Üstad bu balığı Hatay'dan Tarsus'a kadar olan bölgede tanıdım, avladım. Tüm Doğu ve Orta Afrika'da halk yiyeceği olarak en önemli tür olduğunu da biliyoruz. Bir ılık su balığı olarak ayrıca oksijence fakir sularda rahatlıkla yaşayabilmesi ile oldukça ünlü. Sakarya Başı malumunuz bir ılıksu kaynağı, ama yine de arkadaşlar çeşitli kereler bu balığı Sakarya nehrinde avladıklarını belirtince konuda çalışan olarak çok şaşırdık. Üstelik tarifte de hiç eksik olmadığından, acaba başka balık mı diye sormaya bile gerek yoktu. Meslektaşlarım Türkiye sularına istilacı türleri yayma konusunda (doğru bir ifade mi bilmem) sabıkalıdır. Sudak, tilapya, kırmızı balık, aynalı sazan olmaması gereken bazı sulara yetersiz koruma önlemleri hatta bilinçsiz bakış açılarıyla bilimsel araştırma amaçlı yerleştirilmiştir. (Halen de bu titiz olmayan çalışmalar aşikar yada gizli devam etmektedir). Keza; gerçek yayının anavatanlarından biri olan Sakarya nehrine karabalığın bulaştırılmasının da benzer hikayeye sahip olması benim açımdan çok ilginçti. Bu konuları genellikle tahminlerle öğreniyoruz Ama sizin anlattıklarınızın tamamı, kelimesi kelimesine gözleme dayalı olduğu için ve yaptığınız saptamalar çok net olduğundan bu bilgi çok değerliydi.