Kefal avı teknikleri

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında mcaglar tarafından paylaşıldı.

  1. baybarkley

    baybarkley

    Mesajlar:
    7
    ben konuya biraz geç girdim kusura bakmayın kefal için en güzel olta kıbrıs oltasıdır kıbrıs oltası 12-13 adet sinek iğnesinin ard arda ana gövdeye bağlanmasından oluşur. yaklaşık olarak 30 - 40 cm uzunluğunda bir iğne zinciri olur bu iğneleri baş kısımdan başlayarak ekmek parçasının etrafına sardığımızda alkefal hatta melenur bulunuyorsa o bölgede asla kaçmaz açıkçası balıkların tutulma anında ortaya çıkardıkdıkları manzaRA MÜTHİŞ
     
  2. zarganacı34

    zarganacı34 önder

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    518
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    lineaeffe s-curve kamış+Okuma synex 660 makina, Lineaeffe fire spin trabucco makina
    En İyi Avı:
    Levrek
    Kefal çekerken şunlara dikkat edelim; Öncelikle balığın boyu ne olursa olsun, misinanın kalınlığı ne olursa olsun iri bir kefali kıyıya çekme şansımız vardır. Eğer zargana takımına geldiyse ki benim başıma geldi kurtla atarken kefal yakaladım veya normal kefal yakalarken oltamızın ucunu denize mümkün olduğunca yaklaştıralım denize ne kadar yakın olursa o kadar iyi ve hiç acele etmeden olabildiği kadar yavaş saralım. Göreceksiniz ki 2,5-3 kg lık kefaller bile hiç direnmeden sakin sakin gelecektir. Sadece kaldırırken çırpınır biraz o da kepçeyle çok kolay bir şekilde halledilir.
     
  3. zarganacı34

    zarganacı34 önder

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    518
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    lineaeffe s-curve kamış+Okuma synex 660 makina, Lineaeffe fire spin trabucco makina
    En İyi Avı:
    Levrek
  4. poseidon

    poseidon

    Mesajlar:
    8
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    olta
    merhabalar

    gruba yeni katıldım benim de ilgi alanım özellikle kefallerdir! şu sıralar kefali kıskandırarak ve su üstü avlamakla meşgulum! artık deneye deneye takım kalmadı en zevklisi şamandıralı takımlarla avlanmak! tipik şamandıralı takım kullanıyorum ve hiç boş döndürmedi :) maşallah demek lazım! çok ince hassas şamandıralı takımlar kullanıyorum 3-5 gr'lık şamandıralar yeme göre tek iğneli ya da iki iğneli! genelde su yüzünden 30 cm ila 1 mt derinlik veriyorum! yem olarak çoğunluklu kurt! sessizlik esas! iğne kurt kullanırken mutad 10010 R 8 numara iğne. oltamı atıp şamandıra istediğim derinlikte dengelenince hafifçe takımı hareketlendirip bekletiyorum balık varsa zaten tereddütsüz atlıyor şamandıralı takım kullanırken misinayı gevşek bırakmamak gerekiyor her an kontrol altında ve kamışın ucu suya yakın olacak ki yeme vurması anında tasmalanabilsin tasma attıgında taktırınca kefal suda yan dönerek ayna yapar işte o görüntü adamı hasta eder ve gezdirmeye başlar! takımı yavaş sar zaten balıgın ılk hareketi su yüzüne yönelmektir su yüzünde çırpınmaya başlar iri bir balıksa çırpınarak yorulmasına müsaade et ama fazla gergin tutarak agzını yırtma olayın son anı balığı sudan cıkarmak ki genelde o anda iğneden düşer kepçe yoksa su kıyısına sıfır inip balığı almak yeter! zargana takımına da kurt takarak her türlü avlayabilirsiniz! yeter ki kıskandırmayı bilin!

    saygılarımla

    aykut
     
    Son düzenleme: 13 Haziran 2006
  5. poseidon

    poseidon

    Mesajlar:
    8
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    olta
    bir de kefal avında özellikle dip takımlarında tek iğne kullanmak köstek boyunu 1 ya da 1,5 mt yaparak ve iğnenin altına ufak bir mantar parçası iliştirerek avcılığı yapılabilir! isteyen hırsız da ekleyebilir ama bence gerek yok! ben ekmek sarmalı kıbrıs takımı kullanırken ekseriyetle 1,5 mt 0,30 misinadan köstek koyup kurşunla takımı dibe batırırım araya beden üzerine iki köstek ve iğne ekleyerek onları da yemlerim! kumsal zeminlerde ise kıbrıs takımını mantarsız hazırlar ve kuma yatırırım özellikle geceleri! cok iri kefaller çıkma şansı yüksektir! iğneleri ekmeğe dik gelecek şekilde saplamak şart yoksa yaklanmıyor iğnelerin üzerlerine ufak kurt parçaları ya da palamaut ciğerleri takılırsa mükemmel olur! dilerseniz kumsal yerlerde taze olmak şartıyla istavrit sardalya hamsi gibi balıkları fleto yapıp ona iğneleri sararsanız ancak mantarsız ve kumsal yerlerde olmak şartıyla gene kefal alınabilir ancak yem olarak balık kullanacaksanız iğneleri dik gelecek şekilde saplamayın iğneler 6-7-8 numara parlak olacak iğneleri yem balığın etine saplayın baştan başlayıp kuyruğa doğru olacak şekilde ve 8 iğne yeterlidir 1 ters bir düz takımı dibe yatırın akıntı yoksa 2-3-4 numara gezer kurşun kullanırsanız balığın yeme attığı hafif kafa darbelerini kamışın ucunda rahatlıkla görürsünüz tatlı tatlı bir asılma başlar yemi yokluyordur huylanmazsa hırslanıp daha sert vurmaya başlar ilk dokunuşunda sakın tasma atmayın bırakın yemı didiklesin bu anda çok dikkat tasma anını çok iyi ayarlamak gerkecektir gittikçe hırslanacak ve daha sert vurmaya başlayacaktır kafa darbeleri sertleştiğinde orta şiddette bir tasma ile balık kamışın ucunda genelde 3-4-5 inci iğneler üçü nadir olmakla beraber herhangi biri balığın alt çenesine oturmuştur! dipte yatan ölü balıkları önce karın kısmından yani yumuşak yerinden yemeye başlayacaktır aynı zamanda piyasada satılan kokulandırıcılar çıkmış ben kullandım bu ölü balık takılı takımla ağva kumsalında çok azman has kefaller aldım
     
    Son düzenleme: 13 Haziran 2006
  6. ssavas

    ssavas

    Mesajlar:
    1
    Sayın mcaglar,
    Dediğiniz yeri ben de çok duydum ama dah gitmek nasip olmadı. Ben kurupelit tarafında oturuyorum. Oradaki kefali yakalamanın en iyi yolu maalesef çırpma (Çarpma da deniyormuş). Bence çok da tehlikeli. Ama illa kefak yakalamak istiyorsan liman içinden durgun suda mantarlı dip oltasıyla yakalayabilirsin. Buradaki balıkçılarda hazır oltası var. yem olarak ekmek kullanabilirsin. İnce misina(en fazla 0.20) ve çok küçük iğne(8 nolu).
    Ben yerinde olsam orada turna yakalardım. kaşık zormuş orada, canlı yem ile iyi turna yakalayan arkadaşlarım oldu. Şu an av yasağı yok sanırım.
    Bol şanslar.
     
  7. KEFALKIRAN

    KEFALKIRAN Murat Doğan

    Mesajlar:
    245
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Dülger
    o

    Arkadaşlar bu benim ilk mesajım. Öncelikle forumun çok güzel olduğunu söylemeliyim. Ben de özellikle kefale takmış durumdayım. Uzun zamandır (fakat sadece yazları) Altınoluk'ta kefal avlıyorum. Kıbrıs olta denedim. İstediğim verimi alamadım. Çeşitli yemler denedim. O kadar ki ev laboratuvara dönmüştü bir ara :)
    Birçoğunuz benden daha deneyimlidir. Ukalalık etmek istemem ama bahsettiğiniz hemen herşeyi denemiştim ve istediğim verimi alamadım. Bu benim beceriksizliğimden de kaynaklanıyor olabilir tabii. En sonunda kendim kefale yönelik bir düzenek geliştirdim ve oldukça başarılı oldum. Sizlerle bunu paylaşmak istiyorum.
    Temel mantığı şu. benim avlandığım yer taşlık. Kurşunlu bir düzenek kullanmam olanaksız yani. Bir de kefal suyun üzerinde kalan batmayan ekmeğe istekli. O zaman ekmeğpi suyun üzerinde tutmanın yolunu bulmalıydım ve şunu yaptım:
    [​IMG]

    Köpük olarak yazdığım şey elektronik eşyaları falan korumak için kutularda kullanılan madde varya işte o. Belki başka bir adı vardır. Mavi rekte olanlarından kullanırım hep. Bunu takmamdaki amaç ekmekli kancanın suya batmasını önlemek.Mutlaka tek kanca kullanırım ve tabii ekmek içi. Ekmek içini de pamuk gibi tutup dip kısmını elimle sıkarak kancadan kurtulmasını önlerim. Başarılı bir yöntem.Sizlerle de paylaşmak istedim.
     
  8. balikci

    balikci

    Mesajlar:
    2.184
    KefalKıran aramıza hoş geldin. :)

    Paylaşımın için çok teşekkürler, eline sağlık. Sen olayı çözmüşsün sanırım, çok akıllıca.

    Bu dediğine kesinlikle katılıyorum, ekmek dibe battığı zaman kefaller çekilip, karagöz ve sarpalar hücum ediyor yeme.

    Ancak şöyle bir şeyde var; liman kefallerinde olay farklı.

    Bunlar yüzeydeki ekmeğe değilde, denizin dibindeki yeme vuruş yapıyorlar.. yani tam tersi, biz bunları kıbrısı dip haliyle avlıyoruz, yani mantar yerine taş kullanıyoruz.. tabiki dip kumluk.

    Çok zevki bir av yöntemi oda tavsiye ederim, hatta bununla ilgili bizim muzaffer amcanın bir anlatımı olmuştu bana sitede ayrıca paylaşmıştım.

    Yazdığın yöntemi kısmetse temmuzda deneme şansım olacak, sabırsızlıkla uygulamayı bekliyorum.

    Bu arada resimde verdiğin örnekte zargana topumu kullanıyorsun? yoksa şarap, plastik yada süngerlerden mi?
     
  9. KEFALKIRAN

    KEFALKIRAN Murat Doğan

    Mesajlar:
    245
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Dülger
    Yöntemimi beğendiğinize inanın çok sevindim. Dediğiniz yöntemi uygun yerlerde ben de fırsatım olursa denerim. Bu arada kullandığım top zargana topu.
     
  10. zarganacı34

    zarganacı34 önder

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    518
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    lineaeffe s-curve kamış+Okuma synex 660 makina, Lineaeffe fire spin trabucco makina
    En İyi Avı:
    Levrek
    Kefalkıran'a katılıyorum bence de denemekte fayda var. Biz de dediği strafor parçalarını kıbrıs sarmada kullanıyoruz. Straforu işaret parmağı kalınlığında ve boyunda kesiyoruz, beden misinasını bu straforun üzerine tutup ekmeği üzerine sarıyoruz (yani beden misinası ve straforu ekmeğin içinde dürüm yapıyoruz) bu şekilde de batmaz ekmek. Top olarak zargana topu kullansanız da olur ama şamandırasız da atsanız olur.ekmeği denize batırıp çıkarırsanız o gereken ağırlığı sağlar ( ben bunu pek kullanmıyorum çünkü ekmeği seçmesi zorlaşıyor)
     
  11. balikci

    balikci

    Mesajlar:
    2.184
    Çok teşekkürler.

    Bu yöntem iğneleri çoğaltarakta yapılabilir sanırım, hatta av dahada verimli olur 3 köstek olursa örneğin ekmekler su yüzeyinde dağılmış hissi verebilir. Kefallerinde istediği olay bu zaten çoğunlukla, ekmek dağılsında yesek mantığıyla hareket ediyorlar.

    zargana topuyla köstek arasında belirlediğiniz bir uzunluk farkı varmı? mesela kısa tutulsa yine aynı verim alınabilir mi yoksa uzun tutmak kefallerin ürkmesini engelleyeceğinden dahamı etkili olur. Unutmadan; mantarda renk seçiminizide yazarsanız çok memnun olurum.

    Şimdiden teşekkürler, bereketli avlar dilerim.
     
  12. balikci

    balikci

    Mesajlar:
    2.184
    liman kefalleri

    Hazır konu açılmışken o sana anlattığım liman kefallerinin av yönteminide açıklayayım.

    Bu yöntem kıyı bölgelerde özellikle kumsallarda yaşayan kefallerde ve tekne limanlarında yaşayan kefallerde çok iyi sonuç veriyor, aynı teknikle iri sarpalar ve karagözlerde yakalanabiliyor ama oltanın asıl amacı kefallerdir.. işin püf noktası oltanın suyun dibinde çalışması.

    Kefal nekadar yüzey balığı olsada beslenmek için sürekli diplere iniyor vede kumsallık bir bölgede yaşayan kefaller yiyecek aramak için hep diplerdedir.

    Oltanın suyun dibinde çalışması için ekmek kabuğunun içine çok ağır olmamak şartıyla ufak bir taş koyarak iğneleri onun üzerine sarıyoruz, açıkta kalan iğnelerede ekmek içiyle dolduruyoruz. Böylece denize attığımız olta doğrudan suyun dibine iniyor, yanlız unutmadan; bu teknik kumluk bölgeler içindir, kayalık bölgelerdede kullanılabilir ama oltanın takılma ihtimali çok büyük kumlukta böyle bir ihtimal olmadığı için rahatça kullanabilirsin.

    Olta bildiğimiz kıbrıs, ama bu mantarsız, misinası 0,20mm yada 0.25mm ince, 8 numara çapraz ince beyaz mustad 1523D nolu iğneden oluşan bir takım.

    Bu kıbrısın diğerlerinden başka bir farkı ise iğnelerin kösteksiz bağlanması, yani paralel olarak aynı bedenin üzerine bağlanıyor 2cm aralıklarla.

    Olayı aşağıdaki resimde görebilirsin:

    [​IMG]

    Görüşmek üzere.
     
  13. balikci

    balikci

    Mesajlar:
    2.184
    Unutmadan dedim ama unutmuşuz :)

    Bir yukarıdaki mesajımda anlattığım takımı suya attıktan sonra, eğer akıntı varsa misinayı hafif salıp ucuna ufak bir taş doluyoruz, akıntı yoksa hafif gergin şekilde olmak üzere taşı doluyoruz.

    Bu taş yardımıyla, balık yakalandığında taş yerinden fırladığını görüyoruz. Aynı levrek bırakmasında yaptığımız gibi. Taş yerinde duruyorsa balık yakalanmamış demektir ama 1-2 saatte bir yoklamakta fayda var yinede, ufak tefek sarpalar gelebiliyor.
     
  14. KEFALKIRAN

    KEFALKIRAN Murat Doğan

    Mesajlar:
    245
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Dülger
    Şöyle söyleyeyim 2 ve 3 iğne kullanarak denedim bu yöntemi fakat kendimce şöyle bir sonuca vardım. İğnelerden herhengi birindeki ekmek dağılırsa iğneyi net bir şekilde görüp saldırmayı bırakıyorlar. Bu yüzden hep tek iğne kullanıyorum. Bu arada şunu da ekleyeyim taktığım ekmeği bazen kabuklu ekmek içi olarak da takıyorum ve çok küçük bir parça. Tam olarak söylyeyim; 50 yenikuruş kadar. Kabuklu olmasının sebebi kabuğun ekmek içi kadar kolay dağılmaması. Bir esneme payı oluyor yani.

    Zargana topuyla aradaki mesafeyi biraz uzun tutuyorum. Ürkmelerini engellemek için. Çok kısaltılırsa olumsuz olacağını tahmin ediyorum. Zargana topunu beyaz, straforu(köpük) mavi olarak yapıyorum.
     
  15. poseidon

    poseidon

    Mesajlar:
    8
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    olta
    kefal avı

    merhablar

    kefal avında cok uzman olmasam da ıyı oldugumu soyleyebılırım! su üstü ekmekli avda 10 iğneden sizi kurtaran bir sistem de ben belirteyim ufak bir köpük parçası alın buzdolabı satanlardan ambalajlardan ckan köpüklerden olabilir iğneyle delin içinden makinanıza sarılı misinayı geçirip kopçalı ya da ikili fırdöndünüzü bağlayın fırdöndüden iibaren 0,22 0,25 gibi beden misinanızı bağlayın aynı izmarit oltası dizer gibi 2 ya da 3 köstek ekleyin bedene düğüm atmadan en ucuna bir sargan topu daha ve zargana topunun diğer ucuna bir köstek daha özellikle kefali su üstü yaptığı ve hafif akıntı alan yerlerde iğneleri balık ne tür yem yiyorsa yemleyin ve akıntıya ters atıp eğer akıntı kıyıdan uzaklaştırıyosa ara ara kalama vererek daha geniş bir alanı taramış olur ve verimli bir av yaparsınız iğnelere kurt ekmek hamur gibi yemleri rahatlıkla takabilirsiniz iğne boyu beden ve takım klaınlıkları tamamen size kalmış ama mümkün olduğnca ince bu sistemi tatlısu kefalinde de çok büyük bir verimle kullandım

    saygılarımla
    aykut
     
  16. balikci

    balikci

    Mesajlar:
    2.184
    Merhaba sayın aykut,

    Yukarıdada yazılı olan kefalkıran arkadaşımızın anlattığı yöntemin çoklu iğneli olanını bahsediyorsunuz sanırım. Ancak iğnelere kurt v.b. takılmasının deniz kefallerinde etkili olacağından pek emin değilim, çünkü buna benzer bir yöntemi geçmişte denemiş ve başarısız olmuştum yada bizim bölgedeki kefallerdende kaynaklanıyor olabilir. Yemlenme alışkanlıkları v.b.

    Misina konusunda size katılıyorum, avlanılacak kefallerin büyüklüğüde hesaplanırsa 0,18mm inceliğe kadar inilebilir.

    Paylaşımınız için çok teşekkürler elinize sağlık.
     
  17. poseidon

    poseidon

    Mesajlar:
    8
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    olta
    kefal avı

    merhaba

    teşekkür ediyorum aynen öyle ancak ufak tefek farklılıklar var ilk olarak hafif şiddetli akıntılı sularda rahatlıkla kullanılabılen bır takım bır de ıgneler su ustu paragatı gıbı bir şekle sahip tamamen balığı kıskandırarak ve de kandırarak yaklamak amaclı kurt dıye bahsettıgım maltepelı olan varsa sabahları kum ıskelesınde satılıyor kırmızı kurt menekse taraflarından cıkarıp getırıp satıyorlar ve buralarda temmuzun ortalarına kadar kurttan başka hiç bir şey yediremiyoruz kefale zargana takımı gibi ya da bahsettiğim takım gibi takımlarla alabiliyoruz hayvan su üstü yaptıysa eğer su üstü yapmadıysa dip olatalarıyla genelde su üstü yapması mevsime göre değişir mayısta çıkmaz haziranda saat 10 gibi temmuzda 08,30 gibi ağustosta ise aynı temmuzdaki gibi su üstü yapar toplu atıp çok ağır bir şekilde kefalin önünden yemi çekerseniz görün bakın nasıl takip edip topun arkasında su üstü yapıyor o anda sarmayı bırakın bir ya da iki saniye bekleyip tekrar sarın bakın nasıl bir ağırlık takıma yapışışıp suyun üstünde zıplamaya başlıyor :) kurt takarken de ben ıgne olarak mustad 10010R 8 numara ya da crown 92666 9 numara iğne kullanıyorum çok iri kefallerle karşılaşma ihtimaline karşı zaman zaman takımı örgü misinadan da hazırlayabiliyorum 0,234 dyneema 25 lb yalaşık 12 kg taşıma kapasitesine sahip! kefalde atıp beklemek değil önemli olanı şamandıralı ve toplu avlanırken balığı kıskandırabilmek yemin peşine düşürebilmek hırslandırıp doğrudan yemi yuturabilmek en ince takımla en iri kefali suyun dışına çıkarabilmek
     
  18. kado_fire

    kado_fire

    Mesajlar:
    8
    Şehir:
    ayvalık/altınova
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    1.2 kg kefal
    kefal var tutamıyorum????

    slm abiler...dip kıbrısı işe yarıyor mu daha hiç denemedim altınovaya döndügümde denicem..bizim o taraflarda bolca küçük kefalvar(10 cm cıvarı) normal kıbrısa geliyor ama büyükleri yakalıyamıyorum gerçi büyük varmıdır bilemiyorum..ama küçügü varsa büyügü neden olmasın diil mi??..dip kıbrısı nasıl olur işe yarar mı??ekmek mi kullanmalıyım..baska bişi taksam dagılmaz mı..en verimli nasıl olur ..simdiden tesekkürler..
     
  19. MESUT_GULAN

    MESUT_GULAN mesut

    Yaş:
    56
    Mesajlar:
    719
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    çuvalla MAVRAKİ
    merhaba arkadaşım .....
    kefal çok degişik bir balık cinsidir alıştıgı yem önemli ekmegi her halukarda yer ama önce ekmege alıştırman gerek ,degişik yem deniyerek sardalya kurt,birde tavsiyem küçük kefaller (gamit)kıyıya yakınsa büyükleri birazda derinde veya yukarısındadır ara rasgelsin
     
  20. seçkin

    seçkin SEÇKİN

    Mesajlar:
    234
    Şehir:
    istanbul/silivri
    Favori Kamış:
    LINEAFFE
    Favori Makine:
    MITCHELL AVO 6500
    En İyi Avı:
    5 KG SAZAN
    kefal tutmak istiyorsan gece tavsiye ediyorum biz silivri'de limandan geceleri iyi kefal alıyoruz takım çok basit.(018 misina 9 numara iğne )yem olarak odun ekmeğinin içini takıp avlanıyoruz oltayı attıktan sonra misinayı sürekli gergin tutman gerekiyor.rastgele.........el oltası ile.
     
    Son düzenleme: 16 Temmuz 2006