İzmit Körfezi Kıyı Raporları..

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında cemates tarafından paylaşıldı.

  1. diren

    diren Diren

    Yaş:
    52
    Mesajlar:
    3.321
    Şehir:
    İstanbul ama daha çok Kocaeli
    Favori Kamış:
    şeker kamışı
    En İyi Avı:
    Hayallerim, aşkım ve çipuram.
    Herkese merhaba,
    Bugün bir iş nedeniyle Değirmendere sahilindeydim. Bir kişi gözümün önünde zargana topuyla kefal aldı :confused: Kefal ufak olduğu için suya saldık (iğneden ben çıkarttığım için saldık diyorum). Daha önce zargana topuyle kefal alındığını görmemiş ve duymamıştım. Sorunca, bu yöntemle aynı yerden karağöz de tuttuğunu söyledi. Karagöz dip balığı değil mi? :confused:
    Neyse, sonuç olarak Değirmendere sahilinde kefal görülmüştür, köragözün varlığına ilişkin duyumlar alınmıştır. İlgililere duyurulur :)
     
  2. eskina_man

    eskina_man Murat

    Yaş:
    53
    Mesajlar:
    2.399
    Şehir:
    İstanbul
    En İyi Avı:
    canlı bırakma yaptım, hala bekliyorum.
    Eşkinada var, konunun diğer kısmına hariciyede cevap vermeye çalıştım zati :p
     
  3. xaupau

    xaupau Hayri Canyakmaz

    Mesajlar:
    43
    Şehir:
    Kocaeli
    Bende bugün Şirinyalı sahildeydim. Az önce geldim ve elim nerdeyse boş döndüm. :( Aslında moralim balık tutamadığıma bozulmadı çünkü gayet güzel bir gün geçirdim. Arkadaş sohbeti, ortam, boru kurduna gelen 5,5 iri istavrit, yarım istavritimizin avcısı olan günün kahramanı :D, önümüzden geçen yunus sürüsü vs hepsi güzeldi. Ancak daha avlağımıza varır varmaz gelen teknelerin kıyıya 10-15 metre kala serdikleri ağlar çok can sıkıcıydı. Kıyıya kaç metre kala ağ serilebileceğini açıkçası bilmiyordum. Ama yinede Sahil Güvenliği aradım. Durumu bildirdiğimde karşıdaki görevli ağı nasıl serdiklerini sordu. Bende motorlu tekne arkasından bırakarak deyince "maalesef o dip ağı yılın 12 ayı kıyıya istenildiği kadar yakından serilebiliyor, serbest" dedi. Açıkçası yasak, serbest o an bilmiyordum ama 50 metre genişliğinde olan koyda bizim avlandığımızı görüp hem boydan boya (kenarda çok az bir açıklık kaldı olta atabileceğimiz) hemde kıyıya 10-15 metre mesafede ağ sermesi çok canımı sıktı. Yorum sizlerin. Saygılar
     
  4. er41han

    er41han Erhan

    Yaş:
    70
    Mesajlar:
    4.473
    Şehir:
    İzmit - Kocaeli
    En İyi Avı:
    İstavrit, Kefal, Mırmır


    Pazar günü marinaya geliyormusun, saat kaçta olursun, sabahmı akşammı, bugünden,haber verirsen sevinirim, bende kendimi ona göre ayarlarım, görüşmek dileği ile, sevgiyle kal...:)
     
  5. rüzgar41

    rüzgar41 KADİR

    Mesajlar:
    45
    Şehir:
    Adana
    Favori Kamış:
    LİNEA AFFE SURF
    Favori Makine:
    OKUMA ZEON 65
    En İyi Avı:
    5 KG' lık YAĞ TENEKESİ





    Hayri Bey,
    Gitmiş olduğunuz avlağa yıllardan beri gitmekteyim. O sandalcılarla başımız dertte. Mekanın güzel av verdiklerini bildikleri için sürekli gece gündüz ağ atıyorlar oraya. Geçen zıpkınla avlanan bir abimiz bu ağlardan epey bi balık aldı. :) tabi bu aramızda kalsın. Aslında bu tür avlanmalar yasak bunu sahil güvenlikte biliyor fakat gelmek işlerine gelmiyor. Bu tür avlanan insanların ruhsatları ve ehliyetlerinin dahi olmadığını biliyorum. Burası Türkiye. Hayri bey bulunduğunuz koyun arka tarafına geçerseniz orasıda iyi balık yapmakta bizde şansımızı oralarda deniyoruz. Fakat kayalara dikkat. Yanınıza bolca kurşun ve takım almayı unutmayın. :) Sağlıcakla kalın.
     
  6. John Dory

    John Dory Emre

    Mesajlar:
    632
    Şehir:
    istanbul - bodrum
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz 70 cl, İstanbul Boğazı
    Yasak olduğuna dair ticari sirkülerden ilgili maddeyi gösterebilir misiniz?
     
  7. rüzgar41

    rüzgar41 KADİR

    Mesajlar:
    45
    Şehir:
    Adana
    Favori Kamış:
    LİNEA AFFE SURF
    Favori Makine:
    OKUMA ZEON 65
    En İyi Avı:
    5 KG' lık YAĞ TENEKESİ
    SAYIN John Dory BUYRUN SİZE RESMİ KANUN MADDESİ

    2008 / 49 sayılı 2/2 sayılı genelgenin tamamını okudum. Kesin bir yasak yok fakat Mersinin Mezitli ilçesinde bu uygulama başlatılmış ve KABAHATLER KANUNUNCA cezai işlem uygulaması yapılmaktadır.
    İzmit Körfezinde Neden Bu Uygulama Yapılmasın?

    Tebliğ Adresi : http://www.kkgm.gov.tr/teblig/2008-49.pdf

    ...ALINTIDIR...
    Bu açıklamayı yapan MERSİN Mezitli İlçe Tarım Müdürü Avni Taşyürek


    Ülkemizde amatör balık avcılığının 21 Ağustos 2008 tarih ve 26974 tarihli Resmi Gazete'de, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan 2008/49 sayılı 2/2 Numaralı Amatör (Sportif) Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Genelge ile genel çerçevesi çizilmiştir.

    Balık avcılığının serbest olduğu zamanlarda bile kıyıdan belli bir mesafe kadar uzaklaşmadan balık avlamaya başlamak tehlikeli ve yasaktır. Kıyıdan uzaklaşılması gereken mesafe, derinliğin 18 metre veya 10 kulaç olduğu yerlerde 2 mildir. Yani ağla balık avlamak için hem 18 metre derinliğin, hem de kıyının 2 mil uzağında olmak gerekmektedir.

    İlgili mevzuat kıyıdan belli bir uzaklıkta balık avcılığı yapılmasını niçin öngörmüş? Birinci sebebi sığ yerlerde avlamanın balık popülasyonuna zarar vermemesi içindir. Çünkü denizde balık üremeleri sığ noktalarda olmakta. Balıklar üreme yapmak için denizin sığ noktalarına geliyorlar. Ayrıca yavru balıklar da sığ noktalarda ilk günlerini geçiriyorlar.

    Balık avlamadaki kıyıdan uzaklık şartının ikinci sebebi denizde yüzenlere verilecek zararla ilgili ki, buna birazdan değineceğiz.

    Yasak olan yerlerde kıyıdan olta ile avcılık yapıldığında küçük balıkların yakalanma ihtimali daha yüksek. Sahilden balık avlamaya devam ettiğimiz sürece balık neslinin azalmasına ve bir ekolojik tehlikeye zemin hazırladığımızın bilincinde olmalıyız.

    Kıyıdan olta ile bile avlanmanın her zaman yasak olduğu yerler var. Buralarda oltayla ve karadan avlanmak yasak. Tatlı suların deniz sularına kavultuğu bölgelerde karadan 500 metre açıklığa kadar sahada oltayla da balık avlanmamalı. Zira bu noktalar yavrulayan balık sürülerinin yerleşim alanları.

    Balık avcılığı ile ilgili ikinci önemli konu ise yine sahilden hiç açılmadan ağ ile yapılan avlanma türü. Halka açık yüzme sporu yapılan kıyılarda her mevsim balık avlanması tehlikeli ve yasaktır. Kıyıdan ağ ile yapılan balık avcılığında ağın belli büyüklüklerde olması lazımdır. Mesela ağın derinliği 1 metre, uzunluğu 3 metre ve ağ gözeneği 28 mm. olmalıdır. Kamuya açık alanlar dışında ve bu ölçülerdeki ağlarla ancak sahilden ağ ile balık avlanabilir.

    Kıyıdan ağ ile kaçak avlanmalar çoğunlukla akşamları yapılmakta. Geceden birilerinin sahilden ağ serpmeleri ile oluyor. Bazen de elinde ağlarla sahilde avlananlar görülüyor. Akşamdan ve kıyıdan denize ağ atanlar ertesi gün ağı kontrol ediyorlar veya ağları topluyorlar. Kıyıda yapılan bu tür avlanma hem balık nesli için, hem de yüzenler için çok tehlikeli bir metot.

    Ağı fark etmeyen yüzücüler bu ağlara dolanabilirler. Yüzücüler için denizde karşılaşılabilecek en tehlikeli durum da ağa düşmektir. Yüzücü hareket ettikçe ona dolanan ağ, kısa süre sonra yüzücünün nefes almasını da zorlaştırır. Çünkü ağlar, avlarını sıkmaya da hazır ve ona göre yapılmış tuzaklardır. Yanında kesici alet olmayan yüzücünün ağa takılması ve tek başına olması halinde işi epey zordur. Tek başına yüzerken ağa takılan ve yanında kesici alet bulunmayan yüzücünün yapacağı en doğru iş panik olmaması, ağın dibe çökmesini beklemesi ve kenardan yardım istemesidir.

    Öte yandan ağ ile kıyıda balık avlamak, az önce olta ile avlanmak için söylediğimiz gibi kıyıya doğru üremek için gelmiş anaç balıklar ile yavru balıkların avlanmasına sebep olacağından denizdeki canlı neslini hızla tehlikeye atacaktır.

    Kıyıdan serpilen ağlar sahipsiz bir görüntü arz ettiği için -Allah korusun- yüzücü kazaları da faili meçhul kalabilecek, yasak olan bu eyleme karşı ağ sahibine uygun ceza verilemediği için kusurlu hareketler de tekrarlanıp duracaktır.

    Yapılması gereken en doğru iş yasak alanlarda olta veya ağ ile kıyıdan balık avlamamaktır. Bunu yapanları uyarmak. Uyarıyı aldırış etmeyenleri veya uyarmayı bile gerek görmediğimiz kimseleri 153, 155, 156 numaralı telefonlardan belediye zabıtası veya kolluk birimlerine bildirmektir.
     
  8. kilicbey

    kilicbey İsmail Kiliç

    Yaş:
    54
    Mesajlar:
    1.719
    Şehir:
    İSTANBUL
    En İyi Avı:
    MIRMIr. 1.5 Kg LEVREK2 Kg Köpekbalığı 1 metre.
    Kıyıdan serpilen ağlar sahipsiz bir görüntü arz ettiği için -Allah korusun- yüzücü kazaları da faili meçhul kalabilecek, yasak olan bu eyleme karşı ağ sahibine uygun ceza verilemediği için kusurlu hareketler de tekrarlanıp duracaktır.





    Vallahi böyle bir durumu ben yaşadım , kıyıdan 50 metre açıktaki ağı kesmeyi düşündüm velakin dibe çökecek ağın kıyıya sürüklenmesi kaçınılmazdı ve buda orada suya giren insanlarımızın hayatını riske atacağı için vazgeçmiştim.
     
  9. er41han

    er41han Erhan

    Yaş:
    70
    Mesajlar:
    4.473
    Şehir:
    İzmit - Kocaeli
    En İyi Avı:
    İstavrit, Kefal, Mırmır
    Herhalde engüzel işlem, bir kayık çıpasını, ağa takıp traktör veya benzeri bir araçla kıyıya çekilmesi sonrada bir güzel yakılması, jn. ya haber verilip biz böyle yapıcaz gelin beraber yapalım gelmezseniz, olacaklardan sorumlu değiliz denilmesi, bak nasıl gelirler o zaman, ;)
     
  10. xaupau

    xaupau Hayri Canyakmaz

    Mesajlar:
    43
    Şehir:
    Kocaeli
    Keşke kıyıya çekebilecek birşey olsaydı. Düşünsenize ağın azıcık ilerisinden geçen yunus sürüsü bu ağlara dolansa. :mad: Gerçekten bu kadar yakından, bu kadar sığ bir yere ve koyu komple kapatacak kadar uzun ağ atılmasına hiçbir yasağın olmaması çok saçma. Bilmiyorlar ki kendi ekmeklerine kan doğruyorlar. Yazık...
     
  11. isavasci

    isavasci ismail

    Yaş:
    36
    Mesajlar:
    24
    Şehir:
    Kocaeli
    Arkadaşlar kıyı raporu gelmiyor heralde olta atanların hiçbiri bu siteden değil yada bu sitedekiler balık tutmuyor herkez kendi gittigi yeri yazsa çok verimli ve bilgili balık avları oluşur diye düşünüyorum en azından nerden ne çıktıgını neyle çıktıgını biliriz ona göre gideriz seçim yaparız....

    Ben bu gün izmit marinadan iskeleden attım sardalya tuttum ama az balık çok nazlıydı sardalya tutmak isteyenler mutlaka açık yeşil parlak çapari seçsinler yoksa pişman olurlar...
     
  12. er41han

    er41han Erhan

    Yaş:
    70
    Mesajlar:
    4.473
    Şehir:
    İzmit - Kocaeli
    En İyi Avı:
    İstavrit, Kefal, Mırmır
    İsmail saat kaçta oradaydın, keşke dünden haber verseydin, bende gelebilirdim belki, ama sen bu hafta gitmeyeceğim demiştin, hava rüzgarlıydı belki ondan nazlı olabilir, :)
     
  13. xaupau

    xaupau Hayri Canyakmaz

    Mesajlar:
    43
    Şehir:
    Kocaeli
    Bende bugün T.çiftlik sahile gidiyorum. Açık yeşil çapari tavsiyenizi değerlendireceğim. Eğer gelebilecek olan arkadaşlar varsa tanışmak isterim. Eşim ve kızımla pist tarafında olacağım. Sardalyadan başka bu mevsimde ve T.çiftlik sahilde ne çıkar ? Yardımcı olan herkese teşekkürler. Saygılar.
     
  14. isavasci

    isavasci ismail

    Yaş:
    36
    Mesajlar:
    24
    Şehir:
    Kocaeli
    Erhan Abi Sınavım vardı sınav biraz erken bitti 5 den 7:30 a kadar ordaydım planlı degildi yani
     
  15. mehmet erdal

    mehmet erdal mehmet erdal

    Mesajlar:
    62
    Şehir:
    kocaeli
    Favori Kamış:
    llıneaeffe s-flex 4.20
    Favori Makine:
    shımano 4000 rb
    En İyi Avı:
    daha bulamadım onu
    arkadaşlar iyi akşamlar kefal avı için bana yardım ederseniz memnun olurum yardımcı olanlara şimdiden teşekkürler.ben bu hafta sonu boyunca kefal avlamak için ugraştım ama olmadı uyanık kefaller gelmedi oltama.kıbrıs kullandım dip oltası olarak.kefaller çok büyük kiloluk sazan gibiydiller nispet yapar gibi önümde atladılar ozaman gördüm çok büyük olduklarını.başka şellde avlanan arkadaşlar varmı çok hırs yaptım bu konuda
     
  16. xaupau

    xaupau Hayri Canyakmaz

    Mesajlar:
    43
    Şehir:
    Kocaeli
    T.çiftlik sahilde bugün hiç sardalya yoktu. İri iri istavritler için ağır kurşunla biraz açığı ve dibi taramak gerekiyor. Bu arada kıyıda gezen 3-4 cm lik ince uzun harikalar zargana yavrusumudur sizce ? Oldukça fazla olmaları beni çok sevindirdi açıkçası.
     
  17. mehmet erdal

    mehmet erdal mehmet erdal

    Mesajlar:
    62
    Şehir:
    kocaeli
    Favori Kamış:
    llıneaeffe s-flex 4.20
    Favori Makine:
    shımano 4000 rb
    En İyi Avı:
    daha bulamadım onu
    temmuzda mevsimi başlar zargananın.benim zevk aldığım bi avdır inşallah bereketli olur
     
  18. er41han

    er41han Erhan

    Yaş:
    70
    Mesajlar:
    4.473
    Şehir:
    İzmit - Kocaeli
    En İyi Avı:
    İstavrit, Kefal, Mırmır
    Merhaba; :)
    Kefal için, bilebildiklerimi paylaşmaya çalışayım, izmit marinada varmıydı bilemiyorum, plastik bardaklarda satarlar 10 adedi 1tl idi, batak kurdu, genelde reddetmez, balık bağırsağı sardalya, istavrit fark etmez, bağırsak olsun, birde temin edebilirseniz, kırmızı çuvala balık artığı, doldurun yeteri kadar, ağzını bağlayın, avlanacağınız yere suya indirin, içinde sardalya veya artığı olursa, koku açısından daha iyi, suyun içinde şöyle sirkeleyin, kokunun yayılması açısından, oltanızıda yemleyin aynı yere atın sonuç alacağınızdan eminim, bunun yanında iğnenize yem olarak, sardalya, istavrit kaya balığı, hatta tavuk eti bile takıp netice alabilirsiniz, denenmiştir, ereğlide bayada iri kefaller yakalanmıştır, Eeee bu size nispet yapan kefallar nerelerdeydi sakıncası yoksa öğrenebilirmiyiz, ;) yakında biryerlerde ise denemekte fayda var, aman fazla hırsta yapmayın, ;) herşey olacağına varır, gerekli şeyler yapılırsa yakalanmayacak diye birşey yoktur, Kısmetinizin bol olması dileği ile...RASTGELE...
     
    Son düzenleme: 31 Mayıs 2010
  19. murat kayadelen

    murat kayadelen Murat Kayadelen

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    857
    Şehir:
    İstanbul - Değirmendere
    Cumartesi gecesi 23-03 arsı goncayı denedim, oldukça kalabalıktı ama görebildiğim kadarıyla balık alan olmadı (yada karanlıkta ben seçemedim) . 1 adet küçük eşkina aldım ve suya iade ettim. Gecenin o saatinde o kadar kalabalık olması; tamamdır demekki balık burada avlanır dedirtti bana..
     
  20. isavasci

    isavasci ismail

    Yaş:
    36
    Mesajlar:
    24
    Şehir:
    Kocaeli
    Arkadaşlar Değirmen dere taraflarından hangi balık çıkıyor o bölgede balık tutan varmı ben deniz otobüsüyle oraya geçmek isitoyorum nereden balık tutabiliriz yardımcı olabilirmisiniz.