Hayatımızın Trofesi

Konu, 'İç sularımızdan (Tatlısu) Güncel Av Raporları' kısmında Querorz tarafından paylaşıldı.

1. Querorz

Querorz Fatih

Selamlar;

Oğuz kardeşimle(KBenekliAla) yaptığımız ve hayatımız boyunca unutamayacağımız bu avı keyifle anlatacağım. Sizler de keyifle okursunuz umarım.

Diplomamı almak için İstanbul'a dönüş yapmam gerekiyordu. İstanbul'dan ayrı kalmanın en kötü yanı turnalardan uzak kalmaktı. Diplomamı alır almaz Oğuzla 2 günlük, muhteşem bir av gezisi yapacaktık. 2 gün konaklamayı, bir kaç avlakta her türlü balık için şansımızı denemeye kararlıydık. Haftalar öncesinden incelemeye başladığımız meteoroloji verileri bize üzeceğe benziyordu. "Belki meteoroloji yine yanılır" diye umut edip heyecanlansak da av günü gelip çattığında fırtınalı ve yağmurlu gecelerin bizi beklediğini farketmiştik. Acil bir plan değişikliği yapıp Güneye, İstanbul'dan daha bereketli avlakları olan Balıkesir civarlarına yolculuk yapmaya karar vermiştik. Üstelik meteoroloji de İstanbul'dakine nazaran güzel bir hava olacağına işaret ediyordu. Maalesef bu , çok uzun sürmedi. Yola çıkmamıza bir kaç saat kala meteoroloji , sayfayı güncellemiş ve Balıkesir'de felaket bir havanın bizi beklediğini göstermişti. Ama artık hedefe kilitlenmiştik. Trofe turnalar bizi bekliyordu. Geri dönüş mümkün değildi ! :)
    Vedat Amca'yı arayıp ondan da bir kaç tüyo aldık. Kendisi bizim sportif avlandığımızı(yakala bırak avcılığı) bildiğinden, avlaklar konusunda bildiği hiç bir şeyi bizden esirgemedi. Onun bilgeliğini de yanımıza alıp düştük yollara. Balıkesir avlakları hakkında da bilgiliydi kendisi.

Gece 12 gibi avlağımıza vardığımızda, yağmur serpiştiriyordu ve hava serindi. En azından rüzgar olmaması bize teselli olmuştu. Yemlik balık yakalamak ümidiyle attığımız şamandıralı oltalara tek bir vuruş gelmeyince sabahın gelmesini sabırsızlıkla bekliyorduk. Bolca domuz ve tavşan bulunan bir bölgede bulunduğumuzu bildiğimizden her an tetikteydik. Sohbetin koyulaştığı bir anda Oğuz irkildi. Domuz sesi duyduğundan emindi. Çevremize baktıysak da bir şey göremedik. 15 saniye sonra karnım tekrar guruldadığında Oğuz'un domuz sandığı şeyin karın gurultum olduğu ortaya çıktı.
    Sabah olduğunda at çek yapmaya başladık. Biraz erken başladığımızın farkındaydım. Çünkü suda en ufak bir oynak yoktu. Yarım saat sonra oynaklar başladı. Hava çok kasvetli ve su oldukça bulanıktı. Her ne kadar iyi bir avlakta olsak da ümidimizi yarım saatlik at çek sonunda yitirmeye başlamıştık. Oğuz 2 metrelik bir kayanın üzerinden at çek yaparken "gördüm, gördüm" diye bağırmaya başladı. Sonra bir kere atıp çekti. Balık sahteye atlamış fakat hemen kurtulmuştu. Bir at çek daha ve balık oltadaydı. 10 saniyelik uğraştan sonra balığı kıyıya aldık. Tahminen 1 kg'lik orta boylu bir balıktı. Oğuz koşarak penseyi alıp geldi. Balığı iade ettik. Balığın heyecanıyla fotoğraf çekmeyi bile unutmuştuk. Daha büyüklerinin peşindeydik.

1 saat daha at çek yapıp uykuya yenik düşmüştük. Nasıl olsa tüm gün burada olacaktık ve arabada 2 saatlik uykudan zarar gelmezdi. Hava öyle kasvetliydi ki insanı tamamen ümitsizliğe sevk ediyordu. Açıkcası balık avlamaya olan iştahımızı bile kapatıyordu.
    2 saat kestirdikten sonra havanın biraz açtığını görüp tekrar bir şevkle atıp çekmeye başladık. Ben 2 tane 30-40 cm lik turna yakalayıp bıraktım. Oğuz ise kıyıdan ayrılmayan yavru bir turnanın önüne sahteyi atıp atıp çekip sahtesini ısırtıyordu. Balığın iğneyi alacağı yoktu. Sıkıntıdan oyun oynuyordu Oğuz :) . Ben de sıkılmaya başlamıştım. Uykusuzluk, ara ara devam eden yağmur, her yerimizi kaşındıran yün içlikler, kasvetli hava ve balıksızlık... Üstelik 300-400 km yol gelmiştik tüm bunlar için. Açıkcası büyük bir balıktan başkası günü kurtaramazdı.

Önceleri gölün farklı kıyılarını gezip kıyıları tararken, vakit öğlene yaklaşırken ümitsizce, kamp alanının bulunduğu yerden atıp çekiyorduk. Önümüzden geçen teknelere dalmış yavaş yavaş çekerken , sahte 2-3 metre önümdeyken, büyükçe bir balık kuyruğunu sallaya sallaya, pek de acele etmeden sahteme saldırmak üzere yola koyulmuştu.

HAYIR! Bu büyükçe bir balık değildi. Bu bir trofeydi.

- Bu balık tam bir canavar ! Oğuzzzz , kapat telefonu ve hemen buraya gel. Bu bir canavar !

CIRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR!

Hayatımda ilk defa kalamanın bu kadar hızlı boşaldığına şahit olmuştum. 10- 20 - 30 ... 60 ! Balık en azından 60 metre uzaklaşmıştı. Kalamayı biraz sıkmak zorundaydım , yoksa misina bitecekti. Kalamayı sıktım ve yavaşça sarmaya başladım. 10 metre kadar sarmıştım ki tekrar CIRRRRR!

- Oğuz turnanın bu kadar kafa attığına şahit olmadım hayatımda.

Misinayı sarmaya kalktığım zaman hayvan hiddetlenip daha da uzaklaşıyordu. Hayvan kafa attığı zaman misinayı kendi elimle salıyordum makaradan. Kalamayla sürekli oynamaktan sakınıyordum. Çünkü kalamayı yanlış bir tarafa çevirmem balığın kaçması demekti. Misinam 0.25 mm idi. Bu boyutta bir hayvan rahatça kırabilirdi.
    17 dakika boyunca uğraştık hayvanla. En azından 3 kere hayvanı kıyıya kadar getirmiştik fakat tekrar uzaklaşmıştı. En sonunda o da ben de yorulmuştuk. Sapı olmayan bir kepçemiz vardı. Oğuz yavaşça hayvanın kafasını kepçeye soktu. Ben de oltamı bırakıp kuyruğunu kepçeye sokmaya çalıştım. Hayvanın bu boydaki bir kepçeye sığması da pek mümkün görünmüyordu.
    Nihayet balığı kıyıya aldığımızda boyutlarının sandığımızdan daha da büyük olduğunu gördük. Çok hızlı bir şekilde iade etmemiz gerektiğini biliyorduk. Belki de 10 yaşındaki bir hayvanın ölümü kabul edilemezdi. Hemen sahtenin misinasını kestim, rahat hareket edebilmek için. 2 hamlede , hayvanı incitmeden çıkardık iğneyi .

Hemen kucaklara alıp fotoğraf çektik ve ölçümünü yaptık(hayvanın boyunca bir misina kestik). Sonrasında Oğuz bu canavarı yavaşça salıverdi. Suya bıraktığımızda hemen hareket edip uzaklaşması bizi çok rahatlatmıştı.
    Ardından bir kaç saat daha avlanıp dönüş yoluna geçtik. Eve gittiğimizde misinayı ölçtük ve 113 cm geldiğini gördük. İnternetteki referans fotoğraflara ve boy/ağırlık tablolarına dayanarak bu canavarın 9 Kg geldiğini tahmin ediyoruz.

Vedat Amca'yla ilgili bir kaç şey eklemek istiyorum. Kendisi yine, her zamanki gibi bize her konuda destek oldu ve yılların getirdiği tecrübelerini bizden hiç esirgemedi. 70 yaşındaki bu ihtiyar adam, internet ortamında sorduğumuz en saçma soruları bile büyük bir sabırla cevapladı. Bizi teknesiyle gezdirip, tek kuruş da talep etmedi. Kendisi biz amatör balıkçıların minnet duyması gereken bir adamdır. Bir kahramandır. Saygıyı haketmektedir.

Ömürde bir kere olacak bu balık avından sonra artık ölse de gam yemeyecek balıkçılar kervanına katılmış olduk :) .

Okuduğunuz için teşekkürler.

Salıverme Videosu:
    https://www.youtube.com/watch?v=PJwQHLtySuI

2. vurgun-01

vurgun-01 Mustafa Can

Favori Kamış:
    Shimano catana 2,70
    Favori Makine:
    Shimano Nexave 2500 FC
    En İyi Avı:
    7.000 sazan - 2.785 Sudak - 1.370 Akbalık - 3.100 Turna
    Fatih kardeşim vallahi ne yazacağımı bilemedim. Hele o son resimdeki balığın duruşunu görünce tutuldum kaldım. Böyle bir canavarı tutmak ve daha zoru salmak; Söylenecek tek kelime var; Helal olsun. Tebrikler.

3. night fisher

night fisher fatih

Favori Kamış:
    kendisinin dizayn ettiği muhtelif kamışlar
    Favori Makine:
    çançinçon çinişi makineler
    En İyi Avı:
    kırlangıç 8.4 kg
    Beklenen rapor geldi sonunda:) tebrikler:thumb: muhteşem bir balık.
    o merada iki yıl evvel o boyda turnayı kıyının otluk olması sebebiyle kaçırmıştık(sudan iki metre yukarı fırlayarak takımı almıştı kerata) büyük ihtimal odur:) :) :)

4. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Boru degil 113cm... Tüm tam tekmili birden or kor omuzu en kalabalik general bu... Adam görse kaçar. Helal olsun Fatih. Özellikle senin gibi yasi genç ama av bilinci oturmus bir arkadasimiza denk gelmesi harikulade

5. asenol

asenol ahmet şenol

Favori Kamış:
    fly
    Favori Makine:
    fly
    Kardeş tebrikler, çok güzel bir balık maşallah.. Devamını dilerim :)

6. night fisher

night fisher fatih

Favori Kamış:
    kendisinin dizayn ettiği muhtelif kamışlar
    Favori Makine:
    çançinçon çinişi makineler
    En İyi Avı:
    kırlangıç 8.4 kg
    Konusu açılmışken,yılların turna avcısı ve turna balığı etine düşkün(ulubat turnası ve nisan ve kasım aylarında tutulursa,eskiden kasım-aralık-ocak...)bir amatör olarak şunu belirtmekte fayda görüyorum.
    TURNANIN YENECEK BOYUTU MAX.60 CM DİR(3-4 yaşında),örnekteki gibi trofeler hem lezzetsiz,hem bir balığın nasıl kılçıklı olabileceğinin en iyi anlaşılabildiği örneklerdir.
    Turna yapısı gereği,ana iskeletten öte,kaslarının arasındada kılcal kılçıklar ,barındırır,balık büyüdümü bu kılcallar,dahada kalınlaştığından tava yaparken erimezler(en iyi tavası olur) her ısırışta adamı balık yemekten soğutacak ölçüde,ağızda hissedilirler,ayıklamakla başa çıkmaz.
    Büyük turnalar eskiden havyarı için makbuldü,öyleki havyarı sağılmış büyük turna yok paraya satılırdı(ulubat balıkçılık kültüründe) artık balık neslinin tükenmeye yüz tutmasıyla,üreme sezonlarında avının yasaklanmasıyla bu durum sonlanmıştır.(bilinçli profesyonel ve amatörlerce)
    Sonuç olarak,özellikle 70 cm ve üstü balıkların hiçbir lezzete sahip olmadıklarından yola çıkarak ,tutulduklarında salıverilmesini tavsiye ediyorum,hem damızlık olmaları,hemde tüketilmelerinin uygun olmamaları,bizi bu yönde hareket ettirmeli diye düşünmekteyim:)
    30 CM LİK TURNAYI GERİ SALMAKTAN ÇOK DAHA HAYIRLI BİR İŞ YAPMIŞ OLMAKDA CABASI:) hayvanın canını almış olmakla kalmayalım:)
    HERKESE RASTGELSİN:)

7. befalcon

befalcon Sinan

Favori Kamış:
    Okuma V-System 2.70 10-40
    Favori Makine:
    Daiwa Megaforce 2500
    En İyi Avı:
    Dağ Alası 26 cm.,, Torik 3 kg
    Tebrikler Fatih kardeşim. Haberi raporunuzdan çok çok önce geldiydi. Merakla bekliyorduk Canavarı. Ama ben okuldan foto göremiyorum. Eve gidince merakımı gidereceğim inşallah. Her daim oltanızın boş kalmaması dileğiyle.

8. GencoGnc

GencoGnc Genco

Yakaladığınız için değil,asıl tebriği balığı geri saldığınız için aldınız benden arkadaşlar.

Hayatınız boyunca unutamayacağınız anılardan biri işte.Üstelik sonu da güzel biten bir anı.

9. maxcady

maxcady onur

Tebrikler gerçekten muhteşem balık.

10. ali ulug

ali ulug ali ulug

bravo sana.

Sevgili Fatih ,
    böyle bir trofe için tebrikler,ayrıca geri saldıgın içinde helal olsun,bravo...

11. fztosman

fztosman osman

En İyi Avı:
    4500 gr
    tebrikler.. balıgı tutmanız ve salıvermeniz için ayrı ayrı iki tebrik benden olsun..

12. DicentrarchusLabrax

DicentrarchusLabrax Ulaş Çekiç

Favori Kamış:
    At-Çek
    Tebrikler...

Güzel raporunuz, trofe avınız ve alıkoymama erdemini gösterdiğiniz için tebrik ediyorum.
    Sürdürülebilir, bilinçli avlanma budur. :thumb:

13. MustafaKaya

MustafaKaya Mustafa Kaya

Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40 mt-Cormoran 1.60 mt
    Favori Makine:
    Shimano Exage 2500 FC
    En İyi Avı:
    60 cm Turna :) kilosunu bilmiyorum
    Ben de tebrik ediyorum şimdiye kadar gördüğüm en büyük turnalardan birisi oldu cep den girdiğim için geri salma videosunu göremedim ama yaptığınız iş takdire şayan

14. Harikulade.
    Tebrikler.

15. arkadas

arkadas ibrahim

tebriler hem tutugunuz hem biraktiginiz icin

16. Querorz

Querorz Fatih

Mustafa Bey, telefondan girseydiniz fotoğrafları da göremezdiniz. Sanırım kibar bir dille balığı saldığımızın bir kanıtını görmek istediniz :) .

Buyrun : https://www.youtube.com/watch?v=PJwQHLtySuI

17. Querorz

Querorz Fatih

Çok teşekkürler Mustafa Abi :) .

Çok teşekkürler Fatih Abi. Bizim gittiğimiz merada pek ot yoktu :) . Aynı yerden mi bahsediyoruz acaba?

Roy Usta senin de takdirini aldıysak bu iş bitmiştir. Çok teşekkürler :) .

Abi çok teşekkür ederim.

Sinan Abi, hakikaten çok merak ettim. Nereden ulaşıyor bu haberler size? :)) Teşekkürler.

Çok teşekkür ederiz, sağolun :) .

18. Querorz

Querorz Fatih

Çok sağolun :) .

Ali Abi, teşekkürler. Herkese nasip olur inşallah. Tutmak da salmak da.

Çok teşekkür ederiz, sağolun.

Övgüleriniz için teşekkürler. İnşallah bohçacıları utandırmışızdır :) .

Teşekkürler Yavuz Abi. :)

Çok teşekkürler :) .

19. melangee

melangee soyer

Favori Kamış:
    Okuma Luremania
    Favori Makine:
    shimano Catana 2500 rb
    En İyi Avı:
    5 cm gümüş balığı
    Tebrikler ,muhteşem bir balık. Ayrıca bu kadar duyarlı davrandığınız için de teşekkürler.

20. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Fatih.

Günlerdir sabırsızca paylaşımını bekliyordum..

Yakaladığın olağanüstü balığı sadece tebrik etmek bence yetersizkalacaktır.

Eline,bleğine,yüreğine ve azmine sağlık.

Helede şahsım hakkındaki yorumların beni ihya etmiştir.

Ne yazıkkibu forumdada face'dede nekadar uğraşırsam,uğraşayım menfi yorumlardan yakamı kurtaramıyorum.

Bunlar sadece 3-5 kişiyle sınırlı kalsada,üzülmeden edemiyorum.

Şayet buralara tekrar gelmeye niyetin varsa,sana söz seni 4 ayrı Turna merasına götüreceğim.

Sevgimle kal büyük avcı