kamışla uzağa atma teknikleri ve surf casting

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında SİNAN tarafından paylaşıldı.

  1. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Ama iki şeyi ayırmak lazım.. Birincisi, bu, uzağa atış denemesidir. Limit ve kuralları içinde bu mesafe, bilinen en uzak mesafelerden biridir. Eğer bu limit ve kuralların dışında atıyorsanız, mesafe daha da uzayabilir..

    Ama elinizde bir takım var, bunu atıyorsunuz.. Bu takım her durumda mesafenizi dramatik olarak düşürecektir..

    Gerekli olanlar şunlar:

    1. İyisinden bir çıkrık makine. Multiplier değil, baitcaster olacak. Çıkrık, ilk güçle birlikte dönmeye başlar ve makaradan misinayı kendisi boşaltır. Diğer türlerde, misinanın makaradan boşalması kurşunun hızını çok azaltır..

    2. Bu işe uygun takım.. Misina ince ve yuvarlak kesitli olmalıdır. Tavsiye edilen dyneema'dır, ama onunda bu işe ideal olan yuvarlak kesitli, Spiderwire Ultracast gibi tipleri lazımdır. Takımın saçakları, püskülleri filan pek fazla olmamalı, ağırlık en uçta toplanmalıdır. Fırdöndü vs. mümkün olduğunca küçük olmalıdır..

    3. Esnek ve sağlam, yeterince uzun kamış.. Çok uzun kamışta, kısa kamışta atışı bozar.. Kamışın esnek olması şarttır. Ama uzak atışlar için yeterli sağlamlıkta kamışlar pek yok piyasada.. Olmaması da doğal.. Bu işe uygun bir kamış 250$'dan aşağıya zor bulunur..

    4. Şu herkesin yaptığı gibi, kamışı kollarınla kaldır, kurşunu geriye at türü atışla uzağa atamazsınız.. Sarkaç hareketi yaparak, santrifüj kuvvetten faydalanmalısınız.. Bu sıkı çalışarak öğrenilmesi gereken bir iştir..

    Kendi adıma, 200m civarına çok atış yaptığımı hatırlarım.. Ama şunu ilave edeyim. Bu tür bir atış balıkçının işine pek yaramaz, çünkü, kullanılacak takım vs. çok sınırlıdır.. Mesela, uygun bir çapari belki 200m'ye atılabilir.. Nasıl derseniz..

    Öncelikle çapari bedeni 15kg'yu taşıyacak sağlam olmalıdır. Ama bu en kolay tarafıdır.. Çaparinin kösteklerini teker teker bedene sabitlemeniz lazım.. Şu suda eriyen torbalar var, onlardan ince şeritler keseceksiniz, atarken köstekleri bedene güzelce tutturacaksınız..

    İşte böyle yapınca iyi bir atış yaparsanız, uygun bir çıkrık, kamış, misina vs. varsa, o çapari 200m'ye gidebilir.. 200 olmazsa, 150m'ye gider en az.. Gidince ne olur, hiç.. Zaten her atıştan önce 10 tane iğneyi sabitlemeye çalışmak vs. bayar, kimse bunu pratikte uygulamaz..

    Eee, seyirtme vs.? Aynı şekilde.. Ağırlık en uçta olacak, sürtünme minimum olacak.. O zaman gider.

    Haa, tekniğinizi düzeltip, nispeten uygun malzeme ile, 70-100 m arası atışlar yapabilirsiniz..
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 19 Haziran 2007
  2. soda

    soda

    Mesajlar:
    67
    Şehir:
    ankara
    Favori Kamış:
    F=m.a
    En İyi Avı:
    dolu çapari
    Öncelikle verdiğini bilgiler için teşekkürler:)

    Yalnız bu çıkrık makinalar konusunda kafam iyice karıştı, geçen başka bir forumda çıkrık makinaların at-çek için uygun olmadığı söyleniyordu, yani bunlarla çok uzağa atmanın mümkün olmadığı gibi birşey okumuştum.Tekneler için uygun deniyordu. Discovery kanalda çıkrıkla baya uzağa atanlarıda görüyoruz gerçi. :confused:
    Bu çıkrığın çeşitleri, baitcaster.... diğerleri arasında ne fark var?
    Yani bir baitcaster çıkrık makina, normal makaralı bir makinaya oranla çok avantajlı o zaman. Bu kadar uzağa atılabiliyorsa!
    Böyle birşey alıp sazana gidebilirmiyiz? Hem bunların çekiş kapasiteside yüksek bildiğim kadarıyla.

    Son olarakta; 240m uzağa giden takımda, yem nasıl düşmeden durabilir? :)
    Bizim ekmekler 30m de bırakır kendini gibi geliyor ;)
     
  3. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Yalan söylemiş.. Büyük ihtimalle bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmuş..

    Sabit makaralı / dönen makaralı olarak makineler ikiye ayrılır.. Bizim bildiklerimiz sabit makaralı olanlardır. Bir sürü çeşidi vardır, closed face, surf, baitrunner vs. Çıkrıklarında bir sürü çeşidi vardır.. Küçük olanlar, genelde baitcaster tipidir, ama casting, yani atış için yapılanlar gene ayrı bir sınıftır..

    Atış için olan makinelerin en önemli özelliği fren mekanizmasıdır. Bu sayede makaranın atıştan sonra dönmeyi durdurup misinayı geri sarıp dolaştırması engellenir.

    İşte şu, uzağa atacağım ben diyenler için ideal bir makinedir:

    [​IMG]

    http://www.pennreels.com/01_products/reels/conventional/05_gs_performance/525mag.htm

    Bu makina yumruk kadar bir şey.. Bununla öyle orkinos filan zor çekersiniz.. Bunların kullanımı daha zordur. Acemisine en iyisi bu modeldir, ama gene öğrenmek uğraştırır. Bunları öyle şuradan alıp iskeleye dikilerek kullanamazsınız, öğrenmeniz zaman ister.. Dahası bunlarla 30gr'ın altında yem atamazsınız..

    Bizde, bu dezavantajı ve maliyetli olması nedeniyle çıkrıklar pek bulunmaz. Büyük balık için, tonla kalınından misina sarmak gereken avlar için el mahkum olan big game türü, multiplier denen büyük çıkrıklar olmuş hep.. Ben henüz hiç bir satıcıda cast tipi çıkrık görmedim türkiye'de.. albashop'ta bir zamanlar AbuGarcia'nın 6500 gibi modelleri vardı, şu sıra onlarda görünmüyor..
     
  4. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Yurtdışı fiyatları 150 dolar civarında.. Ama piyasası oynaktır.. 100 Dolara bile bulunabilir.. Dahası, uğraşır, öğrenirim diyorsanız, Cabela's ta filan çok daha uygun fiyatlı modelleri vardır.. Ama söylemedi demeyin.. Sudan çıkmış balık gibi olursunuz, kolay değildir bunları kullanmak o kadar..

    Eğer düşünüyorsanız, DAIWA TD-A153HST, Shimano CRESTFIRE, Penn 525 Mag gibi, manyetik atış kontrollu modelleri başlangıç için tercih edin.. Bunlar biraz daha fiyatlıdır ama çok daha kolaydır..

    Ama konu "uzağa" atmak.. Bence iyice bir fixed spool, yani bildiğimiz makina da tatmin edici mesafe sağlar.. 100m çoğu zaman yeterince yeterlidir.. Yook, ben illa herkesten iki misli atacağım diyorsanız, iki veya tek parça iyisinden bir kamış, bir tanede böyle makine alırsınız, 500 doların üstüne su içersiniz.. Hoş, bu da bir zevktir ve gerçekten zevklidir.. Millet abanır, zorlarken, sizin şöyle savurur gibi yapıp onların ötesine düşürüyor olmanız bayaa bir zevk verecektir, dört köşe edecektir.. Ama pahalı bir zevk..
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 19 Haziran 2007
  5. soda

    soda

    Mesajlar:
    67
    Şehir:
    ankara
    Favori Kamış:
    F=m.a
    En İyi Avı:
    dolu çapari
    Ben yabancı siteleride takip ediyorum, bu konuda acemilerin çoğu şu tip bir problemden bahsediyolar ;
    Bu çıkrık makinelerde makara düzeneği, bizim sıradan spinning makinelere göre farklıymış. Bu makinede makara hareketli anladığım kadarıyla.Yani atışta kendini boşa alıyor ve iple birlikte dönerek ipi salmayı kolaylaştırıyor.
    Yeni başlayanların çoğu atış yaparken ipin laçka olmasından şikayetçi, adam 50m atıyormuş, 100m ip makineden boşalıyor. Bu birazda yeteneğe kalmış galiba:D :D

    Aslında bu tip bir makine kullanan bir arkadaş varsa, şöyle resimli uygulamalı bir anlatım yapsa bizim gibi acemiler için çok makbule geçer. :eek: :eek:
     
  6. cawboy

    cawboy

    Yaş:
    53
    Mesajlar:
    26
    Şehir:
    yunanistan GUMULCINE
    Favori Kamış:
    hersey var
    En İyi Avı:
    1.755 gr sargos
    arkadalar uzak mesafe atislari icn en ideal olan surf casting kamislardir arti o kamisa uygun surf makina.soyle bi ornek verelim:
    elimizde italyan tuberttini firmasinin uretigi kamis atar gucu 100 -200gr makinamiz da alman balzer firmasinin distance 755 mod. var diyelim ve uzak atis yapicaz.
    once makinaya koydugumuz misina no memory olmasi sart. misina kalinligi 0.20 - ile 0.25-veya 0.28 olur.makinain uzerinde bazi bilgiler var misina hakkinda (ornek 0.20: 250mt) ksinlikle fazla misina koymamali cunki makina fazla misinayi kusar.
    kursun agirligina gelince ben sahsen 150-170 gr arasi kullaniyorum.
    0.25 no misina bu kursunun agirligina nasil dayanir..:confused:
    hersey yolunda diyelim ve takimlari ana misinaya baglamazdan once cok dikkat etmek gereken bi nokta :shok leader... bu da ne:confused: :confused:
    0.40-0.45no misina yi 0.25 e bagliyoruz ve 1.5 kamis boyu makina sariyoruz ve firdondu takim atisa hazir simdi istesen 200gr kursun atabilirsiniz.
    bu arada kamisin uzunlugu 3.90-4.50mt olursa daha iyi daha rahat atislar elde edersiniz.
    anlatabilmissem ne mutlu bana.
     
  7. ist balıkcısı

    ist balıkcısı

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    653
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    şeyan olta -surf kamış
    En İyi Avı:
    daha öğrenecek çok şey var


    şimdi serdar abi bende lineaeffe exterme 180 kamış var boyu 4,40 bu kamış için bu çıkrıklar uygunmudur? yoksa yeni bir kamış mı gerekir.
     
  8. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Gayet uygundur, bu makineler standart seat (makina takılan yer) ile gelir..

    Ama 4.40 kamış zaptetmek biraz zor olacaktır, makineye alışana kadar çok saç baş yoldurabilir.. Varsa, 3.50 filan bir kamışla acemiliğini at, spin kamış filan olsun, farketmez, derim..
     
  9. ist balıkcısı

    ist balıkcısı

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    653
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    şeyan olta -surf kamış
    En İyi Avı:
    daha öğrenecek çok şey var
    abi bir tane dam green cross 360 kamış var .sanırım işimi görür. saç baş yolarken sanırım bol bol misinaya ihtiyaç duyacağım. ucuz yollu 1000 metre bir bobin misinada temin ederim şimdi gelelim en önemli konuya ben bu çıkrığı ist nerelerde aramayılım?
     
  10. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Büyük ihtimalle istanbul'da bulamazsın :) Ama PENN'in başka modellerini KISIK satıyor.. İstoç'a gidip bakmak veya telefon edip sormak faydalı olur..

    PENN olunca yeterli değil.. PENN 525 Mag olmalı.. Bu bilhassa yeni başlayanlar için yapılmış, çok seri saran ve atışta mesafe verirken kullanıcıyı çok fazla üzmeyen bir modeldir. Bunu yerine diğer PENN'leri yeni başlayan birine tavsiye etmem..

    Yurtdışından ararsan, pek çok yerde bulursun.. Ama sana bilhassa şurayı tavsiye ederim:

    http://hatterasoutfitters.com/s-mart/525mag.htm

    Burada, orjinal ve modifiye edilmiş modeller mevcut. Orjinali 150, modifiyesi 180 dolar. Modifiye olana yanmaz ve kaliteli özel bir yağ kullanılmış ve fren tertibatı değiştirilmiş.. Bu makineye ek performans sağlıyor haliyle.. Orjinal halide yeter aslında, iyi makinadır..

    Burayı tavsiye etme sebebim, posta masrafı diye kazıklamaya çıkmıyor olmaları. Cabelas'tan bir şey alıyorsunuz, %40 veya en az 35 dolar posta parası istiyor..
     
  11. ist balıkcısı

    ist balıkcısı

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    653
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    şeyan olta -surf kamış
    En İyi Avı:
    daha öğrenecek çok şey var
  12. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Şurada, Abu Garcia'nın 6500'leri var.. Casting için varsa, sanırım bir bunlar var memlekette..

    http://www.albashop.com.tr/asp/listgroup.asp?group=03020000

    Atış için uyugn olan makinelerin belirgin özelliği küçük ve yüksek devirli olmasıdır. Ayrıca bir atış fren tertibatı olmazsa olmazlardandır..

    Çıkrık ile atış yapmak gerçekten çetrefilli iştir, her makine ile iyi netice alamazsınız.. Acemiler için dizayn edilmiş makinelere bakmanız lazım yoksa, hele birde benim aklımla sükutu hayala uğrarsınız.. Bu yüzden PENN 525 Mag diyorum özellikle.. Ha, bunun için başka modeller de var ama, PENN 525 bu konuda her yerde kolay bulunacak, bilinen meşhur bir makina olarak öne çıkar.. Ayrıca 6.1:1 oranında sarar ki, kaşık filan çekerken çok faydasını görürsünüz..

    Yeni başlayanlara önerilecek makina çok aslında ama dediğim gibi Türkiye'de bulunmuyor.. Dahası hem yeni başlayana hitap edecek, hemde ilerde işi öğrenince yenisini aratmayacak bir kaç model mevcut ki ben size bunlardan birini tavsiye ediyorum.. Şimdi deseniz ki, BANAX'ın DIGISEN5000 leri var.. Belki çok iyidir, çok kötüdür bilmiyorum.. Onları size aynı rahatlıkla tavsiye edemem..
     
  13. srcn.41

    srcn.41

    Mesajlar:
    75
    Şehir:
    İsZMiT-Kocaeli-KöRFeZ
    Favori Kamış:
    Milennıum 60 ve Beta 60 Albastar makina,dragon ve discovery kamiş,el oltası,hassas kamiş
    En İyi Avı:
    Resimdeki eşkina,İstavrit,lüfer,zargana,meszgit
    ben uzaga atmak için extradan makınamdan mennunum güzel atıyorum ama extra daha da ileri atıyorum yöntem şudur;
    Misinamızı sarmadan(makinada hiç misina yok) önce makinamaza gazete saralım veya kagıt bunun üzerine misana saralım öle atalım maksat yüksek tutmak misanayı daha ileri atacagımızı görecegiz
     
  14. promap

    promap

    Mesajlar:
    123
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Balina yemdi...
    Bende bir zamanlar, biraz merak sardım bu konuya... Bu iş için bir surf kamış ve makara olarak daiwa nın powersurf modelinden edindim. Gayet iyi atışlar yapmaya müsade ediyor. Ama uzak atışın, balık tutmakla falan ilgisi yok. Bu kendi içinde bir hobi ve bizim sularımızda uzak atışı gerektirecek bir durumla karşılaşmadım daha. Bir gün okyanusta avlanma şansım olursa deneyeceğim tekrar :)Genelde uzak atış denemeleri sadece ağırlık ile yapılır. Yani amaç sadece uzağa atmaktır, balık tutmak değil :) Atışlar da karada yapılır, suda değil. Yarışmalarda da öyle olur ve elektronik uzaklık ölçerlerle (totalstation) mesafeler ölçülür.
    Eğer bir gün böyle bir yarışma düzenlenirse, mesafeleri ölçme konusunda katılımcı olabilirim...
     
  15. banax

    banax

    Mesajlar:
    7
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    olta
    surf kamış

    arkadaşlar benimde avlanırken en uzağa atma gibi bir takıntım var. Geçenlerde albastar krokodil marka bir surf kamış aldım. Daha denemedim ama faydalı olabileceğini umuyorum..... iyi avlar.......:)
     
  16. murat303

    murat303 Murat

    Mesajlar:
    349
    Şehir:
    İstanbul / Ataşehir
    Favori Kamış:
    4.20 Shimano Nexave BX TE Surf
    Favori Makine:
    Shimano Ultegra CI4 5500 XSA
    En İyi Avı:
    52cm Kofana/ Dragos'tan
    Malesef bu konuda size katılmıyorum arkadaşım. Ben İstanbulda boğazda avlanıyorum. Boğazın bazı bölgelerinde uzak atış yapamazsanız malesef avucunuzu yalıyorsunuz. Bizzat kendi deneyimlerimle söylüyorum bunları. Örnek verecek olursak : 2006 sonlarında Üsküdardan palamuta atıyoruz herkes alıyor bende tık yok. Tecrübeli bir ağabeyimiz palamut mu almak istiyorsun dedi, evet dedim ve bana surf kamış ve makinalar hakkında gerekli bilgileri verdikten sonra ben doğru balık malzemecisinde aldım soluğu. Gerekli ekipmanı tamamladıktan sonra ertesi gün tekrar aynı yerdeyim. İlk seferinde 4 adet daha sonraları ise hemen hemen hiç boş dönmedim oradan ve palamut tutmaya doydum diyebilirim. O bölgede belli bir uzaklığa atış yapamazsan kesinlikle balık alınmıyor, birkaç böyle yerler daha var tabi boğazda. Fakat marmara kıyıları ve başka yerlerde dediğiniz gibi pek gerek olmayabilir.
     
  17. Amateur Hunter

    Amateur Hunter

    Yaş:
    34
    Mesajlar:
    314
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    3-5 tane kamış ve 3-5 tane makina , meps , sahteler , çelik teller vs vs
    En İyi Avı:
    en iyi avım çanıllıda 65 cm uzunlukda turna , YeniFoça 450 gr. Mırmır .
    valla rüzgar arkadan vururşa takımın pek önemi yok :D arada misinanın hepsine yakın atıyorum :D uçuruyor yemi :D
     
  18. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Bunun bizim dediğimiz şeyle pek ilgisi yok.. Üsküdar'da 200m kadar açıkta deniz ilk topuğu yapar, buradan kıyıya doğru 100 m kadar kısımın altı çakıldır. Akıntı burada anafor oluşturur ve çakılların üzerine kum toplar. Bu kumluk bölge 120 m kadar kıyıya kadar uzanır.. Kıyıdan 80-100 m açıkta ise, yapay dolgu kırmalık/taşlık alan biter ve kumluk alan başlar. İşte palamut tutulan yer bu bölgedir.. Eğer topuğu aşırabilirseniz orkinos filanda tutarsınız, çünkü orası hem dip hemde ters yüzay akıntısının olduğu yerdir..

    Kısaca, Üsküdarda palamut için attığımız yer 80 - 120m arasıdır ve bu mesafe için çıkrık makina vs. zahmetine değmez.. Fakat iyisinden, hallice bir kamış gerekir, bir de çekerken seri saracak bir makina..

    Hep makina üzerinde durduk. Ama öyle 200+ m atacak kamışta markette pek görünmüyor.. Yok değil, ama en azından insanların elinde pek fazla görmüş değilim.. Doğrusu ben elimdeki kamışlara güvenip, gitsin gittiği kadar diye sallayamıyorum. kırılacak, kafamızı gözümüzü yaracak maazallah..
     
  19. bartabas

    bartabas

    Mesajlar:
    19
    Şehir:
    izmir buca
    Favori Kamış:
    kamış olta
    En İyi Avı:
    alabalık bir kiloya yakında sanırım
  20. Sohbetcibaba

    Sohbetcibaba

    Mesajlar:
    71
    Şehir:
    Hollanda -Rotterdam
    Favori Kamış:
    Olta balikciligi
    En İyi Avı:
    Morina Baligi 1.18cm 23 kg
    Zaten 200+ atmak icin sadece saglam bir kamis yetmiyor baska teknikler de kullanilmasi lazim ve eninde sonunda cikriga donusmek lazim misina bosalmasi daha iyi oldugu icin,
    kullanilan atislar ekseriyeti Backhand veya Off the ground denilen atislar yani oltayi arkamizdan getirerek atma ve misinayi yere koyarak cevirip atma bu atislarlan 200m bulmak cok zor tabii olmaz degil ama baska tekniklen daha rahat atilabilir mesela Pendulum atisi ama cok iyi zamanlama ve cok saglam olta ister her oltaylan yapamazsin bu da balik icin gerekirmi dusunmek lazim ama spor olarak Surf Casting yapilirsa deger.