tam kefal umutlarım suya düşmüştü ki ( yenmicekse neden tutayım diyordum ) umutlarım yeniden doğdu. kıbrıstan farklı bir şey deniyeceğim, ufak lokmalar hazırladım. Lağım değil ama mimarsinan marina koyu içinde tutmayı planlıyorum, en azından gözle görünüyorlar. Malzeme aldığım yerden bir tavsiye geldi bu üçlü iğnelerin çok çok minik ve döküm olanları var. onlardan aldım. eğer randıman alırsam burda öneririm ve tam neyin ne iğnesi olduğunu öğrenip söylerim. Ayrıca bulabildiğim her tarifle yemeyi deneyeceğim. umarım çok kokmaz.
Ben Didim mavisehir'de kefaL avLadim. Bu isLerden pek anLamadigim icin baLikciya kefaL tutacagim dedigimde kibris takimi vermisti. Ama ben yinede oradaki bir abinin takimindan yaptim. Hatta benim takim pek uygun degiLdi rica ettim banada bir takim yapmisti. Beyaz kopuk ekLenmis, 4 igneLi bir takim yapti. Ucunda da buyuk beyaz yumurta gibi samandira. Neden her ignede misinaya kopuk taktigini sorunca kefaLLerin beyaza daha cok merakLi oLdugu icin taktigini soyLedi. EkmekLeri bir guzeL makas iLe ince ince kesti. Ben 4 tane kefaL kendiside 10 tane fiLan yakaLamisti. Tuttugumuz yer gayet temiz bir ortamdi. YanLiz bizim tuttugumuz yerde iskeLeden denize girenLer vardi. Bizde 20 metre iLeride fiLan avLaniyorduk. Bir gun bu abimiz biraz daha uzaga gitti oradan atti. Ve bizde oraya gittik dedigim sekiLde 4 tane ben yakaLamistim. Daha onceLeri hep ayni yerden atiyorduk istikrarLi bir sekiLde yakaLanmiyordu. Bir gun 2 tane bir gun 1 tane yada 3. Ama dedigim gibi iskeLeden uzakLasinca daha cok yakaLamaya basLadik. Demekki denizde daha cok sakin yerLerde avLanacaksin. Ben daha cok Levrek hayaLi iLe gitmistim ama oLsun guzeL bir avdi. Artik yerimiz burasi, bundan sonra burada avLanacagiz demeye kaLmadi tatiL bitmisti Tabi onLar devam.
sevgili furkan, gece tutma şansın varsa gece git ama 1 hafta sonra falan. mehtaplı gecelerde kefaller daha cevval olur, rahat yakalarsın. eğer midye dolma yiyorsan kefal yememen için de sebep yok bence (her gün yemezsen tabi) kefal, civa, kurşun gibi ağır ve toksik metaller bakımından zengin olabiliyor lağımlı veya pis denizlerde. e dediğin yer de lağım suyu gibi bir şey artık. tuttuğun balığı hemen temizleyip içindeki siyah zarı da gazete ile ovalayarak alıp bolca yıkarsan daha yenebilir bir kefalin olur. ama tavsiyem 30-40 cm den küçük kefalleri zedelemeden suya geri bırak, yavan olurlar. terbiyeleme konusunda da diğer arkadaşların yazdıklarının hepsi çok güzel yöntemler, pişirirken bu bilgileri kullanabilirsin. genelde melanurya, kefal, çamurlu bölgede yakalanan sargoz, karagöz veya sarpa gibi balıkları çamur kokusu giderme yönünde marine etmek mantıklıdır. bunun için içini güzelce temizleyip yıkadığın balığı hafifçe tuzlayıp "domates suyu veya püresi-sirke-limon suyu(taze sıkılmış), doğranmış kuru soğan ve karabiber" den oluşan bir sosa yatırıp üzerini streç film gibi birşeyle kapatıp bir gece buzdolabında bekletirsen tava yaptığında koku falan pek kalmaz. bu sos ile lüfer hariç her balığı marine edebilirsin aslında (lüfere yazık edersin herhangi bir sos ile) yakalarsan bir dene sonucunu da bildir rastgele furkan kardeşim.
peki yedinizmi tuttuklarınızı ? nasıldı tadı ? inat ettim ben yiyecem galba not :Stones'a söledim araya girmeyelim
dün gidemedim ama bugün kesin gitmeye çalışıcam şöyle bi takım yapabilirmiyim şamandıralı 4 köstekli bi takım 2 no iğnelere ekmek???
2 no çok çok büyük bir iğne furkan 9 numara beyaz çapraz iğne bul. kefal bahsine bak forumda çok güzel olta tarifleri var. bence hazır kıbrıs takım al, bir de iki karış üstüne hafif bir şamandıra tak, ekmeği sıkıca içi dışarı gelecek şekilde dola at.
Boğazda kefali tek kancalı takımla alırdım genelde. Lüfere sabahlanan gecelerde balık yoksa fırdöndünün ucuna 50 cm 0.16 misina ve ucuna 9-10 numara tek iğne , yem olarak yaprak istavritten geriye kalan yumuşak kısımlar. Kurşun yok. Balık eti ve kancanın ağırlığı yemi yavaş yavaş dibe indirirken doğal bir hal yaratıyor. Akıntı yoksa hemen önüme attığım balık kafaları ve kılçıklarına kefaller hayır diyemiyor ve oraya toplanan balıkları görerek ve seçerek alabiliyorsunuz.
Evet, hatta o aksam kofte yapmisLardi ne yapacagiz derken Ankara'ya goturun dediLer. TemizLedik buzLuga koyduk 8,5 saat ankara yoLcuLugundan sonra baLikLara baktim gayet iyi. Ustunede yarim LitreLik pet sise donmus bir sekiLde koymustuk cozuLmemis biLe. Ama temizLerken bayagi bir kokuyor ici. BeLkide iLk defa kefaL yedim. Tadi idare ederdi. Ama cupra ve Levregin tadi baskadir Kismetse 1-2 haftaya manavgat'a gidicegim. Oradanda rastgeLe
furkan kardeşim kefal yakalamak istiyorsan peynir ve ekmek kullanmanı şiddetle tavsiye ederim. Kıbrısa sardığımız ekmeğin (iç kısmı dışarda kalıcak) şekilde biraz kokulu (koyun peyniri ekmeğim içinde kalıcak) şekilde koy. kefalin dayanamadığı en güzel en verim aldığım avlanma şeklidir. Peynir diyorum başkada bişey demiyorum. Bunu bi dene istersen.
furkancım küçükyalıda en güzel kefal sabah erken saatlerde yapar.dip kıbrıs atarsan sonuç alırsın sabahları.belli saatten sonra su üstüne dönüyor balık.bostancı ya gideceksen çok deniz otobüsü geçiyor çok dalga yapıp dsenizi çok karışırıyor ve de yosun sasrdırıyor oltaya.tavsiyem çamlıktan sonra takıl maltepe tarafına doğru
tam şimdi kefalin zamanı 4 te falan gidersen daha ii olur kıbırısn iğnelerini sık bağlamaya dikkat et daha az karışır 5 numara beyaz mustad iğnelerde oldumu kefalin hiç şansı yok ama canın sıkılmadan bekle benim 1 saat bile beklediğim oldu
sıkılırmı hiç balığın sabır işi olduğunu biliyorum ve yem ne olursa olsun yemli avlanmaya baylıyorum ne yazıkki burdan pek balık çıkmıyo kıbrısın ekmeğe sarılmış resmini koyabilirmisiniz acaba rica etsem ben takamıyorum galiba
İki şekli var Furkancım Birincisi; İkincis aşağıdaki konunun en altındaki mesajlarda; http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=918&page=10&highlight=kefal
çok zor bence, çünkü kefal yemini emerek almaya çalışıyor diye biliyorum, o yüzden daha küçük ve düz iğneler tercih ediliyor. 9 numara düz iğne uygun sanırım. ama takım olarak böyle kefal tutan görmedim hiç. ya kurtla dip oltası, ya kıbrıs sarılı ekmek dip oltası, ya şamandıralı kıbrısla ekmek, yada şamandırasız kıbrısla ekmek. bunları biliyorum