İzmit Körfezi Kıyı Raporları..

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında cemates tarafından paylaşıldı.

  1. kazaz61

    kazaz61 Musa Kazaz

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    11
    Sağolun Serdar bey, aydınlatıcı oldu:)
    Artık bugün çıkıp iyi bir av yapabilirim körfezde:) :)

    Şaka bi yana; ben çok usta avcı değilim, elbette özeleştiri yapmaya çalışıyoruz ''acaba bizim yöntemimiz mi hatalı ?'' diye...belki meslekten gelen alışkanlık diyelim, gelişine iş yapmak benim tarzım değil. Tabiatta herşey belli bir kurallar silsilesi ve düzen dahilinde işler, dolayısıyla gelişine iş yapıp sonuç beklemek pek mantıklı olmaz.Oyunu kuralına göre oynamak gerekir.
    Ancak şu da var ki, gerekli doneleri almıştık zaten ve daha önce bahsettiğim şekilde av yapmamız mümkün oldu.

    Neyse biz bi de karadenizi deneyelim...
    Belki orada kısmetimiz açılır.

    Herkese selamlar ve rastgele.
     
  2. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Çok güzel yapıyorsunuz, bende bunu söylüyorum zaten...

    Peki çözüm? Kel benim ve merhemim olsa, başım çok yakınımda.. Bende izmit körfezindeyim aynı dertten muzdaribim..

    Ama kellikten kurtulmanın çaresi işte bu bahsettiğiniz şey.. Bir yerde bir yanlış olduğunu görünce, arkası çorap söküğü gibi gelecektir.

    Demekki, takımlarımız süper, şuyumuz süper, buyumuz tam, bizim hiç eksiğimiz yok diyerek, aynı düzen devam edersek, bu işte aynı düzen devam edecek: balık olmadna geçen ömür..

    O zaman bir şeyleri değiştireceğiz ki, başka şeyler değişebilsin.. Bunun en kolay yolu, en kolay yerden başlamak. Yok burda balık diyerek kızıldenize gitmek zor olduğuna göre, yer değiştirmek çözümler listesinde en altta olmalı..

    O zaman ne kaldı:

    Zaman ve yöntem.. Zamanı değiştirmek içinde bir zaman makinesi icat etmek grektiğine göre.. Ya bir zaman makinesi icat edeceğiz, yada değiştirebileceğimiz diğre şeye bakacağız: Yöntem..

    Görünen o ki, tek yapabileceğimiz yöntemi değiştirmek..

    Kendi adıma, farklı yöntemler kullanarak, tatminkar avlar yapmayı becermişimdir.. Buna da güvenerek diyorum ki, yöntemlerimizi değiştirelim..

    Peki nasıl yapalım? Somut bir sürü şey yazabilirim, denenmiş ve netice vermiş şeyler.. Ama şu an vaktim yok, ilerde, zamana yayarak bunu yaparız. Fakat şunu anlamak, farketmek lazım, aynı malzeme, takım, yem vs. ile bu zamanda aynı yere giderseniz, hiç bir şey değişmez: Eliniz boş dönersiniz.. Zaman ve yeri değiştirmediğimize göre, muhakkak başka şeyler denemeli, araştrımalı etmelisiniz..

    Örneğin, bilmiyorum, acaba şamandıralı takımlar denediniz mi?
     
  3. kazaz61

    kazaz61 Musa Kazaz

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    11
    Serdar bey merhaba,

    Yöntemlere girecek olur isek hedef balık üzerinden gitmekte fayda var sanırım.
    Körfezde şu sıra neyi hedefleyebiliriz; mazgit, istavrit,ispari, eşkina, ismarit vs. (bunlar dışında; kendi gözümle karanlık çökmek üzereyken bir levrek alındığına şahit oldum, ama bu çok nadir olan bişey.camgöz köpekbalığı ise yakalamak istemiyorum zaten. mırmır veya zargana desek zamanı gelmedi diye biliyorum).

    Herneyse ikisine değineceğim:

    Mezgit: dipte olduğuna göre şamandıra önerisi bunun için değil. Tekneden avlanıyorduk, kenardan olsak bile belki takılma sorununu engellemek için olabilir.
    bunun dışında bunun avcılığında rolü olmayacaktır.

    İstavrit: Gece yemli avında yemi belli bir yükseklikte tutmak için; evet şamandıralı takım iş görebilirdi. Ancak biz gündüz avlanıyorduk, belki gene de yemli istavrit tutmayı deneyebilirdik bu şekilde (gelecek sefer deneriz artık).
    Ancak çapari ile istavrit aldım, hem de iriydiler. Fakat sürekliliği yok, sanırım öyle dolaşan bir iki sürüye denk geldim. Bu da balığın çok seyrek olduğunun göstergesi.

    Genel olarak dediğiniz gibi yöntemler üzerinde durmak işin en önemli ayaklarında biri elbette. Denemelere devam edeceğiz.

    Kızıldeniz'e yolum düşerse diye soruyorum; acaba neler çıkıyodur oradan bilen var mı :) :)

    selamlar.
     
  4. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Sevgili Musa, çok farklı ve başka bir yerden bakıyorsun..

    Ben ne demiştim: Kullandığımız teknikleri/yöntemleri değiştirmek..

    Sen ise gene kullanılan ve bilinen bir yöntemden bahsediyorsun.. O şekilde şamandıra kullanımı demekki ancak öyle iş yapıyormuş, daha fazla değil..

    Peki hiç, açığa, yemi dipten bir kol boyu yüksekte tutacak şekilde kullanmayı düşündün mü? Mesela, şamandırayla 100 gr kurşun atarak?

    Yada basitçe zargana topunu ele alalım.. Acaba bilinen klasik yöntem/takım iş yapıyor mu?

    Şimdi işin sorgulama zamanı.. Sen, bilinen yöntemler arasından birini diğerine göre kıyaslıyorsun. Evet, şamandıra ile mezgit olmaz diyorsun.. Ama ben şamandıra ile mezgit tutuyorum ve tutuklarım kilo ile ölçülüyor oluyor. Neden ? Nasıl yani, yok ya, olur mu hiç?

    Oluyor.. Bir kaç yer var.. Derinlik 90m civarı.. Kıyıdan atıyorsan filan ulaşman pek kabil değil.. Ulaşsanda kurşun dibe oturunca, takılıyor, gidiyor takım.. Ne yapmak lazım?

    Biraz rüzgarı kollamak lazım.. Şamandıraya bir şeyler yapıyorsun.. Şöyle biraz açığa atıyorsun.. Rüzgar onu açığa sürüklüyor. Bir süre sonra istediğin yere geliyor. Sert bir çekiş yapıyorsun, yem kurtuluyor, başlıyor inmeye, in, in, in.. biraz bekliyorsun, şamandıra gidiyor suya ve çekiyorsun, al sana kocaman bir mezgit.. Haa, aslında ben onu mezgit tutsun diye atmadım ki? Oralardan mercandan, kofanaya kadar her bir şey geliyor aslında..

    Benim bahsettiğim işte böyle "farklı" bir yöntem..

    Peki klasik yöntemler? Örneğin, benim favori takımım, zargana takımıdır. Zira, bu takım, Hazirandan itibaren, kofana, zargana, uskumru, istavrit, palamut vs. hepsini yakalar.. Bazen mırmır, vatoz, ispari, izmarit, iskorpit vs. de aldığı olur.. Hem öyle tek tük filan değil, ciddi sayıda.. Örneğin, geçen sene, Haziran - Eylül arası en az 45 tane kofana aldım bu takımla..

    Ama sen, "amanda bana bir zargana takımı" diyerek malzemeciden vs. alıp gidersen, zargana bile tutamayabilirsin. Benim kullandığım zargana takımlarından ben henüz hiç kimsede görmedim... Bir kaç yerde yapılması nispeten basit olan şekilde, daha optimum takımları defaten tarif ettim. Ama kullanan pek çıkmadı..

    Diyebilirsin ki, yok, daha neler..

    Dahası şu.. Zargana takımına nasıl yem takıyorsun?

    Midye dudağı takıyorsun.. Olmaz, buna gelse gelse istavrit veya zarganacık gelir..
    Kurt takıyorsun.. Olmaz. buna gümüşler dadanır, ufak istavritler vs. gelir.
    Gümüş takıyorsun (ölü). Zargana belki nadiren gelir. Denk gelirsen iri istavrit.

    Peki ne takılacak? Mesela, zargana takılacak.. Ben ava giderken yem olsun diye kiloyla zargana alıp gidiyorum mesela.. Mesela, istavrit takılacak.. Ama bunu kendin tutman lazım, bir şekilde. Mesela hamsi takılacak..

    Eğer bunları bu şekilde yaparsan.. Netice almaya başlarsın..

    Fakat, bu her zaman sana balık tutturacak bir sihirli değnek değil elbette.. Fakat şöyle bir şey.. Eskiden seneinin 8 haftası verimli av yapıyorsan, bu 13-14 haftaya çıkar demek. Eskiden 3-5 istavrdie talim ederken, dondurucun kofanayla dolar demek..

    Bizim körfezde yok bilinen, yok denen, Uskumrudan, kofanaya bir sürü balığı gayet verimli şekilde tutabiliyorum kendi adıma.. Öyle tek tük, raslantı denemeyecek sıklıkta..

    Ama istavrit ve mezgit diyorsanız.. Benim için bu ikisi, yem olmaktan başka bir anlam taşımıyor.. Bu yüzden, nasıl bir şey onları da yok dendiği zamanda yakalamaya yarar, hiç bir fikrim yok.. Bunlar ne zaman nerde, nasıl olur, bu konuda da bir fikrim yok.. Ama eğer, zarganası, uskumurus vs. gibi, hiç yok denen şeyler için, yöntemleri değiştirmek iş yapıyorsa, neden onlar içinde yapmasın?

    Bir ara Galata köprüsündeyiz.. Balık yok, balık yok.. Yanımda bir iki arkadaş var.. Durun bakalım, bir bakalım dedim kendimce.. Yemli takıma bir kaç fosforlu boncuk taktım, saldım aşağıya.. Termoklinin üstüne indirdim hemen.. yok ya, balık, dakika geçmedi, küt küt küt... Patır kütür istavrit.. diğerleri: Balık yok, balık yok..

    Elbette bu tek yönlü değil.. Yanımdaki adam patır patır istavrit, çinekop, izmarit vs.alırken, benim boş boş dikildiğim çok oldu o köprüde... Eğer "balık yok" deseydim, hala öyle dikiliyor olurdum.. Ama "balık var ve aslında bende bir sorun var" diyerek, kendim süratli bir şekilde, burada mevcut türler için takım vs. arayışına giriştim. Bunlar ne yiyor, nerde, ne zaman nasıl, hangi dalga boyların görürler, hangi sesleri duyarlar, yem tercihler nedir vs. vs. bir girişirsin.. Ve bu gayretim boşa gitmedi, şu anda, balık yok denen yer ve zamanda tonla balık aldığım oluyor..

    Bilmem, derdimi anlatabiliyor muyum? Balık var.. Olmasa, olmaz.. Ama var.. Nerden biliyorum? Tamam, balık bulucu ve sualtı kamerasıyla yaptığım keşifleri kaale almıyorum. Nerden biliyoum var olduğunu?

    Kıyılara gümüş doluşuyor.. gümüş varsa, onu yiyecek olan şeyde olacaktır.
    Denizde larva ve havyar son derece bol. Bunlar yiyecek şeyler, onları yiyecek şeyde olacaktır.
    Başta köpekbalığı ve yunus olmak üzere, yırtıcılar eksik olmuyor. Yiyecek balık yoksa, bunlar neden var olsun?

    Bunun gibi emareler, bize balığın olduğunu zaten gösteriyor..

    Bizim yapmamız gereken, onları yakalayacak yöntemleri bulmak.. Hepsi bu..
     
  5. kazaz61

    kazaz61 Musa Kazaz

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    11
    Sevgili Serdar Abi,

    Öncelikle detaylı anlatımınıza teşekkürler.

    Eğer balık var ise onu tutacak tekniği elbette geliştirebiliriz. Hedefimizi tanımak noktasında daha bazı noktaları (5N,1K) anlamak gereği var gibi görünüyor.Sonra doğru uygulamayı yapmak mümkün olacak.Yeter ki balık olsun (izmit körfezinin dünü-bugünü hakkında okuduklarımız olmadığına işaret ediyordu hep).Olduktan sonra elbet yakalanır, en azından balık yok, körfez ölmüş vs. diye yarından ümitsiz olmayız.

    Tekrar teşekkür ederim.

    selamlar.
     
  6. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Herneyse biraz rapor yazalım buraya..

    Geçen haftanın geçen haftası, Eskihisar'a gitmiştim. Mezgitlerin arasına bir kaç izmarit denk gelince, tamam dedim, bin bir emekle hazırladığım çinekop takımlarıyla attım şöyle ileri..

    Ama gözü dönmüş bir takım melun camgözler o güzelim takımlarımı hunharca yediler.. Benimde aslında bu hafta mendireğe gidip ispari zorlamak niyetim vardı ama aklıma geldi. Dur hele sen dedim ve rövanş için sahaya indim..

    Cumartesi gününden şöyle güzel bir mantarlı, çelik telli filan takım yaptım. Çarşıdan biraz hamsi aldım, saat 15:00 gibi doğruca Feribot'un arkasına sarktım..

    Biraz siftindikten, uyuzlandıktan sonra hamsiyi kütük yapıp, doğru suya.. Az bir şey bekledim.. İskeleye feribot yanaşırken, benim kamışın ucundaki çanlar birileri için çalmaya başladı.. Madem öyle, çek, çek.. Hımm, 0.28 FC + 0.16 dyneema bunu çıkaramaz, baya kalıplı bir şey.. Sahile, kumsala uzadık.. Sürüyüp alıcaz.. Tam çıkaracakken, yanımdaki eleman yardım edeyim diyerek asıldı misinadan, haliyle pıt elinde kaldı.. Hayvanın iflahı kesilmiş, kaçmayı akıl edemedi pek. O sırada orada nazır olan gençlerden biri, takımın mantarından tuttu, suya uzanıp, çekti çıkardı.. Millet başıma toplandı, feribottakilerde geminin kenarına yığıldı.. Orta karar bir mahmuzlu işte..

    Neyse, ilgilenmeleri için, gençlere bıraktım.. Sonra kopan yeri düzelttim filan, bir kez daha attım, 3-4 dk. geçmedi, hadi gene.. Gene bir güreş, bir gürültü.. Makinenin kalamasının şeyi suya düşmüştü. O yüzden cayırdamıyor ama, olsaydı eminim taa istasyondan duyulurdu sesi. 5.4:1 devirli, bir devirde 122 cm saran aletle sarmaya yetişemiyorum, ben sarıyorum, o boşaltıyor.. Ama pek fazla direnemedi.. Suyun üstünde bale yaptırarak usulüne uygun şekilde kumsala davet ettik kendilerini..

    Evet, ikinci raund sonuç: SKoylu 2 - 0 Camgöz.. Ama bu maç burada bitmez.. Daha çok raund sürer gibime geliyor..
     
    Son düzenleme: 15 Haziran 2009
  7. neo2400

    neo2400 Deniz

    Mesajlar:
    34
    Şehir:
    Antalya
    Favori Kamış:
    Okuma V system 270 - 10-30gr
    Favori Makine:
    Okuma Avenger 30
    En İyi Avı:
    İstavrit....
    Serdar abi,bende Eskihisardan avlanıyorum bu aralar. Sandal kiralayıp motor takıyoruz, ordan aslan çimento önüne gidiyoruz.Ama bahse konu olan mezgitten başka bişi çıkmıyor. Bir gün benimle bu tecrübelerini paylaşmanı çok isterim...
     
  8. heart036

    heart036

    Mesajlar:
    69
    slm

    arkadaşlar geçen hatfa cumartesi sabah 6 da darca aslan çimentonun ordan sandalla açıldık 3 saat gibi zamanda çok güzel mezgit aldık.şanslıydık havada güzedi.tonlarca balık tutsamda hep gözüm kırangıçta.daha önceleri tuttuğum için zevkini biliyorum.acaba şu aralar tutan varmı?
     
  9. vatos70

    vatos70 oktay arıkan

    Mesajlar:
    190
    Şehir:
    gebze
    En İyi Avı:
    eşkine 1,5 kg
    kırlangıç yok, bundan olurmu :)

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  10. oltacı_

    oltacı_

    Mesajlar:
    365
    olmamı..:)

    Tebrikler, Güzel bir mahmuzlu yakalamışsınız... İnşallah kendiniz için el koymuşsunuzdur, yoksa yazık olmuştur balığa...


    Bereketiniz daim olsun.
     
  11. vatos70

    vatos70 oktay arıkan

    Mesajlar:
    190
    Şehir:
    gebze
    En İyi Avı:
    eşkine 1,5 kg
    Balığı gerekli şekilde değerlendirecek bir arkadaşa hediye ettim:) Bunun bile müptelası olan insanlar varmış:) Eğer anlattığı gibiyse lezzeti, bende üzülmiyeceğim.
     
  12. oltacı_

    oltacı_

    Mesajlar:
    365
    Sütle terbiye edip mangalda güzel oluyor diyorlar. Bende denemedim.
     
  13. cem76

    cem76

    Mesajlar:
    258
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    olta,zıpkın
    En İyi Avı:
    levrek 14 kilo,kırlangıç 5 kilo,kalkan 8 kilo,karagöz 6 kilo
    bu ara marmarada heryerde çıkıyo yumurtlama zamanı heralde yada çiftleşiyo kıyılara giriyo.tutar tutmaz hemen temizlemek gerekiyo yoksa beklediğinde etini ekşitiyo.bide bi akşam beyaz şarapta bekledimi ertesi gün direk mangal.resturantlarda kılıç şiş die satılıyo.
     
  14. heart036

    heart036

    Mesajlar:
    69
    slm

    arkadaşlar şu sıralar istavritin durumu nedir?ben geçenhafta bol miktarda mezgit tutmuştum ama istavrit denk gelmedi.darıca ve muallimköyde ne çıkıyo gideniniz varmı?
     
  15. papiraov

    papiraov

    Mesajlar:
    3
    gölcük kavaklıda muhteşem kıraça istavrit biraz büyük istavrit birde mezgit çıkıyor.değirmendere bir şey yok.
     
  16. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Ben yarın gidip, köpekbalıklarını bir kolaçan edeceğim. Eğer sağımda solumda bir atraksiyon olursa, yazarım, bakalım nasıl eskihisarın halleri..
     
  17. bburak

    bburak burak

    Yaş:
    32
    Mesajlar:
    42
    Marinada durumlar fena değil istavritte.
     
  18. xaupau

    xaupau Hayri Canyakmaz

    Mesajlar:
    43
    Şehir:
    Kocaeli
    Dün akşam gezmek için 60 evler sahile gittim. Yaklaşık elli kişi balık tutuyordu saat 10-12 sularında. Herkesin kovalarda en az 2şer kilo balık ve maalesef %80 kraça. Oltayı suya bırakmasıyla çekmesi arasında 20 saniye var yok. Balık tutmanın keyfi bu olmasa gerek.
     
  19. cemates

    cemates Cem ATEŞ

    Mesajlar:
    302
    Şehir:
    Gebze
    Favori Kamış:
    [Sinek Oltası]
    En İyi Avı:
    175-65-R14 Lastik..
    Serdar Abi,
    Bilgiler için çok teşekkürler..
     
  20. cemates

    cemates Cem ATEŞ

    Mesajlar:
    302
    Şehir:
    Gebze
    Favori Kamış:
    [Sinek Oltası]
    En İyi Avı:
    175-65-R14 Lastik..
    Tebrikler Güzel Balık.. :D
    Bana da Tavşancıl hakkında bilgi ve resim lazımdı yaklaşık 2 yıldır uğramıyorum..Sahil bayağı düzene girmiş gözüküyor..