geçen gün arkadasım kırlangıç tarifi verdi.. bir tencerenin içine 1 su bardağı süt-1su bardağı da zeytinyağı ile 2 kg kırlangıç ı kısık ateşte 1 saat kadar pişiriliyormuş hem çok basit hemde çok lezzetli olduğunu söyledi. özellıkle yemeğin suyu şiddetle tavsiye anlatılana göre.. şimdiden iştahımı getirdi. peki boğazda kırlangıç nasıl tutulur. malzeme ne kullanılır. (tabi ki bahsettiğim avlamaya müsait olanlar için. daha önce çapariyle yavru yakalandığını duymuştum ama yavrular daha büyüyyecekk )
Ben eskiden Kumburgazdaki yazlığımızın açıklarında bildiğin yemli dip oltasıyla ve kıyıdan kumun içinden çıkardığım midyelerin içiyle tutardım kırlangıçı. O zamanlar çok ufaktım. Çok büyük kırlangıç ben tutmadım ama tutulduğunu görmüştüm. Nasıl tutulduğundan çok nerelerde av verdiği daha önemli bir soru bence. İstanbulda özellikle kırlangıç çıkan bir yer varmı acaba ?
merhaba benim gördüğüm kadarı ile kırlangıç (gördüm diyorum gerçekten gördüm dalarken) kumluk bölgelerde bulunuyor ve zoka ile yakalanıyor (yakalanırken görmedim ) çift dolaştıklarını biliyorum. çok faydalı olamasamda belki biraz faydam olmuştur. sevgiyle kalın...
ben tutmadım ama istavritle galata köprüsünde yaz sonu sonbahar başı gibi tutuyorlardı orta halli ne küçük nede büyük
4-5 sene kadar evvel marmara adasında tekneyle kıyıdan cok fazla uzaklasmadan tutmuştuk. gerçi ben sadece seyretmiştim ama aklımda çok fazla da bişey kaldı diyemem. sadece hatırladığım 40-50 cm lik kırlangıçlar ve marmara denizinin hırçın dalgaları..
Maltepe-Kartal arasındaki sahilden Kırlangıç tutabilirsiniz. Bu bölge kumluk olup kırlangıç yapmaktadır. En son aralık 2006'da 1 tane tuttum. Fazla büyük değildi. Çift dolaşırlar genellikle 1 tane alırsanız hemen oltayı atın 1 tane daha alırsınız. Ben alamadım ama genelde öyle oluyor.
Evet bu bölgede inanılmaz Kırlangıç geliyor Mezgit oltalarımıza..Boyları çok küçük ama..Sert bir çene yapısı olduğundan geri salındığında yaşıyorlar..Yarın bu bölgede mezgit vs avlayacağız,eğer büyük bir taneye denk gelirsek ne ala.. Tabi benim bahsettiğim tekneden yapılan avcılıkta,o taraflarda kıyıdan hiç atmadım..
Zamanı değil kırlangıcın.. Balıklar sıcak su aramak için derinlere (kanala) gitmezler. Başka sebeplerden, üreme vs. açığa giderler, açık ise derindir. Termoklinin altına girince, yüksek ısı değişimi nedeniyle, bir şekilde orada kalmak zorunda olurlar.. İşte o başka sebeplerden derinlere inen balıklardan biri de kırlangıçtır. Havalar güzel ama yüzeyde sular bir hayli soğuk, marmara için. Bu sebepten kırlangıcın (ve diğer yerli balıkların) görülmesi biraz şansa kalmış.. Bence siz Nisan'ı filan bekleyin. Ama unutmayın, bunlar aman üşüdük diye derine çekilmiyor. Demekki, her hangi bir zamanda kıyıda olması sürpriz değil. Mesele, kıyıda onların olma zamanı ile sizin yemi önüne düşürme zamanınızın kesişmesi. İşte, kıyıda oldukları süre ve sayı az olunca, kırlangıç yakalama şansıda dramatik olarak azalıyor. Eğer, bir şekilde kıyıda, kumluk, hafif otluk yerde avlanıyorsanız, midye, akyem vs. takılı yemli bir takımı suda tutun. Böylece şansınızı deneyin genede. Ama "Hanım, akşama yemek yapma, marketten süt al.. Kırlanıgıç getireceğim.." diyerek çıkmamak lazım evden..
Aslında dip balığı olduğu için rapalaya gelmez ama ben tekirdağda rapalaya kurşun bağlamıştık orda rapalayada geldi rapala dipten geliyordu tekneden... Bu rapala ile..
Hafta sonu bir tane torman livarıma atladı... Marmara'da niye olmasın... Arkadaşlar dibi midyelik yer yer kumluk (ayna) yada dibi kayalık yer yer kumluk aynalar bulunan ve istavrit, hamsi, ince barbunya gibi yem balıklarının bulunduğu bölgelerde kırangıç alabilisiniz. Sinop'ta su sıcaklığı 9 derece ama hala tek tük toramalar alabiliyoruz. Bu hafta sonu binbir zahmetten sonra ancak bir tane 1.800 gramlık kırlangıç alabildim. Darısı Marmara balıkçılarının başına...
Ne yapalım yanlış meraya götürürseniz öyle olur.. Buda yazın İzmirden kalma hatıra resim Ümitcana tutmuştum..
800 gramı kafadır kesin Bizim buralarda su, 8 derecenin altına indi. Hafta sonu Haliç'te yüzey sıcaklığı 7 derecnin altındaydı (45 F). Kırlangıç yapacak koylarda, sahillerde filan istavrit vs. kalmadı pek.. Kısaca, haftasonu evde oturmak lazım, 2-3 hafta. Yada boğaza filan gitmek lazım... Dipten kefal çıkar, yakalarız...
Fotograf bir hınzır tarafından telefonla özellikle koca kafası abartılması maksadıyla böyle bir açıdan çekildi. Her iki yandan kesilen fletolar 588 ve 595 gram geldi. Deriyi de kafaya eklersek sizin hesap nerdeyse tuttu
Emreciğim bu balığın çorbası çok güzel oluyor.Tarifi net deki yemek sitelerinde var.Eğer çok büyük çekersen bir çeşit dolmasını yaparlarki bunuda en iyisi Kumkapıdan öğrenmek.Tutması bilhassa yaz ve sonbaharda orta boy zokayı(hırsızı ile birlikte)025-030 bedene bağlayıp istavrit veya izmaritten yaprak yem takıp20-30metre ileriye oltayı atıp beklemeniz eğer teknede iseniz dipten yarım kulaç yukarıda beklemeniz uygundur.Rast gele.
bundan 10 sene once gumusyaka kınalıda daldıgımda zıpkınla bayagı buyuk bır kırlangıc vurmustum fakat hıc olta deneyımım yok kırlangıc ıcın