Merhaba arkadaşlar, abiler. Perşembe günü Galata'ya izmarit avına gitmeyi planlıyorum. Yem olarak karides düşünüyorum fakat karidesle hiç avlanmadım. 1 gün önceden alıp kurutmayı düşünüyorum fakat. İzmarit için canlı ve taze karides mi iyi, yoksa balıkçılarda satılan küçük karideslerde olur mu kurutmak için.
Bana sorarsan illaki taze karides. Tazesi makbuldür. Sonra temizlenmiş karideslerin sırtındaki siyah ince bağırsakları çıkar.Yıkayıp süz. Bir tavaya tereyağını alıp kızdır. Karidesleri ekleyip sürekli karıştırarak sotele(yaklaşık 5 dakika). Daha sonra kırmızı biber ve tuz ekleyip karıştır ve ocaktan al. Sonrada nefis, enfes sesleri eşliğinde afiyetle ye. Ha, izmarit tutmaya gidiyorsan, midye al. midye iyidir bak o işte.
Bana sorarsanda karidesleri öyle yemek daha güzel olur Serdar abi . Ama maksat yemekten ziyade avlanmak. Galata'dan avlanıcağım için midye biraz zor olur. Yani aslında sormak istediğim canlı karides tabikide hertürlü yem olurda. Balıkçılarda satılan ölü karidesden kurutularak yem olur mu?. Yada hazır dondurulmuş karideslerden?
Antalya'da yağnıç ( teke ) denilen minik tatlı su karidesiyle izmarit iyi avlarız.. biz burda ya yağnıçların küçüğünü takarız, ya da irisinin içini takarız.. ama deniz karidesinin içi de bence sonuç verir.. bu arada yedeğin kalınlığı 25 liği geçmesin, izmarit misina seçen bi balıktır, çoğu bilmez.. deneme yanılma yoluyla buna emin oldum.. tavsiyem 20 lik yedeğe, karides içi takman..
ekstra isleme gerek yok. karidesi temizleyin, 3 bogumdur zaten, 3e bölün, bir folyoya sarip dolaba atin( buzluga degil) . izmarit varsa atlamamazlik etmez.
Yani illa canlı karides olmasına gerek yok. Balıkçıdan alsakta olur. Suyunu çeksin diye şeker ve tuzlama işlemi yapmayı düşünüyorum.
Galata yüksek yer olduğu için teke yakalama imkanım olmuyor. Oyüzden karides yada kurt kullanıcam. Ana beden 20 köstekleri 18 yapıcam. Mantar bulamadım oyüzden mantarsız deniyecem.
Kurutmamak daha iyi biz izmarit vakti 250gr alip direk sahile iner 1kova izmarit tutardik. 12numara igneye 1 bogum karides. En alt kuyruk bogumu yedirmeden 5balik alir
Atlamamazlık eder, Galata'nın izmartileri bazen pimpirikli olur. Misina 0.20 FC olmalı. Köstekler biraz uzun, en az 30cm olmalı filan.. Ama karideste asıl problemlerden biri, izmaritin kolayca çalabilecek olmasıdır. Bu yüzden şekerlemek, 1 kaç saat suyunu arada süzerek bekleyip, bir gazete kağıdı üzerinde hafifçe kaya tuzu ile tuzlayıp, serni bir yerde sabaha dek bekletmek lazımdır. Arada gazeteyi değiştirmek iyi olur. Tuz, çok olursa, çok kurur, olmaz, az olursa da olmaz. Bol tuzlu olacak ama sanki yenebilirmiş gibi olacak. Tuz taneleri arasında 1-2 mm kalmalı en azından. Bir de kaya tuzu olmalı, bu husus önemli. Fakat, bu uğraştığınıza değmez. Karaköye'de büyük ihtimalle hazır ayıklanmış midye bulursunuz. Suyunu boşaltın, midyeleri aynı şekilde tuzlayıp gazete kağıdına serin. 1-2 saat sonra çevirin yönlerini. İyice suyunu salınca hazırolacaktır. Güneşte ve çok tuzda kayış gibi olurlar, iyi olmaz. Kararında olmalı tuz. Böyle yapınca midye iğnede çok rahat duracaktır. Midye ile giden, genelde boş dönmez izmarit yönünden oraya.
Izmarit için bu kadar ugrastigimi hatirlamam, seker, tuz, kaya tuzu vs.. Alir bi 2-3metre bi kamis, bir ufak makina, 0.10 köstek, 0.15 beden, 12 no lacivert veya siyah igne 3lü takim, 20-40gr kursun, balikcidan 250gr orta boy karides giderim. Merada izmarit varsa tutar gelirim. 10 vurusun 2sinde de yemi yesin yani, tuz-seker kurabiye mi yapiyoruz alt tarafi izmarit baligi hayvani tutucaz. Tirtirli kurta da iyi vurur namissiz da onu soba küregi ile çikartmasi dert.
Bende şimdi gittim aldım 200 gr. karides yarın sabah gidicem tutmaya. İğne Siyah çapraz 10 numara aldım WMC marka fransız malı. çokmu büyük olur 10 numara.
Kurutmamadaki asıl mesele izmarit avında acemi olmam bu hususda da yemi hemen kapıp götürmemesi için kurutyorum. Karides alamasaydım galtadan kurt alırım diyordum fakat buldum şimdi karides aldım. Tarifin sıralaması şöyle sanırım. Ayıklayıp temizledikten sonra süzgeçte 1-2 saat kurutulur. Daha sonra şeker ile 1-2 saat daha bekletilip. En son kaya tuzu ile bekletiliyor.
Az büyük sanki. Agzini yirtabilir. Vmc lacivert düz 16 no çupra ignesi harika sonuç verir numarasi aklimda degil
Neyse artık aldık bi kere. Çok sert tasmalamadan denicez şansımızı. Baktım kaçıyorlar istavrite devam