avlandığım bölgede epey kefal var kıbrıs olta kullanıyorum 8 iğneli mantarsız 20 numara misina fakat kefal attığım boş ekmeğe paldır küldür dalarken benim oltama daki ekmeğe dokun muyor bukadar mı uyanık olur ufak kefali tutuyorum ama iri kefali tutamıyorum iri kefel tutmak için sizin bildiğiniz bir yöntem varmı
Caner Merhaba, Kefal avı teknikleri konusuna göz attın mı? Eğer baktıysan ve hangi teknikleri denediysen, burada belirtmen halinde çözüm sunabiliriz. Bakmadıysanda, tüm sayfaları vaktinin yettiğince okumanı tavsiye ederim. Mutlaka arasında sana faydalı olacak bir şeyler bulacaksın. Genelde güncel olan bir çok kısmı işledik, elbette yeni tekniklerde var ama bunları doğrudan anlatmak yerine, yanlış yapılanı düzeltmenin paylaşım adına daha faydalı olduğuna inanıyorum. Yanlız ilk mesajında belirttiğin hususlarda söylemeliyim ki 8 iğne o kurnaz kefaller için çok fazla, olabildiğince az iğne daha az farkedilebilirlik demektir. İğne azaltılmasının takımın avcılığını düşürüceği söylensede bu düşünce yanlıştır, tam tersine iri kefallerin ağzı büyüktür, tek sırıkta 4 iğneli hazırlanmış bir takıma dahi kolayca yakalanabilir. Ayrıca bedende %100 fluorocarbon 0,15-0,20mm kalınlık tercih etmeni öneririm. Kullandığın olta takımı hakkında daha fazla detay verebilirsen (iğneleri kösteklimi yoksa paralelmi bağlıyorsun, kaç no iğne ve mümkünse model/marka no) iyi olur.
caner selam her bölgenin kefalı ve tutma şekli değişiyor sonunda kefal aynı kefal olarak düşünüyoruz ama öyle değil sana iki değişik metod tavsiye ederim 1. normal sizin bölgede çupra takımını kurşun yerine zargana topu diğer fırdöndünün yaını çok daha hafif bir şamandıra kullan iğnelerini küçük kullan ama çapraz iğne olsun ekmekleri nohut büyüklüğünde iğneye tak ekmeğin sadece iğne ile olan yerini sıkıştır iğne uçunu hamur haline getirme 2. kıbrıs oltası dediğinin iğneleri kaç numara olduğunu bilmiyorum ama büyük iğne kullanmanı tavsiye ederim o zaman büyük balık geliyor küçükleri büyük iğne sıyırıp atıyor tavsiye :mantar kullanma ve iğnelerin mesafesi olabildiğince yakın olsun ben kendim yapıyorum ve iğne aralıklar 1 cm ve 15 iğne kullanıyorum ve misinemi 0.50 kullanıyorum kesinlikle karışma yapmıyor sevgilerimle
Yaman ağabey, Kefalde 0,50mm kalınlıkta misina çok ama çok fazla ve doğru bir seçim değildir, kalınlık ölçüsünü yanlış yazmış olabilirmisiniz? Levrekte bile o denli kalın beden kullanıldığı çok nadirdir. Normal bir kıbrısta ön görülen iğne miktarı 10'dur. 15 iğne ve daha fazlası hem amatör avcılığı yansıtmıyor kanımca. Büyük iğne kullanmak, kefal avında büyük kefal anlamınada gelmemekte, aksine takımdaki kamuflajı son derece zorlaştırmakta ve avı en zor olan yöreye göre adı değişen sarı kulak tipi, çok seri ve hırçın olan kefallerde avın verimliliğini zorlaştırmaktadır. Yinede tecrübenize saygı duyduğumu belirtmek isterim.
Murat bey Selam bende sizin takımı kullanıyorum kefal avı tekniklerinde yazdığınız şu mantarsız ince takım şimdiye kadar çok iyi sonuç verdi bizim avlandığımız yerdekiler okadar uyanıkki bunları kandırmak inatçı bir keçiyi kandırmaktan daha zor Sizin takımla güzel iri kefaller aldım ama bunu bile sanki farkediyorlar çünkü ekmekten bir parça kopunca ona öyle saldırıyorlarki aklınız hayaliniz durur yani demekki oltayı farkediyorlar gene ne yapsakta fluorocarbon kullansakta çok uyanıklar, geçendede Serdar abiden biraz tüyo aldım bununla ilgili okudunuzmu bilmiyorum ama geçen hafta gidemediğim için deneyemedim kısmet olursa bu hafta gidip denemeyi düşünüyorum bunları sanki boş ekmek atmış gibi bir takım hazırlamak için vardır bişeyler ama ne ben bulamadım sizin varsa tecrübeniz dinlemek isterim lütfen saygılarımla.
bu sadece kıbrıs oltası için 0,50 kullanıyorum türkiyenin değişik yerlerinde kefal avında 10 senedir 0,50 misine ile kullanıyorum deneminizi tavsiye ederin kesinlikle misine gam almıyor düğüm çözmeye çalışmıyorsun ve aynı takımı uzun müddet kullanıyorsun iğnenin büyük olası kullandığın zaman anlarsın küçükleri sıyırıp atıyor sadece 1 ve 2 kiloluk yakalıyorsun ben yinede ısrarcıyım şayet istersen bir takım sana yapabilirim sevgilerimle
Sevgili Caner, O takımı keşfedeli 7 sene kadar oldu, ülkemizin bir çok yerinde yaygınlaşmasına ve trofe kefallerde olumlu sonuç alınmasına rağmen, tespitlerime göre bazı türleri kandırmakta yetersiz kalabiliyor. Dünya değişiyor, teknoloji ilerliyor, sualtında neler oluyor bilmiyoruz. Bildiğimiz tek şey var ki oda balıkların internet erişimi olmadığı Bunu göz önünde bulundurduğunda daha keşfedilecek takım ve teknik çok, yeter ki bilinçli avlanmadan şaşmayalım. Bence takım senin bölgendeki türler için iyi çalışıyor, sen tamamen balıkları çözmeye çalışıyorsun anladığım kadarıyla ama gerek yok buna, bırakalım birazda yemlensinler arada. Bahsettiğin durumu çözümlemek oldukça basit aslında, biraz tüyo vermek gerekise, ekmeğin suda sigara böreği gibi durması, güneşin misinaya yansıması sonucu oluşan parıltının su altına vurması, aynı şekilde iğnelerin parlaklığı sonucu balığı ürkütmesi ve buna bağlı olarak vurmaması. Yani elinle ekmeği koparıp suya attığında kefaller nasıl vuruyorsa, küçük bir teori ile bunu takımına uyarlaman da oldukça basit. Önemli olan balığın davranış şekillerini takip etmek, mesela bazı bölgelerde kefal boş ekmeğe dahi vurmaz. Bunuda bizler neden vurmuyor diye çözüm arayışına gireriz, halbuki balık normalde ekmeği yemez, alışmamıştır, deniz patlıcanı, mutelif yosun içinde yaşayan kurtları emerek beslenir. Bu yüzden ekmeğe vurmaz.
Yaman ağabey, İlginiz için teşekkür ederim. Şuan için 1-2kg arası kefaller de 0,20mm ve altını tercih etmekteyim. 15 iğne adedi ise bana pek etik gelmemekte, bu kefal bile olsa. Siz yinede tavsiyelerinizi vermekten çekinmeyiniz, hepimiz için faydalı oluyor bu tür tecrübeler. Selamlar.
murat bey0,50 misine kullanmamdaki amaç kesinlikle karışıklık ve gam yapmaması ve ekmeği ince misina sararken ve denizde ekmeğin şişmesi durumunda ekmeği parçalaması ,kalın misine ekmeği daha sıkı ve uzun müddet tutuyor amaç misina kalınlığının balığın koparması değil sizin 8 iğnenin birtanesini ekmeği tutsun diye ekmeğe batırıyorsun kalıyor 7 ekmeğin deniz içinde kalan iğne 2 veya 3 e düşüyor şansını olabildiğince azaltıyorsun etiklik konusuna gelirsek istavrit takımınıda 10 lu çapari yerine 3 lü yapmak gibi bir şey veya benim kamışımın boyu 2,5 metre 4 metrelikler o zaman kınamak lazım sizi kırmadığımı umuyorum istersen size 8 li bir takım veya 15 li takım gönderebilirim denemeni tavsiye ederim sevgilerimle
Yaman ağabey, Estafurullah, kırmak ne demek, sizler büyüğümüzsünüz. Bu hobiye başladığımızda nasıl büyüklerimizin önerilerini dikkate alarak kendimizi geliştirdiysek, bundan sonrada bu böyle devam edecektir. Forumları sadece genç arkadaşlarımıza faydalı şeyler sunmak adına aracı tutuyoruz. Ben sizi anladım, bir kaç sarma sonrasında beden bahsettiğiniz husustan ötürü karışabilmekte ama iğne sayısı arttıkça bu tür durumların daha fazla yaşanabileceğinide belirtmeliyim, zira 15 adet iğne ile, 6 iğneli hazırlanmış bir takımda bedenin karışma oranı neredeyse %70'dir. Çünkü ekmeğin üzerine sarılan iğne, misina bellidir. 15 iğneli bedende en az 4-5 kez sarmanız gerekirken, 6 iğneli bedende bi sayı neredeyse 1 ve altındadır. İşte benim de arkadaşlarımıza anlatmak istediğim bu, eğer trofe kefal avcılığı ise amacımız, bu kadar fazla iğneye inınki gerek yok. 1-2kg dediğiniz kefaller bir ısıkta ekmeğin %30'unu kopartabilecek ağız yapısına sahip. Hoş bazı bölgelerde kefal ekmeğe kuyruk atar dağıtmak için, ağzıyla dokunmadığı için çok küçük parça kopartıyorlar gibi bir izlenim yaratabilir. Amatör amaçlı su ürünlerini düzenleyen tebliğde çapari düzeneği zaten izin verilmiş yasal iğne adedinden bağımsız olarak ele alınmıştır. Bkz: Sonuç olarak 15 iğne konusu sadece çapari olarak tebliğ'de ele alınmıştır, her ne kadar kıbrıs yıllardır 10 iğneli standart bir takım olarak satışa sunulsada, tebliğde belirtilmediğinden (çünkü çapari hariç 6 adedi geçemez denilmiştir), bunu göz önünde bulundurarak ve amacımız trofe kefal avcılığı ise 6 adet iğneyi kıbrısta kullanmanın hiç bir sakıncası olmadığı düşünüyorum. Çevremde, kıbrısı sarma yapmadan 3 iğneli olarak kullanan, trofe kefal avcılığı yapan ve başarılı olan kişileride altını çizerek belirtmeliyim. Son olarak takım önerinizi merakla beklediğimide söylemeliyim, bana özel değilde herkesin hazırlayıp, kullanabileceği ve anlayabileceği şekilde anlatırsanız çok sevinirim. Selamlar.
Caner kardeşim Kefal gerçekten çok kurnaz bir balıktır yakalanması çok zor olan ama tekniğini bilirsen bir o kadarda basit bir balıktır.Ben Sürekli kefale giderim ve 1 kg ve üzeri alırım benim avlanma sistemim söyle kefal gündüz boşta olan ekmeğe atlar çok nadir olarak misinalı olana atlar onuda kurşunsuz sarma,şeytan holtası olursa "Sarma olursada balığın yakalandığı zaman çok çırpınacağından ,Kefal alay olarak gezdiğinden alayı kaçırır" Avlak bölgene akşam üzerine doğru gidersen deniz biraz dalgalı ve ayışığının olduğu zamanda tam böyle hava kararmaya başladımı bulunduğun bölgeyi biraz ekmeklersin bu ekmekleme 10-15 metre kare gibi bir alanı (önemli not :Attığın ekmekleri akıntı,rüzgarın götürmiçegi bir bölge seçmen ) çok önemli balıklar orda havalanması yani ekmeğe saldırması için ve o bölğede balığın kalması için,kefal ekmeğe bir melanur,serpe gibi ses yaparak dağıtarak yemez şiddetli saldırmaz şıpır şıpır ve burnu ile iterek yer.Balığı yemleme işini yaptık şimdi takıma geldi sıra şeytan holtası yaparak,misinanın kalınlığı 28 mm veya 30 mm uygun olçaktır bunun üzerine çıkarsan balığın ekmeğini alması yine zorlaşçaktır,kurşun takmadan kurşun yerine ekmek içinden kopar ve iğnenin 15-18 cm arkasına sıkarak bağla tamamen ezki atarken düşmesin bunda ki sebeb kurşun olduğu zaman attığında suda cup diye ses çıkartır ve kefal o bölgeden hemen uzaklaşır onun için ekmek içi yaparsan attığın zaman ses yapmadığından kefal ürkmez,korkmaz.Şimdi Gelelim ekmekği iğneye nasıl bağlıcağına başparmağındaki tırnağından biraz büyük ekmeğin içinden alıyorsun,aldığın ekmeğin içine iğneni koyuyorsun ve hamur haline getirmeden atarken düşmemesi için çok az sıkıyorsun "bunda önemli olan iğnenin uçunun kapanmış olması" ve yemlemek için atmış olduğun ekmeklerin arasına atıyorsun veya ekmeklerin 1 metre gibi ilerisine daha sonra dibe inmeye başladıkça yavaş yavaş çok küçük küçük çekiyorsun, dibe yatırmıyorsun yani kefal onu gördüğü anda gelir ve yutar baktın misinana bişiler emiyor veya çok az asılıyor tasmalama yaparsın ve kefal yakalarsın. Attığın takımda önemli olan bir ayrıntı misinada boşluk vermiçeksin ve bu avlanmayı yaparken akşam olduğu için fener,lamba,çakmak vs vs ışık çıkara bileçek aletler yakarak denize direk tutmuyorsun elinden gelirse hiç yakmıçaksın.. Benim avlanma sistemim böyle ve verimli şimdiden sana rastgele...
sizin bahsetmiş olduğunuz piyasada gördüğümüz bildik kıbrıs oltası benim bahsetmek istediğim sistem olarak aynı sadece misine 0,50 beden olması ve iğne aralıklarının birbirine olan mesafesi 1 cm oluyor dolayısıya 8 liiğneli yapacak olursak sadece bir kez ekmeğe dolanıyor ve karışmıyor ve misina gam almıyor piyasadaki oltaların arasındaki iğne mesafasi 5 cm de bir iğne takılıyor benim dediğim yöntemle oltanın iğne mesafeleri 1 cm bilgisayarı çok iyi kullanamadığımdan dolayı özür dilerim çizimle anlatmaya çalışayım o==========(======(====(==-(====(====(==================( 0,50 misine /1 cm/ / 5 cm / iğneler arası 1 cm son iğne mesafesi 5 cm ==- misina ( iğne o fırdöndö tabi 0,50 misina ile düğüm biraz zor oluyor umarım anlatabilmişimdir hata ettiysek affola ancak bu kadar yapabiliyorum iğneyi bölgenizde bulunan kefalın büyüklüğüne göre ayarlayın ama kesinlikle çapraz iğne kullanmanızı tavsiye ederim piyasada düz kulanılıyorlar başarı çapraz iğnede saygilarımla
Birde değişik olarak üçlü yanyana saçak şeklinde bir iğne düzeni var.Nasıl anlatsam üç iğne aynı elimizin işaret orta ve yüzük parmağı gibi saçak şeklinde 15 santimetre sonra küçük köpük şamandıra ve 1 metre sonra büyük top şamandıra şeklinde.Ama iğneleri tam nasıl bağladıklarını bilmiyorum.10 numara iğne kullanıyorlar.Ve balığı bir iğne ağzında bir iğne solungacında bir iğne kuyruğunda yaka paça yakalıyor.Hem de fazla iğne yok tebliğlere uymuş oluyoruz.Bunu denemenizi tavsiye ederim.
o sistemi biliyorum genellikle kefalın deniz üstünden ekmeğe ulaşmaktan korktuğu bölgelerde geçerli bir yöntem o takımda iyi diyebilirim rast gelsin