Urlada Kalamar Avı başlıklı raporumdan sonra birde kalamar tarifi vereyim dedim. Malzemeler : 1 kg kalamar (11- 12 adet) 1/2 su bardağı sıvı yağ Un Tuz Terbiye için: 2 çorba kaşığı karbonat 2 çorba kaşığı toz şeker 1 adet limonun suyu Yapılışı: Kalamarları balıkçınıza ayıklatın. İyice yıkadıktan sonra halkalar halinde kesin ve terbiye ile ovun. Sonra en az 30 dakika dinlendirin. Doğranmış kalamarları yeterince tuz katılıp karıştırılmış beyaz una bulayın. Fritöze sıvı yağ koyup kızdırın. Kalamarları gruplar halinde fritöze atıp kapağını kapatın. İki dakika sonra çıkarıp kağıt havlu serilmiş servis tabağına alın. Bu işleme kalamarlar bitene kadar devam edin. Püf Noktaları (İnce Ayrıntılar): . Kalamar çok su içeren ve bu nedenle pişerken etrafa çok yağ sıçratan bir deniz ürünüdür. Bunun için fritöz tercih edilmelidir. Yoksa kapaklı bir tava kullanılmalıdır. . Kalamar çok çabuk yanan ve sertleşen bir üründür. Bu nedenle pişirme süresine çok dikkat edilmelidir. Ayrıca tavada yapıyorsanız ateşi iyice kısmanız gerekir. Aksi taktirde kızgın tavanın dibine değen kalamarlar siyahlaşır ve lezzetlerinden çok şey kaybederler. AFİYET OLSUN...
Terbiyede 1/4 cay bardagi rakiyi atlamissin hocam. bi dahaki sefere oyle dene, inanamayacaksin farka. bir de bence kalamar oyle 30 dk. dinlendirmekle olmaz pek. gercekten yumusak ve lezzetli olmasi icin birkac gun o terbiyenin icinde buzlukta kalacak. temizlendikten sonra terbiye olmadan da bekleyebilir elbette. tanidigimiz, samimi oldugumuz balikcilardan alirken kalamarin en eskisini, en cok beklemisini (en coktan kastim aylik degil elbet, 1 haftalik falan) cikarir verirler bize. baligin gunlugu makbuldur ama kalamarin beklemisi.
yukardaki listenin devamımı rakı? yani 4 parça mı oldu öyle mi hazırlayalım. Bir de kızartırken değişik şeyler duyuyorum. Mesela kimisi soda-yumurta sarısı karışıma bulayıp sonra una bulayın diyor, kimisi biraya sonra una falan. En uygunu hangisidir? Çok olmadıysam bir de en pratik sosu alabilirsek
İyiki açmışım konuyu değişik bilgiler geliyor. Sanırım denedikçe en güzelini bulucaz. ben una bulayıp kızartmıştım. Ama biraya batırıp sonra una bulamayı da duymuştum. Ama yumurtalıyı duymadım midyede yapıyor diye biliyorum. ama denemek lazım. Şimdi herkes bana yuhh falan diyecek ama ben rakı içemiyorum. Alışamadım bir türlü çok keskin geliyor içemiyorum. Şarap bira ganiiiii En çok bira ile balık yemesini seviyorum.
berke arkadasim, ozellikle bu ortamda, kimsenin kimseye herhangi bir ickiyi ictigi ya da icmedigi icin yuh demeyecegini saniyorum, en azindan umuyorum. kalamarin terbiyesi icin kullanacagin rakinin icmekle alakasi olmadigi icin, gonul rahatligiyla kullan, rahatsiz etmeyecektir. diger malzemeler ve kalamarla birlikte bir karisim haline geliyor. hele ki kizarttigin zaman rakinin ayri bir tadi, kokusu kalmiyor. emrenin sorusuna da yanit olmustur sanirim, evet diger malzemelerle birlikte raki da kullaniyoruz terbiyelerken. yumurtaya biraya falan bulama konusu zevke bagli. ben sadece una buluyorum. mesela, galeta ununa bular bazilari da ama bence o zaman da fazla katir kutur oluyor. zaten berkenin dedigi gibi kalamar cabuk sertlesiyo. biraz kendisi sertlesip biraz da galeta ununun sertligi olunca benim acimdan tadi kaciyor.
Kimsete bak yaw biraz önce konusu gecmisti, Bende baslamistim pisirmeye. Konuda tam üzerine denk gelmis. Afiyet olsun.
Pazartesiden beri hava gitgide sertleşiyor. Bu yüzden kalamara gidemedim Urla ya. Cuma hava yatarsa gideceğim. Umarım pazar günü de hava güzel olur da balığa çıkarız zira geçen hafta pazar günü balığa gitmedim çok feci kaşıntım var
Berke'cim konuyu açtığın için benim tarifi de yazıyorum. 1 çay kaşığı içme sodası 1 şişe soda 1 yemek kaşığı toz şeker bu karışımın içine halka halka dilimlenmiş kalamarları atıyorsun. yaklaşık 10-15 dakika iyicene el ile karıştırıyorsun kalamarları buz dolabında 1 gün beklet (derin dondurucu kısmında değil..!) ertesi gün süz ve una bula kızgın yağda maksimum 1 dk. beklet havlu üzerine çıkar yağını süzmek için. yerden parmaklarına dikkat et. yanında bira, rakı mutlaka olmalı
bilgiler gerçekten oldukça verimli olacak bizler için. Hepinize teşekkurler. Yalnız bir de pratik bir sos tarifi alsak
konu yenilenmişken bende tavsiye veriyim.kalamarı taze tüketmektense dondurucuda bekletip ilerde çıkarıp tüketmek gerekir.çok tazeyken sert oluyo.eğer taze tüketmek istiyosanız tuzda ovuz iyice yumuşatmak gerekiyo.daha sonra yıkayıp soda,limon,pudra şekeri,karbonat,süt içinde bir gün bekledimi lokum gibi yumuşar.çok kızgın yağda az sürede pişirmek gerekir.
Arkadaşlar ben de evde dondurulmuş kalamar alıp pişiriyorum. Çeşitli terbiye şekillerini denedikten sonra süt ile terbiye etmeyi tercih ettim. Sütün içine biraz tuz, karabiber ve bir çorba kaşığı şeker katıp kalamarı bu karışımın içinde 1-2 saat bekletiyorum. Tadı bayağı güzel oluyor. Ancak ben kızartırken sorun yaşıyorum. Benim kızarttığım kalamarların üzeri restorandakiler gibi kıtır kıtır unla kaplı olmuyor. Unlayıp tavaya attığım kalamarların üzerindeki unlar tavaya dökülüyor ve kalamarın üzerinde birşey kalmıyor. Kızartmanın da bir püf noktası var sanırım Bilen bir arkadaş açıklarsa sevinirim.
soda ve karbonat unun yapışmasını ve kıtır olmasını sağlar.sosa soda ve karbonat koyarsan sorunun çözüldünü göreceksin
Vay torunum buradada mı buldun beni Ancak bu kalamarların hiçbiri Foça'da yediklerimin yerini tutmuyor. Ben Foça'da Celep'in tam karşısındaki Sahil balıkçısına giderdim. Celep meşhurdu fakat bana biraz samimiyetsiz bir ortam geliyordu. Öğrenmenin yaşı yoktur torunum, daha çoooook öğreneceklerimiz var.
bide bi tavsiye daha fritözde kızartırsanız kıtır kıtır olur yoksa normal tavada ısı yetmiyo yağ çekiyo.afiyet olsun