İstanbul Boğazı kıyı rapala avcılığı taktikleri, uygun rapalalar Bölüm 2

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında Vedat Abayoğlu tarafından paylaşıldı.

  1. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    76
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Değerli Üyeler
    Bu konuda bazı üyelerce konular acılmıştı.Keza tarafımdanda konu ele alınmış ancak eksik kalan tarafları olmuştu.
    Bu kere Boğazicinde gerek surf kamış ve ağırlık kullanılarak ve gerekse spin
    kamışla ağırlıksız kullanılabilecek rapalaları ortaya koymaya calışacağım.
    Boğazici raapalacılığının gecmişi pek yenidir.İlkönceleri tekneciler tarafndan kullanılmaya başlamıştır.O zamanlar Yo-zuri yoktu.Rapala marka rapala ve Yamashitanın Maria Princess mevcuttu.Ancak Maria Princess kullanımı daima öne gecmiştir.
    Boğazda ilk rapala ile kıyı avcılığım rahmetli Kızıltopraktaki Hek-Bam balıkcılığın sahibi Cevat Amcanın önerisi ile başlamıştır.İlk rapalalarımı Kandilli Yalıların Önündeki akıntı burnunda sulara verdim.Kısa sürede işin üstesinden gelsemde o balık bolluğunda skorda geride kalmamak icin yoğun balıkta capari avcılığını tercih etmişimdir.
    Rapala avcılığının yaygın kullanımı ilkönceleri Arnavutköy Akıntı burnundaki Kücük Fenerin önündeki eski çekek yerinde,ilk akım lüferinin öncüleri ile Mayıstaki aynı balığın Karadenize cıkması esnasında ortaya cıkmaya başlamıştır.Ancak oradaki dar yeri ve özellikle cekek yerine sahiplenen aksi avcılar aralarına kimseyi sokmadıklarından kısır kalabilmiştir.
    Sonraları balığın aynı şekil ve zamanda Kandilli akıntı burnundada av verdiği ortaya cıkınca olay dahada gelişmiştir.
    Evvelinde rapalalar aynı kaşık kullanımı gibi,sıyırtrma kurşununun önüne,iki kulaca varan uzunluktaki kola bağlanarak kullanılmıştır.Sonraları uygun ağırlıkta sıyırtma bulunamadığından,bugünlerde yaygın olarak kullanılan ayaklı kurşun modeli yaygınlaşmıştır.
    Bazı seneler özellikle cinekop ve sarıkanat bolluğunda,balık hemen kıyıdan erişilebilecek yakınlıklarda ve özellikle el,ayak cekildiğinde gece saatlerinde gözle izlenebilecek şekilde kıyılamaktadır.İşte usta avcılar bu durumu ağırlık kullanmadan spin kamışla almak becerisini ortaya koymuşlar ve rapalacılığın bu şeklide,hemde daha yaygın olarak kullanımı gercekleşmiştir.
    Takriben surf kamış kavramı ve kullanımı geliştikce buna paralel olarak rapalacılıkta artma eğilimi göstermiştir.
    Eskiden bilinen en önemli sahte olan Maria Princesslerin yanısıra,özellikle Yo-zuri markasıda yeni ve etkin ürünler ortaya koymuş,avcıların alternatif sahteleri kullanma olanağıda artmıştır.
    Bilahere muhtelif markalar adı altında bircok ürün piyasada bollaşmış,nispeten ucuz olan bu modeller hem bu sayede ve hemde bazı modellerinin etkin olmaları sayesinde daha tercih ve daha yaygın kullanılır hale gelmişlerdir.
    Balığın bolluğunda tam usta olmayanlar,yanlış avlananlar dahi balık alabilmektedir.Ancak balık seyreldikce,kıyıdan uzaklaşıp,dipledikce balık yakalayabilmek sadece ustaların işi haline gelebilmektedir.
    İlişikte İstanbul Boğaz rapalacığında etkin sahtelerin resimlerini ve bazılarının kod numara ve markalarını vermeye calışacağım.
    Sorulacak sorular oranında ise önemli rapala avcılığı kerterizlerini,taktiklerini,kullanılması gereken kamış ve makara kombinasyonlarını anlatacağım.
    Sevgiyle kalınız

    Pin's Minnow'lar

    [​IMG]
    [​IMG]

    Yo_zuri serisinden olan bu sahteler esas itibariyle birer gümüş balığı imitasyonlarıdır.Bilindiği gibi gümüş balıklarıda lüfer familyasının kracadan başka en cok bulabildiği yem balığı olduğu gibi,sahteleride kimiş zaman üstünlük sağlar.Muhtelif serileri olsada tavsiye edeceğim kodlar şunlardır;M176, M177
    Keza son günlerde büyük başarılara imza atan TMPC.Pahalı sahtelerdir,Ancak karşılığını verecek etkinliktedirler.

    Yamashitanın Maria Princess serisi ve benzerleri

    [​IMG]
    [​IMG]

    Özellikle tekne avcılarının gözdesi olan Maria Pricess'ler halende etkinliklerini sürdürmektedirler.Artık hemen her satıcıda bulunabilmektedirler.Bunların yanısıra Pelican'ın bazı benzer serileride hem uygun fiyatları ve hemde etkinlikleri ile önemli sayılmalıdırlar
    Bazı kodları veriyorum Pelican_07101021, 7108021

    Strike Pro;

    [​IMG]
    [​IMG]

    Son zamanların gözde sahteleri olan bu kandırıcılar uygun fiyatları,güzel işcilikleri ve etkinlikleriyle en yaygın kullanılan sahtelerin arasında sağlam bir yer edinmektedirler.
    Bazı kodlar;SP-119F,JL-012F,JL-132F,JL-034 F,sayılabilir.

    Sair bazı karışık markalar

    [​IMG]
    [​IMG]

    Bu sahtelerden en üst sıradaki Yo-zurinin Crystal Mınnow SP modelidir Kodu ise;R467-GT dir.Yavaş batan tipte olan bu rapala namlı avcıların gözde sahtesidir.9 cm'liği (altı turuncu kırmızı olmalı)hareika bir lüfer,palamut sahtesidir.
    Alky sıradaki River2sea Target minnow Kod NO;HC04 zarif ve etkili bir kandırıcıdır.
    Yo-zuri Tobimaru sardalye taklidi ve dişğer siyah beyaz olanıda kendilerini ispat etmiş sahtelerdişr.
    Kırmızı kafalı Strike Pro;EG-033F Canakkaleli rapalacıların tek gectiği bir sahtedir.Namı avcılar arasında Limon diye gecmektedir.
    Keza piyasada bolca ve ucuz olarak satılan Daiwa Princess ve Prince S adlı sırtları siyah veya kırmızı yanları kırmızı alta doğru sarı ve nihayetinde alt tarafı gümişi beya rapalalarda önemli Palamut sahteleridir.

    Elbette konu cok daha geniştir.Ancak bugünlerde halende süregelen İstanbul Boğazı Rapalacılığında kullanılan önemli sahteleri ele aldım.Konu sair sırtı rapalaları,Canakkale boğazı rapalaları ve nihayet ilgi olursa tatlısu rapalacılığıyla devam edebilecektir.
    Sevgi ve saygımla
     
  2. sergerde

    sergerde rastgelsin hacı

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    146
    Şehir:
    konya
    Favori Kamış:
    söğüt dalı
    Slm vedat bey. Ellerinize sağlık.
    Bu rapalalardan tatlısuda kıyıdan faydalanmak mümkünmüdür. Benim gibi tatlısuda avlanan genç arkadaşlarda eminim merak ediyorlardır. Yazılarınızın devamını diliyorum, şimdiden teşekkür ediyorum. Saygılarımla
     
  3. 56561

    56561 Yücel

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    2.535
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Sahte kullanımının adeta bir furya haline geldiği şu günlerde çok faydalı olacağına inanıyorum.
     
  4. Fantastic Light

    Fantastic Light Turgay

    Mesajlar:
    19
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Şartlara göre değişmekte ..
    En İyi Avı:
    Tek balıkta 5 kg ı geçtiğimde yazacağım ..
    .

    Selam,

    Tecrübeye dayalı kıymetli bilgilerini bizimle paylaştığın için sana çok teşekkür ederim Vedat abi.

    Sahteler ile ilgili sana sormak istediğim başka bir konu;

    Ben Levrek avıda genelde Dalelande'nin 17gr + 17 cm'lik ucu gagalı ve kurşunlu Picol silikonlarını kullanırım ve bu silikonların farklı renkleri ile başta levrek olmak üzere sahteler ile yakalanması mümkün hemen hemen tüm balıkları yakalıyorum.(size şaşırtıcı gelebilir ama kardeşim bu hafta 2 tane pisi balığı bile yakaladı)

    Ben silikon sahtelerin rapala tipi kandırıcılardan bilhassa Levrek avında çok daha etkili olduğunu düşünüyorum ..

    Bu konudaki fikirlerinizi bizimle paylaşabilirseniz size minnettar kalacağım.

    Saygılar ..
     
  5. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    76
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Kardeşim Can
    BUnlardan özellikle Strike-Pronun hemen her renkteki sahtesi tatlısuda gayet iyi iş göremektedirler.Bu konuda yolladığım Kasna avı konularımda bahsetmişliğim vardır.
    en iyi i gören boyu 5 cm'liklerdir.Ancak bir mahsura vardır iğnelerinin büyük balıkta acılmasıdır.Ancak ben bunları değiştirmiyorum.Zira yakaladığı tüm balıkları saln biriyim.
    KOnu ilerlerse tatlısu rapalacılığınıda ele alacağımı bildirmiştim.Ancak sen istediği her soruyu sor zevkle cevaplarım.
    Sevgiyle kal
     
  6. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    76
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili MOderatörüm Yücel
    Bazı teknik nedenlerden ötürü bu konuyu en son forumuzda acabildim.Konu sair platformlarda devam etmekte ve tavsiyelerim doğrultusunda amatör kardeşlerimiz harika neticeler alarak benimle paylaşmakta ve benide sevinclerine ortak etmektedirler.Umarım forumumuzdada konu güncelliğini korur ve faydalı olma oranı artar.
    Sevgiyle kal kıymetli kardeşim.
     
  7. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    76
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili KardeşimTurgay
    Şayet benim levreekle ilgili konularımı okumuş olsaydın silikon leeverekciliğinin rapalaya nazaran daha etkin oldfuğunu herzman savunduğumu fark ederdin.Seninle bu konuda hemfikirim.Jig head'li silikon rapalalarla bende avlanıyorum.Bu bakımdan hangi balıklarda etkin bilirim.Piisiyide şaşırmadım istersen benzer yemle yakalanmış bir resmini bile yollarım.
    Konu ilerledikce rapala gibi sert yemlerin yanısıra yumuşak yem avcılığını evvelden hayli ele almış olsamda tekrar ele alır resimlerlede sizlere sunarım.Amaclarımdan biride bu nevi sahtelerin tatlısudaki ceşitlerini ve etkjilerini detayıyla ele alarak resimleriyle birlikte sizlere sunmaktır.
    Sevgiyle kal
     
  8. Fantastic Light

    Fantastic Light Turgay

    Mesajlar:
    19
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Şartlara göre değişmekte ..
    En İyi Avı:
    Tek balıkta 5 kg ı geçtiğimde yazacağım ..
    .

    Sağolasın Vedat abi.

    Birde senin özel mesaj kutun dolu o yüzden ihtiyacım olduğunda bilgi almak amaçlı sana nasıl ulaşabileceğim hakkında beni bilgilendirirsen çok mutlu olurum. :)
     
  9. sergerde

    sergerde rastgelsin hacı

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    146
    Şehir:
    konya
    Favori Kamış:
    söğüt dalı
    Çok teşekkür ederim . Ben genellikle yakaladığım balıkları bırakmıyorum (kurallara aykırı olmadıkca) ancak kaçırdığım balıkların arkasından hiç üzülmüyorum . Abim burada çoğunlukla istediğimiz zaman istediğimiz malzemeleri bulamıyoruz. Ancak internetden görüp, malzemecilerimize sipariş verebiliyoruz (çoğu zaman alacağımız malzemeyi kontrol edemeden alıyoruz). Bu sebeple sizin gibi deneyimli ustaların tavsiyeleri bizim için çok önemli , geçmişde bu bölgede birçok av yaptığınızı ve bölgeyi tanıdığınızıda iyi biliyorum. İlginize çok teşekkür ediyorum . En kısa sürede deneyip paylaşırım. Saygılarımla
     
    Son düzenleme: 24 Aralık 2008
  10. ex.

    ex.

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    396
    Şehir:
    İSTANBUL/ MODA
    Favori Kamış:
    OLTA,KIYI BALIKÇISIYIM
    En İyi Avı:
    KOFANA 1250 gr
    Rapala silikon vs. sahte yemlerin hepsinİ kabul ama değişmeyecen tek gerçek''40 GÜN KAR YAĞAR 1 GÜN AV OLUR '' ... Zaten inatla denizi kurutmaya çalışıyoruz balık azalınca rapala mı silikon mu canlı yem mi vs diye düşünüp duruyoruz.
     
  11. mturetken

    mturetken Murat Türetken

    Mesajlar:
    75
    Şehir:
    Istanbul
    Favori Kamış:
    Zıpkın, At Çek olta takımlarım
    En İyi Avı:
    4,5 kg Levrek (Zıpkın), 2,5 kilo Levrek (at-çek)
    Vedat Bey;

    Konu başlığı için çok teşekkürler. Hemen abonesi oldum, umarım herkes soru sorar, paylaşım artar ve herkese faydalı olur.

    Ben genelde Çanakkale tarafında sahte ile avlanıyorum. Kıyıdan at çek ve/veya sırtı çekme şeklinde... at çek için yozuri'nin 11 cm lik Crystal Minnow kullanıyorum(gagası kesilmiş olarak).. Silikonları ise tekneden sırtı çekerken... Jig Headli silikon denemedim hiç.. Çanakkale'de deneyeceğim en kısa sürede...
    Tavsiye edeceğiniz bir model olur mu? Konuya kalabalık(başlık rapala olduğu için) edecekse özel mesaj da atarsanız sevinirim.

    Boğaz avcılığına yeni başladım, daha doğrusu başladık. Şu an 4 kişiyiz..:) Eğlence için çapari atarken, yan tarafımızda bir arkadaş gelin size bir sahte düzeneği yapayım dedi, onu deneyin... ilk gün 7 adet sarıkanat - cinekop karışık yakaladık.. Hop hemen masraf başladı, hemen sahtelere yatırım geldi..:)
    Karaköydeki satıcının da tavsiyesi ile Yozuri M176 ve M177 leri aldık... Bu perşembe 4.seansımıza gideceğiz bakalım.... En çok acıtan kayaya takıldığında sadece kurşunu çekmek oluyor... o yüzden biraz daha makul sahtelere yönelmek lazım. Bu açıdan da yazınız çok bilgilendirici ve yardımcı... Tekrardan bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkürler.
     
  12. experienced

    experienced Mert

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    119
    Şehir:
    İstanbul
    vedat abi ayaklı kurşunun ne olduğu hakkında resim veya veya çizim mevcutmu acaba elinizde ?
    birde sıyırtma arkasında kullanmak çok dezavantajmıdır ?
    teşekkürler ilginize
     
  13. draco

    draco Kaan

    Mesajlar:
    1.854
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Vercelli Alba Surf, Yamaga Blanks EARLY 94MHR
    Favori Makine:
    JDM Shimano Stella SW8000PG, Daiwa Certate 3012H
    En İyi Avı:
    Tuttuğum ilk ispari. o olmasa burada olmazdım.
    aynı feyki ben de yedim :) ayaklı kurşun; kurşunu doğrudan firketeye takmadan, ayrı bir misina ile bağlamak anlamında. uzun olta düzeneği gibi. :)
     
  14. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    76
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Moderatörüm.
    Anlamadığım bir şekilde konuya ilgi kısır kalmıştır.Oysa anlatılacak o kadar nokta vardırki.Bu durum beni üzmektedir.
    Sevgiyle kalınız
     
  15. acemi01

    acemi01 SERKAN

    Mesajlar:
    215
    Şehir:
    İSTANBUL
    Favori Kamış:
    LİNEAFFE EXTREME 420
    Favori Makine:
    OKUMA SALİNA
    En İyi Avı:
    KEFAL 1KG
    eline koluna sağlık vedat abi öyle güzel bilgiler sunuyorsunki bizlere yılların deneyim tecrübesi arayıpda bulamayacağımız türden bilgiler bir tıkla karşımızda hemen abonesi oldum bile şimdi anlıyorumki boşyere çok para harcamışım sahtelere artık sizin verdiğiniz bilgilerle işe yarayacak malzemeleri alıp kullanıcam
     
  16. experienced

    experienced Mert

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    119
    Şehir:
    İstanbul
    :) :p şimdi oldu
     
  17. feyizu

    feyizu Feyiz

    Mesajlar:
    114
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Lineaeffe Turnafresh 3.90 surf/Okuma Avenger AV65a
    En İyi Avı:
    Torik 8.5 kg
    Sevgili arkadaşlar,sevgili ustalar;

    Rapala konusunda bir gözlemimi ve bağlantılı olarak da bir sorumu gündeme getirip yanıt bulmak istiyorum..bu yanıtın benim gibi rapala konusunda yeterince deneyimi olmayan arkadaşların da işine yarayacağını umud ederek...
    Konu şu;forumda bahsedildiği gibi balığın bol zamanında her rapala ve her oltacı iyi kötü birşeyler alıyor..gelgelelim balık nazlanmaya yem seçmeye filan başladı mı ustalık ve rapalanın da kalitesi konuşmaya başlıyor..bunu son bir aydır Kalender'de bizzat gözlemledim ve yaşadım..bir gözlemim şu ki sorumun da temelini de teşkil ediyor:usta diyebileceğim bazı arkadaşlar oltayı atıp diplettikten sonra olanca hızları ile sararak anladığım kadarıyla kaçan balık efekti yaratarak balığı cezbetmeye çalışıyorlar, genellikle de başarılı oluyorlar..bende bu yöntemle hem çinekop hem de palamuttan nasiplenebildim..gelgelelim usta dediğim arkadaşlar kadar başarılı olduğumu söyleyemeyeceğim..bu rapalanın cinsinden olabileceği gibi atma mesafesi,çekme derinliği ve hızı gibi nedenlerle de olabilir ki benim en çok aklıma takılan sarma(çekme)hızı olmakta..şöyle ki her makinayı saran elin hızının aynı olmayacağı gerçeği bir yana makinanın dişli oranları da sarma hızını direkt etkilemektedir..bu durumda ya hızlı sarıp balığın sahteye yetişmesinin önüne geçiyorum ya da yavaş kalıp sahtenin balığı cezbetmesinin..işte sorum ustalara bu..rapalanın çekme hızı konusunda ne öngörülür?
    haa unutmadan bir gözlem daha bazı arkadaşlar da hızlı sarma yerine çırpma ile hızla kamışı seyirtip bir kaç tur makinayı sararak balık alıyorlardı..bu da fena olmamakla birlikte çok yorucu bir yöntem olarak dikkatimi çekiyor..haydi usta arkadaşlar bu konuda değerli düşüncelerinizi bizimle paylaşınız lütfen..vakit ayırıp yazacağınız yanıtlar için peşinen teşekkürler.
    Herkese iyi avlar diliyorum,sağlıcakla kalınız.
     
  18. Nightwalker

    Nightwalker Kagan

    Mesajlar:
    654
    Şehir:
    Istanbul
    Bu ayakli kursun ya da diger kursunlu rapala atma duzeneklerinin resimleri mevcut mu acaba? Merak ediyorum bu durumda iki farkli agirlik dolasmaya sebep vermiyor mu, bu nasil onleniyor?
     
  19. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    76
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Bahadır
    22 gün uzun süre.İşte bu kadar ayrı kaldım internetten.İstanbuldaydım.Yoğun olarak balık ve balıkcılıkla iciceydim.
    Kötümser düşünmekte haklısın.Ancak durumu hep bu yönden ele almamalıyız düşüncesindeyim.Yoksa icimizdeki heves gittikce söner ve belkide yok olur.
    Oysa balıkcılık aşkı bünyemize hem ruhsal ve hemde fiziksel olarak cok şeyler katar.
    Benim anlatmaya calıştıklarım,günümüzün kıt balığında nasıl yaparızda dişe dokunur birşeyler yakalayabiliriz bu durumu ortaya koyabilme gayretidir.
    Denizi kurutmaya calışanlar amatör balıkcılar değildir.Aksine amatör balıkcı sayısı ne kadar cok artarsa,denizlerimizin ve ic sularımızın kural,limit tanımayan yamyamlardan bir nebzede olsa kurtulabilmesine faydası olur.
    Sevgiler
     
  20. R.Yetik

    R.Yetik Ramazan Yetik

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    47
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Amundson Kudos Expert
    Favori Makine:
    Remixon Magnum 6000
    En İyi Avı:
    38 kg. Yayın balığı - 9 kg kötek
    Merhabalar;

    Sahte yem kullanırken karşılaştığım bir durumdan söz etmek istiyorum ve bu durumla bu yıl daha çok karşılaştım. Avcı balık (lüfer-palamut) yapay yeme çekme esnasında değil telefon çaldığı için durduğum veya dinlenmek için beklediğim durumlarda saldırdı. Kullandığım yapay yem yozuri crystal minnow suspending R467 ve 9 cm.lik. Daha önce kimseden duymadığım bir durum bu. Benim merak ettiğim neden çekerken balığı cezbetmiyor da dururken balık suni yeme atlıyor?