İstavrit daha çok yeşil renkli çapariye mi gelir yoksa beyaz renkli mi?

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında yağız2000 tarafından paylaşıldı.

  1. yağız2000

    yağız2000 yağız

    Mesajlar:
    14
    Şehir:
    ordu
    evet adminselo abi
     
  2. seawolf41

    seawolf41 murat denizeri

    Mesajlar:
    113
    Şehir:
    KOCAELİ
    Favori Kamış:
    Shimano Vengeance AX 4.20 170 GR. Surf Kamış
    Favori Makine:
    Shimano Ultegra 5500 XSB
    En İyi Avı:
    Karamürsel, 1982 yılında tekne ile kaşık yaparak 51 cm kofana. Tekneye yardımsız alamamıştım.
    Tüm arkadaşlarımızın tavsiyeleri bu konuda denenmişlik ve doğruları içeriyor. Yöreye göre, hava şartlarına göre, dip yapısına göre... Uzun yıllardır sahilden çapari yapan biri olarak benimde tavsiyelerim olacaktır haddim olmayarak. Bazıları değerli arkadaşlarım tarafından dile getirilmiştir. Herbirine çok çok teşekkür ediyorum. İstavrit yada mevsimine göre sardalye gibi balıklar çok kayda değer bulunmadığı için, bu konularda yorumlar ve görüş bildirimleri de azdır doğal olarak. Ancak, bir çapari ustası çok olağanüstü bir durum yok ise kolay kolay tavalığını almadan dönmez evine. Bu nedenle istavrit avcılığı istikrarlıdır.

    - Öncelikle kullandığınız çapari takımı "ince takım" tabir edilen tarzda olmalı. Çaparinin bedeni maksimum 0,20 köstekleri ise maksimum 0,15 olmalıdır. Kullanılan misina çeker değeri yüksek, gam yapmayan, hafızası düşük kaliteli misinalar olmalıdır. Takım ne kadar incelirse hava yada kıyı koşullarına paralel olarak çaparinizde kullanılan misinanın kalitesi de fırlatma sırasında kopmaların ve rüzgar nedeniyle oluşan gamların önüne geçmek maksadı ile artmak durumundadır.

    - renk yada kandırıcı olarak kullanılan materyalin verimliliği ışığın durumuna göre değişse de simli yada kaz tüyü, ördek tüyü, martı tüyü ile yapılan çapariler de ben ve benden önceki arkadaşlarımın tavsiyeleri gözönüne alındığında her daim iş yapacaktır. Neticede simli çaparilerin mazisi 20 yıl kadar geriye dayanıyor. Öncesinde ise hep tüyler sözkonusuydu. Benim tavsiyem, yeşil fosforlu, beyaz fosforlu materyaller ve aşırı miktarda olmamak kaydı ile sim kullanılmış çapariler ve su kuşlarının tüyleri kullanılarak yapılmış çaparilerdir. Havanın kapalı olduğu günlerde ve gün ışırken yada gün batarken simli ve fosforlu çaparilerin fark yarattığına inanıyorum. Tüyden mamul çapariler ise son derece istikrarlıdır.

    - Balığın bol olduğu dönemlerde kısa köstek ve dar aralık, seyrek olduğu dönemlerde ise uzun köstek ve geniş aralıklı çapariler, arkadaşlarımızında belirttiği gibi gerçekten çok iş yapacaktır. Ben, yaşınız ilerledikçe ve tecrübeniz arttıkça 10 iğneden, 12, 15 veya 17 iğneye çıkmanızı tavsiye ederim.

    - çaparide kullanılan iğnelerin balığın iriliğine göre 6 - 11 numara çapraz, siyah yada beyaz (Özellikle gündoğumu ve günbatımında verimlidir.) açma yapmayan, keskin, kaliteli ve geniş palalı olması verimliliği artıracaktır.

    - kullanılan kurşun 30 gramdan başlayarak avlanılan meranın yapısına, balığın bulunduğu mesafe ve derinliğe, hava koşullarına göre 100 grama kadar çıkabilir. Kendinden fırdöndülü kurşunlar yada fırdöndü kullanılarak bağlanan kurşunlar, çapari bedeninin gam yapmamasını sağlar.

    - Balığın bulunduğu mesafe ve kurşun ağırlığına göre herhangi bir teleskopik kamış kullanabileceği gibi, mesafe uzadıkça boyunuz ile orantılı olarak 3.902dan başlayıp, 4.50'ye kadar surf kamış da kullanılabilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli şey, çaparinin de esasen at/çek tarzı avlanma olduğunu unutmamaktır. Kullanılan makina ve kamış ne kadar hafif olursa, sizin için o kadar konforlu ve uzun süreli bir avlanma olacaktır. Bunu atışlar sırasında sağ omuz bağlarını koparmış biri olarak söylüyorum. Tavsiyem, 3.90'ın altındaki kamış boylarında makina - kamış kombinasyonunun 600-650 gramı geçmemesi, 3.90'ın üstündeki boylarda ise 1 kg sınırını geçmemeye çalışmanızdır.

    - Kullanılan kamışın hassasiyeti çok önemlidir. Eğer ilk balığın alındığı anı hissederseniz, "çapariyi doldurmak" tabir edilen ve balığın ağzını yırtmadan, bulunulan suyu kaybetmeden küçük hareketler ile o atımdan adet olarak fazla balık çıkarırsınız.

    - Çapariye hafif kurşun ile başlayarak, balığın bulunduğu mesafe ve derinliği tespit etmeniz size daha az enerji kaybettirecektir.

    - İstavrit, ağız yapısı en narin balıklardan biridir. bu nedenle balığı yakalamak kadar önemli olan şey, çaparinizdeki balıkları çok fazla düşürmeden sahile çekmektir. Bunun içinde uygun tempoyu bulup (Çaparinizi dibe oturtmayacak tempo), ani hareketlerden kaçınarak sahile çekmeniz önemlidir.

    - Balığı iğneden çıkarırken, köstek yada bedeninizin zedelenmemesine dikkat ediniz. Daha sonra takımınızı kaybetmenize neden olacaktır.

    - Çaparinizi sahile her alışınızda, köstekleri elden geçirmeniz, daha sonra meydana gelecek olası düğümleri engelleyecektir.

    - Gam yapan yada üstündeki düğümü çözdüğünüz kösteği hafifçe gerdirerek, çikolata ambalajlarında kullanılan dış tarafı yaldızlı küçük bir parça kağıdın, yaldızlı kısmı içe gelecek ve misinaya temas edecek şekilde kösteği kavrayarak sürtülmesi ve parmak uçlarınızı yakmaya başlayacak kadar sürtülmeye devam edildikten sonra kısa bir gergin tutularak soğuması, kösteğinizdeki gamı ortadan kaldıracaktır.

    - Kullandığınız kamışı yere yada herhangi bir yere sertçe bırakmayınız. En güzeli avlanma sırasında kamış ayağı kullanmanızdır. Kamışın alacağı her yara onun dayanıklılığını azaltacaktır.

    - Kullandığınız çapariyi makinenizde kullandığınız bedene bağlarken kullanacak olduğunuz klipsin, kamışınızın ilk halkasına temas etmesini ve zedelemesini engelleyecek dikkatte davranmanız gerekir. Aksi halde ilk halkanızın seramiği uzun ömürlü olmayacaktır.

    - Çapari yaparken denizden çekecek olduğunuz yosun ve benzeri şeyler ile avlanmanız sonrasında geride bırakacağınız çöpleri, çöp kutusuna atmanız, ertesi gün aynı yere geldiğinizde temiz ve sineği olmayan bir ortamda avlanmanızı sağlayacaktır.

    Anlayacağınız gibi, kıyıdan balık avcılığının en kolay disiplini gibi görülen çapari ile avcılık bile aslında bir sanattır. Ve anlatılacak olan şeyler sayfalara sığmayacaktır.

    Bu konuda takıldığınız herşeyde özel mesaj atmanız halinde cevaplanacağından emin olabilirsiniz. Bol avlar ve yaşınız ilerledikçe bu güzel hobiden vazgeçmemenizi dilerim.
     
  3. seckint

    seckint Seçkin

    Mesajlar:
    2.562
    Şehir:
    Istanbul / Beylikdüzü
    Favori Kamış:
    4.20 surf kamış
    Favori Makine:
    okuma synex
    En İyi Avı:
    3,5 kg Martı
    Teşekkürler bu güzel bilgiler için
     
  4. seawolf41

    seawolf41 murat denizeri

    Mesajlar:
    113
    Şehir:
    KOCAELİ
    Favori Kamış:
    Shimano Vengeance AX 4.20 170 GR. Surf Kamış
    Favori Makine:
    Shimano Ultegra 5500 XSB
    En İyi Avı:
    Karamürsel, 1982 yılında tekne ile kaşık yaparak 51 cm kofana. Tekneye yardımsız alamamıştım.
    Birkaç önemli öneri daha;

    - Rüzgarlı havada çapari yaparken, yakın mesafede sizinle birlikte avlanan kişiler olduğunda, atışınızı yaptıktan hemen sonra, makinenizden boşalan ve rüzgar yönünde balon oluşturan fazla misinanın ani bir şekilde sarılması, yanınızda avlananların çaparilerinin sizin balonunuz nedeniyle sizin çaparinize takılmasını engeller. Böylece sinir bozucu dolaşma gibi şeylerden kurtulursunuz.

    - Çapari yaparken tüm disiplinlerde olduğu gibi etrafınızı gözlemek çok önemlidir. 360 derece çevrenize hakim olmalısınız. Ufacık bir dalgınlık, atış sırasında çaparinizin arkanızdan geçen birine yada bir çocuğa takılmasına sebep olur. Çaparide kullanılan çapraz iğneler ete saplandığında çıkartmak son derece acı verici olacaktır. Ayrıca etrafınızı sürekli gözlemeniz, neyi doğru neyi yanlış yaptığınızı anlamanızı sağlayacaktır. Yanlış mesafede yada yanlış derinlikte olduğunuzu anlayabilirsiniz örneğin.

    - Avlanma sırasında özellikle yanınıza yaklaşan kedilere dikkat ediniz. İlk yabancılıklarını üzerlerinden attıktan sonra en hoşlandıkları şeyin çaparide sallanan balığı almaya çalışmak yada tam atış sırasında kurşununuza hamle yapmak olacağını unutmayınız.

    - Her avdan sonra kullandığınız kamışı ve halkalarını tatlı su ile ıslatılmış bez ile silmeniz, makinanızın misina tamburunu ve kafa kısmını tatlı suda yıkamanız korzyonu engelleyecektir. Böylece aynı takımı uzun yıllar kullanabileceksiniz. Örnek vermek gerekirse kimi zaman 25 yıllık shakespeare makinamı kullanıyorum. Ve halen işlevsel...
     
  5. tuncay altaş

    tuncay altaş tuncay

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    62
    Şehir:
    İSTANBUL-pendik
    Favori Kamış:
    Lineaeffe turnafresh 390
    Favori Makine:
    Spro süper long cast 3600
    Önemli olacak bilgiler bunlar çok teşekürler paylaşım için
     
  6. yağız2000

    yağız2000 yağız

    Mesajlar:
    14
    Şehir:
    ordu
    Murat Amca ***** saol içim geçti ama beyaz tüylüden ben memnun kalmadım ben yine eskisi gibi yeşil tüylü alıcam yeşil tuylüden memnun kaldım hem havalar açacak pazartesi hemde gemi gidecek rıhtımdan okul başlamadan son 1 kaç kere gidecem mağlum okuldan zor fırsat bulurum hem dersane var hem okul saolun yeniden