Kefal avı teknikleri

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında mcaglar tarafından paylaşıldı.

1. oltacı_

oltacı_

En etkili olan kıbrısi sarma yada şamandıralı 2, 3 köstekli yem olarak ekmek ilk tercih olmalı yada kaya kurdu...Gerisi kısmet.

2. LapinCash

LapinCash

Teşekkürler bilgeler için.Genelde akdenizde adana yöresinde oluyor.Ben gördüm ağ atıyorlardı 100 balık cıkıyordu 60 tanesi kefal.

3. coldest

coldest erdinç

Ben şahsen tavuk cigeri veya tavuk göğsü kullanıyorum.

4. ilker_a

ilker_a İlker

selamlar. kefali akşam yakalamanın değişik yolları var mıdır? akıntının çok olduğu boğazda nasıl tutulur yardım eder misiniz?

5. Huseyin Alp Arslan

Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Ayni konuda benim yazdigim bolumlere bakarsan cevabini fazlasiyla bulursun...

Hadi rast gelsin...

6. catfısh

catfısh

Favori Kamış:
    balık cinsine göre muhtelif makaralı olta ,fly,vs.
    ben kefal avında genelde ekmek kullanıyorum kıbrıs sarması adını verdiğimz oltayla ve gayette işe yarıyor

7. rockchy

rockchy furkan aksakal

En İyi Avı:
    25 cm sarıkanat
    benim bi sorum var hazır kıbrısa nası bağlicam ekmeği çok denedim balık ekmeği yiyo görüyorum ama bi türlü takılmıyo deli oluyorum nası yapmam lazım balığı kaçırmamak için:confused: :confused:

8. m-a-v-i

m-a-v-i Yasin

Furkan eskiden mantar falan kullanmazdım. Ekmeğin içi dış kısıma gelecek şekilde sıkıca sarar gerekirse ince bir misana ile biraz sağlamlaştırırdım bu şekilde bir çok kefal avladım. Yanlız iğneleri biraz ufak tutman bence iyi olur ve sık aralıklarla bağlamalısın. Ben vmc iğneleri tavsiye ederim ince olması açısından. Rastgelsin.

9. rockchy

rockchy furkan aksakal

En İyi Avı:
    25 cm sarıkanat
    hazır takım aldım ama her türlü yoluda denedim olmadı acaba farklımı sarılıyo diye sormak istedim balık ekmeği yiyo takılmıyo çok sinir bozucu yapabiliceğim bişeler yokmu

10. m-a-v-i

m-a-v-i Yasin

Furkan ben söylediğim şekilde kullanıyordum. Tabii ki bazen söylediğin durumla karşılaşıyordum ama ekmeği düzgün ve sıkı bir şekilde sarıp dediğim gibi ince misina ile sağlamlaştırırsan uzun süre suda dağılmadığını görürsün.

Bunun haricinde farklı bir yol tavsiye edenler mutlaka olacaktır.

Birde ben bu şekilde kullandığım takımın akıntısı az olan ya da hiç olmayan yerlerde daha iyi av yaptığını düşünüyorum.

11. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Farklı bir yol için, "Aman, boşverin.." diyebilirim..

Ekmeği bir şamandıra üzerine sarınca, ekmek iyice yüzüyor ve çoğu suyun dışında kalıyor. Takımın verimi bir hayli düşüyor.

Ekmeği süngere sarmanın esprisi, çapı artırmak aslında. Böylece, iğneler ekmeğe yakın duruyor, ekmekten dışarı çıkıp kirpi gibi bir hal almıyor. Bunu sağlamak için, iğnelerin düğümlerini iğnenin ortasına getirmek uygun oluyor.

Ama kıbrısı tamamen atarsınız, o ayrı..

Küçük bir mantara, ekmeği sarar, misina ile sıkılaştırırsınız. İğne filan yok.. Mantarın ortasından, bir - iki kol boyu kadar, 0.25 iyisinden FC misina bağlarsınız. Bunun diğer ucuna da, Hayabusa Iseama Ringed 12 numara iğneye, OWNER küçük sazan yayı takıp bağlarsınız. Ekmeğin içinden bir miktar alıp, iğnenin sapındaki yaya takıp sıkıştırırsınız. Ama sadece sapa gelen ekmek sıkıştırılacak. İğne görünmeyecek, nohut tanesi kadar ancak olacak ekmek..

Eğer bu takıma kefal naz ederse, 20 numara Mustad 80100 iğne ile bu işi yapacak, ekmeğin mercimek gibi küçücük olmasını sağlayacaksınız.

Bu takımı atar, beklersiniz. Ufak tefek kefaller üşüşür, ekmeği parçalar. Birden şamandıra dalıp gider.. Büyük ihtimalle, bacak gibi bir kefal gelmiştir. Genelde kütük gibi çekersiniz. Büyük kefaller için bu yöntem daha etkilidir.

Başka iğneler ve misina aynı randımanı vermiyor, bunlarda piyasada iyi kötü mevcut..

Son düzenleme: 8 Ağustos 2009
  12. m-a-v-i

m-a-v-i Yasin

Benim bahsetiğim yöntem zaten çok bilinen ve kullanılan bir yöntem, ancak ben bu şekilde avlanırken iğnelerin bahsettiğiniz şekilde kirpi gibi durmasına asla müsade etmem iğneleri düğüm yerlerinden itibaren ekmeğin içine güzelce gizlerim.

İğneler ekmeğin içinde dik bir şekilde durur. Ve bu şekilde gerçekten çok iri kefaller yakalamışımdır defalarca tabiki bu her yerde bu şekilde sonuç verirmi bilemem.

Zaten sonuç alınamıyorsa hazırlamış olduğumuz takımda bir sorun vardır mutlaka, düzgün olduğunu düşünüyorsak ve sonuç yine aynı ise tabii ki farklı takım ve yem seçenekleri değerlendirilmelidir.

Bahsettiğiniz takımı daha önce kullanmadım. En azından yaylı olarak ancak mantarla yada mantar olmadan ekmeğin ortasından geçirdiğim misanadan bir kaç cm ileriye iğne ve ucana ekmek bağlayarak kullanıp sonuç almışlığım vardır. Furkan deneyip bizlere sonuçlarını aktarırsa memnun oluruz.

Son düzenleme: 8 Ağustos 2009
  13. jigging

jigging Caner

Favori Kamış:
    Penn spinfisher surf & Lineaeffe sorrento & Lucky Craft ESG II
    Favori Makine:
    Penn Surfmaster 750 & Shimano Ultegra XTB & Exage 4000fa & shimano twinpower 4000xg
    En İyi Avı:
    seni meraklı, hadi ordan... nazar değdireceksin..
    Serdar Abi,

Ne zamandır aklımda ama bir türlü sorma fırsatı bulamadım.

Uzun yıllardır avlandığım bir bölgede, önceki avladıklarıma göre çok rahat trofe sayılabilecek kefaller bulunuyor.

Bunlar topan kefal değiller, en lezzetli ve eti makbul görünen sarı kulak denilen tür.

Pararel sarımlı 1523d iğnelerle hazırladığım takımlardan kullanıyorum. (kösteksiz)

İlk atışta bu trofe dediğim, çok rahat 45-60cm uzunluğunda bu kuzular ekmeğin yanına yaklaşıyorlar sürüler halinde. Bir süre gezindikten sonra, tek bir vuruş bile yapmadan 10 dakika sonra kayboluyorlar. Onlar gidince, 10-20cm uzunluğunda yavru kefaller ekmeğin başına toplanıyor ve yemeye başlıyorlar.

Sonra bu yeme esnasında, ekmekten bir parça kopunca, yani oltanın menzilinden 10-20cm kadar uzaklaştıktan sonra bu ekmek parçasına, bu dediğim 45-60cm uzunluğunda iri kefaller gelip aynı piranalar gibi saldırıyorlar.

Ama ekmek asıl takımdan kopmadan asla ve asla saldırmıyorlar, Yani takımı bir şekilde tuzak olduğunu anlıyorlar.

Bazen, çok nadir de olsa bu iri kefallerden takıma saldıran bir iki tane oluyor ama çok çok nadir, zaten saldırdıklarındada %80 yakalanıyorlar.

Ama asıl problem şu, bu iriler neyden şüphe duyuyorlarda ekmek parçalanmadan yeme cürreti göstermiyorlar?

Ben kendimce bu duruma istinaden farklı teknikler denedim, şöyle ki;

Ekmek sarması dışında, ekmek kabuğunu ikiye ayırıp, ekmek sanki parçalanmış gibi görünüp verip, iğneleri ekmeğin sarı kabuğuna takıp, belime kadar suya girip öyle attım. Aynı parçalanmış gibi duruyor ekmekler ama sonuç gene aynı, bunlar geliyor ilk sefer bakınıp gidiyorlar, ne zaman ki ekmek gerçekten takımdan ayrılıyor bunlar saldırıyorlar piranalar gibi.

Flurorocarbon misina mı kullanmadım, 0,8mm gibi tüy gibi misinalar bile kullandım ama nafile, bir şekilde farkediyoralr takımı ama nasıl ve ne şekilde bilmiyorum.

Acaba dedim ana beden misinasınımı görüyorlar? sonuçta suyun içinde up uzun bir misina, bana kadar ulaşıyor.. bunumu görüyorlar dedim?

Ve bitane takım hazırladım, ekmeği sardım ama ana misina yok, direk taş atar gibi attım suya. Balık yakalansa çekemeyeceğim yani, sadece deneme amaçlı yaptım ama gene sonuç aynı.

Abi nedir problem ? ancak sen anlarsın beni, bu kefallerle başa çıkmak oldukça zor..

Ne yapmamız lazımdır ki benim durumum için, bu kefaller takımı sanki ekmek parçalanmış gibi saldırsınlar.?

Ha bu arada, normal ekmek koparıp attığım da da ilk atışta büyükler saldırıyor ekmeğe, yani atıp sonradan parçalanmasını beklemiyorlar, eğer tuzak yoksa direk saldırıyorlar.

Yazacakların benim için önemli ve hepsini not alacağım abi, önümüzdeki hafta tekrar dan o yere gideceğim için bizzat deneyeceğim.

Şimdiden teşekkür ederim.

14. db_garage

db_garage murat ileri

En İyi Avı:
    2,5 kg lüfer
    sevgili caner,

aynı durumla bende yıllarca mücadele verdim sonunda bi yöntem buldumki ne zaman kefal avına çıksam yanımda avlananlar benden nefret ediyor.:) kullandığım oltayı ve avlanma şeklini kısaca sana tarif edeyim.

ilk olarak 12 tane iğneyi ( kullanacağın iğneyi ne yazıkki tecrübe ila bulman gerekecek) bedenden max 1 cm uzunlukta ve her iki düğüm arası 1,5 cm gelecek şeklide bağla son olarakta bedene (13. iğne) kullandıklarından farklı bir iğne bağlaki açarken sana yardımcı olsun. oltaya 1.5 mt uzaklıkta büyük ama aşırıya kaçmadan bir mantar bağla.

avlanma kısmına gelince bahsettiğim oltayı kullanırken sadece şuna dikkat etmen gerekli ilk balık yakalandıktan sonra kesinlikle çekme belli bir süre yüzdükten sonra yorulup yüzeyin hemen altında gezdirmeye başlar bu sırada bahsettigin kefallerde oltanı ziyaret eder :)

15. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Kefal, denizdeki nadir ot yiyen balıklardandır. Bilhassa büyük (+50cm ) kefaller, ottan başka bir şeyi pek yemezler.

Onları yakalamak için çözüm, onun cüssesine göre küçücük ağzıyla kolayca yutabileceği kadar küçük bir yem sunmaktır.

Büyük kefalin metabolizması yavaş olur. Bu yüzden daha az oksijenle idare edebilir. Ama küçük - orta boy kefaller fazla oksijen isterler, o yüzden de suyun üsütünde ağızlarını açarak gezdikleri çok görülür. Neyse, bizim için mesele, büyük kefalin su üstüne pek çıkmayacağıdır.

Bu nedenle onu dipte aramak lazım. Ama koca deniz derya, siz kepçe ararsanız, zor olur işiniz. Bu yüzden biraz hile yapıyoruz. Kıbrıs ile uğraşırekn gördüğüm hal şuydu.. sürüdeki en büyükler, kıbrısa hiç bakmıyor. Küçükler ise, hırsla saldırıyor, ekmeği parçalıyor, yiyor.. O büyükler ise kurnaz, onların parçaladığı küçük parçaları usul usul topluyorlar.

İşte yapmaya çalıştığımız şey bu. Yukarıya bir ekmek atıyoruz. Küçükler bunu yiyor çabucak, parçalıyor. bundan bir kol boyu en az alta gelecek şekilde ise, küçük tek iğneli vs FC misinalı takım duruyor. Büyük kefal bu ufacık yemi yutunca, gerisi bize kalıyor..

Öncelikle, kefalleri gözetleyin. suyun 50cm altındalar mı? Siz, 75cm yapın bedeni. Kefallerin tepesine, bol olduğu yere atmayın. Sakin bir yere atın, kefaller gelir ekmeği bulur zaten. Onlar gelene kadar iğne iyice aşağı inmiş olmalı..

Bu şekilde pek çok iri boy kefal yakalamışlığım vardır. Ama problem çok olur, öyle motamot bir vakıa değildir. Genelde, ekmek iğnede durmaz, çabucak dağılır gider. Yay bu durumda faydalı olur. Küçük iğne olmazsa, kefal bunu beğenmez. Ama küçük iğnede koca kefali çekemez, sağlam, kalite iğne gerektirir.

Genede, her şey tam olsada, koca bir kefalin yesemmi diye düşündüğü anda, küçük birinin atlayıp yemi kapması gibi sorunlar bitmez.

Bu takım, gayet iyi, gayet bol kefal yakalar. Ama büyükleri yerine göre 1/3 .. 1/10 gibi oranlarda yakalar. Fakat, klasik kıbrıs vs. düzenekleri büyük kefallerde genelde hiç iş yapmaz, bahsettiğiniz gibi bakıp geçerler çoğu zaman..

16. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Bir kaç sene evvel, baharın sonu gibi, Mayıs filan.. Kayalarda, ayağımızın dibinde kefaller geziniyor, sürüyle.. Tutalım madem dedik, beceremedik :(

O sene bende hırs oldu, yaz boyu kefale yüklendim.. Büyüğü, küçüğü vs. boy boy kefal yakalayıp çoğunu saldım geriye, kalanı da genelde çevredeki arkadaşlara gitti..

İşte bu zamanda, idamlık takım, kıbrıs, iki iğneli, tek iğne vs. vs. kurt, hamsi, sardalya, balık işkembesi, ekmek, hamur vs. vs. hepsini denedim diyebilirim. En kolay ve en etkili olarak gördüğüm takım, bahsettiğim şekilde olanı.

Fakat, başka takımlar, yemler, düzenekler vs. gene kafalleri hizaya getirebilecektir elbette.. Hatta bazısı çok daha etkili iş yapabilirde. Kefal, bol bulunan ama son derece nazlı bir balık. Avcılığı gerçekten zor aslında, bilhassa büyüklerin. Bu nedenle, farklı teknikler, taktikler olması doğal.. Hepsini öğrenmek, akılda tutmak denemek lazım..

Benim bahsettiğim takımı, işi bitiren bir sihirli değnek gibi görürseniz, yanıltıcı olur. Kefal, yerine ve mevsime göre farklı yem/takım vs. gerektirebilir. Bu takımdır, budur, diyerek inat etmeyin üzerine.. Bir şeyleri değiştirin, eğer kefaller gelmiyorsa.. Bir şeyler değişmeden sonuçtada hiç bir şey değişmez malum...

17. jigging

jigging Caner

Favori Kamış:
    Penn spinfisher surf & Lineaeffe sorrento & Lucky Craft ESG II
    Favori Makine:
    Penn Surfmaster 750 & Shimano Ultegra XTB & Exage 4000fa & shimano twinpower 4000xg
    En İyi Avı:
    seni meraklı, hadi ordan... nazar değdireceksin..
    Abi inanmayacaksın ama bir ara ne düşündüm biliyormusun?

Biraz komik gelecek, 5cm2 kadar ekmeğin üzerine, preslenmiş ve rengi kırmızıya boyanmış bir mantar ile birlikte, 0,8mm incelikle misinadan, tek iğne ekmek kabuğunun üstüne gelecek şekilde, sıralama şöyle: ekmek kabuğu, sarı kısmına iğne batırılacak, preslenmiş küp şeklinde mantarda bunun üstüne oturtulup öylece suya atılacak... artık balık vuruncada peşinden yüzerek giderim diye düşünmedim de değil :) ama işte gnee senin dediğin durum oluşuyor, yavrular rahat vermiyor takıma.

Yanlız abi şunu kesin olarak öğrendim, sabah güneş çıkmadan 20-30dk önce ve akşam güneş battıktan, hava tamamen kararıncaya kadar süre içinde bu iri kefaller takıma vuruş yapıyorlar. Bu sürede zaten 20dk, yakaladın, yakaladın.. yoksa tası tarağı topla git.

Hal böyle olunca aklıma şu gelmekte, demek ki takımdaki kamuflajı iyi yapamıyoruz.. ne bileyim, güneş yokken yansımalar yok olduğundan balıklar tuzağı farkedemiyor..

Ya iğnenin parıltısı balığı ürkütüyor yada misinanın suda yansıması balığın dikkatini çekiyor.

Misinadaki yansımayı fluoro %100 ile çözdük diyelim, ya peki iğne?

İğneyi nasıl yapacağız, mesela güneş tepedeyken benim bile gözümü alıyor iğnenin pırıltısı.. balığın nasıl almasın?

Farklı saatlerde, farklı renklerle aslında takımın kamuflajı yapılabilir.

Mesela güneş tepedeyken, iğneleri buğday rengi ojeyle boyamak gibi.. (keskin uçları hariç)

Ya da ekmeğin içinin renginde krem renginde iğneler boyanıp kamufle edilebilir.

İğnelerin bitiminden itibaren, yeşil sert havlu gibi yosunlarla misinanın en azından yeme yakın şekilde olan bölgeleri yine kamufle edilebilir.

Çok şey geliyor aklada, uygulamak problem.. vakit az, balık bir var, bir yok.. insanda ne yapacağını şaşırıyor.

Senin dediğin tekniğide bir deneyeceğim abi, bakalım bizim kefallerde sonuç ne olacak.

Yanlız şu sahte balıklardaki gibi havanın durumuna göre renk seçiminde olduğu gibi, kefalde aksine kamufle işine yönelmek bence mantıklı gibi..

18. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Murat'ın (db garage) önerisine ne dersin Canerciğim?:) :rolleyes:
    .

19. fish founder

fish founder Özgür

20. Yusuf Artan

Yusuf Artan Yusuf Artan

benim eniştem var bu alanda uzman(kefal avında) yapılması gereken biraz sabırlık olmak, denize dikattli bakmak, ve sonra da kamışı güzel sallamak
    yem li atıyor takımını. yem olarak galtada kurtlardan alıyor bardakta satılan kurtlardan tanesi 15 krş 10 tane 1,5 lira balığın sürüsünü karartı olarak görüp biraz önlerine atıyor.eğer görmezlerse 1-2 tur makineyi hızlıca çevirip bırakıyor görmeleri için yalnız balığı görmek çok önemli. balığı görmeden atarsanız kendinizi yorarsınız
    mutlaka bakın
    VAR OLAN TEK KONUMVAR OLAN TEK KONUM