iskorpiti temizlemek bilindiği üzere iskorpitin sırt kısmında bulunan dikenleri zehirlidir. yani zehirli derken balık zehirli değil dikenleri zehirli..(en az 10 kez elime batırmışımdır nekadar dikkat etsemde. böyle bir ağrıyı yada acıyı eline batıranlar bilirler) öncelikle iskorpiti mutfakta kesim yaptığınız mutfak tahtanızın üzerine yan yatırın (üst dikenleri size dönük olmayacak) parmak ucunuzla balığın gövdesine hafif bastırarak keskin bir bıçakla kafasını kesin. kafa kesilirken yanda 2 tane dikenide alarak kesin.. (üst dikenlere dikkat.) sonra kestiğiniz yer tahtaya gelecek şekilde balığı dik olarak kaldırın (üst dikenlere dikkat) şimdi kuyruk yukarda oldu, kuyruk dibinden başlayarak aşağıya doğru üst dikenleri kesin. sonra balığın altındaki bir çivi kılçık ve solungacı kesin. içini temizleyin. balığın boyun kısmından bıçak yardımıyla küçük bir deriyi tutun ve aşağıya doğru çekin. kolaylıkla derisi çıkacaktır. balık sadece orta kılçığı ile flato çıkarılmış şekilde pişirilmeye hazır. leziz bir iskorpit tarifi.. derisi alınmış flatosu çıkarılmış iskorpitin iki yüzünüde mısırunuyla karıştırın, tavaya biraz sıvı yağ koyun, yağ kızdıktan sonra tavanıza iskorpiti dizin. bir yüzü kızarmasına yakın küçük doğranmış domates ince kıyılmış bir diş sarmısak ilave edin balıkları çevirin ikinci yüzün kızarmasına yakın rendelenmiş kaşar peynirini balığın üzerine koyun. çok az tereyağı ilave edin. tavanın ağzını kapatıp birsüre pişirin ama dikkat edin yanmasın haber alın balıktan :) afiyet olsun not: iskorpiti bence hazır alın temizlemek tam bir işkence gelebilir size. ben alıştım temizlemeye zorlanmıyorum. yok ben temizlerim derseniz. elinize dikkat edin çünkü ben böyle bir acı hayatımda duymadım.. eldiven kullanırım diyorsanız. eldiveni de denedim yinede batıyor..