Hırsızlı çinekop takımındaki parlak mantar.

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında Yavuz AYDOĞDU tarafından paylaşıldı.

1. Hırsızlı çinekop takımlarında iğnelerin hemen üstünde alüminyum folye sarılı küçük bir mantar oluyor. Bu mantarın fonksiyonu nedir diye kafama takıldı.
    Zira bazı yorumlarda "olmasa da olur" gibi görüşler okudum.
    Kendimce yorum yapınca aklıma şunlar geliyor:

a) Yemin ağırlığını dengeleyerek su içinde askıda tutmak (eğer öyleyse yeme kaldırma gücünün ayarı çok önemli)
    b) Yemin duruşuna ve görüntüsüne verdiği destek ile balığı çezbetmesi.
    c) Sudaki salınım esnasında aerodinamiğini bozarak verdiği veya vermediği hareket ile balığı kandırması,
    d) Balığın misinayı kesmesini engellemesi,
    e) Hiçbiri
    f) Hepsi
    g) Bazısı
    vs.:confused:

Ne dersiniz?
    (Eminim basit bir cevabı vardır ama n'apayım, insan bilmeyince bilmiyor işte)idk

2. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Yemin tabana oturmasini engeller. Olmasada olur olayi köprüde geçerlidir sadece. Kiyidan atarken mantar olmasa yem dibe yatar iskorpit yengeç gelincik rahat vermez takima

3. ozkan79

ozkan79 özkan

lüfer giller familyası mezgit iskorpit vs.. gibi dip balığı değildir,kıyıdan olta atıyorsanız mantar şartdır,mantarın takıldığı misinanın uzunluğu'da çok önemlidir.:thumb:

fatih0686 bunu beğendi.
  4. Cgrtn

Cgrtn Çağrı

Favori Kamış:
    Speedmaster Game Type 2.70 10-50
    Favori Makine:
    Shimano Exsence 4000S
    En İyi Avı:
    Ya sabır...
    G bazisi:D alüminyum folyo tabikide yem ile uyum saglanmasi amaci ile kullaniliyor:) ayni soruyu bende balik malzemeleri satan bir tanidiga sormustum:)

5. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Vercelli Alba Surf, Yamaga Blanks EARLY 94MHR
    Favori Makine:
    JDM Shimano Stella SW8000PG, Daiwa Certate 3012H
    En İyi Avı:
    Tuttuğum ilk ispari. o olmasa burada olmazdım.
    Cevap: f) hepsi. :)

Çok akıntı olmadığı müddetçe bahsettiğiniz takımda da mantar koymanız gerekebilir, takımı zıplatıp köstekleri açarak balığı kıskandıramayacağınız bir sistem oluşturmuşsunuz. Bunu savurmak da pek kolay olmayacak ve çokça dolaşacaktır. Şamandıra da balığı sanırım ürkütecektir, su içerisinde şamandıra ile avcı bir takım olacağını düşünmüyorum.

6. Şamandıranın dezavantajları hususundaki çekincelerinizde haklısınız. Bunları ben de düşündüm. O yüzden şamandıranın isyankarlığını azaltmak ve takımın rahat hareketlendirilebilmesi için içine kurşun gömdüm. Balıkları ürkütmesin diye de alüminyum folye sardım. Ama ne kadar faydası olacak göreceğiz tabii.

7. rockchy

rockchy furkan aksakal

En İyi Avı:
    25 cm sarıkanat
    lüferde bazı köpek balıkları gibi yemini dipten alamaz solungacına kum kaçmasından dolayı. artı zaten gece avlanıldığından dolayı az olan ışığı kırıp dağıtmasından ilgi çekmesinden dolayı folyolu mantar kullanılıyor.

8. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Denemekten hiç bir zaman zarar gelmemiştir. Ancak balık mevsimi kapanıyor, sanırım önümüzdeki mayıs-ekim arası verimli denemeler yapabilirsiniz. Ben de merakla bekliyorum.

9. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Dipten de alır, her yerden alır Furkan :) Her balığın solungacına kum takılabilir, ağızlarını hızlıca açıp kapatarak basınç yapar atarlar kumu :) Çatır çutur dipte yengeç kıran lüfer görmüşlüğüm çok vardır.

Ama dipten 1 metre yukarda duracak yem tabi ki sürü balığı avcısı bu türde çok daha randımanlı olur o ayrı :)

10. Araştırmalarımda bu folyeli mantarla ilgili şöyle bir görüş ile karşılaştım; "folye ayna etkisi yarattığından balık mantarı değil, aynadan ortamı görür ve huylanmaz." Bu konuda görüşü olanlardan ne der acaba?
    Eğer öyle ise folyenin kırışmamış olması, hologram içermeyip düz olması çok önemli olacaktır.

11. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Ben folyo kaplıyorum, tam ortasına da ince bir bant düz hologram sarıyorum. En güzel randımanı böyle alıyorum. Parıltılı, şekilli, yıldızlı hologramlar bu kadar iyi sonuç vermiyor. Folyonun kırışmadan sarılabilmesi tabi ki hayatidir. Ayna etkisi bana biraz saçma geliyor, folyo ayna etkisi yapmıyor, parlıyor o da, şekilleri de eciş bücüş gösteriyor ayna yapsa da. Bence olay istavrit, gümüş balığı, hamsi gibi balıkların derisine benzer, düz ve abartısız parlaklığında.

12. Şekilleri eciş bücüş göstereceği muhakkak ama denizde ne şekil varki zaten. Yanlız balık yaklaştığında kendini görecektir yamuk yumuk ve olduğundan büyük. Balık geri kaçardı ozaman. Demek ki haklısınız. Yuvarlak değil de düz yüzeyli mantar kullanıp daha iyi randıman alınırsa haklı değilsiniz olur. Zira balık kendini görse bile daha bir hışımla yemi önce kapmak için saldırır.

13. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Balığın kendini görebileceği boyutta bir nesne değil ki mantar :p Uzun lafın kısası; düz iş yapıyor, ben de bağcıyı döveceğime üzümümü yiyorum. :)

14. O da dogru:doh:
    Düz iş yapıyor derken, klasik silindir şeklinde olan mı, dış yüzeyi düz olan üçgen veya kare mantar mı? Tam anlamadım.idk

15. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Ne kadar garip 20 sene evvel normal sise mantari takiyorduk üstünde üzüm resmi falan olurdu villa..kavak.. falan yazardi kofana tutardik. Hologrammis folyoymus yoktu. Cips paketinin iç tarafi güzel oluyor

16. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Düz derken folyo veya hologram :) Desensiz babında abi.

17. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Evde telefon bile yoktu, bırak fotoğraf makinesi! Bir makinemiz olaydı ne güzel anları ölümsüzleştirirdik :) Leş gibi şarap kokan mantarla balık tutardık, zokayla, yünlüyle (bunu ben atamazdım, babam atardı).

Zaten o zaman şarap mantarlarının çoğu harbi mantardı. Şimdikilerin çoğu pres. Keserken dağılıyor.

Aga adamlar bükme at kılıyla (braided hehe) balık tutuyorlarmış, biz florokarbon kasıyoruz bu yoklukta.

18. Tamam anladım şimdi. Onda hemfikiriz baştan beri.:thumb:

19. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Sen böyle bir takım yap abi, affetmez. Mantar folyo kaplı, ortada bir şerit düz hologram var. İğne aralarında Surecatch sleeve 1 mm fosforlu silikon hortum. Bir de hortumsuz yap, av yerinde hangisi çalışıyorsa onu kullan... Bitti gitti. Beni 3 yıldır hiç yanıltmadı.:) Ben bu takımla iddia ediyorum, 40 çinekop veya 20 sarıkanat veya 5 lüfer alırım (alıyorum da). Atışı yapmadan önce kafa ışığımla parlatırım silikonları, oh mis... İğne kıçlarında silikonsuz bir 2-3 mm pay bırakırsan yemi de kasmıyor.