İstanbul ve çevresi organizasyon ve tartışma platformu

Konu, 'Bölgesel Amatör Balıkçılar' kısmında hknrgn tarafından paylaşıldı.

1. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Kepçe ile tutmadıktan sonra, herkes gümüş avının ve hatta kraça avının resimlerini buraya koyabilir.. Kepçe ile av, amatörlükle alakası olmayan bir husustur.. Ancak tıpkı küçük serpmeler, ağlar gibi, yem olarak düşünülüyorsa makuldür..

Ama ban bekınca, kıraça ve gümüşten başka bir şeyle iştigal etmeyenleri gördüğümde, onları kraça cengaveri veya gümüş canavarı olarak görmemi ve hatta onları tiye almamı da engelleyemez..

Birinin çıkıp "Ben avcıyım, vururum şöyle" vs .diyerek, insandan kaçmayan serçeleri 12 numara saçma ile toplaması ne ise, kendien balıkçı diyenin de bu balıkları toplaması aynı şey bence.. Bir balığın amatör için anlamı, tavaya giriyor olmasından biraz öte bir şey olmalı. Yok, sizce balık bir protein kaynağından ibaretse, bir tek tüfek alın. Bolca da 12 numara kartuş. Ekmekleri ufalayın açıkta bir yere.. Sürüyle serçe toplanacaktır. Basın tetiğe. İnanın serçeler kıraça veya gümüşten kat be kat daha besleyicidir..

Kızmayın ama, ahanda 1 kova kıraça tuttum diyeni balıkçı yerine koymam zor.. Hatta 40 kg palamut tuttum diyeni de.. Maksat yemekse 2 kg yeter, ötesine ne hacet.. Tut, sal geriye.. Namın yürüsün..

Amatörlüğün de bir şanı olmalı.. Bu tip insanları amatör değil, toplayıcı olarak filan değerlendirmeli. Çünkü yapılan spor, eğlence vs. maksatlı değil, tamamen farklı bir av şekli..

2. NoFe@R!!!

NoFe@R!!!

Favori Kamış:
    TÜRK İCATLARI
    En İyi Avı:
    Kofana Tartmadım :)
    valla tutmak ıcın gereken gayreti gösterdik ama olmadı 150gr kurşunlar havada fıyuvvv diye uçuyordu :D:D

3. Sonuna kadar sana katılıyorum, Serdar abi benim üstünde durduğum konuyada sen kımızı ile yazılan yerde benimle aynı şeyi düşündüğünü yazmışsın...

Diğer kısımlar zaten amatörlüğe uymaz....

4. kemalyaman34

kemalyaman34 Kemal

Favori Kamış:
    Muhtelif çap ve markalarda makina ve kamış
    En İyi Avı:
    Turna : 72 cm.
    hakkatten ya. karamandere neresi. ben ilk defa duyuyorum. avrupa tarafında mı?

5. 3182

3182

Google earth ü açın. Terkoz gölünün boğaza doğru değilde bulgaristan tarafında kalan dere. Suyu ile meşhur bir yer. Şifalı olduğuna inanılıyor.
    Çatalcadan saray yolunu takip edip devam ederseniz tabelalar size yol gösteriyor.
    Yakınında Danamandıra var orada da göl ler var.

6. ist balıkcısı

ist balıkcısı

Favori Kamış:
    şeyan olta -surf kamış
    En İyi Avı:
    daha öğrenecek çok şey var
    eğer benim bildiğim kahramandere ise çatalça tarafından gidilir. kestanelik yol ayrımından binkılıç istikametine girilir. toplamda yaklaşık 110 km bir yoldur. ama doğası insana hayran bıraktıracak kadar güzeldir.

7. SahEmre

SahEmre Emre

Favori Kamış:
    Okuma Salina 4.20 Salina 100-200 - Lineaeffe Extreme Cast 4.40 180gr. - Okuma V-System 240 10-40g
    Favori Makine:
    Ryobi Proskyer Nose Power - Shakespeare Mach 1 XT
    En İyi Avı:
    Küçük beyaz; 7 cm. Kuzey batı Antartika Sığlıkları..
    Doğrusuda bu olmalı bence de. Ama benim avımın ve yazımın gündeme getirilmeside canımı sıktı biraz.

8. scorpion_ru

scorpion_ru

Sen Neymişsin Be * Gümüş *

bir gümüş balığı için kopan fırtınalara bakın.

eşkina avcılarına kimse ses çıkarmazken; gümüş avlanr mı? yenir mi?

Sanırım avda olsanız kavga da edersiniz. yasal sınırlar içinde vicdani rahatlık ta duyuluyorsa her tür balık avlanabilir. Yeterki yasak olmasın.

Her balık kendine göre yöntemlerle pişirildiğinde yenebilir. yeter ki hazırlamasını ve pişirmesini uygun yapalım.

ha şu da var; hangi balığı ne niyetle tuttuğuna bağlı olması durumu.
    mesela yemlik kıraça tutmak gerekirse veya başka bir tür Dikkat edin YEMLİK diyorum yani ne kadar zamanda ne kadar yem tüketeceğinizi tahmin edip ona göre tutmanız.

9. mors

mors

Favori Kamış:
    Artık bir çok olta malzemesi demeliyim...
    En İyi Avı:
    İSTAVRİT 10 KİLO CİVARI (1985 YILINDA)
    Öncelikle sennur hanıma çok teşekkür ederim göstermiş olduğu demokrat ve olgun davranışından dolayı. Çünkü kepçe, leğen fikrine tabiri caizse hırlayan, sinirden köpüren ve de bu yüzden topicin kapanmasına her ne hikmetse vesile olan bendim...

Aslında yazılacak o kadar çok şey var ki bu topicte o gün olanla ilgili ama çoğu üye ve yönetici gibi sevgi saygı üzerine edebiyat yapmak çözüm olmadığı için olay üzerine konuşmamak en iyisi bence. Malum ya birileri gelir kendince alay eder küçümser ya da kızgın bir uyarı yapınca bir arkadaşa amatör avlanma şekilleri ettiği hakkında birden bire genç bir yönetici kardeş kafasına göre topic i temelli uçurur. Hatta hızını alamaz alamazda başka bir topicte aynı kişiye aynı konuyla ilgili cevap verdim diye orayı da uçuruverir. Bana da özelimden burada cevap verdirmiyoruz ondan sildim der, hatta kendimce uyardığım şahsın kepçeyle, leğenle v.s le kolay balık yakalama fikirlerine de espiriydi ama biz aslında öyle yakalız gümüşü bizim buralarda der ama daha sonra da bizim oralarda gümüşü balıktan saymıyoruz deyiverir herkese neredeyse…

Site ahalisine saygı sevgi eyvallahta, eski üstatların dediği gibi denizden çıkan her canlıya da saygı göstermek gerek ne tekim. En azından bizler 20 sene önce 18 yaşında toy bir delikanlıyken Saroz larda vurduğumuz orfozları şefkatle, sevgiyle kucaklar öyle çıkardık yukarıya. Tuttuğumuz mercanı, haniyi, istavriti, çevirdiğimiz levreği özenle koyardık teknenin livarına. Kıyamazdık orfozu teknenin arkasına bağlayıp kıyıya kadar sürüklemeye. Hatta trolcüleri kovmaya çalışırdık kıytırık teknelerimizle. Yetmezdi yetmezdi de gider sahil güvenliğe de çıkışırdık siz nerelerdesiniz diye. Biz çarpma derdik 10 tane çapa iğneyi kefal sürüsünün ortasına atıp 1 balık tutacam diye her defasında 10 balık yaralayan oltaya. Gördüğümüzde biz çarpardık avcı müsfettesini o yaralı balıkların acısıyla.

Ne yaman bir çelişkidir belki ama saygı ve sevgidendi avlanarak canına kıydığın balığa nazik davranmak ve davrandırtmak. En azından doğa ananın eseri olan denizlere olan saygımızdan. Malum genç yaşta aldı bazı arkadaşlarımızı vurgunla bizden… O yüzden denizden çıkan hiçbir canlıyı küçümsememeyi öğreniverdik birden. Elimizde misinayı sallarken bile sevgiyle, şefkatle, çocukça bir heyecanla tebessüm ederdik yeni doğmuş yavru balık sürülerine, veya dipte orfozla dövüşürken yanımızda birden dikkat kesilen meraklı küçüğe. Bazı günlerin gecelerinde hızımızı alamadığımız o anlarda avlarken karagözü v.s. yi fenerimizin soluk ışığın da tutardık 2 elimizin avuç içiyle nazikçe sanki her an kırılacak narin bir cam gibi.

Kim bilir belki o zamanlardan anlamıştı ustalarımız denizlerimizin saygısız, sevgisiz hatta balıksız kalacağını. Anlamıştı da avlanma etiğinin gerçekte ne demek olduğunu öğretmişti bizlere döve söve.

Hayatınız boyunca tüm güzellikler sizlerle olsun sayın forum sakinleri, sağlıcakla kalın.

10. N@mık

N@mık

Favori Kamış:
    Bilgi, Deneyim, Emek, Sabır ve Nasib
    En İyi Avı:
    Kocaman bir hayaldi kaçan
    Halit kardeşim mesajlarımı dikkatle okursan seninle ters düşmediğimizi anlarsın..;)

Ama tekrar kısaca anlatıyorum..Belirli limitlerde Gümüş yakalanır isteyen yer istemeyen yemez. ne kural dışıdır ne etik dışı..;)

Ama 14 nr iğneyle başlayan avda, öyle 15 cm balık için falan değildir.;) 3 cm ye kadar geleni kaçırmaz o iğne;)

Bir zamanlar fazla palamutunu satan arkadaşımıza biz değilmiydik 10'lı çaparinin etik olmadığını anlatmaya çalışan;)

Ahh nerde..? 15 cm gümüşler yakalandı şöyle yan yana dizildi yanına metre koyuldu da kim neye itiraz etti..?

Ama olacaklar gene aynı. Kovanın içine yığma balıklar ve başlıyor tartışma. Yok o balıklar büyük..Bunu kim biliyor ispatı nerede? altakimi büyük üstteki mi? Amaç paylaşımsa niye paylaşılmıyor o zaman..?

Etik olduktan ve haz alındıktan sonra avın büyüğü küçüğü yoktur avın...;) Benim de kimsenin avını küçümsemek gibi bir amacım yoktur..15 kg kuzuda da açık ve net söyledim defalarca. "ben küçük avlardan daha fazla haz alıyorum " diye...

Ama paylaşım farklı bir şeydir. Her önüne geleni değil kayde değer olanı paylaşmak daha iyidir ama bu da tamamen benim fikrimdir.

Ahh..! Dedim ya paylaşılacak olan 13 cm istavrit değil aşağıdaki istavritlerdir..
    http://img108.imageshack.us/img108/1826/pict01551lk8.jpg
    http://img504.imageshack.us/img504/8269/pict01591xi5.jpg
    http://img504.imageshack.us/img504/1695/pict01601id8.jpg

Gümüş hakkında çok konuştuk.. Şimdi 15 cm Gümüşleri bekliyoruz..

Hadi rastgele..

Benim anlatmak istediğim yanlızca

Son düzenleme: 6 Mart 2007
  11. SahEmre

SahEmre Emre

Favori Kamış:
    Okuma Salina 4.20 Salina 100-200 - Lineaeffe Extreme Cast 4.40 180gr. - Okuma V-System 240 10-40g
    Favori Makine:
    Ryobi Proskyer Nose Power - Shakespeare Mach 1 XT
    En İyi Avı:
    Küçük beyaz; 7 cm. Kuzey batı Antartika Sığlıkları..
    Milleti esir etme şimdi gümüşe :D

12. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Bu yaz nasıl olduysa, Eskihisarda bir istavrit denk gelmişti. 730 gr çekmişti bakkalın terazisi. Zaten o olmuştur.. O istavridi aldıktan sonra tüm çapariler, ufak seyirtmeler filan rafa kalktı evde.. Orada böyle istavrit çıkabiliyorsa, biz o uyuz çapariler ve 12 numara iğnelerle boşa kürek çekiyoruz demek.. Gelirse, ayda bir defa böylesi gelsin, yarısı, dörtte biri gelsin yeter.. 10 kasa kraçadan iyidir.. Gelmezse de gelmesin.. En azından tutamadığım, tutsaydım, ahada bunu ben tuttum diyebileceğim balık olur... Böylesini tutamadığı için insan üzülmez netekim..

13. ahmetozdemir16

ahmetozdemir16

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Lüfer (Bana göre 1kg, arkadaşıma göre 400gr) :-))
    slm

arkadaslar bu hafta sonu icin düsüncesi olan var mi? malum hafta baslaldi ve ben geçen haftadan hirs biriktiriyorum. nerelere gitsek ne yapsak acaba?:eek:

14. ist balıkcısı

ist balıkcısı

Favori Kamış:
    şeyan olta -surf kamış
    En İyi Avı:
    namık abi dediğin gibi aslında aynı dili kullanyoruz. bende isterim büyük ve gösterime değer balıkları yaklamak ve bunu paylaşarak insanları bilgilendirmek. ama bu balıkları bulmak özelliklle marmara için zor. benim paylaştığım av ve hikayelerime bakarsanız ya 2 tane yada 3 tanedir. bundan şu çıkarılmamalıdır bu adam senede 5 kez balığa gidiyor sonra burda ahkam kesiyor. ben her avımı paylaşmıyorum.kayda değer olduğu zaman paylaşmak istiyorum. tuttuğum istavritleri(kraça değil)burada yazmanın bir anlamı olmaz zaten herkesin yapabileceği birşeydir ve hep aynı konularla formu meşgul etmenin anlamı yok. gümüş avcılığı açılan bir konuya tepki gösteirlmesini anlamıyorum.

15. istanbulteam

istanbulteam Alparslan Altan

Favori Kamış:
    Yasal olan tüm oltalar
    En İyi Avı:
    96 adet istavrit
    herkeze selam ahmet abi sen nereye gitmeyi düşünüyorsun???

16. ahmetozdemir16

ahmetozdemir16

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Lüfer (Bana göre 1kg, arkadaşıma göre 400gr) :-))
    slm

forumda takip ettiysen göreceksin: üsküdar'da palamut ve çinekop vardir ama tutulamaz.

17. mrcoruh

mrcoruh

Favori Kamış:
    Daiwa GS9 ve King 4.20 kamış
    En İyi Avı:
    lüfer
    Ahmetciğim şu Üsküdar bende hırs yapmış vaziyette:) :) Nasıl olurda yakalayamam diye içim içimi yiyiyor? Pazar sabahı tekrardan Üsküdara gitmek istiyorum ama Biraz Hasta olmuşum Pazara kadar iyileşirsem, ben kendi adıma Üsküdarda olacağım.

18. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Aslına bakarsanız, ben bir şekilde o gümüşleri tutmuş olsam, büyük/küçük olamsı farketmeden gene yazardım buraya.. Çünkü Şubat ayında orada gümüş tutmak biraz sıradışı bir olay.. Olayın bu veçhesi ayrı..

Fakat, gümüşü de buldum, kovayı da doldurdum diyorsanız, bu pek bir ehemmiyetsiz, bence..

Fakat forumda sadece ben yokum.. Bir sürü vatnadaş üye bu foruma ve bazısnın gümüşle kova doldurmak gibi bir heyecanının olması doğal.. Ben onlarla kafa bulacağım, parmak kadar gümüş için mesai harcıyorlar diye, onlarda benimle, palamut tutacağım diye kendin zulm ediyor, bom boş sallanıp gidiyor evine diye.. Bu da bu işin şeyi işte.. Amatörlüğün keyfi bilfiil burada yatar..

Ama burada, etik değerler içinde kaldıktan sonra, kimseye bir şey demek zor.. Sirküler etik değerlerin ancak ilk halkası olabilir.. Ama onun etrafında bir sürü halkalar vardır, bazısı içiçe, bazısı ayrık.. İşte o halkalarda birleşmek lazım.. Basitçe gümüşleri doldurmaktansa, bunlarla zargana (mesela) yakalamanın amatör etiğe daha uygun olacağı gibi..

19. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Cumartesi üsküdarda olacağım.. Ama taktik değiştirip, farklı takım ve taklavatla..

Netekim, o rapalalarla bu balık tutuluyor.. Benim aynısını yapmam beni bozar.. Evde oturup fly yapacağım bir miktar ve onları deneyeceğim.. Mesele palamutsa, eski çarşıdaki balıkçıda bolca mevcut.. Mesele orada bir atraksiyon yapmak ki, en ehven yolu, rapala yerine fly kullanmak.

Söylemişimdir, herkes tutarken benim tutamadığım, ben tutarken herkesin tutamadığı bilinen bir vakadır. Geleneği bozmamak lazım netekim.. Araştırmacı balıkçı olmak lazım.. Ben denemezsem kimse denemez o fly'leri, streamer'leri filan..

20. ist balıkcısı

ist balıkcısı

Favori Kamış:
    şeyan olta -surf kamış
    En İyi Avı:
    serdar abi aslında bu zevk ve tatmin meselesidir. kimisi levreği atçek ile yakalar kimisi bırakama yöntemi ile şimdi hangisi zevkli diye sorarsan herkesin aynı bir fikri vardır.kimi çapariyi sever kimisi yemli takımı . şimdi diyeceksinki ben çapariye karşı değilim 12 numara kullanılmasına karşıyım. bende diyeceğim ki aynen katılıyorum. gümüş e gelince balık tutma zevkimi giderecekse gümüşte tutarım abi ki zamnında tuttukta. koyunun olmadığı yerde keçiye abdulrahman çelebi derlermiş.