bence amator balikcilikla arada cok fark var...buna katlanamiyorum ben cunku japonya,norvey gibi ulkelerin balinalari yunuslari ve ton baliklarini katletmesi beni sinir ediyor...teknolojinin bizlere saglamis oldugu bu guc canlilari yok ediyor..bir kisinin 1-2 orkinos avlamasi veya oldurmesi migde bulandirmaz veya goze batmaz ama bu sekilde her cevirmede onlarca baligin pompali tufeklerle avlanmasi hos bir durum degil...tavuk inek gibi hayvanlar gecmisten bu yana hep tuketimizde kendi urettiklerimizi kullaniyoruz...ama bu karalerde tamamen dagayi tuketiyoruz..birde bu hayvanlara kota belirliyorlar ne hakla bir canlinin yasamasini sinirlabiliriz veya kota belirleye??bu olay kurtulus savasi gibi...bir yanda dusmana ellerindeki tas,sopa,kureklerle karsi koymaya calisan bir topluluk diger yanda yoplarla tufeklerle bu savasi baslatan isgalciler...sizce hala fark yok mu? saygilarimla
finlandiyadaki ton balığı avı ya da vahşeti... önce balıkları tekneler ile çok geniş ağların üzerine sürerler. balıklar ağın üzerine geldiğinde ağı bütün kenerlarından aynı anda kaldırırlar ve tekneler ile çeke çeke alanı daraltırlar.kenara gelen balığı balta ile, tüfek ile, uzun kancalar ile yaralayıp parça parça veya bütün olarak tekneye alırlar. bunlar amatör balıkçılar değil profesyonel katiller. hayvanların orada saatlerce işkence gördüğünü, canlı canlı doğrandığını görmezden gelirler. bu işin başka yolu yokmuş gibi... ve bizler de ton balığı konservesi olarak satın alıp ekmeklerine yağ süreriz. insanda önce iman olacak ki yaratılana saygısı olsun merhameti olsun. malesef bu insanlar merhametten oldukça uzaklar...
hüseyin kardeş bu balık istavrit değil kanı birdamla olsun. bu balığın içi kan dolu bu kanında bir şekilde boşalması gerekiyor yoksa eti bozar aslında herkes tüfekle vurmaz o adam biraz değişik yöntem kullanıyor balıklar dediğin gibi parça parça tekneye alınmıyor tek parça olarak alınması lazım genelde dediğin gibi baltayla balığın boğazı kesilir en uygun şeklide budur insanda iman olacakki demişsin bence adamlar islami kurallara göre çalışıyorlar en azından hayvan boğulupta ölmeden önce kanını akıtıyorlar. birde adamlara profesyonel katiller demişsin söylermisin amatör katille arasındaki fark nedir sende balığı yakalıyorsun bir kovaya koyup saatlerce bekletip boğularak ölmesine sebep olmuyormusun. yav arkadaşlar geçen kış yol kenarında arabada satılan ton balıkları gördüm yanaştım fiyat sordum uygun 3 dilim aldım eve gittim birde ne göreyim hayvanın sırt kısmının içi kandan kapkara olmuş pişirdik inanın yiyemedim et bayağı ağırlaşmıştı tadı çok yavan geldi o balığıda ilk defada almıyorumki nasıl yapılacağını bilmiyeyim sonuç itibarı ile kalan bir dilimide çöpe attım. arkadaşlar bir konuda bilgimiz yoksa hiç konuşmayalım onlar profesyonel avcı dediğiniz gibide saatlerce işkence etmiyorlar zaten o balıkları hemen öldürmeleri gerekiyor tam olarak süresini bilemiyorum ama zaten o balıklar suyun içindeyken bile 15-20 dakikada boğulup ölüyor ondan dolayı çok çabuk öldürmeliler saygılarımla
Aytekin abi konu hakkında çok fazla bilgim yok fakat islami usullerde balığın kesilmesi diye bir durum yok yani kesip kan akıtmak kara hayvanları için geçerli bir zorunluluk aksine balık kendi kendine ölür. bildiğim kadarıyla tabi araştırmak lazım.
mustafa kardeş olaya dinden imandan yaklaşılınca bende öyle dedim hem bildiğim kadarıyla islamda kan akıtma olayı kara veya deniz diye ayrılmamıştır hem zaten dinen bunun gerekçeside hayvanın içinde kalan kanın eti bozmaması ve mikrop üretmemesi. zaten dinimizdede kan haram değilmi en azından bu yönden bakarsak yapılan yöntem doğru oluyor bence
Aytekin abi dediğim gibi olayı çok fazla derinlemesine bilmiyorum ama burada yanlış bilgi verip insanları yanıltmak istemiyorum şimdi burada birşey desek bazı arkadaşlar görüp doğru zannedebilir mesela tuttuğu balığı kesmeye filan kalkar onun için fazla birşey söyleyemiyorum ben sadece bildiğimi aktarmak istedim senin görüşün de doğru gibi bence
balıktaki kanı zaten dinen değil mantıken düşünmemiz lazım iki önceki yazımda en başta dediğim gibi istavritin içindeki kandan istavrit etkilenmez bir iki damla kanı var zaten ama ton balığı gibi büyük balıklarda ciddi miktarda kan var bu kan etin içinde kaldığı zaman uzun vadede etini kapkara yapıyor koku yapıyor etin tadı kaçıyor kısacası et yenmiyor yoksa balıkta dini yöntem aramak pekte mantıklı bir hareket olmaz düşünsene balıkçı tezgahının üstüne adam yazmış balıklarımız islami usüllere göre avlanıp kesilmiştir çok komik olurdu herhalde
Su Hayvanları Kur’ân-ı Kerîm’de deniz avının ve denizden elde edilen yiyeceğin helâl olduğu bildirilmiş (el-Mâide 5/96; el-Fâtır 35/12), Hz Peygamber de deniz hakkında sorulan bir soruya “Onun suyu temiz, meytesi (içinde ölen) helâldir” şeklinde cevap vermiştir (Ebû Dâvûd, “Tahâret”, 41; Tirmizî, “Tahâret”, 52). Gerek bu açıklamalar gerekse hakkında özel bir hüküm bulunmayan konularda mubahlığın esas alınması ilkesi suda yaşayan hayvanlarla ilgili hükmün temelini teşkil eder. 1. Balık türleri bütün mezheplere göre helâldir, boğazlama işlemine de gerek yoktur. Şu var ki, Hanefîler’e göre kendiliğinden ölmüş ve su üzerine çıkmış balıklar yenmez. Hanefîler’in bu görüşü sağlık açısından ihtiyatı tercih etmiş olmalarından kaynaklanır. Fakat suyun çok sıcak veya soğuk olmasından, buzlar arasına sıkışmaktan, su içine hapsedilmekten ve suyun çekilmesinden ötürü ölen balıklar kendiliğinden ölmüş sayılmaz, yenebilir. Yine, balık avlamak üzere suya olta atıldığında balıklar ele geçirilmeden ölse ve onların bu yüzden öldüğü bilinse, kezâ kılıç balığı gibi büyük balıklar avlandığında sudan çıkmadan başına sert bir cisim vurularak öldürülse, yenebilir. kaynak: diyanet.gov.tr
yevallah fatih kardeş sağolasın bukonuda aydınlandık ama son mesajdada dediğim gibi önemli olan ette kalan kanın eti bozması hayvanın gırtlağını kesmeden kanı boşaltmanın bir yöntemi varmı acaba benim bilmediğim
Bu Işin Raconu Böyle Bende Biliyordum Bunun Böyle Yapildiğini Hem Silah Atarlar , Giyotin Makasla Keserler Testere Ayni Tirpana Penzeye Bir Aletle Yaralar Birakirlar Veye Kafa Keserler Kötü Yöntemler Ama Dediğim Gibi Ticaret
Bu konuda yazılan bilgiler çok yararlı oldu. Ben bundan sonra bir ton balığı yakaladığımda önce tüfekle vurup , kafasına çubuk sokup, gırtlağını kesip , sopayla etini dövüp birde parçalıyacağım. Tadı hala güzel olmazsa o zaman burada yazacağım.
japonlar içinde kan kaldımı almıyo balığı para etmiyo bizdede yetiştirilen balıklar hem kafadan hem kuyruktan kesilerek asılıyo ve balığın bütün kanı akıtılıyo.antalyada ton balığı çiflikleri var ve uçaklarla japonyaya gönderiliyo balık.
balık kendi ölmeli !!! balık yakalandığında bıçak vurulursa mundar olur. ona acısız ölmek nasip edilmiş. bundan başka türlü öldürmek başını kesmek , boğmak, ezmek , taşla vurmak vs balığa karşı vahşettir. profesyonel katiller diyorum o adamlara çünkü balıklar vahşet içinde doğrana doğrana yakalanıyor. teknede de kanları akıtılıyor evet. ama en azından ölmeleri beklenebilir... sırf para için vazgeçilmemeli bazı şeylerden. ama onlar müslüman değil o ayrı...
finlandiyalı balıkçıların bir belgeselini izlemiştim. sanırım kuzey buz denizi civarında bi yerde avlanıyorlardı. balıkların göç mevsimini takip ediyorlardı... ama net olarak nerede olduklarını hatırlamıyorum.
balık kendisi ölmeli! balık kendisi ölmeli mundar olmaması için. eğer balığa bıçak vurulursa ölmeden önce o balık yenmez...
Abi konuya tam vakıf değilim onun için öyle yazmıştım. Bilmeden biliyorum demek doğru bir davranış değil ayrıca bilmiyorum demekte bir fazilettir böyle bir konuda görüş belirtecek kadar bilgim yok kimseyi yanıltlak istemedim.Sizin görüşünüzde Aytekin abininki de doğru olabilir.İyi araştırmak gerekiyor.
teşekkürler Fatih bey çok teşekkür ederiz balıkçılık konusunda birçok konuya İslami yönden açıklık getirmişsiniz benim bu konuya ilave edeceklerim şunlardır. Bende Hanefi mezhebinden olduğum için suda ölmüş balığı yemem bu bir...... Ayrıca bir tavşanı düşünelim aşırı kanlı bir hayvan olduğu için vurulunca önce boğazı kesiliyor (ben kara avcısı değilim ama gördüğüm kadarıyla böyle) daha sonra ayağından baş aşağı bele asılıyor ve o şekilde ava devam ediliyor buradaki maksat kanının boşalması bir de geçen hafta yakaladığımız sazan 4 kg dı balığı temizlediğimde etinin rengi sanki büyükbaş hayvan eti gibi kıpkırmızı idi yani kanla ilgisi olduğunu düşünüyorum boğazlamaktaki amaç kanın tamamen veya büyük bölümünün boşalması olmalı kanı boşalmış et daha lezzetli oluyor, Velhasıl kelam; sözün özü şu ben bunun vahşet olduğunu düşünmüyorum birde soru ; bilen arkadaşlar yardımcı olurlarsa sevinirim balık hayvanının soğuk kanlı olduğunu ve acı çekmediğini sudan çıkarılırken ve çıktıktan sonra çırpınmasının ise iç güdüsel olduğunu duymuştum bu konuda bilgisi olanlar lütfen yazsın Şimdilik hoşçakalın.
balıklar acı hisseder mi Balıklar acı hisseder mi? Araştırmalar balıkların acıyı hissettiklerini gösteriyor. Britanya hükümeti hayvan sağlığı danışmanı Dr. Donald Bloom şöyle diyor: “Anatomik, fizyolojik ve biyolojik açıdan balıkların acı sistemi kuşlar ve memelilerinkinden farksız.” Balıkların tamamen gelişmiş beyinleri ve sinir sistemleri var ve son derece duyarlı ağızlara sahipler. Balıklar dillerini ve ağızlarını insanların ellerini kullandıkları şekilde kullanır: Besinlerini toplamak, yuva kurmak, yavrularını korumak için. Ayrıca balıklar korkuyu da hissedebiliyor. Avustralya’da yapılan bir araştırma balıkların kovalandıkları, hapsedildikleri ya da tehdit altında hissettikleri zaman tıpkı insanlar gibi kalp atışlarının ve solunumlarının hızlandığını ve adrenalin pompaladıklarını gösteriyor. Avladıkları balıkları yeniden denize bırakan insanlar da balıklara en az diğer balıkçılar kadar zarar veriyor. Oltaya yakalanıp suya geri bırakılan balıklar o kadar büyük bir fizyolojik stres yaşıyorlar ki çoğunlukla ya şoktan ölüyorlar ya da aldıkları yara yüzünden kolay yem haline geliyorlar. Olta kancaları genellikle balıkların boğazında çok derine gidiyor, bu yüzden kancayı çıkarırken balıkçılar balığın boğazını parçalayabiliyor. Kaynaklar: Gary Francione, www.peta.org / Çeviren: Elçin Gen