ISPAROZ, İSPARİ Familyası : Sparidae Bilinen adı : Diplodus annularis Boy, uzunluk : 10-25 cm Yumurtlama Dönemi: mayıs, haziran, temmuz, ağustos, eylül. Vücut yanlardan yassılaşmış oval şekilde olup, iri pullarla kaplıdır. Karın yüzgeci sarı renktedir, vücut gümüşi ve bariz enine ışınlar bulunmaktadır. Yanlar ve karın kısmı beyaz renktedir. Kuyruk yüzgecinin ortasında kendi karakteristik özelliği olan siyah yuvarlak bir nokta bulunur. kaynak ve resimler: sea crop university, kkgm.
Çok lanet bir balık yahu. Dadandımı yem yetişmiyor,oltaya geldiğinde büyük bir balık gibi vuruyor ama yukarı çektikten sonraki durum hayal kırıklığı ve her seferinde isparileri bitirdikten sonra arkasından çok fazla mercan geldiği oluyor.
sırt yüzgeçindeki iğneler fena hoplatıyor adamı dikkat etmek lazım yumurtlama dönemlerinde özellikle ağustos eylülde hangi yemi takarsam takayım bolca geliyordu oltama,kaya balığı gibi biraz arsız balık galiba.
Aslında eskiden karagöz gibi nazlanırdı son zamanlarda arsızlaştı bu balık. Ama el oltasıyla çekerken boyunun üzerinde kafa atışı ve yaldır yaldır gelişi çok keyiflidir bence....
Bu balığın görünümü güzel de tadı berbat , kötü bir acılık var tadında , yenmez bile denebilir bence...
Severek avladığım ve marine edildikten sonra hem tavası hem de fırını çok güzel olan bir balık. Tek sıkıntısı biraz kılçıklı olması
Tabiri caizse, nam-ı diğer Akçay Çuprası. Bırakma oltalarında levreğe canlı yem olarak kullanırız. Kumluk yerlerde bırakma yapılırsa daha iyi olur. Yoksa eriştelerin arasına saklanır, taş altına girer veya saklanmak için yanlarına pusar.