İstanbul Kıyı Raporları 2006-2009

Konu, 'İstanbul Kıyı Raporları' kısmında cognitor tarafından paylaşıldı.

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Öncelikle belirtmek isterim ki; sevgili kardeşim Serbülent beyin palamut avının yasallığı hususunda hiçbir endişem yoktur. Daha nice bereketli avlarının güzel gönlünce devamını dilerim. :)

Diğer yandan, kardeşimiz Uğraş tarafından sorulan soru ve bu soruya verilen cevap, zihnimde şekillenen bir konuyu ifade etmeme vesile oldu. Amatör Balıkçılık Tebliği’ne göre avlanma limitlerinin ne olması gerektiği, limitlerin hangi kriterlere göre kayıtlandığı ve bu kriterlerin nasıl bir mantığa uygun olarak tanımlandığı ve varılan kararların ne gibi kıstasları ihtiva ettiğini yeniden hatırladım. Gördüm ki; bir amatör balıkçı olarak avlarımın yasal/legal/nizami/kanuni oluşuna ilişkin bir yargıda bulunmak için ve de aynı ortamı paylaştığım kişilere tatmin edici bilgilendirmeler yapmak için balık isimlerini, boy limitini, kg limitini, zaman sınırlamasını ve sayı limitini bir bütünlük içerisinde dikkate almalıyım.

Uzaktan-yakından özellikle bu tür konulara ilgi duyan kişiler nezdinde kastedilen şeyin neler olabileceği az-çok anlaşılabilir ise de, bazı durumlarda detaylı açıklamaların yapılması kaçınılmaz olmaktadır. Bu durumu Lüfer balığı özelinde kendimden örneklemem gerekirse; bu yıl daha sezon başlamadan çokça gündem edilmesi, lüfer isminin sık-sık anılması ve bu balığın avına ilgi duyan arkadaşlarımızın forumumuz ortamında değerli bilgileriyle konuyu detaylandırması neticesinde bu balığın gelişiminin; Çinekop, Sarıkanat, Lüfer, Kofana, Sırtıkara isimleriyle küçükten büyüğe devam ettiğinin farkına vardım. Ancak, 1 çinekop 1 lüfer, 1 sırtıkara da yine 1 lüferdir diye anladım. Bu açıdan aradaki fark, tabiri caizse biri çocuk diğeri büyükbaba. Tüm aile Lüfer ismi ile zihnimde yer aldı.

Bunun yanında, Tebliğe göre Lüfer için yasal sınırlar, boy limiti 14 cm ve günlük kişi başı avlanma limiti 5 kg olarak belirlenmiş. Yine Tebliğe göre, 14 cm altındaki bir yavru lüfer de lüferdir, 50 cm boyundaki bir anaç da. Ancak, aralarında kıyası mümkün olmayan bir Kg farkının olması da balık gelişiminin doğası gereğidir. Hal böyle olunca tutulan balık sayısının limit dahilinde olup olmadığına işaret eden ek bilgilere ihtiyaç duyuluyor. Aynı durum palamut için ve belki başka balıklar için de söz konusu. Farklı yaş durumuna bağlı olarak farklı isimlerle anılan balıklar için muhtemel sorular-endişeler varsa, yapılacak şey; çerçevesi tebliğ ile çizilen bakış açısını esas alan bir tanımlamayla izah ve bilgilendirme yapılması daha uygun olacaktır diye düşünüyorum.

Bir kişinin katıldığı ve bir günde yapılmış olan balık avını, Serbülent beyin avı (37 palamut/beş gün) ile açıklamak gerekirse; faraza, her bir palamutun ortalama bir hesapla 0,7 Kg’lık olduğu kabul edelim, bu durumda, sorti başına 7 adet balık toplamda 5 Kg eder ve “bu av yasal sınırlar içerisindedir” denir. Faraza aynı av, ağırlık olarak 0,5 Kg +- 1,5 Kg arasında değişen değerlerle; 3,5 Kg ile 10,5 Kg arasında bir değere de tekabül edecektir. Maksimum değer söz konusuysa, “bu av yasal sınırları ihlal etmiş” denir. Buradan çıkardığım sonuç; özellikle kilogramı aşan boyutlar da ( 1,3 Kg ya da 1,6 Kg gibi) yasallığı teyit edecek en açık ifade; sayı ile birlikte ağırlığın da belirtilmiş olmasıdır diye düşünüyorum. Balığın gelişimine istinaden farklı isimlendirmelerin olduğundan hareketle, en azından, “4 adet palamut, 1 kg civarı” “1,3 kg civarı palamut, 7 adet” gibi, kg ve sayı cinsinden atıflar yapmak daha açıklayıcı ve tatminkar olacaktır.

==========0============-0==============-

Mahir amcam, muhterem reisim.

Saygıdeğer kişiliğiniz, bilginiz ve engin tecrübenizle gönlümüzde apayrı bir yeriniz olduğunu da bu vesile ile ifade etmek isterim. Bilakis, konuya dahliniz bu kardeşinizi sevindirmiş, mutlu etmiştir. Şeref verdiniz, hassasiyetiniz için de çok teşekkür ederim.

Saygı ve sevgilerimle.;) :)

2. REİS

REİS Mahir Ersin

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Torikler-Kofanalar
    Layık olmadığımız övgüler için teşekkürler.:p
    Gönüllerde bir yer bulabilmek ise gerçekten insanı onurlandırıyor, tekrar teşekkürler.

Raporların olabildiğince detaylı yazılması, elbette bilgilendirme açısından çok önemli ve gerekli ancak (Zaman darlığı vs gibi sebeplerle) her zaman mümkün olmayabilir.

Ayrıca Serbülent kardeşimiz de tuttuğu palamutları bir rapor olarak değil de soru üzerine, geçmişteki bir bilgi olarak dile getirmiş.

Güzel olan şu ki, konu, palamutla ilgili bilgiler yanında tebliğ kurallarını da bir daha hatırlamamıza ve dostluk duygularımızın tekrarlanmasına vesile oldu.

Bu yüzden, konuya seviyeli yazılarla katılan kardeşlerimin hepsine selam ve sevgilerimi sunarıım.

Rastgele.

3. enginson

enginson engin

Favori Kamış:
    daiwa crossfire(spin) okuma salina
    Favori Makine:
    shimano catana 400 fb, ryobı ecusima 6000vi, okuma avanger 65
    bugün niyetim yoktu ama arkadaşımın üsküdarda çinekopa atalım demesiyle saat 10:00 gibi evden çıkıp yem için çuıbukluya gittim. saat 13:00 a kadar 1.5 kg istavrit aldım. istavritlerden 6 tanesi yarım geldi. çok kalabalık olduğu için şantiyenin önü boştu ordan çalıştım orasıda çok açığa atmak gerekiyor gelen balıklarda kraçeydi genelde.
    neyse üsküdara indim. ilk 3 atışta güze vuruşlar aldık ve 4. cüde arkadaşımın tasmaladığı oltama nihayet güzel bir çinekop aldık. o bizi biraz umutlandırdı fakat ondan sonra iri bir istavrit takıma gelmişti. yanımızdakilerde bir iki tane çinekop aldı üşüdüğümüz için avı sonlandırdık.

çok fazla istavrit var hala o yüzden pek tenezzül emiyorlar :)

herkeze rastgele...

4. superalli

superalli Ali DİNÇ

Merhabalar bende nacizane ilk av raporumu yazayım. BUgün akıntı burnu civarında sabah 6,30 ile 12,00 saatleri arasında az miktarda istavrit, ideal ölçülerde 2 adet kırlangıç, bir adet cinakop yakaladım. Saygılar, sevgiler...
    not: İStavrit neredeyse suyun üzerinde yüzüyordu...

5. deePblue

deePblue na

engin abi sabah 5-6 gibi güzel yapıyor çinekop(yemli).
    sonra kesiyor ama

6. tropehus

tropehus SEDAT

Favori Kamış:
    dam
    Favori Makine:
    okuma
    En İyi Avı:
    lufer ve çupra
    bu sabah bende bogazda bı hava alayım dıye gittim vanikoy camisinin önüne rapalamı taktım 5 10 atış yaptım nafile yanımdaki istavritçilerde bişey alamadıkları için avımı sonlandırdım saygılar.yani guzel hava aldım .

7. arsenyildiz

arsenyildiz ali yildiz

Favori Kamış:
    elegance
    Favori Makine:
    shimano&okuma
    eft ilk raporumu yazıyorum bende çubuklu nun yabancısıyım cumartesi sabahı sbah çinekop denemsi yaptık ama alamadık hava aydınlanınca istavrite geçtim doğru takımdı yok kursundu vs derken 20 adet kadar istavrit tutabildim eh yarım yamalak tatmin oldum diyebilirim, yanımda kiler benim tuttuğumun iki katından falza tutmuştur herhalde genelde balık dipteydi ve 120 gr kursun bıle bence az gelıyor orda

8. İstinyeli

İstinyeli Uğraş

Balıkçı bir arkadaş Karadeniz , Eşek adasından lüfer alındığını söyledi. Bu rüyanın meali nedir bilemiyorum.

9. enginson

enginson engin

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    nerede üsküdarda mı çinekop? ya istavrit çok var millet çubukluda işi ticarete dökmüş her giden 10 kg dan aşşağı tutmuyor. ben 2 kg alayım bitiriyorum avımı oda 2 saat fln sürüyor zaten. benim amacım çok balık değil az ve öz balık. o yüzden çinekop sarıkanat peşindeyim. ondan da 10 tane tutayım yeter bana :).

neyse haftaya şansımızı deniyeceğiz :)

10. enginson

enginson engin

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    çubukluda en az 130 gr kurşun kullanıyorum sadece şantiye var oranın önünde akıntı olmadığından 100 gr kurşun kullanılır. ama orda da pek balık alamassın ben de cumartesi ordan attım. 1.5 kg yemlik istavritimialdım. istavritler kreçeydi yarısını bıraktım .. çubukluda oltayı attın mı sola yürümen gerekiyor oltayla..

11. deePblue

deePblue na

:) aynen..
    ben emirgan-tarabya arası için konusuyorum.
    bu sabah dün akşamdan aldığım 10 tane yemlik istavrit ile gidebildiğim kadar erken gittim..saat 7:30 gibiydi..1 tane alabildim sarıkanat..saat 6da gelenler 8-9 tane güzel balık almışlar.

12. FuRkAn *

FuRkAn * FURKAN

Favori Kamış:
    Shimano Spin Power 425 bx
    Favori Makine:
    スーパーエアロ フリーゲン /
    En İyi Avı:
    Torikler, Kofanalar - Levrekler Vs. Vs.
    çinekop alan yokmu arkadaşlar nerde bu hayvan istavritler yavaş yavaş bitse artık 1 aydır iğne iğne

13. Kaan DÜZGÜN

Kaan DÜZGÜN KAAN BERAT

Dün gece eminönünden 2 saatte iyi çinekop/sarıkanat aldım furkan iş güç var resim çekip raporla uğraşamadım balık var ama. Bu sabah 05:20 de kalkcak olmasaydım sabahlardım çok muntazam balık vardı ve bomboştu kimse yoktu.

14. beyaz martı

beyaz martı Serbulent Bay

Favori Kamış:
    balığın cinsi ve mevsime göre
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Yayın 10 kg
    Sayın M.Mahir Ersin ve M.Nuri Akkaya öncelikle siz değerli büyüklerime teşekkür ederim,
    teşekkürümün sebebi, geçmiş senelerde yapmış olduğum bir avı konu içerisinde dile getirirken bunun bir av raporu olmadığı sadece bir evvelki sene yılın o döneminde balığın olduğu ama şu an için olmadığını dile getirmek için yazdığımdan, yeteri kadar detaylandırma gereği duymamıştım ama burada yazılanları okuyanların balık avı hususunda herbirinin aynı sevyede olmadığı ve benim eskide olsa avlarımın burada bahsini yaparken detaylandırmayışımın insanları yanıltabileceği gerçeğini gözardı etmem benim hatamdı,
    Siz büyüklerim, beni olabildiğince nazik, sağduyulu ve hoşgörülü bir biçimde uyardınız amacın üzüm yemek olduğunu bağcıyı dövmek olmadığını hissettirdiniz, Tekrar teşekkür ederim.

Bu arada geçen sana yakalanan palamutların hepside çingene palamutuydu :):):)

Sağlıcakla kalın..

15. beyaz martı

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Yayın 10 kg
    Dün sabah 07,00 - 12,30 saatleri arası Çubuklu açıklarında tekne ile gerçekleştirdiğimiz avımız, önceki haftalar kadar bereketli geçmedi malesef..
    Bu durum birazda rüzgarın Kuzeyden ve sert esmesi ile suyun çok akmasından kaynaklandı..
    Herşeye rağmen ava katılan dostlar ve ben de dahil olmak üzere herkes adam başına 3-4 tane Sarıkanat/Çinekop ve 0,5 kg ila 1 kg arası istavrit yakaladı.

Kullanılan takımlar; İstavrit ve Çinekop çaparileri, Çinekop için yemli takım (zoka ve mavruka da denendi)

Yağmur nedeni ile fazla fotoğraf çekemedik ancak iki kare alabildik..

Son düzenleme: 7 Aralık 2009
  16. Alp Eren

Alp Eren Alp Eren

Favori Kamış:
    Lineaeffe Extrem Cast
    Favori Makine:
    Okuma
    En İyi Avı:
    8 tane lüfer - kofana
    Üstü açık kalmıştır:)

17. enginson

enginson engin

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    dün hava çok soğuktu. cumartesi akşam arkadaşımla çay içmek için üsküdara caminin yanına gittik. orada eskisi gibi bir kalabalık yoktu.. herkezde birer ikişer çinekop vardı ve yine birer ikişer iri istavrit gelmiş takımlara.. bugün bakalım raporlar nasıl gelecek.. :)

18. superalli

superalli Ali DİNÇ

Merhabalar bu gece boğaza gitmeyi düşünüyorum ama neresini önerirsiniz cinekop vs için soruyorum. Akıntıburnu civarı uygunmudur. Yada sarayburnu veya sizlerin bildiği iyi bir yer sabahlamayı düşünüyorum.

19. mbz

mbz Mustafa Bozdağ

Bende gece balığa gitmek istiyorum. Silikon ile istavrit alınabilyor mu gece deneyen var mı. Biraz yem alıp çinekopa yatırmak istiyorum oltaları. Ne önerirsiniz?

20. beyaz martı

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Yayın 10 kg
    Alp senin ekibi yukarda görüyosun değil mi, teknenin titanik kısmında sessiz ve derinden ikişer ikişer aldılar çinekopları :D:D:D:D

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.