Karabalık, gelin balığı, sekiz bıyık Familyası: Clariidae Bilinen adı: Clarias lazera Uzunluk: 30-100 cm Ağırlık: 1-3 kg Yumurtlama dönemi: haziran, temmuz, ağustos Açıklama: Vücut uzundur, yayın balığına benzer fakat sırt yüzgecinin daha büyük ve ağızda 4 çift bıyığın bulunuşu ile ondan ayrılır. Ağız etrafındaki bıyıkların bir çifti üst çeneden, üç çifti ise alt çeneden çıkar. Uzun bıyıkların boyu baş boyunu geçebilir. Başın üst kısmında çok miktarda granüllü yapılar mevcuttur. Gözler küçüktür. Anal yüzgeç kuyruk yüzgecine kadar uzanır. Sırt yüzgeci, göğüs yüzgeçlerinin biraz gerisinden başlar, kuyruk yüzgecine kadar uzanır. Kuyruk yüzgeci tek loplu ve serbest kenarı yuvarlaktır. Vücut rengi ortama göre değişir. Çoğunlukla sırt kısmı kahverengi veya esmer yeşil, karın bölgesi ise kirli beyazdır. Genç bireylerde koyu renkli vücut boyunca uzanan bir bant görülür. Lezzetli ve az kılçıklı bir balıktır. kaynak ve resimler: water crop university, kkgm.
bizim oralarda bir kalabalık die balaık tutardık ama bun hiç benzemiyor. Bizimki biraz alabalık tarzı birseydi.
Adana da gelebicin diye anılan bir balık var, görünüm olarakda benziyor. Aynı balık olabilir diye düşünüyorum..Fikri olan?
Bu balığı Hatay Dörtyol'da deniz kenarına yakın bir gölde tutmuştum orada da sekiz bıyık diye isimlendiriliyor ve karada uzun süre canlı kalabiliyor
karabalık diye bilinen balığı bir keresinde görmüştüm fakat bu mu bilmiyorum.. oda bunun gibi simsiyahtı (adı üstünde) ama ilgimi çeken şey uzun süre ölmemesiydi.yaklaşık 1,5 saat 2 gibi bir süre açık havada kalmasına rağmen hala capcanlı idi
bizim burda bu karabalıktan çıkıyor.bende yayınla aynı zannediyordum.meğer bizmkinin 8 bıyığı varmış öğrenmiş olduk........
Sekizbıyık... Adana'da karabalığa sekizbıyık denir.Gelebicin ise yayına verilen yöresel addır.Çoğu kimse Adana'da sekizbıyığı makbul saymaz beslenme alışkanlıklarından dolayı.Yakalanıp sudan çıkartıldığında boğulur gibi "kıh-kıh"diye sesler çıkarmasıyla ünlüdür
adana ve çukurova bölgesindeki ismi sekizbıyıktır. yayın(gelebicin) eti beyaz olur ve besin zinciri kalitelidir. sekizbıyık(karabalık) eti kırmızıdır.besin zincirinde fare, yavru kuşlar, kurt, solucan, ölü balık herşey vardır. yakalanıp sudan çıktığında cik cik ötüp insanın sinirini bozar.eti lezzetli ama ben ağzında fare gördüğümden beri sekizbıyık yemiyorum.
yayin için olta düzeneği bunun içinde geçerlimi farkli takim kullanmak gerekirmi en sevdiği yem hangi mevsim avlanir falan forumda pek bulamadim.
bu balık genel olarak akdeniz bölgesinde çıkar yöresel olarakda 8 bıyık yayın dıye bılınır eti dahaçok kırmızınsıdır ben 4 bıyık yayını tercıh derim ma oltama gelirsede hayır demem yeri
her mevsim çifteler eskişehirde tavuk ciğeri solucanla tutabilirsin genellikle sazlık kenarlarında bulunurlar bu balığın yem seçeceğini sanmam ancak gece daha kolay tutulabilir canlı yeme tav olurlar:9 biz şamandıra sistemi ile sakarya nehrinden tutuyorduk
Konuyu hortlatmak gibi olacak ama be karabalığı bizim memlekette (Hatay) Gölbaşı diye bi göl var orada yakalarlar genelde, fırında ne güzel olur bea, şimdi olsa da yesek.
Nasıl en fazl1 1-2 kg 4 buçuk kilo zıpkınla avlanırken vuramadım elle yakaladım. 4 buçuk kilo saldık hayvanı arkadaşın kolunu fena ısırdı