kartboğazında yeni bir turnacı

Konu, 'İç sularımızdan (Tatlısu) Güncel Av Raporları' kısmında cakir61 tarafından paylaşıldı.

1. cakir61

cakir61 Davut Cakir

En İyi Avı:
    48 cm derealası (kırmızı pullu) - 60 cm Turna 2 kg
    Selam ben Davut Çakır 1986 Trabzon doğumluyum. 3 yıldır Ankarada öğrenciyim. Cocuklugumdan beri balık avına acayip meraklıyımdır. Ancak daha once hiç göl, baraj vb yerlerde avlanmadım. Bız daha cok derede avlanırız. Suana kadar en fazla yakaladıgım kırmızı benekli dag alasıdır.cok zevklı ve inanılmaz lezzetli bir balıktır. Biz bu balıgı genellıkle 4-5 metrelik kamıslarla ucunda 2-3 metrelik sabit misinalarla yakalarız. Bu yuzden sımdıye kadar hiç makaralı olta kullanmadım. 5 hafta once sınıf arkadaslarım ile pikniğe gittik. Yer olarak kurtboğazı tercıh edildi. Ancak neredeyse 3 yıldır burada öğrencı oldum olalı memlekette dogru durust balık avına gıdemıyordum. Ve her gecen gun balık yakalama arzum artıyordu. Gecen yıl bim magazasında satılan basit bi olta takımını (4 ytl fiyatında) öylesine almıştım, ne olur ne olmaz diye. Bahsettiğim pikniğe giderken onuda alayım dedim. Hazır göl var belki bişeyler olur dedim. Velhasıl baraja geldik. Yemekten sonra göl kenarına gectim olta takımındaki hazır yemlerle atmaya basladım. İşin dogrusu daha once hiç makaralı bi olta ile atış yapmamıştım. Ama bi arkadas bana daha önce tarifte bulunmustu onun dediği gibi atmaya basladım ve bi kac kötü atıştan sonra işi cözdüm. Bı on Dakka böyle uğraştım derken oltaya bişey geldi. Heyecanlıydım tabiki uzun süredir bu heyecanı yasamamıstım. Gelen balık küçüktü 10-12 cm kadar. Ordaki görevlilere sorup ne olduğunu öğrendim. Daha önce görmemiştim. Tatlısu levreği imiş. O gün 10-15 tane yakaladım. Benim için keyifli geçti doğrusu. Ama içimdeki köz aleve dönmüştü. Amacamda benim gibi balığa meraklıdır. Oda benim gibi üç yıldır ankarada ve uzun suredir av yapmaktan uzak. Hemen durumu ona anlattım. Hemen onumuzdeki haftasonu bu sefer amcamla (ve amca cocukları Yakup, Furkan, Mehmet) tekrar kurtbogazına gittik. Ve 20-30 kadar levrek aldık. Ancak bu ikinci gidisimde yeni bişey daha öğrendim. Yine daha önce hiç duymadığım ve görmediğim bir balık yani TURNA. Anlatılanlar ve herkezin bu balığın peşinde olması beni acayip cezp etti. O gün aldığımız levrekler bu yüzden beni pek sarmadı aklım turnada kaldı. Ve hemen akabindeki hafta 3. Kez kurtbogazının yolunu tuttuk. Bu sefer ben turna için amcam levrek için calışacaktı. Gümüş balıgını bile öğrenmiş hatta gümüş agı bile almıstım. Gider gitmez bir kac gümüş alıp turna kurmalarını kurup suya bıraktım. Yaklasık bir saat sonra kurmalardan biri suyun içinde kuduruyordu. Cekıp kıyıya aldıgımda 35 cmlik bi turna kancaya gözünden takılmıştı. Acayip sevinmiştim turna yakaladım diye. Hemde gözünden vurmustum turnayı… (buarada affınıza sığınıyorum. Çünkü bu zaman zarfı içinde 40 cm’in altında turnanın yasak oldugunu bilmiyordum. Gerci bilsemde hayvanın gözü ve göz cevresı cok kötü olmustu. Suya bırakılmazdı ama yinede özür diliyorum) ve o günü bir turna ve amcam ile cocukların yakaladığı 40-45 levrek ile bitirdik. Sonraki haftada gitmeye karar verdik ama bu sefer benim planım farklıydı av yapmayacaktım. Sahte yemle turna nerde var nerde yok onu kesfedecektım. Velhasıl 4. Gidişimde kurtbogazı barajının nerdeyse 3/2lik kısmını at cek yaparak gezdik ve sonunda bir turna bölgesi kesfettim. O gün o bölgeden benim oltama tam 6 amca oğlu yakuba ise 2 adet turna vurdu ama acemi oldugumuz için hiç birini alamadık kimisi suda düşüyor kimisi kıyıdan yuvarlanıyordu. Ama hayırlısı buymus demekki. Çünkü biz hala 40 cm altı yasagını bilmiyorduk. İçlerinden sadece üç tanesi 40 cm üstü vardı. Kalan 5 tanesi bosa ölecekti. Uzun lafın kısası artık hersey tamamdı. Turna için neredeyse tüm malzemem tamamdı ve yerimde belliydi artık. Bütün bunlarla bereber gecen hafta 01.06.2008 Pazar tarihinde tekrar 5. Kez kurtbogazı yolunu tuttuk. Gider gitmez biraz gümüş yapıp hemen kurmaları kurdum ve bizde sasi ile at-çeke basladık kurmalara bişey gelmedi. Ama sasiyle ilk olarak amcam 42 lik bi turna aldı. Aksam saat 7 suları asıl oglan geldi. Kıyıya alma konusunda acemiligim sayesinde sanki dereden alabalık cekiyormus gibi oltayı geri savurarak balıgı arkama attım. Ve guc bela amcamla beraber suya dusmek uzere iken yakalık onu. Sonuc söyleydi: 54 cm 1,5 kg bir turna ve yeni aldığım ama üç parça olmuş bir olta :) anlayacağınız oltam paramparça oldu, buda bana ders olur artık. Ama dogrusunu soylemek gerekırse buna degdi. Verdiği heyecana olta feda olsun :) tabi hemen internete vermek için google da gezinirken bu siteye rastladım. Cok guzel bir ortam. resimler asagıda. Memlekete gidince alabalık avlarımıda paylasacagım sizlerle insallah. Umarım bu uzun yazı ile basınızı şişirmedim. Vermek istediğiniz tavsiyeler olursa sevinirim. Herkeze bol sanslar dilerim… :) (yanlız bi sorunum var resimleri nasıl ekleyecimi biklmiyorum bu konuda bilgi verirseniz resimleride paylasırım sizlerle inşallah)

Son düzenleme: 5 Haziran 2008
  2. Önerilerimiz %100 garantilidir..:) :D

5 dakika sonra Bu ve önceki 2 mesajı sileceğim..Kalabalık yapmasın;) :)

3. alikemalmetin

alikemalmetin ali kemal metin

Favori Kamış:
    2.40 kamış. markasını bilmiyom.birde mitchell makine..
    En İyi Avı:
    47 cm alabalık
    oooo hemşerim hoşgeldin. demek trabzonlusun.. bende şalpazarlıyım.. 2004 den beri ankaradayım.. öğretmenim. kurtboğazını bilirim. oraya bir kez gittim oda acemiliğim dönemlerine denk geldi. boş dönmüştüm. neyse buralarda hemşeri bulmak güzel valla. sen neresindensin trabzonun. ha bu arada yarın bende sülübüğe turnaya gidiyorum akşama resim olursa yükleyecem bakalım hayırlısı diyoruz....

birde bişey sorucam orda levreği nasıl avlıyorsun.. nasıl bir yem şekli ve atış yapıyorsunuz merak ettim. ? bilmem kaç tane levrek aldık deyince insan merak ediyor..

Son düzenleme: 5 Haziran 2008
  4. Tebrikler Davut Turnalar harika..Afiyet olsun:)

Bu arada tatlısu levreğinin olması harika bir haber..İnşallah çoğalmalarına fırsat verilir ve güzel avlara vesile olurlar:)

5. themad2

themad2 Serdar

Güzel av acemiligini çabuk atmışsınızda denebilir.
    İstabulda böyle nereler var göl olarak.

6. kral-ozcan

kral-ozcan ömer

En İyi Avı:
    7kg turna 100 cm ve 10 kg aynalı sazan
    cok guzel bır hıkaye olmus paylasım ıcın tesekkurler.
    tabı bole azımlı bır calısma yaptıgınız ıcın sızı ayrıca bı tebrık etmek ıstıyorum.
    turna avı cok zevklı ve heyecan verıcıdır.buna merak salmanız emeklerınızı bosa cıkarmamıstır.
    allh daha ıyılerını nasıp eder ınslh sıze ve butun amator balıkcılara.herkese sımdıden rastgelsın
    saygılarımla!!!

7. turna

turna

Davut öncelikle aramıza hoş geldin.anlatım çok güzel,turnalarda gallavi cinsten tebrikler,afiyet olsun.

8. Davut öncelikle hosgeldin hikaye de güzel turnalar da sahane eline emegine saglik paylasim icin tesekkürler.

9. ömer tan

ömer tan Ömer Tan

Sevgili Davut, azminden dolayı seni kutlarım, avlarının devamını dilerim. Ankara'ya ve balıkçılığa dair elimizden geleni esirgemeyiz öğrenci arkadaşlarımıza, bilginiz olsun;).. Yasal boyutlara dair bilgi sahibi olmadığını belirtmişin,yalnız levreklerde de böyle bir limit olduğunu, kurtboğazında çıkan levreklerin limitin yakınından dahi geçemeyeceğini unutma ve amcanı da uyar lütfen.Büyük ihtimalle tuttuğunuz levrekler limit altı ve salınması gerek.
    Görüşmek üzere...

10. cakir61

cakir61 Davut Cakir

En İyi Avı:
    bilgi verdiğiniz tesekkur ederim yanlız levrek limiti tam olarak kac cm. çünkü bazıları oldukça büyük oluyor...

11. cakir61

cakir61 Davut Cakir

En İyi Avı:
    merhaba sayın abim ve sayın hemserim. ben trabzonun caykara ilcesındenım. dediğiniz gibi hemserilere raslamak cok güzel :) buarada levreği solucan ve solucan kadar kücük olan hazır kurtlarla yakalıyoruz..

12. osmanaltunel

osmanaltunel

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Turna 140 cm. Gölbaşı
    Resimleri gördükçe iştahım kabarıyor tebrikler güzel av olmuş.

13. mallaca

mallaca Halil Barış Şengül

Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit
    Davut tebrik ederim.Azmin takdire şayan.Aramıza hoş geldin.

14. tuncaydemirhan

tuncaydemirhan TUNCAY DEMİRHAN

Favori Kamış:
    EL OLTASI
    En İyi Avı:
    98 CM 6,5 kg TURNA - 3.5 KG ÇİPURA - 2.5 KG SARGOZ

tamam sen artık sevdalısı olursun onun güzel av olmuş

15. Dio_nysos

Dio_nysos İhsan

Favori Kamış:
    Okuma TR65
    En İyi Avı:
    Henüz bulamadım
    tebrikler

Davut tebrikler güzel hikaye ve av olmuş. İlerleyen balık avı raporlarınıda bekliyoruz

16. rıfat yaman

rıfat yaman RIFAT YAMAN

Favori Kamış:
    alba star akina ve kamış
    En İyi Avı:
    yıl 1992 ankarada aynalı sazan 16.5 kilo
    rasgele

bende ankaralıyım ama ben antalyaya geleli 7 yıl oldu 7 yıl önce kurt boğazında ne levrek nede turna vardı sadece sazan çeşitleri kefal ,gümüş, çay balığı,ve çok nadir kadife çıkardı biz turna için göl başı, kesik köprülere çok taşındık o zamanlar ama neyseki bu sene allah nasip ederse ankaraya gelcem ve kurtboğazında turna avlayacağım ve senin turnayı tuttuğun yeride gayet iyi biliyorum . daha büyüklri için sana rasgele

17. alikemalmetin

alikemalmetin ali kemal metin

Favori Kamış:
    2.40 kamış. markasını bilmiyom.birde mitchell makine..
    En İyi Avı:
    47 cm alabalık
    hemşerim senlede bir gün balığa gidelim kurtboğazına..
    bugün sülübük-köprüköy-kesikköprü 300 km yaptım eli boş döndük vallahi. şu kurtboğazına bir gün beraber gidelim..

18. ertan_06

ertan_06

Favori Kamış:
    sadece olta
    En İyi Avı:
    7 kg aynalı sazan, 68 cm turna
    aramıza hoşgeldin tebrikler