İstanbul Boğazında 37 kilometrelik nehir

Konu, 'Genel Konular' kısmında tarcan tarafından paylaşıldı.

  1. ihtiyar

    ihtiyar hakan

    Mesajlar:
    5
    Şehir:
    ISTANBUL
    En İyi Avı:
    Zıpkınla vurulan 45 santimlik kefal
    Şelale

    Arkadaşlar gerçekten benim anlamadığım bir konu var, gazetelerde ilk çıkan yazıda şelalelerden bahsediyorlar o zaman gerçek bir nehir bu yani deniz tabanının altından akan bir nehir (Boğaz altında deniz tabanı onun altında nehir) , bizim bildiğimiz boğazın içinden geçen ters yönlü bir akıntı değil yani. Bu ters yönlü akıntıyı ortaya çıkarmak için çok kapsamlı bir bilimsel çalışmaya gerek olmazdı sanırım.
     
  2. bnymnblr

    bnymnblr Bünyamin

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    510
    Şehir:
    istanbul
    Evet zaten genel olarak düşündüğümüzde yoğunluğu iki farklı deniz var?
    Neden yoğunluğu farklı?
    Çünkü tuzluluk oranları farklı.

    Az yoğunluğa yani daha az tuz yüzdesine sahip Karadeniz suyu bu yüzden üstte kalıyor. Daha fazla yoğunluğa sahip olan Akdeniz suyu ise altta kalıyor.

    Az yoğun ortam, çok yoğun ortama doğru hareket eder. Dolayısıyla yoğunluğu az olduğundan dolayı üstte kalan Karadeniz suyu, yoğun olan Akdeniz'e üstten hareket ederken, Karadeniz suyunun Akdeniz suyuna giren su miktarı kadar Akdeniz suyu da deniz tabanından Karadeniz'e giriyor.

    Ancak bu anlatılan, yeraltında(denizin altındaki kıta kabuğunun derinliklerinde) oluşmuş içerisinde tuzlu su barındıran eğimi ise Akdeniz'den Karadeniz'e doğru olan, ayrıca bu yeraltı kanalının bazı yerlerinde setlerin olduğu ve bu setlerin de şelaleri meydana getirdiği ve yeraltı su kanalının Karadenizin derin bir noktasında açıklık bulup oraya aktığı belirtilmektedir.