Ooo süper ipi de buldukmu tamamdır . Aynı şeyi tuzlu suda da denemek lazım.Birde kamışı bence naylon ip dyneema kadar zorlamaz tahminimce.Teşekkürler geri bildirim için.Şöyle sürünce kuruyan ama esnek kaygan teflon gibi bir madde olsa süper olur.Teflon kaplama iplere de teflonu aşınınca bunu süreriz mesela Çevreye de tabi zarar vermemek lazım.
İp beyaz,sarımsı bir renk ve siyah tonları vardı.Renkten çok ben ipin cinsine aslında önem veriyorum şu aşamada.İpin cinsi bulununca ipin rengi kolay.En kötü boyarız Zaten önüne birkaç metre şok ve takımın bedeni olunca normal ipteki gibi sorun olmaz sanırım. Bu ipten incelerde vardı ama esnemesede kolay koptu.Yani en azından dibe takılınca asılınca kopmayacak kadar en azından 4 5 kg tartsın yeterli bence.Jig avına çıkmayacağız Tekne kullanımını bende düşündüm ilk aklıma gelen oydu çünkü o zaman sadece sarkıtacağız ve hissi versin yeter bize.Kalama verince 5 kilodan fazla da olsa tır gelse çekerken kopartamaz
abi senin paylaştığın resmin gazıyla bende elimde bulunan makinaya ip sardım ağırlık testi ve ipin makinadan çıkışı tam not aldı sırada ipi denizle tanıştırmaya geldi o artık haftaya
İpi,kaç kg çektiğini,esneme durumunu ve fotolarla beraber deneyimini paylaşırsan konuyu takip edenler olarak seviniriz.Bu arada kamışının ip için uygun olup olmadığına emin olmadan testlere girişme.Kamışın porselenleri değişmek zorunda kalabilirsin.Teşekkürler.
Vazelini tam olarak ne amaçlı kullanıyorsunuz.Paylaşabilirseniz amaca yönelik başka alternatif belki bulunabilir
Bugün sahile gittim bol bol kurşun salladım yaklaşık 2 saat. Sahile gitmeden evvel makarayı musluk suyunda ıslattım ip kolay çıksın diye.Aklıma geldi birden denedim. Sahile indim.Şok düğümünü şemsipaşa şok ile attım.Forumda düğümün tutmadığını ipte dediler ama tuttu.Polyester olduğu için diye tahmin ediyorum İlk atışı biraz korkarak yaptım itiraf edeyim başıma ne gelecek bilmiyorum.Kamışı dağıtacağız belki diye. İlk atışımı yaptım.Kalın misina takılıymış gibi attığım mesafeye gitti yaklaşık.Rüzgar ileriye doğru bakınca saat 3 yönünden esiyordu.Biraz bu da mesafeyi düşürdü. Kurşunu dibe indirdim.O anda aklımda yine okuduklarım akıyordu.Acaba taşları denizin dibinde kurşunun oynamasını hissedebilecekmiydim. Evet hissettim O an çok güzel inanın ki.Misinayla hiç hissetmediğim şeyleri hissettim o an.Bunların hepsi o polyester ile oldu Makaradan boşalan misinayı eski miktarlara göre kıyaslayınca ve ipe de bakınca biraz kalın olduğu belli oluyor. Makinayla sararken kamışın porselenlerde bir aşınma ve ses oluşmadı.Gayet sessiz çalıştı bu ip. Yalnız bir şeye kafam takıldı atış esnasında bu yüzden az kalsın kamışın porseleni az yamulttum ama düzelttim elimle.Şu an eski halinde. Olayı anlatayım resimde ekledim zaten. Kurşunu çaprazdan yere yatırdım tam atacaktimki kara birşey kamışın içinden ilerleyip tam yüzüge çarptı ki orda kamışta bir sallatı.Aman Allahım o anda aklımdan binbir türlü şey geçti.Birşey denize doğru gidiyor kamışın ucu koptu heralde dedim suya gidiyor.O an daha kurşun havadayken kamışın yerinde olduğunu gördüm içim rahatladı. O halde uçan şey neydi ? Hemen hızlıca sardım.Bir karaltı geldi ki acayip bir düğümlenme olmuş ipte. Uçan şey buymuş. Şimdi şunu söyleyeyim makaraya sararken hiç düğümlenme olmadı hep sıkı olmasına dikkat ettim sararken orda bir problem yok. Yalnız makara ağzına kadar doluydu.Doldurmayın dediler ama ben başıma ne gelecek merak ettiğimden doldurdum.Neticede hata yapıla yapıla tecrübe edilir. Ben bunun yeni sarılmış makarada olan gamlanma olduğunu düşünüyorum.Misina kendiliğinden buruluyordu çünkü gevşek bırakılınca. Ben atarken nasıl olduysa kıvrıldı ve halkanın içinden bu geçti.Bu kadar misina o incecik halkadan nasıl geçti anlayamadım. Uçtan 2. halka kamışa bağlandığı yerden az eğilmişti.Düzelttim şu an bir sorun yok Şimdi bu düğüm kuşgözü denilen düğüm mü oluyor.Yoksa atış esnasında rüzgardan dolayı oluşan rüzgar düğümü mü? Yoksa gamlanma mı? Makaradan az boşaltarak kestim attım bu kısmı.Makarada 2 3 mm boşluk olacak şekilde boşalttım.Sonraki 2 saatlik denememde herhangi bir sorun yaşamadım. Sanırım başlarda olan şey olağan birşeydi yeni sarım olduğu için. Forumda okuduklarımı dikkate aldığımda ilk sarım esnasında kamışı geriye doğru çekerek hep ipi gergin tuttum ve öyle sarmaya başladım.İlk sarım gevşek olunca üsteki sarımlar durumu daha kötüye ittiği için. İpi 2 saat sonunda inceledim herhangi bir tiftiklenme yok.Gayet iyi durumda Bence bu ip olayı önüne biraz misina ilave edilerek köprü,yemli avlar,ve teknede kullanılabilir.Surf için daha tam emin değilim çünkü durgun havada test edemedim ve yeterli incelikte değil daha.Ama bu haliyle bile sağlam. Polyester bence ip kadar aşındırmayacak gibi duruyor halkaları. Galatada takılanlar bence özellikle bunu bir denemeli balık vuruşları değişecekmi diye. 1 liraya çok şey başardığı söylenebilir.. Son olarak dipte kurşunla oynarken en sonunda taktım Asılıyorum kopmuyor.Biraz çekince hafiften bir esnedi.Elimde parmaklık vardı parmaklığa doladım ipi ve çektim.Kaya kesmiş.Toparlandım eve döndüm. Söylemeyi unuttum o düğümlenmeden sonra şoksuz olarak direk iple atış yaptım.Ama ağır kurşun atmadım korkudan Bu arada öğlen denize dalan bir zıpkıncıyla konuştum.Pendikte 100 150 metre açıkta kofana,lüfer ve levrek olduğunu söyledi.Kıyıdan takımı yaparsan alırsın dedi ama ayrıntılara girince ben, bence biraz salladı gibi.Sorduğum şeylere tam cevap alamadım.Kancalar yuvarlak oluyor vs tel falan birşeyler karıştırdı.Sonra stoper dedi dedim noluyo Biz hayalet diyoruz zıpkıncılar aramızda balıkçılar ne der bilmiyorum dedi.İstavriti misinayla bağlayarak salıyormuşuz suya lüfer levrek geliyor dedi balık canlı olcakmış.Balıkların ileride dolaştığını söyledi. Bu arada 150 metre ileriyeye canlı bağlığı kopmadan nasıl atarız bir fikri olan ve bilinen bir yöntem varsa açıklayabilirse sevinirim zira ben bilmiyorum ve denemek istiyorum eğer varsa.Forumda bir abimiz anlatmıştı sanırım ama tam hatırlayamadım. En son olarak diyeceğim ilk baştaki bu gam alınırsa sorun çıkmayacak gibi duruyor. Bence esnemeyen çeşitli naylon ve polyester ipler denenmeli burayı okuyanlarca.Daha iyi bir ip bulan olur elbet zira bu benim ilk denemem ve hoşuma gitti. Ben bazı yerlerde kullanacağım bundan sonra, çok uzak atış yapacağım yerler hariç. Her türlü yoruma açığım.
Bu ipin esnemesi olmadığına inanamıyorum. Büküm değil düğümle örülmüş olmalı herhalde. Düğümün sebebi makaranın ful dolu olması. Boşalırken makaranın önüne yakın halkaların sırasını beklemeden çözülmesi sebep olmuştur. Canlı yemi 150 m. uzağa ulaştırabilecek tek sistem asansör sistemidir. Bunun için de yüksek bir yerden önce atış yapılıp sonra yem misinadan kaydırılır. Çok ergonomik bir sistem değildir.
Araştırdım şimdi.Üsküdar radar önü genelde asansör sistemi kullanılan yer.Akıntı lazım deniyor.Akıntısız yerde olmuyormuş ve yüksek bir yer olacak.Bunu akıntısız yerde biraz kurşun yardımıyla kaydırarak yapamazmıyız? Yöntem güzele benziyor. Birde bu yöntem hangi aylarda verimli?O balık orda bana yakın ve surf ile ulaşabilceğim mesafedeyse ne yapıp edip onu tutmalıyım
Boğazda kullanılan, ilave kurşunlu kol takılmış iyi bir surf olta ile rapala denemeni tavsiye edebilirim. Yahut; Bizim sazan avında kullandığımız bir yöntem vardı. Rüzgar arkadan esiyorsa; şişirilmiş balon bağlanmış strafor köpük üzerine olta takımının kurşununu oturtup suya salardık. Ağır ağır açılan takım istediğimiz noktaya geldiğinde minik bir tasma ile kurşunu düşürüp, stafora bağlı ekstra oltayı toplardık. İki koşul var; rüzgar doğru yönden esecek ve mera tenha olacak. yüzlerce m. uzağa erebilirsin.
aynen öylede fabrikadan cıkan örgü ipin , orjinalliğini bulmamız gerekicek bu sefer.onu nasıl yapacaz abi recine mum nasıl kaplayabiliriz , herşey tamamda .
Şamandıraya bunu yapmak aklıma gelmişti ama bu gelmemişti açıkçası.Bahaneyle birşey daha öğrendik.Teşekkürler Balon tam olarak ne için var burda rüzgarın itmesi için alanı mı arttırıyor? Sadece strafor olsa olmaz mı?
Rüzgarın şiddetine göre balonlu, balonsuz olabilir. Pet şişe bile olur. (Suda bırakmamaya dikkat ederek) Fikir bu, sonrası senin yaratıcılığına kalmış.