Selamlar..Ben deniz balıkçılığı ile ilgili birkaç şey danışmak istiyorum.Bu yaz yazlıkta denizde şanısımı deniyim diyorum ama kafamı kurcalayan bazı şeyler var..Öncelikle avlanıcağım yer Karadeniz Şile tarafı büyük bir koy sonu kumluk sahil ve yanlar kayalık.Kumluk değil de yanlarda irice kefallerin dolaştığını defalarca yüzerken gördüm ama ne kadar denesem de oltayla yakalayamadım..Kıbrıs takımı denen o ekmek oltasıyla denedim ama sonuç "0" yani ne denersem deniyim bu balıklar ekmeğe gelmiyor..Başka nasıl bir taktik deneyebilirim?at-çek le deniz kefali yakalanabilir mi? önericeğiniz kaşık var mı? İkinci sorum İskorpit bu koyda iskorpit olduğunu da ağ atan bi yakınımızdan biliyorum ama oltaya nasıl gelir hiçbir fikrim yok.İskorpit oltayla nasıl yakalanabilir? Sahilin sonunda bir dere ağzı var..Orada ve koyun dışında ki derin bölgelerde levrek için deniyceğim ama o daha sonra
Şunu söyleyebilirim Erdem. Zargana takımını bilrimisin. Bilmezsen bira ara forumda. Ben yazın zargana takımında yem olarak kaya deniz kurdu kullandım ve zarnaganaların yanında güzel kefallerde aldım hatta ocak oldu hala buzlukta 10-12 tane kefal duruyor. Kefalin genelde orta boy olanları geliyor kurta. Bildiğin şamandıralı zargana takımına tek 7 numara üğne tak yada 5 olabilir. güzelce deniz kurdunu tak iğneye usulüne uygun olarak. Sonra atabildiğin kadar ileriye atıp yavaş bir hızda çek. sürekli at çek yap kefal buan geliyor. Ama orada nasıl bir sonuç verir bilemiyorum. Ben çok tuttum, Kral_balıkçı yla birlikte olduğumuz gün yanımıdaki adam çok baba bi kefal çekti biz ufak çekiyorduk bu takımla yani oluyor. Demeye değer.
Küçük bir şamandıra al. İçinden tercihan FC misinayı geçir, 1.5 - 2 kulaç kadar.. Eğer FC misina kullanıyorsan 0.30 .. 0.35, Normal misina kullanıyorsan 0.20 .. 0.25 olmalıdır. Hatta normal misina için bu kalınlık bile fazla ama daha incesi de çekmez, şansına artık.. Bir stoperle 50-70 cm kadar mesafe bırak. Bu yarım metrelik kısma 4-5 numara iğne tak. İğnenin bir karış kadar üstüne 2-3 mm çapında iki kıstırmayı 2-3 parmak aralıklı olarak tak. Kıstırmaları ezme ki, misinayı bozmasın, bir küçük dal vs. ile sıkıştır. Misinanın uzun tarafından kamışa bağla. Şamandıraya ekmek kabuğu sar, ekmeğin içi dışa gelsin. Ekmek mümkün olduğunca taze olmalıdır. Tercihan, sıcak iken alınıp poşet içinde konmuş, hamurlaşmış ekmek.. Bu ekmeği bir misinayla filan bağla, şamandıra görünmesin. Ekmeğin içinden iğneden azıcık büyük, iğneyi içine alacak kadar bir parça al. İğneyi sokup ilerleterek ekmeğin içine koy. Dışarıya hiç çıkmasın. Ekmeği ezme, sıkıştırma. Sadece iğnenin sapında, misinanın düğümünün üzerinde ezerek ekmeği tuttur. İleriye doğru at bu takımı. Ayakta durmadan bekle.. Önce küçük kefaller gelir, üstteki ekmeği tırtıklamaya başlar. Sakin ol, bekle, acele etme. Büyük kefal -varsa- altta onların tırtıkladığı parçaları bekler. Senin yemi görünce, dayanamaz gelir ve yutar. Şamandıra pek büyük olmasın, kefal hafif asılınca batacak kadar ufak bir şey olsun. Şamandıra batınca ötesi sana kalmış. Şamandıraya kadar olan misinan gergince, pek fazla boşluksuz olmalıdır. Eğer irice bir fırdöndü ve/veya FC misina kullanıyorsan, fırdöndüye küçük bir köpük tak, batmasın. Şamandıra yarım metre kadar battıkta bile misina gerilmiş olmamalıdır. Gerginliği bu şekilde ayarla. Bu durumda misina gerginleşir gibi olunca, vur tasmayı.. Ondan sonra çek, çekebilirsen.. 4-5 kilo kefal uğraştırabilir. Kefal pek bir uyanık, kurnaz balıktır. Yemin yakınlarında fırdöndü vs. olursa işkillenir. Misina kalın olur, görürse pek yüz vermez. Şamandıra görünüyorsa hiç yüz vermez, sokulmaz o tarafa. Ancak küçük kefallerin güzel güzel ekmeği yediklerini görürse, garantili olan düşmüş parçaları afiyetle yer. Sende onu yakalarsın.. Elbette, tek yol bu değildir, başka pek çok makul takım önerisi gelecektir. Ayrıca bu yöntem pek garantili olsa da, küçük kefallerin musallat olmaları sorunuda olabilir. Bu durumda iğneyi biraz daha dibe indirmen çözüm olabilir.. Kurt kullanacaksan, kurdu öyle takki, iğne hiç belli olmasın, ta misinaya kadar çıkar.
İskorpit olayına gelince.. Bir zoka alınır. Bir şeyler, balık kafası vs. ne bulunursa takılır. Tercihan hamsi yaprak olarak ortadan ikiye bölünerek vs. takılabilir. Sonra, gene tercihan akşam üstü, atılır, dibe inmesi beklenir. Dibe inmeden lüfer, palamut vs. gelip piyango olabilir, dikkatli olmak lazımdır. Dibe inince, iskorpit beklenir. Eğer, yengeçlerden önce iskorpit yemi keşfederse ki genelde öyle olur, sert bir iki vuruş yapar, tasmanı yap ve sar. Bir iki daha kafa atacak, sonra kütük gibi gelecektir genelde. Tutması kolaydır netekim, ama malum, dikenleri ile sokabilir.. Bununla ilgili detaylara dikkat et ki, avın rezil omasın, forumda mevzuya dair bolca açıklama var..
Arkadaşlar iğne numarası tavsiye ederken kalite numaralarını da belirtirsek kesinlik temin edilir. Malum 1799 kalite 6 no.iğne ile 2315 kalite 6 no iğne arasında bisiklet ile TIR kadar fark var. Rastgele. (İskorpit için yem dibe indirilir arada bir kaldırılıp bırakılarak balığın yemi görmesi sağlanır.)
Abilerim tüm bilgiler için çok çok sağolun hepsini deniyceğim sonuç verirse resimler burda yayınlanır.Serdar abi bu balık gerçekten çok uyanık sanırsam son birkaç sorum var İskorpiti dibi kayalık bölgede mi deneyim yoksa kumluk mu olsun?Bir de bu kurtu nerelerde bulabilirim?
Erdem iskorpit'i rıhtım diplerinde kayalık yerlerde istavriti yaprak yaparak tutbilirsin kardeş.isatvriti yaprak yap sonra bi bedene kurşun hizasında bi köstek bağla iğnende büyük olsun.gece gideceksin ama zayın sular sıcakken hada ii oluyor ben hisarda geceleri avlanırdım çok güzel olurdu kuyrukaltıylada kraça toplayacaksın bi yandan arada bir 1 karış indirip kaldıracaksın balık görsün diye gece balık avlanmaya çıkar ve geceleri daha iyi görür.o yüzden indirip kaldıracaksın buna da kıskandırma deniyormuş.
istavriti biraz kokutup kafasını kullanırsan bir kafayla 2-3 tane iskorpit alabilirsin ve iskorpitin acemisiysen yanında kargaburun ve igne çıkartma aparatı bulundur
Şile Erdem kardeşim, arkadaşlar pek çok yararlı bilgiler vermişler fakat ben şu anki avlağımın özelliklerine sahip olması nedeniyle Şile'de avcılık konusunda biraz farklı bir bakış açısıyla fikirlerimi iletmek istiyorum. 1- Bu tür sahalarda gözle görünen balıkları avlamak genelde zordur. Liman içi iskele dibi olsa o kefalleri yemli oltalarla alayabilirdin ama Şile'nin açık suyunda tek yöntem zıpkınla veya bu forumda tasvip edilmeyen çırpma kullanılarak avlanabilir. 2- İskorpiti avlamak istiyorsan mesele yok, kolay bir iştir. Burada genelde istenmeyen balık konumundadır. Sazana yaptığın gibi üç köstekli bir olta yap, 50 gramlık ta kurşun tak, önü temiz olan bir yerde kamışla salla gitsin. Yem olarak karides (teke), küçük balık veya parlak balıkların akyemı gayet uygundur. Mümkünse sabah erken yada akşam hava kararmadan başlayıp karardıktan sonra 1-2 saat ava devam et. Eşkina ve benzeri pek çok balık ta bu oltaya gelecektir. Bundan sonrası o saha için benim tahminlerimdir. 3-Temmuz-Eylül döneminde avlanacağını farzediyorum. Bu kıyılarda burun başları bolca ıspari, izmarit ve istavrit yapar. Benim tercihim şeytan oltasıdır, fakat size tavsiyem 5 gram kurşun, 8 no sinek kanca ilki 30 cm de sonrakiler 15 cm arayla yerleştrilmiş 3 köstekli bir dip oltasıyla avlanmaktır. Arkadaşların önerdiği gibi kurt, teke ve istavrit ve hamsiden kesilen akyem ile Şilede bolca bulabileceğin midye içi iyi bir yem olacaktır. 4- Ağustos başından itibaren çinekop ve zargana başlar,şamandıralı zargana oltan hep denizde olsun. Çinekopa sahteyle denemeler yapabilirsin. Fakat nispeten rüzgarlı zamanlarda sahte ve çapariyle yine önü temiz burun başlarında atışlarda balık çıkartma olasılığın yüksek. 5- Bölge kalkan yeridir. İstavritle yemlenmiş en fazla 2 köstekli iri kancalı .60-0.80 bedenli oltan hep denizde olsun.
Kıyıdan atınca, hele yer biraz düz ise, arada bir karış kaldırmak pek mümkün olmuyor ama kayıktaysanız, elbette tavsiye edilen yöntemdir. Ama iskorpit, Yakup hocamında dediği gibi istenmeyen balıktır aslında. Bu pek bir arsız olduğunu, gelip yeminizi zorla bulduğunu gösterir İri kefaller denince.. Eğer hayalet gibi, görünmez bir takım yapmazsanız, iri kefali almanız ihtimali yok. Kıbrısın üzerindeki iğneleri görür. Fırdöndüyü görür, şamandırayı görür, misinayı görür. En ufak tereddüt ettiği yeme asla atılmaz. Yakalanan balığın çırpınışını vs. görür, huylanır. Bu nedenle şamandırayı ekmekle gizlemek gerekir. Ekmeği görür gene sokulmaz aslında. Bilmez onun ekmek olduğunu. Ancak, küçük kefaller ortalıkta iseler, onlar bu ekmeğe üşüşürler. O zaman işte ancak oltaya vuracaktır. Ama gene dediğim gibi, misinanız vs. görülmeyecek. Kefal öyle başka şeyler gibi, hop diye atlayıp yutuvermez. Alır önce emer, kolaçan eder yemi. Tereddüt ederse çıkarır geri. O kadar sakin yaparki bu işi, anlayamazsınız hiç aldı mı almadı mı.. Ekmek genel geçer olarak iyi bir yemdir. Ama iş yapmazsa kurt veya balık barsakları da deneyebilirsiniz. Sardalya ve hamsi de iş yapabilir ama son seçeneklerdir. Biraz yer meselesi yem için gerekli olan. Açık kıyıda, kumluk yerlerde kurt iyi netice veriyor. Yerleşime yakın yerlerde ekmek iyi netice veriyor. Balıkçı barınağı vs. gibi yerlerde, bilhassa balık temizlenen, satılan yerlerde balık artıkları iyi netice veriyor. Ha, eğer balık dibe inmişse, ki havalar soğuyunca dibe iniyor, ekmek yerien kurt tercih edebilirsiniz. Amma velakin, öyle kafadan her tür iğne olmaz. Kısa bedenli, 10750 gibi baitholder olması elzem olur. Ve kurtta cimrilik yapmayın, kesip biçip küçük küçük takmayın. İğneyi dolgun şekilde iyice kaplasın bir iki bütün kurt. Elbette bu takımda da görünmezlik çok önemlidir. Ama, küçük kefallerin veya istavritlerin musallat olması gibi bir problemde teşkil eder nitekim..
Hakan benim bir adım soyadım var, karayel sadece ülkemizin kuzeyinen katıldığımı simgeleyen bir takma ad . (bu notu sonradan ekliyorum, ikinci mesajını şimdi okudum, adımı görmüşsün iş güç, tek işimiz forum takip etmek değil, çocuk çoluk evde ekmek bekliyor ) Levrek yakalamanız zor. Ama bu güne kadar Karadenizde 500 gr üstü (çiftlik kaçkını haricinde) levrek yakaladıysanız anlatacak çok şeyim var. Aksi taktirde boşuna bir uğraş olur.
kalkana gideceğiz ama bunu yanısıra bu mevsimde bonus olabilecek balıklar nelerdir kullanılacak takımlar nasıl olmalı kalkan için şu an alimde hazırlanmış 0,40 takımlar var ve kösteklerin bağlantı noktalarınında 3 lü fırdöndü kullandım
Büyük bir ırmak ağzı bulur, hafif poyrazlı bir hava da yakalarsan, levrek için kullanılan yaygın yöntemlerle sen de balık alabilirsin. 0.40 kalkan için ince, ama kaliteli ise bilemem, olta yatar tip olduğundan kumda aşınacaktır. En azından ana fırdöndüden yukarısını 0.60 misina yap. Fırdöndü çok önemli değildi, takmışsın madem kalsın, ama fırdöndülü oltada köstekler 30 cm kadar olmalıdır. Bonuslar ileri atarsan pisi, kayalık yer yakınlarında atarsan kırlangıçtır.