Bu konu basligi altinda hepimizin ortak hobisi olan balikciligin vazgecilmez parcalarindan kamislari tartisalim,iyi bir kamistan ne anliyoruz,kamisi aldiktan sonra beklentilerimiz nedir,bunlari tartisarak daha net fikirlere sahip olabiliriz diye düsünüyorum,bütün balikci dostlarin katilimi ile daha güzel bilgilere sahip olabiliriz,bu konuda usta-cirak yok herkes katilmaliki daha cok netlesebilsin konu...
ucuz olacak tatlı tuzlu her türlü suda kullanılıp her ava gidecek...Üzerinde MADE İN China-prc ibaresi bulunmayacak...
Tabiki,ucuz olacak,tatlisu ve denizde kulanilabilecek,cin mali olmayacak daha ne istersiniz Feridun benim sormak istedigim kamisin ucuz yada pahali olmasi degil,mesela kamisin sapi duplonmu yoksa mantarli olanimi daha kulanisli yada kamisin karbondanmi olmasi veya fiberdenmi olmasi daha kulanisli,halkalari sargilimi yoksa yapistirmalimi daha iyi,gibi kamisin özeliklerini hep beraberce arayip bulmak,bunlara bir cok soru cevap ekleyebiliriz...
abicim benim bildiğim kadarıyla şuanda herşey Çinde üretiliyor çelik çapraz sargı olabilir benim için cam elyaf kamış 10 numara ama bu zamanda bulunması güç bir kamış.. kamışı dip kısmından tutup salladığınız zaman kamışın sadece uç kısmının oynamasıda kamışıın güzel bir kamış olduğunu ifade eder diye biliyorum
Kamışın sadece ucunun sallanması, hem onun süper olduğunu, hemde hiç bir işe yaramaz olduğunu gösterebilir.. Kamışlar için, her zaman her yerde iyi diye bir şey yoktur ki? Mesela, yayın veya merlin yakalamak isteyen için karbon kamış pek berbat bir seçimdir.. Ama Sarayburnunda lüfer tutacak olan için, karbon kamış harikadır.. Mesela sargı kılavuz mu, yapıştırma olan mı? Sargı kılavuzlar, çok yer kaplar, ek ağırlık demektir. Ama ekstra sağlamlıkta demektir. Genel olarak, bu gibi nitelik farkları değilde, kulanılan malzemenin kötü olup olmadığına bakılmalıdır. Yani, kamışın karbon veya fiberglass olup olmadığına, kamışın kullanılacağı yere göre bakılır. Kılavuzun sargı olup olmadığına da. Burada mesela, yapıştırma bir kılavuz tercih edilmişse, yapıştırma işleminin düzgün olması, metalin paslanmaz olması, halkanın aşınmaya vs. dayanıklı olması gibi hususlar daha çok önem taşır.. Bu şuna benzer.. Araç alıyorsunuz.. Adam taşımak için, otobüs, yük için kamyon, gezmek için otomobil, arazide sürmek için 4 çekerli, hava atmak için motorsiklet.. Otobüs ile kamyonu karşılaştırabilir miyiz? Aynı şekilde karbon ile fiberglassı karşılaştırmak acayip olur.. Ama otobüsleri kendi içinde karşılaştırabilirsiniz pekala.. yok kolutğu az, yok motoru şöyle, yok şase böyle vs. gibi..
Iste senin bu deginmis oldugun konular uzerine bilgilerimizi paylasalim diyorum,baska sorunlarida vardir kamislarin,önemli olan paylasim. Ben mesela fiber kamislarin saglamligini biliyorum ama materiyal yorulmasi oluyor zamanla bu tür kamislarda onun icin baska materiyalden olanlari tercih ediyorum,klavuzlarda hem saglamlik hemde kilavuzun daha az tahrip olmasindan ötürü ben daima sargili olanini tercih ederim,bu tercihlerin neden ve nicin yapildigini tartisalim diyorum. Kamisi alip saladigimizda uc kisminin oynamasi bence o kamisin sertligini gösterir,iste bu bir tercih meselesidir bazilarida baska türlü düsünebilir. Tabiki simdi burada bir cok av icin degisik kamislari tartisabiliriz bu konu icindede olabilir,ayri bir konu basligi altindada ama benim amacim kamislarin cesitliligini tartismak yerine kamistan ne anladigmizdir,kamis kilavizlarinin nasil bir materiyalden olmasi gerek,dedigim gibi sap kisimlarinin duplon veya mantar olmasi vs vs bunlarin yarari veya dezavantaji nelerdir gibi konularla bilgileri paylasmak...
Ben sahil için hep karbon kamışları tercih ettim. Kamışımda aradığım ilk özellik esnekliğe sahip olması, kütük gibi olmamalı. Bazı arkadaşlar diyebilir, tak 200g kurşun bak nasıl esniyor diye.. ama anlatmak istediğim böyle değil.. kamışın kendi max atarına göre kurşun kullanıldığında esnemesinden bahsediyorum.. bu esneme bana atışta çok büyük avantaj sağlıyor, ben atış için ne kadar efor sarfediyorsam normal bir kamışta, bu tür kamışlarda daha az efor ile atış imkanı elde edebiliyorum. Yani esneme derken şöyle, aynen bu şekilde olmalı: Ondan sonra klavuzlar, bana göre sargı en güzeli.. daha az paslanma ve korozyonlanma riski taşıyorlar, yapıştırmalar daha çabuk yıpranıyor, paslanıyor ve kırılabiliyor. Belki tatlısu için farketmeyebilir ama deniz için çok farkediyor. Bide uç hassasiyeti ayarlanabilir kamışlar var, hani şu oynar klavuzlu olanlar... bunlara bi türlü alışamadım... alışamadım derken, bazen kendi kendine dönüyor, sert atışlarda diğer klavuzlar düzgünse, bu tam aksine biraz dönüyor ve ben her seferinde düzeltmek zorunda kalıyorum. Kamış sapına gelince, uzak mesafeli atışlar için sap ne kadar uzun olursa, kamışı kavramak ve atış yapabilmek daha kolay oluyor, ancak bir mantar yada sünger olmaz ise denizin içinde avlanıyorsanız atışta eliniz saptan kayabiliyor, en azından pütürlü, kaymaz bir sap elzemdir diyorum. Atçek tipi spinlerde mantar saplılar daha kullanışlı oluyor, mantar sap, süngere göre daha zor yıprandığından (iğne batmaları, kayalara sürtmeler vs.) mantar saplar, atçek spin kamışlarda daha iyi diyorum, böyle olmalı.
sevgili arkadaşlar çok acil yardıma ihtiyacım var arkadaşımın babasının yazlığının deposunda birtane kamış ele geçirdik ama hayatımda böyle birşey görmedim nerelerde kullanılır bilen varsa sevinirim.DAİWA CARBON G225LZ-67 TOTAL LENGTH:6.7 M CLOSED LENGTH:130 CM GÖVDE KALINLIGI 13 CM SECTIONS:9 PCS CASTİNG WT:5-20G KOREA BU BİR TELESKOPİK KAMIŞ NERELERDE KULLANILIR BU ALET BİLEN VARMI ?
Caner cok güzel anlatmissin,bende bu gibi sorunlardan bahsediyorum,yoksa kamis cesitleri ve nerelerde kulanilacagi oldukca bol sitede...
Aslına bakarsan, o adam için o an en büyük sorun, o kamışın esnemesi.. Uzak atış yapacak kamışın mümkün olduğunca az esnemesi beklenir, istenir.. Zira, eğer fazla esniyorsa, atarken verdiğiniz güç kamışı eğmeye harcanır, kurşuna maksimum hız veremezsiniz. Ondan sonra da "neden 100m'den fazla gitmiyor bu?" düşünürsünüz.. Ama bir kamıştan sadece atış performansı beklenmez. Bu yüzden de esnek olmak zorundadır da.. Çözüm, ikisinin ortası: hızlıl aksiyonlu / refleksli kamışlar.. Kılavuzlara gelince.. Sarma kılavuz, yapıştırma olandan daha çabuk paslanacak, kırılacak diye bir şey gene yok. Sarma kılavuz, misinanın çekişinde kamış üzerinde dah geniş bir alandan tutarak, yükü kamışa dağıtır. Diğerleri ise, kamışa tek noktadan yük bindirir. Bu durum kamışın yüke düzgün esneyerek cevap vermesini alakadar eder. yoksa, sarma kılavuz, paslanmaz, öteki paslanır gibi bir şey söz konusu değildir. Benim emektar ALBA 2026 kamışın kılavuzları senelerdir pas filan bilmez mesela.. Bir arkadaşta 40 yıllık filan nerdeyse bir DAM kamış mevcut, kılavuzları hala cillop gibi.. Bu kılavuzun nasıl olduğuna değil, hangi malzemeden yapıldığına bağlıdır. Yapıştırma kılavuz veya diğeri, paslanan bir malzemeden yapılmışsa, paslanacaktır.. Sap malzemesi.. Mantar, ham veya EVA gibi şeyler olacaktır.. Mantar, suyu emer, bu da ek ağırlık yapar. Ayrıca ellerinizi üşütür. Ama en kötüsü dayanıksızdır, kayalara sürtüerken vs. küçük küçük parçalanır gider. EVA bu dertlere sahip değildir. Ama mantar, sert bir malzemedir. Balığın vuruşlarını elinize daha iyi iletir. Dahası, kamış ile elinizi dah iyi irtibatlandırır. Bu sayede kamışa daha iyi hakim olursunuz. EVA ise, su emmez, hafiftir, yumuşaktır, rahat tutulur, sağlamdır ama, kamışa mantar kadar iyi hakim olamazsınız onunla.. Fakat, bir surf kamışında, zaten kamışa hakim olmak gibi bir beklenti yoktur. Ama yüksek atış gücü için, yumuşaklık ile kavrama daha etkilidir. Bu yüzden mesela surf kamışında EVA Sap daha etkili olabilir. Fakat bir at-çek kmaışında, mantar her durumda daha iyi olacaktır.. Gördüğünüz gibi, hiç biri muhakkak daha iyi değil.. Yerien göre iyi olan, başka oluyor..
Selam abicim şimdi iyi bi kamış derken kamış iyidir ama kullanıcıya göre el alışkanlığına göre değişir hangi avda kullanılacak fazla detaya girmeden bendeniz turnada kullanıyorum senelerdir bir çok kamış kullandım benim için iyi bi kamış beni yormadan akşama kadar atçekte hafif esnek ergonomik ve sağlam olmalı ama yinede kamış ne kadar iyi olursa olsun bazı alışkanlıklarınız oluyor sizi tatmin etmiyebiliyor o yüzden iyi bi kamış elinize atış tarzınıza göre değişir benim şu an kullandığın severek at çek yaptığım kamış bunlar abicim Bass Pro Shops® Bionic Blade™ Spinning Rods IM8 2.10 cm Bass Pro Shops® Extreme® XPS® Spinning Rods 60mıllıon modulus1.98 cm
Arkadaslar ben kendimi ifade edemiyorum galiba,kamis cesitleri degil tartismak istedigim. Söyle ifade edeyim belki daha aciklayici olur,önümüzde fiyati,atari ve boyu ayni olan 10 kamis var ama degisik malzemelerden yapilmis iste sizlere sordugum bunlarin icinden hangisini secersiniz ve nicin bu secimi yaparsiniz,onu tartisalim diyorum,mesela X kamisi kilavuzu sic veya fuji oldugu icin secerim,yada A kamisi blanki icin secerim vs vs.iste bunlari tartisirsak daha dogru yöne gidebiliriz... Bir örnek kendimden vereyim,ben spin kamis almak istiyorum ve önümde on tane degisik ama ayni fiyati ve atari olan kamis var,ben ilk önce kamisin yapilisina bakarim,daha sonra kilavuzlarin monte sekline iyi isciliklemi yoksa bastan sagmami yapilmis,daha sonra klavuzun hangi materiyalden yapildigina,blanki kontrol ederim catlak cizik varmi diye,sap tarafinin mantar olanini secerim,bu kontrolleri yaptiktan sonra kamisin hafifmi agirmi olduguna,öne dogru agirliginin olup olmadigina bakarim,son olarakta kamisin aksionuna bakarim,buna dahada eklenebilir kamis aliminda yapilacak tercihler...
Serdar abi yanıtın için çok teşekkür ederim. Benim için oldukça faydalı bilgiler bunlar. Sanırım birazda ben alışkanlıklarıma göre düşüncelerimi yazmışım, yani şunlar benim için olmazsa olmaz özelliklerdir diye. Belki dediğin gibi doğru olan bu değil, yada ne bileyim benim için esneklik ne kadar iyi ise, başkası için aksine çok kötüdür... çünkü forumda okuyorum bazen özellikle sert odun gibi kamış arayan arkadaşlarımızda var. Bu sebepten zaten onlarca marka piyasaya ürün sürmekte, her kesime hitap ediyorlar velhasıl.
Aslında iyi bir kamış aynı zamanda dayanıklıda olmalı, sanırım bu özelliği hepimiz arıyoruz, kimsenin aman dayanıksız olsun pahalı olsun ama performanslı olsun bu yeter, diyen kimse yoktur? Bazılarımız belki psikolojik olarak fiyata kapılıp, bu kamış $xxx "oo bu kamış zaten sağlamdır, bu paraya daha iyisinimi bulacağız" diyenlerimiz çok olmuştur. Vedat abimizin bir mesajında okumuştum, milyarlık bir kamış ile neredeyse üçte biri fiyatına satılan benzer özellikteki bir kamışın performansını sahil denemesinde daha çok beyendiğini belirtmişti.. Serdar abide yukarıda demiş, emektar alba diye... kılavuzları bile paslanmamış, pırıl pırılmış, ne kadar dikkat etsekte, bakım yapsakta bir şekilde çizilmelerden ötürü içine giren su kılavuzu paslandırıyor zamanla.. demek ki zamanında öyle güzel kamışlar yapılmış ki, kaliteli malzemeler kullanılmış ki sezonluk değil, ömürlük kamışlar üretilmiş. Ben bu kılavuz konusuna takıldım biraz kusura bakmayın, çünkü en büyük sorunu bunlarda yaşıyorum ben... bu klavuzların yapım malzemeleri genelde sanırım metal üzerine kaplama yada boyama gibi kamışın kalitesine göre değişebilmekte. Peki, bu klavuzlar neden kromdan imal edilmezler? tamam krom yamulur, kırılır, kamış düştüğünde dümdüz olur.. ama krom malzemesi itibariyle tuzlusuya en dayanıklı malzemelerden biri bence, metal üzerine krom kaplama yapılamaz mı? Veya, teflondan yapılsalar olmuyor mu? hem daha hafif olur hemde böyle kırıldı, paslandı, korozyonlandı dertleride olmaz.. belki vardır böyle kamışlar ama ben hiç görmedim, genelde bir çoğu kaplama. Açıkçası iyi bir kamışta bu tür özellikler aramıyor değilim.. Tabi bu saydığım $xxx haneli ürünler için, $xx hanelilerde belki kaplamada yapılabilir ve daha az maliyetli olur ama en azından dayanıklı olur, bence bu tür alternatifler üretilmeli.. madem teknoloji var, yapılmayacak şey değil... Dolayısı ile, kamışlarımız sağlam olsun, Üzerinde yazan bilgilere göre performansını en üst seviyede kullanıcıya sunsun, Ve hesaplı olsun, tamam işçilik önemli.. kaliteli malzeme kullanımıda önemli ama ne azından teknolojinin nimetlerinden yararlanarak en hassas noktalar üreticiler tarafından güçlendirilebilir diyorum.
3 basamaklı fiyatı olan ürünler olarak hangisini kastettiğinizi bilmiyorum. Ama genelde o fiyatlara satılan kamışlar sargı tipi kılavuz kullanır. Ama piyasada, yapıştırma tip olup, bir şekilde korozyona dayanıklı olan bolca kamış var.. Öreneği, ALBA 3232 Leader ile 2026 Premiere temelde aynı kamıştır. Fakat, 3232 nin sapı daha iyicedir, kılavuzları paslanmaz vs. vs. Pastan metali kaplama yapmak koruyamaz. Krom yapmak başka sorunlar demektir. Ama iyi yapılmış bir boya, paslanmaya 3-4 insan ömrü sonraya erteleyebilir..
Ben çok merak ediyorum karbonla fiberin farkı ney bana bir abi karbon asla kırılmaz dedi.Peki fiber no oluyor ?? ..Rast Gele..
Emre burayi bir incele istersen,senin daha genis bir bilgi sahibi olmani saglayacaktir... http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=25756
Bu bir göl kamışıdır. Şamandıralı oltayla göllerde küçük sazan ailesi üyelerini avlamakta kullanılır.