Hırsızlı çinekop takımındaki parlak mantar.

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında Yavuz AYDOĞDU tarafından paylaşıldı.

1. shadowpane

shadowpane Hakan

Favori Kamış:
    Shimano Antares/Vengeance/SuperAero Lineaffe_Spider Surf Okuma_VSystem/hellios/x-safina
    Favori Makine:
    Daiwa_Entoh/Ballistic Shimano_Aernos/KİSU/BULL'S AlbaStar.Pasha 60
    En İyi Avı:
    Yayın/Turna/Alabalık Eşkina/Levrek/Palamut/Lüfer/Kalkan
    arkdaşalr bu konuyu okumadan önce geçen hafta yağmurda ilk yemli denememi yaptım, mantarın dış kaplaması yani parlak jeletinli kısmı ilk atışta paraşüt açılırken çıkarttığı sesi çıkarttı ve havada süzülerek denize düştü,

akabinde bunla bu şekilde balık tutulurmu vs derken iki tane çinekop yakaladım. folyosuzda oluyor, ama daha iyi mi olur daha kötü mü olur onu ustalar bilir.

2. deePblue

deePblue na

üstad takım pek bi fena görünüyor :p
    ellerine sağlık.güzel örnek oldu :)

3. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Vercelli Alba Surf, Yamaga Blanks EARLY 94MHR
    Favori Makine:
    JDM Shimano Stella SW8000PG, Daiwa Certate 3012H
    En İyi Avı:
    Tuttuğum ilk ispari. o olmasa burada olmazdım.
    Eyvallah. :) Şimdi bazı arkadaşlar çıkıp "yemi kasar, esnemez, yem salınmaz" tarzında düşünürlerse, "yemi kasan kısa takımdır, onun dışında iğne elastikiyetinin yemi takma kolaylığı dışında bir fonksiyonu yok" der kaçarım.:p Sonuçlar da 3 yıldır bu yönde bu takımla. :) Bazı av yerlerinde balık fosfordan ürkebilir, onu avlayan bilecek artık.

4. werus59

werus59 Murat

Favori Kamış:
    Shimano Catana CX spinning
    Favori Makine:
    D.A.M QUICK SLR SPIN 530 FD
    En İyi Avı:
    42 cm*Lüfer
    Arkadaşlar konuyu hortlatmak istiyorum :)
    Mantar bildiğim kadarıyla 2 çengelin arkasında..Ben şöyle birşey denenip denenemiyeceğini soruyorum.Oltadan gelen misinanın klipsine kurşunu bağladık.oraya 3 köstekli takımı da bağlasak ve ucuna mantar bağlasak normal (şarap mantArı) olabilir mi,?
    Yani suyun içinde mantar takımı yukarı gerdirecek ve köstekler ortaya çıkacak.

5. melikşah

melikşah ........................

Murat iyi akşamlar:)
    Anladığım kadarıyla senin sorun bu şekilde olursa
    Böyle olurmu diyorsun:)

6. werus59

werus59 Murat

Favori Kamış:
    Shimano Catana CX spinning
    Favori Makine:
    D.A.M QUICK SLR SPIN 530 FD
    En İyi Avı:
    42 cm*Lüfer
    ustam çok sağolasın şekil için.pcde olmadiğim icin şekil koyamamıştım.bu sistem su icine salinınca iş yapar mı?

7. melikşah

melikşah ........................

Murat kusura bakma konuları takip etmekte biraz sıkıntılı biriyim:)
    Soruna gelince gelince bu şekilde bir sistemi sadece kefal avında denemiştim azda olsa başarılı olmuştum.
    Fakat böyle bir sistemi yıllar önce hemen hemen akıntılı olmayan kıyılarda denemişliğim çok oldu.
    Fakat klasik mantarlı takım kadar verim alamamıştım.
    Neden diye sorma!!! onu da lüfer'e sormak lazım herhalde:)

8. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Yemi kassa ne olur?

Eğer balık bu seneki gibi bolsa, taşıyorsa denizden hiç bir şey olmaz.

Ama biraz kıt olduğu günlere yada yerlere gelince, o kasma olayı birebir balık yok denerek geri dönülen avlar demek olur.

Ben bu sene, "kendine saygısı onal hiç bir lüfer nesli bireyi, bu yeme atlamaz" dediğim yemlerle bir sürü lüfer yakaladım şahsen. Hep böyle bolluk olursa, zaten sıkıntı yok, ama sanmıyorum böyle olsun bundan sonra bir 7 sene daha.

9. darknessmania

darknessmania koray Gockuncu

Peki o küçücük mantar 3 fleto yada şakşakı nasıl kaldıracak havaya bunu hesap ettin mi ? Kısacası bence olmaz...

10. Artı, balık vuruşları anlaşılmaz.

11. seckint

seckint Seçkin

Favori Kamış:
    4.20 surf kamış
    Favori Makine:
    okuma synex
    En İyi Avı:
    3,5 kg Martı
    Yavuz abi haddim olmayarak bir tavsiyede bulunayım, kullanılan mantar halis mulis eski el oltasında misinanın sarıldığı mantardan kullan kaldırma kuvveti daha fazla (plastik maddeden yapılanlar iyi değil)

12. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Bu o kadar iyi olmayabilir.

Mantarı dibe attığınzda, sağlam bir basınç biniyor. Bu basınçal içine su doluyor, ezilip ufalıyor. Sonra da mantar görevini pek yapamaz oluyor.

En iyi yol, mantarı su geçirme zhala getirmek ve etrafına koruyucu bir kaplama yapmak.

Tavsiyem, bugünkü avlarınıza bakarak mantar, takım vs. üzerinde hüküm vermeyin. Balık hep böyle bol olmuyor, olmayınca da öyle folyosuz mantarla yakalamak filan pek olası olmuyor.

13. seckint

seckint Seçkin

Favori Kamış:
    4.20 surf kamış
    Favori Makine:
    okuma synex
    En İyi Avı:
    3,5 kg Martı
    Folyosuz demedim Serdar abi sadece içinde kullanılan mantarın gerçek mantar olmasını tavsiye ettim, plastik maddeden (sert sünger gibi) yapılan malzemelerin kaldırma kuvveti daha az oluyor, mantarın etrafında illaki folyo gibi bir kaplama olmalı :)

14. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Bende onu diyorum işte. Bazen o plastik madde, mantardan iyi oluyor.

Sorun şu aslında. Ne plastik madde (genelde EVA'dır) nede mantar standart. Bazısı yumuşak, bazısı sert, bazısı iri gözenekli, bazısı hiç gözeneksiz. Bunlar hme mantar, hemde EVA için geçerli.

Bu durumda bazı mantarlar, bazı EVA'lardan (plastik) daha kötü oluyor.

Bakacağınız hususlar şunlar.

Sert olacak, elinizle iyice sıkacaksınız, ezilmeyecek kolay kolay. Gözenekler olmayacak. Yani delikler olmayacak mantarda. Yüzeyleri pürüzsüz, parlak olacak.

Çoğu mantarın ilk bakışta daha çok kaldırma kuvveti olduğunu düşünebilirsiniz. Ama mantarlar, genelde mantar talaşının sunta gibi yapıştırılması ile elde ediliyor. Bu durumda, pek çok mantarda, parçacıklar arasında boşluklar kalıyor. Bu hem basıncı artırıyor, ezilmeyi çoğaltıyor, hemde o gözeneklere dolan su, mantarın kaldırma kuvvetini ciddi şekilde azaltıyor.

Tabi bazı düzeltmeler mümkün. Gerek EVA olsun, gerek mantar, her ikisinde de.

Mantarı teker gibi 5mm dilimler halinde kesip japonla tekrar yapıştırırsınız. BU japon orada donunca sertleşir ve basınç onu daha zor ezer. Mantarın üstüne japon dökersiniz, PVC yapıştırısınız, yüzeyi pürüzsüz ve su geçirmez olur.

Ama bunu bu sene, en azından bu günlerde yapmasanız da sorun olmuyor. Fakat seneye balık yok demeden önce bunları bir aklınıza getirmeniz faydalı olacaktır.

15. seckint

seckint Seçkin

Favori Kamış:
    4.20 surf kamış
    Favori Makine:
    okuma synex
    En İyi Avı:
    3,5 kg Martı
    Japon ile sudan izole etmek güzel fikir :) dediğiniz gibi suyun mantarı ezmesinin önüne geçilir, güzelce birde parlak folyo ile kaplanırsa da güzel iş yapar, ben piramit şeklinde mantar kullanıyorum daha çok işe yarıyor ve çekerken daha kolay geliyor, sağolsun siteden Kemal abinin eseri iş yapmadığı yok gibi

16. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Sevgili dostum, emin ol biz bunun kitabını yazdık. Tamam belki o kadar değilse bile, bir kitap dolduracak kadar şey yazdık, çizdik.

http://balikavi.net/forum/showthread.php?t=26762

http://balikavi.net/forum/showthread.php?t=28267

Bunlardan daha iyilerini de yaptık, daha etkili olanları. Bir gün vakti, pil filan olursa, onları da ekleriz sanıyorum.