iskorpit namı diğer çalar hakkında...

Konu, 'Denizdeki Canlılar' kısmında silentfisher tarafından paylaşıldı.

1. iskorpitçi

iskorpitçi kemal

Favori Kamış:
    genelde aklımı kullanırım:) balıklar bizden zeki olamazlar yaa
    En İyi Avı:
    kefal 60cm. levrek 7,250kg.
    İskorpit ve Ada Beyi ( Lipsoz)

Amatörler tarafından çok tutulmasına rağmen kıymeti bilinmeyen en değerli dip balıklarımızdandır. Eti beyaz olup özellikle çorbası mükemmel olur. Erbabı bir ustanın elinden çıkan çorbaya dünyaları değişmem :). E adımız boşa İSKORPİTÇİ değil hani.

Balık oltaya geldiğinde arkadaşların söylediği gibi ağzından, baş parmak balığın ağzına sokularak, işaret parmağı ilede çene altından destek verilerek tutulur. Sırt ve anüs yüzgeçlerindeki dikenler zehirlidir. Bunun dışındaki dikenler zehirli olmayıp sadece acı verir.

Ayıklanmasına gelince, Sevgili Yücel in dediği gibi olur. Ben alışık olduğumdan dolayı balığı avcumun içine alarak yaparım. Ama bilmeyenler için, Kesme tahtasının üzerine balığı yatırın. Keskin bir bıçak yardımı ile sırt dikenlerinin her iki yanından kuyruğa kadar 1 cm derinlikte yarın. Kuyruk tarafından elinize dikeni batırmadan yüzgeci çekip çıkarın. Daha sonra anüs yüzgeçlerini kesip çıkarın. Göğüs yüzgeçlerini de çıkardıktan sonra kafasının her iki yanından bıçağın ucuyla, karnında birleşecek bir çizik atın. Çiziğin başladığı yerden deriyi tutup kuyruğa doğru çekin. Eğer çorba yapacaksanız ben kafası kalsın derim. Yok çorba yapmayacaksanız kafasınıda kesip atın. Daha sonra her iki yanından fleto çıkarın. Yine bıçak yardımı ile yaya kılçıklarını da ayıkladıktan sonra alın size tava için löp et.

2. iskorpitçi

iskorpitçi kemal

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    Onur usta ne olur o bir kiloluk yavruyu ben tuttum de. Lütfen. :) Eğer sen tuttun ise seninle o meraya gidebilmek için bir kova istavrit vermeye hazırım :D

3. pride75

pride75 Onur Aydoğan

Favori Kamış:
    x
    En İyi Avı:
    ...
    Evet ben tuttum ama 850gr-1kg arası tahminen.. 3 ay kadar oldu buzdolabında idi. Yer tabiki Çanakkale:) Yakalanması tamamen şans özellikle hazırlanmış veya olta atılmış değildi.

4. iskorpitçi

iskorpitçi kemal

Favori Kamış:
    En İyi Avı:

O kikoda bir iskorpiti bırak tutmayı tutanı duymayalı bile uzun zaman oldu. Nerdeeee. Eskiden her çektiğimiz kiloluk olurdu. Muhitimizin ekabir kişileri ile özel avına çıkardık. Şimdilerde onu bile bulmak zorlaştı. Hey gidi eski güner hey

5. silentfisher

silentfisher emre

Favori Kamış:
    lineaffe 390 spirit surf kamış
    Favori Makine:
    alba star kk 60, okuma avenger 45 lik
    En İyi Avı:
    kasna 700 gr, irice zargana,istavrit kovayla vs vs
    trakonya da mı yeniyor?hiç duymamıştım:)asi bir balık çok çırpınıyor tehlikeli...

6. iskorpitçi

iskorpitçi kemal

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    Evet Emre trakonya da yenir. Hemde lezzetlidir. Ama en çok dikkat edilmesi gereken nokta Trakonya, İskorpitte olduğu gibi elle asla çıkarılmaması gereken bir balık. Elinize almaya çalışırsanız sırt dikenlerini size batırmaya çalışır. En güzeli Sevgili Resi inde dediği gibi ayağınızla kafasını ezmektir. Ölmüş olsa bile dikenlerindeki zehir hala aktifdir. Dikkatli olun.

Yapılışına gelince: Balığın sırtındaki zehirli dikenleri bıçak yardımı ile çıkartın. Tavasıda güzel olan bu balığı ben farklı bir şekilde yapıyorum. Mesela Tavaya az bir yağ koyun üzerine balıkları dizin. Balıkların üzerine soğan biber ve domatesi döşeyin. Üzerine biraz daha yağ gezdirin. Kapağını kapatıp orta ateşte bir süre pişirin. Servis tabağına alıp servis yapın. Afiyet olsun.

7. İstanbuldan

İstanbuldan İbrahim

Favori Kamış:
    D.A.M
    Favori Makine:
    OKUMA
    En İyi Avı:
    7 kilo istavrit+2 kilo sardalya
    Ya ben Karaköyden İstavrit avlarken arada sırada takılırdı da geri yollardık suya meğer çok tatlı balıkmış. Yazın çapariye bile gelen bir balık hele yemli dip oltasıyla bundan 5-6 yıl önce Karaköyden çok çıkardı.

8. turkkan74

turkkan74 Efkan

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    sapan 4.5kg...karakulak 500 gr... levrek 800 gr
    iskorpit folyoya sarılarak pişirildiğinde de çok güzel oluyor... deneyin göreceksiniz...

9. ubujavine23

ubujavine23 mehmet

En İyi Avı:
    220 kg geyik balığı 1150 kodiak balığı,617 kg domuz balığı
    avatarımda gordugunuz ıskorpıt 1kg 200 gr gelmıstı gectıgımız yaz tutmustum aynı aksam tam 8 tane ıskorpıt almıstım. bırı 930 gr dıgerlerıde bır karıstan buyuktu bır karıstan kucuk olanları suya salıyorum yanı yaklasık olarak 15 20 cm lıklerını salıyorum benım meramda bol mıktarda gelıncık ıskorpıt var...1.200 luk ıskorpıtı cekerken kıloluk bı eskına felan tuttugumu sandım oyle bı asılıodıkı yasadıgım en guzel zevklerden bırı havalar bırazdaha ısınsın ava baslıcam yıne sanırım henuz kıyı yapmadı son bır aydır yoklama yapmak ıcın 3-4 kez gıttım ama tık yoktu...sımdıye kadar bı kere zehırıyle tanıstım oda ılk tuttugumda kafasından tut dedıler bende kafasını avucladım:):):):):):)sonra olan oldu orda bulunan bı amca hemen ıdrarımı yapmamı soledı işe yaradı...:):):) uzun zaan onceydı tabı yasadıkca tecrube kazanıoz..ben tuttugum balıkları kızartma yapıorum hep corbasının nasıl yapıldgını ogrenemedım ama corbasını ıctım mahalemızde bı amcamız var tuttugum zaman ona da gotrurum o corbasını yapar bana da her seferınde ıkram eder...ben ıskorbıtı yakalarım yakalamasınada corbasını uygulamalı olarak yapmayı kım ogretır bana::):):):):):):):):):):)

10. nejat vardar

nejat vardar nejat vardar

Ben öğretirim, eğer boğaz dışındaysa sen de avlağını söyler misin? :D Eğer boğazdaysa ikimiz de biliyoruz demektir. En kısa zamanda özel tarifimi yazıp özeline gönderirim.;)

11. ubujavine23

ubujavine23 mehmet

En İyi Avı:
    avlagım maltepede tam olarak yerını tarıfı aldıktan sonra özelden solerım nejat abı ):):):):):):):):):)::):)):

12. Cihangir

Cihangir Cihangir

Favori Kamış:
    AlbaStar Galaxy 3.0
    Favori Makine:
    Banax SX5000 & SX3000
    En İyi Avı:
    18 adet palamut 1.700 gr Eşkina
    Aman dikkat..

Geçen yaz Şahinburgaz'da (Kapıdağ) küçük bir iskorpit yakaladım.. Henüz elimle tutup iğneyi çıkaracak cesareti bulamadığımdan, kayanın üzerine yatırıp, minik bir kargaburunla iğneyi çıkardım.. Balık kayanın üzerinde kaldı.. Kaya da suya doğru meyilli, çırpınsa denize inecek.. Ayağımla aşağıya kaydırıvereyim dedim.. :S Deri bir spor ayakkabı giymiştim ve iskorpitin iğnesi başparmağıma battı.. Deriyi bile deldi yani.. Yaklaşık bir saatlik müthiş bir sızı, kalp ritminde değişiklik ve ayağımda şişlik yaşadım.. Yine de, iskorpitin lezzetini çoğu balığa değişmem.. Üstelik bildiğim kadarıyla vitamin açısından da en zengin balık, özellikle gelişme çağındaki çocuklar için tavsiye ediliyor..

Buyrun size, daha önce forumda başka bir konuya eklediğim resim.. Buraya da uyar.. :)))

Bu resim 1/4 oranında küçültülmüştür.. Balığın solungacına yakın kısma dikkat edin.. Temizlerken kafasından rastgele tutmayın bence, kalın bir bez parçasıyla tutmak daha güvenli..

13. orhan kucukbicmen

orhan kucukbicmen Orhan Kucukbicmen

Favori Kamış:
    El ile balık avlarım, bu şekilde avlandığım için çok mutluyum.
    Favori Makine:
    penn
    En İyi Avı:
    32 kilo Akdeniz kılıcı.
    Sevgili Emre,
    Pazardan aldığın iskorpiti temizlerken çok dikkatli olacaksın,
    zira ölüyken bişe zehiri hala geçerlidir, böyle balıkları bilmeyenin
    temizlemeside yanlıştır, yani balığı getripte , evdeki birine,
    şunu temizleyin demeyin, bazı durumlardada çok tehlikeli olabilir,
    allerji veya yüksek tansiyonu olan kişilerde. hoşçakal.:):):)

14. cemal doğan

cemal doğan cemal doğan

iskorpit ve zalim iğnesi

iskorpit konusunda benimde acı bir tecrübem oldu..üsküdarda tuttuğum irice bir iskorpiti çevredeki usta abilerin söylemesiyle kovaya koymadan direk çantaya attım onlar onun ölmesinin epey sürdüğünü söylemişlerdi.yaklaşık 5 saat sonra eve gidip tuttuğum balıkları temizlemek için lavaboya boşalttım iskorpiti elime aldığımda inanmayacaksınız ama birden sert bir şekilde kuyruğunu salladı ve dikeni elime battı .epey bir süre kolumu hissetmedim ama tecrübede böyle kazanılıyor işte...:D

15. enginem

enginem engin

5 saat nasıl yaşamış karada o hayvan ya.Biz su altında 5-10 dakika duramıyoruz.Aylarca durduğu dondurucudan çıktıktan sonra eridiğinde hala oynayan balıklarıda duymuştum gerçi.

16. ubujavine23

ubujavine23 mehmet

En İyi Avı:
    benım aksam 10 da 11 de tuttugum balık sabah dokuzda eve geldıgımde anca öldu.ölse bıle dıkenlerıne dıkkat edeceksın bu balıgın öldugunden emın olmadan ndokunmayın bıcakla catalla kurcalayın bıraz ondan sonra dokunun ama dıkanlara dıkkat.gecmıs olsun