dün gece o kadar çok mezgit tutmuşumki bu gece sadece bir tane evet sadece bir tane mezgit tutabildim. ne kadarda kötü bir durum bilseydim yapmazdım o kıyımı herkeslere engel olurdum, koca marmarada mezgitin soyunu tükettik çok utanıyorum hala benim demeye çalıştığım anlaşılamadı sanırım. bu balık arada böyle güzellik yapar, kıyılar. limandan at çek yaparsınız 3lü 5li. buda güzeldir, zevklidir, balığa doyarsınız. dün akşam 3 saat içinde 2bucuk kilo kadar tuttum. ama bu akşam yok, kaybolmuş balık yada sizin savunduğunuz şeye göre soyunu tükkettik
Huseyin bey ben demek istediginizi gayet iyi anliyorum.Burda savundugumuz konu deniz rezervlerini elimizden geldigi kadar korumak savunmak bu ise gönul veren bu cati altinda bulusan herkesin derdi bu.Ben cocuklugumda kiyilarda cocukluk tabirimizle bacak boyutunda levrekleri suruler halinde görurduk inanirmisin 80 mm lik limandan topladigim artik misineleri birlestirerek ucuna bir aspari takip o bacak kadar baligi bcak kadar boyumla cekmistim olay su ki artik kiyilarda levrek tutmayi birak görmek cok zor balik max 5 kg gecemiyor cunku bu boya gelmeden yakalaniyor.Ben 1 senedir elime olta almiyorum aslina bakarsan artik icimden de gelmiyor 3 seneyi geciyor finlandiya da yasiyali göruyorum ki bizim yaptigimiz avlar av degil.burda eve 5 kg balik göturup havasini atip veya gururlanma yok burda 10 kg baligi tutup geri suya salmanin gururu var insanlarda.anliyacagin eski tum ustadlar hersene bir önceki seneyi özlemekte hep keske diyoruz.bu arada teknolojinin bu kiyimlarinida dusunmek gerek.tek avci bizler degiliz,avci baliklar yunuslar ve digerleri bitermi diyorsun ya gun oluyor bir sardalye surusunun su icinde dans ederek yuzdugunu göruyorsun ve bir palamut,kuzu,lufer gibi avcilarin suruye daldigini ve ardindan geride hicbirsey kalmiyor.evet bir baligin binlerce yumurta biraktigi dogrudur ama her bin yumurtadan belki 10 balik yetiskin olabilmekte buda hersene populasyonu dusurmekte,anliyacaginiz cok basite alinacak birsey degil.bu gun insanlar mezgit tutsun ama hic olmazsa yasal boylardakini alip kucuklerini salarak ihtiyaci kadar tutsun ki gelecekte bir zamanlar veya keske gibi kelimeler kullanmiyalim. saygilarimla
tamam ortak derdimiz o, fakat bunla mücadele 3-5 mezgiti korumaya çalışıp birbirimize tepki göstermemizle olmaz.
Ben bu cümleyi anlayamadım :S Yani bu işi spor olarak yapmak karnını doyurmak için yapmaktan daha anlamsız değil mi? Bir avcının spor olsun diye geyik vurduğunu,bir avcının da kendi ve ailesine et götürebilmek için vurduğunu düşünürsek...? Hatta doğadaki çoğu hayvanın çoğunlukla sadece aç olduğunda yemek için bir başka hayvanı öldürdüğünü düşünürsek.Hiç spor olsun diye av yapan bir aslan vs.yoktur değil mi? Tamam yavru balıklar avlansın demiyoruz ama bugün boğaz'da balık kalmadıysa bunun sebebi kıyıdan olta sallayan çoğu acemi olan oltacılar değil,yetersiz kanunlarımız sayesinde rahat rahat geçen tankerler,boşalttıkları sintine suları ya da kar etmek için kılavuzsuz geçmeye çalışıp sonra da vurup batan tankerlerdir. Eminim ki bir gün mezgit biterse bunun sebebi kıyıda ki oltacılar için belki %10 bile olmayacaktır. Şahsi fikrim bu ,mezgiti tutan adama mezgiti kurutacaksın demenin anlamsız olduğu. Herkesin düşüncesine saygımız sonsuz..Saygılar..
Amator balikciligi, dogadaki relaksyonla kiyaslamak biraz garip oluyor. Ona bakarsan sudaki levrekte, kefal surulerine saldirirkan spor yapmiyor amaci besin kaynagini bulmak.. Bizim amacimiz balik yemek icin tutmak degil, biz keyif amacli bu hobiyi yapiyoruz, yoksa neden dunya kadar para sayip pahali ekipmanlar, olta takimlari ve duzenekler alalim? biz bunlari tecrube etmek icin, hobimizi keyifine keyif katmak icin aliyoruz. Mesela gecen haftalarda 320GBP sayip 2 adet makina aldim, ben simdi bunun parasini cikarmak icin denizde ne kadar balik varsa buyuk kucuk yakalayip, gunluk balik ihtiyacimi karsilamak amaciylami kullanmaliyim? Amator balikci ne demektir?: Yasal olarak gunluk 5kg balik avlama limiti verilmis, bu alanda avlanan balikcilara tebligde belirtilen adet ve zaman yasaklamalari sinirlarina gore avcilik yapan, tamamiyle keyif amacli, kendine hobi edinmis, dogayi korumayi benimsemis ve amaci ticari olmayan kisiye verilen unvandir.
Ben buna katılmıyorum spor için yapanlar lütfen tutuklarını salsınlar büyük küçük ayırmaksızın.. hem tutuğunu bırakma hem adına spor de.. dinimizde ihtiyacın varsa avla ve ye denmış gerisi gunah yada ihtiyacı olana ver. ben mesela tuttuğum balıkları durumu iyi olmayan bir tanıdığıma verıyorum ve oğlu beni balıkçı sanıyo esas önemli olan bence kanunlar çerçevesınde kalmak.
amacımız kimseyi neden balık tutuyorsun diye eleştirmek falan değil bu işe yeni başlamışgönül veren insanların biraz bilinçlenmesini sağlamak olmalıdır insanların kendilerine göre farklı sebebleri olabilir kimi zaman geçirmek -doğayla başbaşa olmak -oltanın ucundaki heyecanı yaşamak vs.vs ama ortak hedef küçük olan balıkların korunması olmalıdır zaten denizlerimizin kirliliği bir yandan büyük teknelerin yaptığı katliam bir yandan buna birde biz amatörlerin yanlışı eklenirse sanırım bu denizlerdeki canlılar hepten sahipsiz kalır