İstanbul Boğazı kıyı rapala avcılığı taktikleri, uygun rapalalar Bölüm 2

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında Vedat Abayoğlu tarafından paylaşıldı.

  1. Hectic

    Hectic Eren

    Mesajlar:
    251
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    2.70 Tolee Kawahagi Vsp 902 10-45gr
    Favori Makine:
    Cormoran Corcast Supermatch 8Pi
    En İyi Avı:
    Levrek
    Vedat baba yazdıklarını bir solukta okudum ve nasıl heveslendim anlatamam :) Kilolar,levrekler... İnsan olduğu yerde duramıyor, herşeyi bırakıp balığa gidesi geliyor :) Özellikle yakaladığım levrekleri bırakacak duruma gediğim zamanları düşünmek bile insanın yüzünü güldürüyor :) Tamamiyle tüketmeye odaklanmış bir toplum olmaya başladığımızı düşünürken Muharrem Abimizin bu saygı değer davranışı bana göre herkes için önemli bir örnek teşkil etmeli.
    Bu sahteleri (İma) sabırsızlıkla bekleyeceğim ve yurt dışındaki kardeşime de oradaki balık avı marketlerine bakmasını söyleyeceğim. İnşallah buluruz.
    Benim sana bir sorum daha olacak Vedat Baba; seninde bildiğin gibi at-çek yaparken en önemli noktalardan biri de misinadır. Senin bana önerebileceğin sağlam ve amacımıza (at-çek) uygun fakat maliyeti çok yüksek olmayan bir misina varmı? Birde piyasada çok ufak, klipsli (siyah,gri) fırdöndüler mevcut. At-çek'te sahteyi takıma bağlarken bu fırdöndüleri kullanmanın bir dezavantajı var mıdır? Çünkü avlakta sahteleri değiştirirken sürekli düğüm atmak bana zaman kaybı gibi geliyor. Tabi şimdiye kadar yaşadığın tecrübeler ışığında yapacağın öneriler sayesinde zaman kaybından ziyade balık kaybı yaşamayacağıma eminim :)
    Saygılar...
     
    Son düzenleme: 14 Mart 2010
  2. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    76
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Emre
    Sakın olaki bukadar sorarsam Vedat Abi sıkılır diye düşünmeyesin.Ben burada esas olarak bunun için varım.Ayrıca okuyan sair kardeşlerimde faydanabilirler.
    Tanımına uygun misinaların olabildiğini tam olarak edebilmek okadar kolay değildir.Bütün balıkcılık hayatım boyunca hep uygun misina aramışımdır.
    Atçek tekniğinde iki tip avcı vardır.Stiff(sert)aksiyonlu kamışları,genelde daha büyükce kafalı ve kalınca misinaları seçen,dolayısıyla daha büyük ve ağır kandırıcılarla avlananlar ile tam tersine olabildiğince hafif makara ve kamış kullanan,aksiyonu daha esnek kamış ve kullandıkları incecik misina ile avlanıp,fazla büyükce olmayan bir balığı avlarken vede dışarı alırken büyük balıkmış gibi hisseden ve ayrı bir keyf alan avcılar.
    Katiyen hayranı olmadığım halde söylemem gereken şudurki,balıkcılıkta ileri gitmiş ülkelerde kaba takımla avlananları balıkcıdan dahi saymazlar.Oraların hakiki amatörleri bu tip balıkcılara,bizlerin ağla avlananlara baktığımız gözlerle bakarlar.
    Bir kere bı konuda doğru yolu seçmelisin.
    Elbette meraya ve sahteye göre kullanılacak takım değişiklik göstermelidir.
    Birçok iri balık yapan yörelerin avcıları iri bir levrek taktırdıklarında ya geri,geri giderek yada kamışı sırtına yükleyip karaya doğru hızlıca yürüyüp balığı paldır,küldür sürükleyerek dışarı alırlarki bence bu hoş bir av şekli değildir.
    Böylelerin karakter yapısında dahi sertlik ve acımasızlık gözlenenebilinir.
    Şimdilerde gayet hafif ama sağlam makara ve kamışlar hemen her türlü kandırıcıyı menzile gönderebilecek aksiyonda olanlar,çok çeşitli kandırıcılar vardır.
    Onca deneyimimden sonra ucuz olanı değil ama fiyatının hakkını veren ekipmanı tercih eder oldum.
    Bence kişi keyfi olan bu hobisi için aşırıya kaçmamak şartı ile harcama yapmalıdır.
    Ben nihayetinde parama kıyıp Muharrem kardeşimin kullandığı Varivas Sea Bass 8 bükümlü misina ipinde karar kıldım.Levrek havası suyunun aynı renginde olan bu misina ipinde kuşgözü vesair dolaşmalar olmamakta ve menzile ima komomo 9,5 cm 5,6gr lık bir sahteyi bile erdirmekte fazla zorlukla karşılanmamaktadır.
    Sevgiyle kal
     
  3. Hectic

    Hectic Eren

    Mesajlar:
    251
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    2.70 Tolee Kawahagi Vsp 902 10-45gr
    Favori Makine:
    Cormoran Corcast Supermatch 8Pi
    En İyi Avı:
    Levrek
    Soru sormaya teşvik ettiğin için teşekkür ederim Vedat Baba :)
    Yazdıklarını okuyunca gerçekten verdiğim paranın hakkını verecek malzemeyi almanın daha mantıklı olduğunu düşünmeye başladım. Fakat önerdiğin Varivas Sea Bass 8 marka ve modeldeki misinayı İstanbul'da bulabileceğim bir yer varmıdır bilmiyorum :( Birde forumda okduğum kadarıyla spin avında kullanılabilecek bir misina olarak çoğu arkadaşımızın-abimizin önerisi olan Berkley Whiplash Pro 0.6 ya da 0.10 luk örgü misina hakında bir fikrin varmı? Yada senin önerdiğine alternatif olabilecek bir misina varmıdır?
    [​IMG]

    Ayrıca piyasada satılan çok ufak siyah ya da gri renkte klipsli fırdöndüler var. Sahteleri takıma bağlarken bu fırdöndüleri kullanmak avda bize avantaj ya da dezavantaj sağlarmı?

    [​IMG]
    [​IMG]
     
    Son düzenleme: 14 Mart 2010
  4. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    76
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Klipsleri atlamışım.
    Bunları Türkiyeye gelmeden önceden kullandım.Sadece sıkca kandırıcı değiştirmeye yararlar.Av konusunda başka artısı yoktur.Ancak İstanbul boğazı gibi gayet akıntılı yerlerde 12 numara ithal fıdöndünün ili,tirilmesinde fayda vardır.Boy konusundaki en önemli nokta takılacak klipsin yada klipsli fıdöndünün,sahtenin aksiyonuna menfi tesir edecek büyüklkükte olmamasıdır.
    Konuyu biraz daha açalım.
    Bilindiği gibi bazı kandırıcılar bedene gömük tek halka ihtiva ederler.Örneğin imaların çoğu böyledir.Keza eski rapala marka kandırıcılardada durum aynıdır.
    Peki Rapala markası kutularında ne tavsiye edilir.Buna bir rapala düğümü atınız der ve şeklende gösterilir.Bilindiği gibi Rapala düğümü bir Kasa düğümüdür ve atılmasıda pek kolay değildir.Ancak layıkıyla yapıldığında kandırıcının salınımlarının kolayca gercekleşmesine imkan tanır.Neden direkt bağla denmez çünki salınımı kısıtlar.
    Böylesine kandırıcılarda Rapala düğümü yerine resimde gösterdiğin gibi klipsli fırdöndü ve veya sırf klips takılabilir.Ancak durum senin resimlerindeki gibi olmamalıdır.Nedeni yukarıdaki Rapala düğümü meselesindeki mantığa dayanır.Yani sırf gömük halkalı sahtelere resimdekilerin aksine armut biçiminde sahteye gecirilen bölümü olabildiğinde geniş olan fırketeler takılmalıdır.
    Fırketeli fırdöndülerden ise resimdeki gibi tar fırketesi olanı değilde daha yuvarlak ve geniş fırketeli olanı aksiyonun tam verilebilmesini teminen kullanılmalıdır.
    Bunun aksi durumlarında ise yani ikinci daha geniş bir halkanın gömük halkaya takılmış satılan rapalalarda ise tam aksi olanlar yani senin resimlerinde olanlar kullanılmalıdır.Buy tür kandırıcılarda direkt misina ikinci halkaya bağlanabilir olsada zamanla bu ikinci halkanın kat yerinin düğüme rast gelmesi durumunda misinayı zayıflatıp bilahere oradan kopmasına sebep olabileceği için mahsurlu olacaktır.
    Bahsettiğin misinaların hepsinde bende vardır ve kullandımda.Ancak önerdiğim misina tüm olumsuzlukları halleder niteliktedir.Bu konudada Ergin Balıkcılıklla iştişare ediniz.
    Sevgiyle kal
     
  5. Tarzan

    Tarzan Erman

    Yaş:
    37
    Mesajlar:
    227
    Şehir:
    Manisa-İzmir
    saygılar Vedat amca öncelikle benim elimdeki sahtelerin çoğu gagalı siz üstüne basa basa gagasız sahtelerin daha çok iş yaptığı üzerinde duruyorsunuz bu yüzden kısa bir zamanda gagasız sahteler almayı planlıyorum ancak kararsızım birde popperım yoktu youzuri hydro pop almayı planlıyorudum ki Hollandaya giden bir arkadaşım bu 3 model rapalayı almış bana

    http://www.lunkerbaytackle.com/inde...ion=com_virtuemart&Itemid=1&vmcchk=1&Itemid=1


    http://www.salmo.com.pl/page.php?id=70 2. olan rengi kodu SH

    http://www.salmo.com.pl/page.php?id=72

    sizce bu 3 rapala iş yaparmı salmo golden shinerdan pek emin olamadım renginden dolayı.Düşüncelerinizi bekliyorum değerli bilgilerinizi ve tecrübelerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkürler ediyorum saygılar sunuyorum.
     
  6. slck24

    slck24 selçuk

    Mesajlar:
    66
    Şehir:
    istanbul
    En İyi Avı:
    lüferler palamutlar
    Vedat bey verdiğiniz bilgiler için tşkler tecrübelerinizden faydalanmak için arada başınıızı agritabilirim sevgilerimle...
     
  7. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    76
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Erman
    Üstüne basa,basa gagsız kandırıcılar hakkındaki anlatımlarım sonucunda bugün artık hem kullanıcıların ve hemde satıcılardaki bu çeşidin sayısı artmıştır.
    Maalesef bütün anlatımlarıma karşın kandırıcılara gerek aksiyon vermede ve gerekse en uygun takımı seçmede coğu kere yetersizlik gözlemlemekteyim.Belki bu önemli tenkittir fakat durum maalesef böyledir.
    Ülkemizdeki satıcıların ve özellikle ithalatcılarının neredeyse rastgele ithalatları sonucunda,piyasa bir kandırıcı mezarlığına dönmüş olsada,son senelerde bazı önemli ve bilinçli ithalatlarda yapılmış,neticede ideal olmasada,önemli sayılabilecek somut ve müspet gelişmelerde gözlemlenebilmektedir.
    Aslında Türk oltacısı gagasız su üstü sahtelerinin önemini seneler öncesinde fark etmiştir.Şöyleki,bazı uygun gagalı kandırıcıların kimi zaman gagasını tamamen veya kısmen keserek ona su üstü aksiyonu verdirebilmeyi ve avlarında daha çok başarı sağlamayı sağlamışlardır.Elbette bu durumun orijinali daha başarılıdır.Dolayısıyla nihayet ithalatcılar su üstü kandırıcılarıda getirir olmuşlardır.Ancak maalesef yurdumuz insanının gayet muhafazakar bir yapısı vardır ve coğu halen su üstü kullanımında halende gagalı sahteleri işleme tabi tutarak avlanmaktadırlar.
    Su üstü kandırıcıların esas önemi özellikle levrek avında önem kazansada,pekala sair avcı balıklarında ilgisini çekmekte ve başarılı sonuçlar doğurmaktadıor.
    Yolladığın linkleri inceledim.Hepsi,şayet doğru renk secimi yapılırsa iş yapacaklardır.
    Özellikle spirit roverlerin ilerya rengine haiz olanlarını beğendim.
    Sevgiyle kal
     
  8. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    76
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Bu beni sevindirecektir sevgili Selçuk.Zira artık forumlar bana yetmemektedir.Coğu kere cevaplayacak soru bulamıyorum bu ara yabancı forumlara kayma ihtimalimde ortaya cıkmaktadır.
    Bir kere daha yenilemek isterim.Bana olta balıkcılığı konusunda aklınıza ne gelirse sorunuz.
    Sevgiyle kal
     
  9. slck24

    slck24 selçuk

    Mesajlar:
    66
    Şehir:
    istanbul
    En İyi Avı:
    lüferler palamutlar
    FERRARİ EXTREME 2000 4.25 260GR bunuda OKUMA EPIX PRO EPR-65 makineyle kombine ettim biraz agır bir set oldu rapalada kullanıcam agırlıklı siz kullandınızmı bu model kamışı sizce ist boğazda etkili olurmu yada hangi türavlarda kullanmam lazım 100&130gr kurşunlar kullanıma uygunmu mu bu kamışa sevgi ve saygılarımla....
     
    Son düzenleme: 15 Mart 2010
  10. Hectic

    Hectic Eren

    Mesajlar:
    251
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    2.70 Tolee Kawahagi Vsp 902 10-45gr
    Favori Makine:
    Cormoran Corcast Supermatch 8Pi
    En İyi Avı:
    Levrek
    Vedat baba açıklayıcı cevapların için tekrar tşekkür ederim. Anladığım kadarıyla sen rapalayı misinaya bağlarken fırkete değil rapaa düğümü kullanıyorsun. Rapala düğümü diye geçen birçok düğüm çeşidi var. Benim merak ettiğim sen hangi düğümü kullanıyorsun? Bir adı veya çizimi mevcutsa çok sevinirim.
    Saygılar...
     
  11. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    76
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Kardeşim Emre
    Benim kesin tercihim aslında,ikinci olmayan sahtelere Rapala düğümü atmaktır.Hatta çok titiz davranırsam ikinci halkayıda çıkarır,gömük halkaya rapala düğümü atarım.
    Ancak tam bilmediğim bir merada özellikle kıyı atceğinde,birden fazla rapala deniyeceksem bu bana zor gelir ve o zaman sadece tek gömük halkalılara Armut şeklinde misinaya bağlanan tarafı dar,halkaya gecirilen tarafı geniş fırketeler kullanırım.İkinci haalkaya sahip olanlara ise,senin resimdeki dar klipslerden takarım.
    Sevgiyle kal
     
  12. Hectic

    Hectic Eren

    Mesajlar:
    251
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    2.70 Tolee Kawahagi Vsp 902 10-45gr
    Favori Makine:
    Cormoran Corcast Supermatch 8Pi
    En İyi Avı:
    Levrek
    Vedat baba diyorum başkada bişi demiyorum!!! :D Çok teşkkür ederim benim için çok iyi oldu bu bilgi :)
     
  13. lineafee

    lineafee iskender

    Yaş:
    55
    Mesajlar:
    319
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    lineaefee
    Favori Makine:
    okuma salina 65
    En İyi Avı:
    kofana
    rapala seçimi

    sevgili vedat abi cep telefonuzu kaydettim vermeniz sitede belirtmeniz çok büyük incelik zira gerçekten bu işe kendinizi adadını gösteriyor
    öncelikle daha önce rapala çeşitlerini sayenizde öğrendim ancak kanlıca,yeniköy gibi boğaz nahiyesinde kullanılıcak rapalalar neye göre seçilmeli yani yüzermi olmalı yada batanmı neye göre tam anlamıyla karar verebiliriz
    saygılarımla
     
  14. lineafee

    lineafee iskender

    Yaş:
    55
    Mesajlar:
    319
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    lineaefee
    Favori Makine:
    okuma salina 65
    En İyi Avı:
    kofana
    rapala atışı

    değerli arkadaşlar ve vedat abi rapalayı kıyıdan kamışla atarken kurşunmu bize en yakın olacak yoksa rapala mı çünki ben atarken kurşun yakın rapala uzak kendimi daha güvende hissediyorum farklılıkları açıklarsanız sevinirim
     
  15. marif63

    marif63 arif

    Yaş:
    60
    Mesajlar:
    5
    Şehir:
    istanbul
    selam

    vedat baba yazılarının çoğunu okudum.
    Birkez de ben tesekkur etmek istedim verdiğiniz bilgilere .
    Harikasınız gercekten.Çok tesekkurler
     
  16. marif63

    marif63 arif

    Yaş:
    60
    Mesajlar:
    5
    Şehir:
    istanbul
    selam

    musade ederseniz bu kez de ben bir soru sorabilirmiyim.
    Bubogazda ( kuleli ,kandilli vs ) balığın az oldugu yani seyrek çıktıgı zamanlarda istavrit tutmanın inceliklerinden ( takım, teknik beden kostek sim renk vs. ) bahsetmeniz mumkunmu yani şoyle soyliyeyim, kamışı salladıktan
    kıyıya çekene kadar gecen sureç.balığı bulma konusu vs vs vs ..........
    Tesekur ederim....
     
  17. marif63

    marif63 arif

    Yaş:
    60
    Mesajlar:
    5
    Şehir:
    istanbul
    yine merhaba

    Değerli vedat ağabey,
    Balığın az oldugu donemlerde istavrit tutma incelikleri konusunda bana biraz yardımcı olabilirmisiniz ? Balık çokken herkez tutuyor.Gerçekten onemli bir konu bazen insan deli oluyor hemen yanınız dakı arkadas 10 lu caparı atıyor 9 ' u dolu geliyor ben atıyorum 1 adet bile alamıyorum . İşte incelikler derken bunu kasatediyorum .Acaba balığın suyunu mu bulamıyorum veya nedir ? Lutfen bu işin mantığını nasıl çozeceğiz ?
    beni biraz aydınlatırsanız cok sevineceğim.
    Tesekurler. . .
     
  18. gokhanunsal44

    gokhanunsal44 Gökhan ÜNSAL

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    561
    Şehir:
    Afrika / Ethiyopya / Addis Ababa
    ]ALINTI

    Halde yüzlerce kasa yasadışı balık..!

    [​IMG]

    Denetimde yasadışı avlanmış balıklar tespit edildi ve ceza kesilerek, balıklara ekiplerce el kondu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yavru balık avını, denizden başlayıp balık hallerine ve satış noktalarına kadar denetlemesi ve engellemesi gerekiyor.

    Bugün yapılan denetim yasadışı avcılığı önleme konusunda Bakanlığın ciddiyetini gösteriyor ve bizi umutlandırıyor. Fakat bu denetimlerin denizden, balık çıkarılmadan da yapılmasının önemini Bakanlığa hatırlatıyoruz. Aksi takdirde en değerli besin kaynaklarımızdan birini kaybedeceğiz çünkü balık stokları geri dönülmez bir şekilde tükenmek üzere.

    Stoklarda düzelme görülebilmesi, denizlerin bereketinin geri gelmesi için Bakanlık yasadışı avcılıkla mücadeleye devam etmeli. Gereken eğitim ve teşvikler de bir an önce verilmeli, verilirken de balıkçı nüfusunun büyük bölümünü oluşturan küçük balıkçı göz önünde tutulmalı.

    http://bit.ly/ucBpGt
     
  19. parahol

    parahol fuat

    Yaş:
    42
    Mesajlar:
    9
    Şehir:
    trabzon
    OKUMA TRAVERTINE TR65 OLTA MAKİNESİ
    LİNEAEFFE SPIRIT SURF 390 cm OLTA KAMIŞ ekipmanım bunlar..hiç bilmediğimden kurşunla deme atışları yaptım... ancak oltayı ilk açtığım gün misinayı taa bilyelere kadar dolamışım arkadaşım dükkanda düzelttrdim..bugün de misinay bırakdım biraz oltanın deliklerne taktım yemi taktım ama açılan misinayı oltaya saramadım ..elle sardım emniyeti kapadım..hangi konumda sarılı nasıl misina bırakılıo serbest bilgiye ihtiyacım var ((( misinay saramıyorum nerde hata yapıorum elle sarıp emniyeti kapadım..ben bunu evin içinde yaptım oltaya suni balık takmak için makinayı açtım emniyeti kaldırıp misina verdim biraz taktım yemi neyse ama sora saramıom..emniyeti kapatıpm sarılmıomuydu kol dönmüo tersmi çeviriom anlamadım..emniyet açıkta sarmadı ki zaten öle sarmaz sanırım..acaba diom misina mesafesi kısa diyemi olmuyor...
     
  20. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    76
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sen bu konuyu başka bir forumdada sordun ve seni sinirlendiren saçma sapan cevaplarla karşılaştın değilmi dostum.

    Sen merak etme yarın bu konuyu güzelce hallederiz.

    Sevgiler