Kefal avındaki başarısızlığımın nedeni ne olabilir?

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında DISTORTEDMAN tarafından paylaşıldı.

1. __ege__

__ege__ ege

En İyi Avı:
    teknede 40 metreden spin kamış makine set:) valla:)
    Ben kefal takımımda(kıbrıs ,sarma) fırdöndü veya şamandıra kullanmıyorum bayağıda verim alabiliyorum

2. DISTORTEDMAN

DISTORTEDMAN Tolga

Peki ne oluyor takımınızda? Mesela merak ediyorum; mezgit-istavrit-izmarit için yemli takımı aldım. Üç iğneli. Buna Muvaffak abinin dediği kriterlere dikkat ederek ekmek takıp atsam. Ucunada hafif bir torpil kurşun taksam kefal gelmezmi? Su yüzeyinde kalmaz aşağıda kalırsa büyük kefaller gelip ekmeği emmeye başlamazmı??

3. __ege__

__ege__ ege

En İyi Avı:
    teknede 40 metreden spin kamış makine set:) valla:)
    Kıbrıs sarma tekniğini kullandığınızda zaten ekmeğe kancaları sarıp atıyorsunuz ekmek suyun üstünde kalıyor(bu yöntemde ne kurşun,ne fırdöndü,,ne mantar kullanıyorum) (benim kefalde kullandığım yöntem bu)
    izmarit takımı konusunda pek bilgim yok ama tahminen o takıma şamandıra mantar gerekebilir

4. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    kefal balıgının iiki türlü yem yeme alışkanlıgı vardır

- su üstünden
    -su dibinden

hava dalgazıs rüzgarsız ise su üstünden yer..özellikle yaz ayları ve sonu

hava sert ise kefal dibe iener. dipten iğneli akmakli avcılık olmaz imkansızdenecek kadar zordur. kefal emerek yemi aldıgından bir çupra veya mezgit gibi lüp diye yutmaz.. o ekmek dipte dagılır gider sen saatlerce boşa beklersin..

kıbrıs kullanacaksan dalgalı havada kıbrıs ekmeginin içine bir taş koyup üzerine ekmek ve iğneleri dolarsan takım dibe iner çekerken de taş dipte kalır takım sana gelir..

ancak ben bunları yazmakla beraber kıbrıs avcılıgı nı yapmam ve sevmem.. ama yapılan ve kullanılan bir sistemdir.yaygındır..hiç bilmeyenlere benim bilgimi aktarmak isterim..

amatör avcılık karşıdaki canlıyı en az kandırarak ona savunma kaçma şansıda verilerek yapılan avcılıktır..

mesela bir çok avcı duran ava ateş etmez.. ya kaçacak ya uçacak..ki nişan alsın..
    çok iğneli sistemlerde buna benzer. balıgı orasından burasından tesadüfide olsa yakalamak..

heleki çarpma konusu son derece.. yanlış bir avdır..(bana göre)

5. BaLıKSıZ oLMaZ

BaLıKSıZ oLMaZ onur

Favori Kamış:
    okuma v-system 10-40 gr 2.40, Cormoran Black Bull LRC 7-28 gr 2.70, Ryobi Komatsu 3.45
    Favori Makine:
    Spro Passion 720 ve 740
    En İyi Avı:
    Orfoz 1200 gr, Levrek 1020 gr, Lüfer 560 gr
    Hayır şamandra yok. Sadece misinayı ekmeğin içine alıyorsun. Kamışa en yakın olan iğnenin arkasından 3 cm sonra ekmeği misinaya sar. Sonrada iğneleri ekmeğe...

6. denizzzci

denizzzci burak

En İyi Avı:
    bugüne kadar 3 ton:):)
    kısa pala çapraz 10-12 numara çelik-karbon alaşımlı iğneleri takribi 1.5-2 cm minik kösteklerle istediğiniz kalınlıkta misinaya dizin,ekmeğe dolarken iğneleri saplamayın,ilk ve son iğne ekmeğe saplı dursun...ekmeğin içerisine şamandıra mantar vb. koymayın,ve ekmeğin gerisine ileri atılabilecek ağırlıkta bir şamandıra ve arasında yaklasık yarım kulaç mesafe(pek önemli değil ama çok kısa olmasın)bırakacak şekilde misina bağlayın...her atışınıza balık alacaksınız kısmetse rastgelsin...

7. kemmrt

kemmrt ALİ KEMAL

Favori Kamış:
    Shimano Beast Master
    Favori Makine:
    Shimano Catana
    En İyi Avı:
    Levrek
  8. DISTORTEDMAN

DISTORTEDMAN Tolga

Yardım sever arkadaşlarım, sizlere çok çok teşekkür ederim! Sanırım yazılan cevaplar olmasına rağmen, bir ayar sorunundan ötürü bana bilgilendirme mesajı gelmedi. Ayrıca eşimede balık tutma zehirini bulaştırdım :) O da illa at-çek yapmamızı istiyor. Sabit avlanmada canı sıkılyor. O yüzden bu başlığı açtığımdan beri kefale gidemedim. Verdiğiniz bilgiler ışığında gelişme elde edince buradan paylaşacağım.

9. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Kıbrısıın ilk iğnesinin (misina tarafı) 10cm ötesine bir tane ufak dönen fırdöndü tak. Fırdöndünün öbür tarafına en az bir kulaç, tercihan iki kulaç ila bir kamış boyu kadar 0.25 - 0.30 FC misina bağla. Makinden gelen misinadaki fırödnüye, kibrit kutusunun yarısı kadar en fazla bir köpük bağla, batmasın suya.

Sonra ekmeğin ortasına fırdöndyü koyup, üzeriene ekmeği sar. İğneleri dola. Hafifçe suya dokundur ve elinle hafif hafif sıktır, çok sıkma, sadece dağılmayacak, fazla suyu akacak kadar sıksan kafi. Sonra at gitsin. Ardından kefalleri koyacak kadar büyük bir şey bulmak senin sorunun artık..

10. DISTORTEDMAN

DISTORTEDMAN Tolga

Serdar abi diğer arkadaşlarınki gibi buda çok faydalı olacak bir yöntem sanırım. Ama benim yaşadığım sıkıntı, üçkağıtçı kefaller geliyor. Ekmeği patır-kütür emiyor, iğnelerin etrafında kavga bile ediyorlar. Ama bir tanesi iğneye batmıyor. Dediğiniz yöntemde FC misina ile ekmek benim misinadan görüntü olarak yalıtılmış oluyor heralde. Ama bizim kefaller hiçbişeyden kormuyorki. Ekmeğe gelip karınlarını doyurulyorlar bir güzel. Burada benim eksiğimin iğne kalitesi, çeşidi ve büyüklüğü olduğu düşüncesi ağır basıyor.

11. DISTORTEDMAN

DISTORTEDMAN Tolga

Bu arada bana yine bilgilendirme e-postası gelmiyor. Ayarlarımda Derhal e-posta ile uyar seçili. Bu konuya aboneyim gözüküyor ki konuyu açan da benim ama gelen cevaplardan ötürü uyarı e-postası gelmiyor. Gereksiz klasörümede bakıyorum ama yok :mad:

12. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    biraz yanlış görüyorsun. KArşıdan bakınca öyle görünecektir. Ama işin aslı öyle olmaz pek.

KEfal aliece karışık gezer. Büyüğü, küçüğü, yavrusu vs. küçük yavru balıklar, orta karar olanlar ekmeğe dadanır. Emer dururlar. Biraz irice ve akıllı olanlar, ekmğe kuyruğuyla sağlam bir tokat atar. Onu dağıtır, dağılan parçaları yer. Büyükler ise, ekmeğin altında bekler. Ufakların ufaladığı parçaları zahmetsizce yer.

Eğer misinayı görürse kefaller, bilhassa büyükleri ekmeğe yaklaşmaz. Bu arada ekmekteki iğnelerde görülmemeli. Ekmek suya girince şişer, onların üzerini örter.

Ekmeği suya hafifçe sokup ezmek, ekmeğin o şişen kısmının yerinde kalmasını sağlar. Böyle yapmazsan, ekmek suya çarpınca dağılır, iğneleri örtecek kadar şişemez çoğu zaman.

FC misinada kefla tarafından görülmez. Fırdöndüyü yüzer yaptığın içinde, dibe doğru uzanan olta msinası, fırdöndü vs ortada olmaz.

Eğer rekor kefal yakalamak istiyorsan, kıbrısı unut. Ekmeğin altına bir 0.20 FC'den kulaç uzayacak şekilde, 12 numara sağlam bir iğne (ISEAMA) tak. İğneye çok hafif bastırarak ekmek tak. Bacak gibi kefalleri tutmak için bu iyi bir yoldur.

13. SahEmre

SahEmre Emre

Favori Kamış:
    Okuma Salina 4.20 Salina 100-200 - Lineaeffe Extreme Cast 4.40 180gr. - Okuma V-System 240 10-40g
    Favori Makine:
    Ryobi Proskyer Nose Power - Shakespeare Mach 1 XT
    En İyi Avı:
    Küçük beyaz; 7 cm. Kuzey batı Antartika Sığlıkları..
    kefal genelde takımdan fırdondular kalın misinadan falan ürker
    şayet takımı atınca kefaller ekmeğe çok saldırıyorlarda ve ekmeğin etrafı patır patır kaynıyorsa takımda sorun yok demektir. İğne boyunda ve tipinde sorun olabilir. Mutlaka yakalanması lazım. İğneyi galvaniz beyaz ve birkaç numara daha büyük deneyebilirsiniz. İğneler çapraz iğne olmasın düz beyaz iğne olsun..

14. DISTORTEDMAN

DISTORTEDMAN Tolga

Tamam abi anlaşıldı. Çok çeşitli bilgiler edindim. En ama en neti hazır kıbrıs takımlarının iş yapmayacağıdır. Son cümlenizi biraz detaylandırırsanız daha da iyi anlarım sanırım. Yoksa ilk mesajınızdaki yöntemi mi kastetmiştiniz?

15. DISTORTEDMAN

DISTORTEDMAN Tolga

Yaaani bu gibi tavsiyelerde işimi çözebilir mesela

16. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Kıbrısın iğnesi bellidir: Mustad 1799 veya 1523. 5 .. 2 numara arası idealdir.

Yeni çıkan marutonun benzer iğneleri de var ama sanırım bulmak daha zor olacaktır.

17. DISTORTEDMAN

DISTORTEDMAN Tolga

Tamamdır not aldım. Teşekkürler Serdar hocam.