hiç denemedim ama dün aklıma geldi ince kadın çorabının içine biraz balık içi koyup içinede yumruk büyüklüğünde bi taş bağlayıp 25-30 metre misina bağlayarak kıyıdan biraz uzağa atsak nasıl olur acaba tabi işimiz bitince denizden çıkarmak lazım fikri olan varmı
Büyük olasikla dipte takilacak bir seyler vardir, ve haliyle o büyüklükteki bir yem torbasida takilacak bir sey bulur. Ve koparak denizin dibindeki bol tuzlu yerini alir.
Bence iyi olmuyor. Bunun yerine, küçük gözlü tel örgüler satılıyor. Süzgeç teli gibi bir şey. Bundan yapıyorsunuz, o zaman daha bir etkili oluyor.. Şöyle yapıyorsunuz. Hamsileri alıp eiyor ve bunun içine dolduruyorsunuz. Kurşunun üstüne koyuyorsunuz. Balıkları çekiyor. Eğer kadın çorabı olursa, lüfer gelip parçalayıp gidiyor. Sizin yemlere de bakmıyor. Ama tel olursa sizin yemi -sanırım- parçaladığı parça sanıyor ve o zaman yakalanıyor. Dibe atıp mazmuz olsun derseniz, aynı olayı yengeçler yapıyor ve çorabı kısa sürede parçalıyorlar..
doğru valla hiç aklıma gelmeyen şeyler bunlar saolun arkadaşlar peki kıyıdan etkili bi yemleme nasıl yapabilirim
Kıyıdan asıl sorun şudur. Takımı atıyorsun. 50m öteye düşünce, rüzgar, akıntı vs. yüzünden X noktasına ulaşır. Atacağın yem ise, aynı aero/hidro dinamikte olmayacağı için Y noktasına gider. Bu durumda, her yerde değil ama, çoğu zaman yem ile senin takım arasında hatırı sayılır bir mesafe olur. Daha kötüsü, genelde mazmuz akıntı tarafına düşer ve senin yem iyice atıl kalır. Bu nedenle, yemi takımla birlikte denize atmak en makul çözümdür. Bunun için, aynı atış dengesini sağlamak üzere bir kaç püf noktası uygulanabilir. Mesela şu kinder, toto filan içinden çıkan kutular gibi kutular bulunur. Mekik şeklinde olması, saydam olması tercih sebebidir. Kenarları güzelce testere ile vs. çentiklenir. Ortasından takım geçer. İçine mazmuz doldurulup atılır. Böylece aynı atış randımanına yakın sonuç alınabilir. Mesafe çok mühim değilse, benzer daha sıradan düzeneklerde kullanılabilir.. Kıyıdan yemleme, gölde pratik sonuçlar verir ama kıyıda çoğu zaman beklenen sonucu vermez. Ancak, kefale ekmek atarsanız vs. nispeten tatmin edici netice verir. Denizde asıl püf noktası, olası yemlerin nereye gittiğini tahmin etmektir. Deniz balıklarının alışkanlıkları göldeki gibi değildir. Çoğu zaman yemlemekten ziyade balığın uğradığı yerleri bulmak elzem olur. Basit ve etkili bir kaç yol şudur. Mırmır, karagöz, kırlangıç gibi balıklar için, midyeleri vs. hafiçe kırın, takım attığınız yerin akıntı yönünün tersine doğru atmaya çalışın. Yani midye dibe inince takımınız akıntının geldiği yönde mümkün olduğunca yakın kalsın. Böylece gerçekten verimli netice alırsınız. Ama basitçe, yemleme yapınca 10 balık alıyorsanız, yapmadan 6 balık alırsınız en kötü ihtimal.. İşte bu yüzden, denizde yem seçimi çok kritik olur. Doğru yemi seçmek, balığın orada ne aradığını, ne bulmayı umduğunu anlamak demektir. Böylece, zaten denizin kendi yemlediği balığı siz çekmiş olursunuz. Gölde ise, yemleme apayrı bir sanattır. Yemleme yaparak balığı alıştırırsınız vs. vs. Ama denizde biraz zor..
Topiğin şöyle bir künyesi olduğu için: Sportif Balıkçılık Avcılık Sualtı Kaynağı > Deniz > Yemler ve Yemleme > ince çorapla yemleme Göl tarafını yok sayıyoruz. Ama gölde yemleme, çoğu balığı yakalamanın anahtar vaziyetidir. Ama onunda kendince püf noktaları vardır. Genelde, gölde yemleme, sazan yemleme olarak uygulanır ki, bu bahsettiğiniz yöntem iyi iş görür nispeten.. Ama mesela, yayını böyle yemleyemeyiz netekim Bu mevzuyu, mümkünse, tatlı su altında bir yerlerde göl için devam ettirmek daha doğru olacaktır sanıyorum.. Bende bakıyorum da, bir bilen edasıyla kasıntı kasıntı konuşuyorum gibi görüyorum kendimi. Bunlar, sadece benim fikirlerim. Balıkların benim gibi düşünüp düşünmediklerini bilmiyorum. Dahası, bunları onların okuyup okumadığından da emin değilim. Demekki, hepsi birden külli yanlış olabilir, niyetimiz bilgi paylaşmaktır sadece.. Böylece hem, doğru mu, yanlış mı bunu daha kolay anlarız, beraberce..
filistin sapanı denen bi alet vardır. çorabın içine taş koyarak (çakıl veya mermer parçasının özgül ağırlığı yüksektir) kullanılabiliyor. Pek uzun süre olmadı ama denedim sonuçları da faydalı seviyede. Özellikle mırmır için tavsiye ediyorum. Ancak suya atmadan önce sapanla biraz antreman yapın kafa göz yarmayın.
Bu işlem genelde tekneden iş yapar ama atarak yapılan işlemler arkadaşın dediği gibi ya sapan ya eriyen torba yada bir çuvala mümkünde naylon olmayanlara bir kaç delik açarak yapılabilir. Yemlemede kokmuş işkembe benim kullandığım abi
kıyıdan atmadan önce önce ince telle çorabın etrafını kapatsak yengeç levrek parçalamasın diye olurmu acaba
İnce "sinek teli" denen, gözleri 1-5 mm olan metal veya plastik tel örgüler mevcuttur. Bunları deneyin derim. En iyi neticeyi bunlar sağlar. Ama, denizde kıyıdan, pratikte çok çok etkili olmazlar. Ancak, akıntının zayıf olduğu, dibi kumluk bölgelerde biraz faydalı olabilirler. Ancak, açılır, kayıktan bu işi yaparsanız, veriminizi birden artırır. Sebebi aslında şu. Balıkların kıyıda yer tercihleri bellidir. Mesela, galata köprüsüne bakıyorsunuz, boğazdan. Karaköy tarafındaki kulenin hemen iç tarafı, 3-5 m kadar içeride bir topuk mevcut. Levrek, eşkina, mercan filan burayı mesken tutar. Gecenin köründe burada bunlardan yakalarsınız. Ama dilediğiniz kadar yemleyin, kulenin sağına geçiremezsiniz bunları.. Orayı kapan bir kaç malzemeci, bunları yakalar, siz seyredersiniz. Ama kulenin öbür tarafı da, gecenin gene köründe kocaman kefaller yapar. Deniz öyle geniş bir ekosistemki, kıyıdaki sistemi böyle basit yemleme vs. gibi şeylerle manipüle etme şansımız pek yok. En azından, pek çok avlak için böyle. Saryburnuna yemleme yapın, Unkapanı köprüsündekiler tutsunlar sizin yemlediklerinizi. Akıntı taa oraya alır gider.. Bu tür yemleme, kefal için çoğu zaman etkili oluyor. Diğerleri için asıl uğraşılması gereken, yukarıda da belirttiğimiz gibi, balıkları doğal olarak çeken unsurları bulabilmek. Tatlı su kadar kolay değil, kıyıda balığı alıştırmak, yemle çekmek..
Etkili olmazla, gereksizdiri karıştırmayalım deme ihtiyacı hissettim. Denizde yemleme göl kadar etkin iş yapmaz. Denizde, balığın geldiği/geleceği yeri bulun. Bu daha kritiktir. Ama, yemleme yapmasam mı derseniz, hayır, böyle düşünmeyin. Yemleme yapın gene. Fakat, göldeki gibi , bende buraya yem attım, balıklar toplanır diye hiç boşuna beklemeyin. Balık olan yere yemleme yaparsanız, onların saldırganlıklarını artırırsınız, hepsi o kadar.. Basitçe, galata köprüsünden, boğaza doğru, vapur iskelelerinin oralara yemli atarsanız izmarit boldur. 50m yok mesafe. Köprünün altında bir tane bile olmaz bazen. İyi yemleme yapsanız bile bunu zor değiştirirsiniz. Ama, oraya yem ve takımı birlikte atarsanız, yakalama şansınızı artırırsınız. Gölde, balığın olduğu mekana 50 m yere iyi bir yemleme yaparsanız, mesele sadece zaman meselesi olur halbuki..