italcanna-shimano kamış tercihi

Konu, 'Kamışlar' kısmında (RaPaLaCı) tarafından paylaşıldı.

1. popeye1907

popeye1907 Gökhan

Favori Kamış:
    shimano Super Aero Technium 425, Lineaeffe Prestige 7000 450-200, Okuma Salina 3 parça Surf
    Favori Makine:
    Shimano Bull's Eye 9050 XT, Shimano Saros 4000 F
    En İyi Avı:
    2 kg. vatoz ve 420 gr zargana
    Boğazda rapala için kesinlikle 3 parçalı bir kamış öneririm. Speedmaster bende olan bir kamış, rapalayada gelir ama bana aksiyonu yumuşak geliyor. Yemli ve çaparide keyiflidir. Super Aero Technium 425-200 veya bir üstü Surf Leader 425-200 kesinlikle tavsiye ederim.

2. furunotr

furunotr Haluk

Bütçeyi bilmiyorum ancak bir iki yorumda bulunayım; almanız için değil de bilgilendirme açısından...

Teleskobik demişsiniz; Antares CX 200 bu iş için biçilmiş kaftan; 150 gr.da performansı çok az düşse de 180 gr.da (ki üzerinde en iyi performansı diye yazar) çok güzel bir performansı var; 200 gr.da da korkmayın sezon boyu çalışanlar var; ancak maalesef üretimden kaldırıldı ve stoklarda bulunacağını zannetmiyorum...

Speedmaster'ın BX 200 olanını bulursanız tahmin ediyorum istenilen aksiyona sahip olacaktır; CX 200'ü yukarıda da yazdıkları gibi kimileri için biraz yumuşak kalıyor; ancak onunda bir çözümü var; malum Antares, Speedmaster ve Beastmaster hareketli makina yatağına sahip makinlar; makina yatağını en yukarı pozisyona alırsanız kamış bir miktar sertleşir; aşağıya doğru indirdikçe de yumuşar; belki böyle istenilen kıvama gelebilir...

Italcanna Cephesinde GVTR 200 olan var; ancak handikapı 4,60 m.olması; oldukça hızlı aksiyonlu bir ürün; ancak Shimano'nun Antares veya Surf Leader gibi modellerine göre yumuşak kalabilir; yalnız bu sizi yanıltmasın; ayrıca bu senenin modelidir ve tüm Italcanna'lar gibi çok konforludur...

Henüz gelmedi ancak yeni kataloğunda gördüm; gelince inceleyeceğim; katalok özellikleri göz dolduruyor; fiyatı ne olur bilemem; ancak Super Aero Technium'un teleskobik modelleri sanki bu iş için uygun gibi duruyor...

Shimano Ultegra CX200... Kullanmadım ancak izlenimlerine göre çok fazla Antares'i andırıyor; sadece makina yatağı sabit ve değerlendirmeye alınabilir...

Futura 190 var; ancak 200 gr. ile de çalışılacağı belirtildiği için muallakta kaldım; bu ürün ile 200 gr. atanlar var ancak ben şahsen kamışların üzerlerinde yazan değerleri geçmem; hatta %20 kadar pay bırakırım; ancak Antares'in uzun süreler 200 gr. ile kullanıldığını gözlemledim; Futura 190 ile de kullanıyorlar, ama zaten firma 190 gr. olarak etiketlemiş...

Futura 250 var; ancak bunun boyu bir parça kısa 4,10 olarak geçse de nerede ise tüm Italcanna kamışlar üzerlerinde yazandan aşağı yukarı 10 cm. kadar uzun oluyor; yani yaklaşık 4,20 gelebilir bu ürün; boy meselesi uygun ise düşünülebilir; ancak 150 gr. gibi bu kamışa hafif gelecek kurşunlarda atış mesafesi bir miktar düşebilir; 180 ve ötesi ağırlıklarda çok iyi performansı var...

Yine de ürün seçiminde kullanıcı özellikleri, talepleri ve avlanma şekli çok önemli...

Bu arada tüm bu ürünler özellikle at-çek için; yemli ve çapari yapabilirsiniz ama bana göre bu iki kulvarda sınıfta kalabilirler doğrusu... Sözkonusu başlık Italcanna ve Shimano olduğu için bu iki markada kullandığım veya yakından incelediğim modelleri yazdım...

3 parça istememişsiniz yoksa bu iş için uygun güzel ürünler mevcut...

3. (RaPaLaCı)

(RaPaLaCı) yılmaz

Favori Makine:
    ryobi proskyer nose power surf makina
    En İyi Avı:
    Okuma Salina 42800 3 parça surf kamış 420cm 100-200g
    haluk bey degerli bilgileriniz icin cok tesekkur ederim.bende salina var parcalı bazen zor oluyor some takma isi o yuzden teleskopık almayı dusunuyorum soylediginiz antaresten yakın bir arkadasımda var dedıgınız gıbı malesef bulma sansımız yok bazen ava gıdınce beraber kullanıyorum. gercekten cok basarılı bir kamıs butcem 500-800 arası bende direk rapala icin bir kamıs arıyorum yemlıye bayadır gitmiyorum capari icinde tasıma sorunumda pek yok araba oldugundan zaten bagajda olur parcalı kamısı kullanırım diye dusunuyorum

4. Since1453

Since1453 NoYaN

haluk abi dokturmussun gine butun bilgi birikim ve tecrubelerini sagolasın

5. kayral

kayral Önder

Favori Kamış:
    awa-shima
    Favori Makine:
    ryobi
    En İyi Avı:
    çupra 2,10kg/Levrek 4 Küsür
    Haluk Bey egede sahilden kullanmak üzere surf kamış tavsiye edebilirmisiniz?
    Olmasını istediğim özellikler:
    Amaç: Daha uzağa atmak
    Atış şekli :Kurşunu arkaya yere koyuyorum. Kurşun yerdeyken kıyıya doğru yürüyüp misina en gergin ana geldiğinde savuruyorum.
    en verimli atar değeri 125 gr.
    Kapalı boy :145 cm (arabama daha uzunu sığmıyor)
    Hedef balık: çupra (hassas uçlu kamış olmasada olur)
    İlginize teşekkür ederim :)

6. furunotr

furunotr Haluk

Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışayım; genellikle 125 gr. kullanıyor iseniz markalı kamışların 150 gr. atarlılarına bakmaya çalışın; atış mesafenizi bilemiyorum; ancak bu tip bir ürün ile 100 m. ve üstüne çıkabilirsiniz; yalnız yemli attığınız veya atacağınızı düşündüğüm için farklı bazı kriterler ve teknikler de işin içine girmekte; uzun ve bilgi gerektiren bir konu; tecrübesi olan arkadaşların da yardımını beklemek gerek...

100 m. veya az üzeri mesafeler yeterli oluyor ise atış stilinizi az geliştirerek kaliteli bir ürünle ulaşmak mümkün; ancak mesafe çok daha fazla ise OTG veya Pendulum gibi atış tekniklerini öğrenmek ve bunlara uygun ürünler temin etmek gerekiyor ki bu da ayrı bir konu...

Kamış transportu; yani kapalı taşıma boyu 1,45 demişsiniz ki bu da ayrı bir handikap ki bu boyda hatta belki daha altında bildiğim tek kaliteli surf kamış Italcanna'nın Urania modeli; 4,20 olan ...

http://www.italcanna.com/eng/prodotti.asp?pagina=Prodotti&fam=Surf Casting&articolo=URANIA

7. furunotr

furunotr Haluk

Ek: Benim tüm tecrübem Boğaz'da at-çek avı yaparken kullanmış olduğum ürünler ile ilgili; onun dışında pek fazla tecrübe ve bilgimin olmadığını itiraf edeyim... Yine de sorularınız olur ise elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım...

8. kayral

kayral Önder

Favori Kamış:
    awa-shima
    Favori Makine:
    ryobi
    En İyi Avı:
    Herşeyden önce ilginiz için tekrardan teşekkür ederim.Seneye eylül ayı gibi yeni bir kamış almayı düşünüyordum ama kullandığım kamış(effe goliath) yüzük bölgesinden şişme yapmaya başladı.Tahminimce yaza kadar dayanmayıp ortadan yarılacak.Bu yüzden erkenden arayışlara başladım.Buralarda surf kamış kullanan çok az olduğu ve kullananda benim gibi 50-100 liralık şeyleri kullandığı için kaliteli kamışlar hakkında fikir edinilemiyor.Almışkende avlanış şeklime en uygununu almak istiyorum.İlerde sizin fikrinizi almak için tekrardan sizi rahatsız edebilirim teşekkürler :)

9. (RaPaLaCı)

(RaPaLaCı) yılmaz

Favori Makine:
    ryobi proskyer nose power surf makina
    En İyi Avı:
    Okuma Salina 42800 3 parça surf kamış 420cm 100-200g
    cok tesekkürler kafamdaki soru işaretlerinin cogunu kaldırdıgınız icin

10. saltiga

saltiga ÜMİT

Haluk abi tavan boyicam ne tavsiye edersin hihi hihi

11. Since1453

Since1453 NoYaN

:D:D:D:D:D

12. furunotr

furunotr Haluk

Ürün yelpazesi o kadar genişi ve talepler o kadar farklı ki; üstelik bölge ve avlanma şekli olunca şunlar... Şunlar... Diyemiyor insan; en azından birkaç ürün önermek isterdim; ne ise zamanı geldiğinde özelden falan mesaj atarsanız; ya da başlık açarsanız yardımcı olmaya çalışırım; bu arada yemli takımlarda oltayı uzağa atabilmek için gerekli olan; ya da nerede ise şart olan bait clip denen sistemin kullanılması gerektiğini de belirteyim; tabii bu deneyimlerime ait değil; net üzerinde araştırırken öğrenmiş olduğum bilgiler; hatta Serdar Köylü'nün birkaç yazısı da vardı bu konuda; ancak sanıyorum bunu avlanma ağırlığının büyük bölümü surfcasting olan Ersan Ataşer uygulamalı olarak yaptığından benden katbekat bilgi sahibidirler; Ersan bey sitemizin de üyesi; ancak şu an aktif midir bilemiyorum Cakometti nikiyle yazıyordu sanıyorum; yine de ismen araştırırsanız onun bu konu üzerinde detaylı yazılarına rastlayacaksınız net ortamında... (Baitclip; yani yem klibi) kullandığınız ürünler vasat olsa bile bu sistem ile mesafelerin ciddi şekilde arttığını gözlemleyeceksiniz...

Eğer boy kriteriniz olmaz ise daha uygun fiyatlı ürünler önermek de mümkün; tabii bahsetmiş olduğum 100 ve az üzeri mesafeler için; 150 ve üzeri diyorsanız yine sayın Ersan Ataşer'in bu konu ilgili yazıtlarını net üzerinde bulacaksınız (pendülüm, OTG, v.s. atış teknikleri)...

13. furunotr

furunotr Haluk

Tavan yüksekse Surf Leader'ın BX olanın sap kısmını fırçaya takıyorsun; yok eğer alçak ise bu sefer gene Surf Leader'ın CX olanın sap kısmını fırçaya takıyorsun; çok iyi fırça sapı oluyor; çapraz sarım; XT250 karbon; sağlam ve dayanıklı ve hafif; daha ne olsun.:eek: :eek: :D :D hihi hihi

14. kayral

kayral Önder

Favori Kamış:
    awa-shima
    Favori Makine:
    ryobi
    En İyi Avı:
    Cakometti ustanın tüm yazılarını okudum hatta kendi yaptığı yem kilidi sistemini de tarif ettiği üzere yapıp kullanıyorum. sardalya ile avlanırken gerçekten çok işe yarıyor.Madya taktığımda iğneyi kilide tam oturtamadığımdan atarken çıkmalar yaşıyorum ama üstüne düşüp biraz uğraşırsam onuda sanırım halledebilirim.Yem kilidiyle ilgili tek sıkıntım daha seri üretip takımlarıma takacak kadar elim yatkınlaşmadı.Deneme amaçlı 3 takım yaptım 1 ayda 2 takımı denizde bıraktım :).Ama sonuncusu sardalya taktığım oltamda hala mevcut.

Aslında kamışın boyu kendi arabamla gittiğimde sıkıntı yaratmıyor gerekirse arka koltuğu yatırır yinede götürürüm.Bazen arkadaşların arabasıyla gidiyoruz veya arbada 3-4 kişi oluyoruz işte ozaman sıkıntı yaşanıyor o yüzden kamış boyunu kısa tuttum ama uzunda olsa önerilerinizi merakla bekliyorum :)

Şu an attığım mesafeler hava durumuna göre değişmekle beraber 70-85mt arası değişiyor.Hedefim 100 metre civarı..Sebebi ise çoğunlukla gittiğim avlakta 70li metrelerde derin çukurlar var 2. çukurlaşma 90-95 mt. civarı başlıyor amacım 1. çukur bölgesinde balık bulamazsam 2. çukur bölgesini yoklamak.Bunun için 125 gr.mı o bölgeye ulaştıracak kamış arıyorum.

15. saltiga

saltiga ÜMİT

Uncularda nalburdan alım bari:) :) :) :)

16. furunotr

furunotr Haluk

100 m. içinse ve kapalı boyda limit yok ise daha doğrusu 1,45 m.den az olmamak koşulu yok ise (teleskobiklerin kapalı boyu 1,65-1,70 m. civarlarına ulaşabiliyor) göreceli olarak iyi diyebileceğimiz markaların ortalama seviyedeki hatta daha aşağıdaki seviyelerdeki ürünleri de işinizi görebilir; tabii açık boyu 3,90 m.den aşağı olmamak kaydıyla... Örneğin Shimano Catana işinizi gayet güzel görebilir; ya da benzerleri... Ocak ayı itibariyle bu tip modeller gelebilir... Ayrıca Italcanna ürünleri de incelenebilir; Tica Srikko, Amudson Kudo Expert gibi ürünleri de incelemeye alın derim; tabii çıtayı yükseltmek de gayet mümkün...

Yalnız 100 gr.'ı verimli atabilmeniz için kamış atarlarının 150; maksimum 180 gr.ı geçmemesini önereceğim...

Şu da Italcanna'nın linki buradan da bakabilirsiniz ürünlere; grafiği sarı olanlar parabolik, yeşil olanlar semiparabolik, mavi olanlar da hızlı aksiyonlu ürünler; tahmin ediyorum yemlide parabolik ve semiparabolik olanlar daha randımanlı olabilir; ancak mavi olanların atışı da daha erimli olabilir...

http://www.italcanna.com/eng/prodotti.asp?pagina=Prodotti&fam=Surf Casting

Erimli atış yapabilmek için baitclipten başka makinaya sardığınız tabii ne sardığınızı bilemiyorum monoflament misinayı inceltebilir; 0,25-0,26 seviyelerine indirebilirseniz atış mesafeniz yine ciddi şekilde artacak; ya da kaliteli genelde ip diye tabir ettiğimiz sair örgü misinaların 0,10-0,13 çapında olanlar; hatta gerekirse daha inceleri ve mümkünse yuvarlak olanları (özellikle nanofil) sararsanız atış erimi ciddi şekilde artmakla birlikte oltanın hassasiyeti de ciddi miktarda artacak ve yemli için daha verimli olacaktır zannediyorum; tabii incelmeler uygulandığında en uç kısma atışa tam olarak hazır olduğunuz pozisyonda iken makinanızda da 2-3 tur kadar sarılı olması gereken bizim şok misinası diye tabir ettiğimiz atışın enerjisini taşıyabilecek çapta bir monoflament kullanmak gerekmekte; monoda şok veya Şemsipaşa düğümü veya herne şekilde tabir ediliyor ise bu düğümle iki monoflamentin eklemesi yapılmalı... Eğer ip şoklanacak ise albright, ya da uni knot veya tercih edeceğiniz uygun bir düğüm kullanılmalı... Eğer örme ile örme şoklarsanız atışlar bir parça daha erimli olacak; ancak birtakım riskleri de beraberinde getirecektir...

Tabii kullanacağınız misinayı inceltmek ve bir düğümle daha da zayıflatmak sizin av şeklinize uyacak mı bilemiyorum??? Bunlar sadece değerlendirilmesi gereken öneriler; kesin ve net bilgiler değil...

Tüm bunlarla birlikte atış şeklinizin de doğru-düzgün olması gerekmekte; siz atış yaparken kamıştan bir ıslık sesi gelmiyor ise zaten doğru yoldasınız demektir; yok eğer kamışın havayı döverken çıkardığı ıslığa benzeyen ses geliyor ise o zaman atışınız hatalı demektir...

Ayrıca eğer bulunduğunuz alan çapalı; v.s. özel kurşun kullanmanızı gerektirmiyor ise atış için kullanılan surf kurşunlardan kullanmanız da atış erimini bir miktar yükseltecektir... Bu tip kurşunların aerodinamikleri diğer kurşunulara göre daha düzgündür... Artık piyasada bulunmaya ve çoğalmaya başladı; en azından Istanbul piyasalarında...

Şimdi aklıma geldi de ölçtüm... Urania'nın (4,20 m. 180 gr.) kapalı boyu kılıfı ile birlikte 1,22 m.; Evo (4,10 m. 170 gr.) da 1,32 m. geliyor ki hatırladığım kadarıyla Italcanna'da bu boy sizin kullanımınıza uygun bir-iki ürün daha olacaktı... Ayrıca bu ikisinin de uygun olabilme ihtimali var; Istanbul'da olsanız ürünlerin pekçoğu Kısık (Alba) Balıkçılık'ta mevcut; inceleme imkanınız olur idi... Demek ki tek kapalı kısa boyu olan Urania değilmiş; Urania'nın yeni modeli 5-10 cm. daha kısa...

17. furunotr

furunotr Haluk

Bu arada alakası yok ama arkadaştan almış olduğum ve halen kullandığım Scooter 10 N plakalı... "N" in Edremit'e has bir harf olduğunu geçen yıl sahilde tesadüf ettiğim Edremitli olduğunu zannettiğim bir arkadaş söylemişti... Merak ettim doğrusu...:)

18. Cgrtn

Cgrtn Çağrı

Favori Kamış:
    Speedmaster Game Type 2.70 10-50
    Favori Makine:
    Shimano Exsence 4000S
    En İyi Avı:
    Ya sabır...
    Az önce balıktan geldim ve ayağımın tozu ile siteye girdim:) Haluk abi şakıtmışsın yine, arşivlik bilgiler için teşekkürler:thumb:

19. kayral

kayral Önder

Favori Kamış:
    awa-shima
    Favori Makine:
    ryobi
    En İyi Avı:
    Öncelikle uzun ve aydınlatıcı anlatımınız için teşekkür ederim :) Makinada şoksuz 30luk misina kullanıyorum.Daha incesi atarken olmasada zamanla bir şekilde kopuyor.Ayrıca çuprayı yakalayıp kıyılattığımda kıyıda (kilo üstü ise) misinaya çok sert basıyor.Bu nedenlerle daha inceye çekindiğimden inmiyorum.ip misina daha önce kullanmadım ama ilerde (kamış işini hallettiten sonra)kullanmak istiyorum.şimdiki kamışlarım pek uygun değil açıkçası.yüzükleride kalitesiz.Kaliteli yüzük buralara gelmiyor her ay yüzük başına 1 tl verip yüzüklerini değiştiriyorum :)
    Surf kurşunuda maalesef buralarda yok onun yerine avlağa bağlı olarak bazen çapalı kurşun bazende tellerini kestiğim çapalıları kullanıyorum.Ama balık rahat erim mesafemdeyse armut kurşun kullanıyorum, çapalılar pahalı ,koparsa ziyan olmasın :)
    İri yem kullandığım için ve ilerde suda akıntı/rüzgar kuşunu çok yanlattığı için mecburen 125 gr kullanıyorum.Kurşunu 100 gr takınca yemler atış mesafesini düşürüyor.
    3 vakte kadar kullandığım sorunlu kamış kırılacak/kullanılamayacak gibi duruyor.Önerdiğiniz kamışları ciddi ciddi düşünüceğim.
    Ayrıca N plakalar Edremitin plakasıdır arkadaşınız doğru söylemiş..
    İlginiz için tekrardan teşekkür ederim. :)

20. furunotr

furunotr Haluk

Atış erimi için unuttuğum bir husus daha var ki düzgün bir surf makina ya da çıkrık diye tabir edilenlerin uygun tipinden kullanmak... Surf makina kolay da; çıkrıkları kullanabilmek; malumunuz.!!!

Çupra hiç tutmadım; zaten öyle bir imkanım yok ancak sizin de bahsettiğiniz gibi çok sert kafa atan bir balıkmış... Bu durumda ip misina kullanmak biraz riskli olabilir; iplerde esneme yok dencek kadar azdır; buna yok da diyebiliriz... Bu durumda normal monoflament gibi esneme yapmayacak; balığın kafa darbelerini absorve etmiyecektir; bu durumda da kopma olasılığı var; tabii bu esnada kamışın fincanlarına ve makinanın klavuzuna yapabileceği baskıyı da bilemiyorum; uygun makina ve kamış kullanıldığında bunlar üzerindeki baskının pek önemi kalmaz da; ipin kopma olasılığı her daim mevcut...

Bir kamış markası daha var; Tica Scirocco'dan daha da ekonomik; ancak markası ve modeli aklıma gelmiyor bir türlü... Tabii tüm bu marka ve modelleri bulunabildiği; en azından Istanbul'da kolaylıkla bulunabildiği için önermeye çalıştım; yoksa çok daha fazla seçenek mevcuttur...

Aslında erimli atış için maddelemek gerekiyor sanıyorum bu yazılanları:

==-Bait Clip kullanmak...
    ==-Aksiyonu düzgün; nisbeten kaliteli kamış kullanmak...
    ==-Makinaya sarılı monoflamenti inceltmek ya da ip kullanmak (şoklamak kaydıyla...)
    ==-Düzgün bir Surf makina ya da çıkrık kullanmak...
    ==-İyi bir atış tekniğine sahip olmak (teknik ne olursa olsun)
    ==-Makinaya sarılacak misinanın düşük hafızalı-hafızasız türden ve makinadan kolay çıkış yapabilecek cinsten seçilmesi...
    ==-Aerodinamiği düzgün kurşun kullanmak...

Aklıma gelenler bunlar; eklemek isteyen olursa birlikte faydalanırız...

0,30 atış mesafesini ciddi miktarda düşürecektir; hatta sık atış yaparsanız o çap dahi 125 gr.ın gerilimini taşımaz... Kaliteli 0,25-0,26 civarı monoflamentler mevcut; bunların 6 kg.kadar çekerleri var eğer yeterli ise kullanılabilir; ancak şok düğümünü çok düzgün atmanız gerekiyor; 0,33-0,35'de şok 125 gr.ın gerilimini taşır bu tip atış stilinde...

0,30 ile de istenilen mesafeye atış yapabilirsiniz bu tipi ürünlerle; ancak eğer sık atış yapıyorsanız ve şok kullanmıyorsanız kopma ihtimali var; bu durumda makaraya sarılı misinadan 2-3 metresini feda edip misinanın baskıya maruz kalan kısmını atmalısınız ki kopma yaşamayasınız... Misinanın yorulduğu ve koptuğu esas nokta tam atış pozisyonunda iken kamışın en uç klavuzu ile temas halinde olan yerdir...