almak istiyorum :)
     
  10. merkury33

    merkury33 HASAN

    Mesajlar:
    1.427
    Şehir:
    Tarsus
    Favori Kamış:
    tahta, el oltası
    Favori Makine:
    mercury90
    200 metre bilmemde, bugün 300 metre açıkta kefaller havaya sıçrıyorlardı. balıkların derdi neydi bilmiyorum ama akşama kadar suyu kaynattılar açıklarda. tabi birde bulunduğumuz yerde kıyı boyunca hiç kimse balık alamadı.
     
  11. hocca

    hocca

    Mesajlar:
    183
    Şehir:
    ankara
    Favori Kamış:
    banax2500 spro kamış
    En İyi Avı:
    1,5kg levrek
    Bazı arkadaşlar konuyu tam okumamış galiba.Arkadaşın sorusu zargana topu ile kıyıdan 200m ye at çek yapabilirmiyim.Konuyu başından okuyan arkadaşlar güzel cevaplar yazmışlar.Deneyimi olan her arkadaşımız bilirki,rapala türevi sahteyle avlanırken ,özellikle dere ağızlarında bu kadar uzun atışlara gerek duyulmaz.Bu levrek için de geçerlidir.Ama akdenizde tral ,çıplak ,palamut avında özellikle tral ve palamutta uzun atışlar gereklidir.Çünki kıyıdan 200-300 m açıkta oynak yaptığı zamanlar oluyor.Bazı sabırsız av arkadaşlarımız yada kendine çok güvenen arkadaşlarımız,başarısızda olsa balığın kıyıya yaklaşmasını beklemeden atışlar yapıyorlar.Genel de bu takımlar slikon sahteler ,ya da tüylü kösteklerden oluşan ve zarnana topu ile atılan takımlardır.Köstek adedi ikiden başlayıp 4 hatta beş olabiliyor.Kiloluğun üzerinde 3-4 palamut yapışırsa ya takımı patlatır,ya da bedeni kopartır.Şayet uzağa atış yapamıyor isek,sabırla kıyıya yaklaşmasını bekleyeceğiz.Balığı kıyıdan uzaklaştıracak atışlar yapmaktan sakınmalıyız.Oynağı iyi takip edersek kıyıya yaklaştığını görürüz.Asıl önemlisi her zaman aynı saatlerde ve aynı yerlerde oynak yapar.Hepimiz biliyoruz ki balık avı aceleyi sevmez.Ne demiş atalarımız sabırla koruk helva olur.Sabretmeyi panikten uzak olmayı başaran hedefe varır.
     
  12. merkury33

    merkury33 HASAN

    Mesajlar:
    1.427
    Şehir:
    Tarsus
    Favori Kamış:
    tahta, el oltası
    Favori Makine:
    mercury90
    walla hocca benim acemiliğimin kusuruna bakma. Ben daha amatör bile değilim. Ama bildiklerimide burda paylaşmak isterim.
    Bir de o bahsettiğiniz oynak olayıyla ilgili, Geçen hafta, kefaller suya yaklaşmadı. Biz o sırada kıyıdan kefale olta atıyorduk. o gün dikkatimizi çeken 300-350 metre açıkta kıyamet kopuyordu. abartarak söylüyorum havada sıçrayan kefaller yunus balığını aratmıyordu. Dikkat ettim, iyice inceledim; ne yunus ne de kaplumbağa gözüme çarptı. Bu sıcakta köpekbalığıda gelmez diye düşünüyorum çoğunlukla köpek balıkları bahar aylarında ağlara takılıyor.. her neyse, Yanımdaki balıkçı lüfer ya da levrek olduğunu söyledi. Artık her neyse ispendek büyüklüğündeki kefalleri orada korkutan her neyse iyi bir avcıydı. öğleden sonra 3 gibi başlayıp akşam 6 ya kadar o bölgeyi talan ettiler. Siz de olsaydınız hayretle izlerdiniz.Tabi biz bu durumda nasıl hareket edeceğimizi bilemediğimiz için o gün kıyıdaki herkes eli boş döndü (tabiki öğlen saatlerinde kefalleri alanları saymıyorum)
     
  13. hocca

    hocca

    Mesajlar:
    183
    Şehir:
    ankara
    Favori Kamış:
    banax2500 spro kamış
    En İyi Avı:
    1,5kg levrek
    Yazım da sizin yazdıklarınızı hedef almadım.Şayet böyle bir kanı yaratmış isem özür dilerim.Etem Bey'in konuyu ilk açtığında zargana topu ile 200m atışı nasıl yaparım,nasıl bir takım almalıyım diye yazmış.Yazılanlar da bu sorunun cevabı niteliğnde olmalı diye düşündüm.Belkide böyle düşünmekle ben hata yapıyorum.
    Bu forumu çok bilenlerin değil,deneyimlerini paylaşan insanların oluşturduğunu sanıyorum.Bu yüzden de deneyim ve gözlemlerimi paylaştım.İki yıl önce abartısız denizde 12-20 genişlikte ve en az 300m mesafede denizde nekadar balık var ise suyun üstene çıkıp kaçıştığını gördüm.Bu kadar balığı ne kaçırdı bilmiyorum.Ama sizin de belirttiğiniz gibi ne yunus gördüm ne de başka bir etçil balık.Yöredeki arkadaşlara anlattiğım da avcı yada lüfer sürüsü saldırmış olabilir dediler.Teşekkür ederim.
     
    Son düzenleme: 3 Ağustos 2011