Balıkçı dostlarım lüfer avında istavrit ve zargana kullanıyordum. ancak şu an istavrit ve zargana bulmak çok zor Zonguldak'da. Bol miktarda yavru kefal (12-13 cm) var. canlı olarak. Kıyıdan avlanrken kefali şakşak, tekgöz ya da fleto olrak taksam lüfer atlar mı? Sizden gelen deneyimler üzerine yemlik kefal avına çıkıcağım.
Kesinlikle atlar...Saydigin hic bir yontem kottu degil.Ilerya lufer icin ilk tercih olmaya bilir ancak, hic bir zamanda kotu bir tercih de degildir.Ozellikle zargana bulamiyorsaniz...
Geçen yıl Emirgan'da yanımda mantarlı lüfer oltası atan bir arkadaşın taktığı istavrite orta boy bir kefal gelmişti. Bu kefalden yaprak yem kesip attı ve bir lüfer yakaladı. Zargana ve istavrit kadar iyi bir yem olmasa da taze kefalle lüfer yakalanabiliyor.
Bu aylar özellikle Egede levrek için ayarlanan ve kefalle yapılan bırakmalara bol bol lüfer-kofana atlar. Ama eğer lüfer hemen ölmezse yada avcı takımın başında değilse lüfer takımı %99 keser. Bu nedenle egedeki levrek bırakmacılarına çelik bedenler öneriyorum. Aynı şekilde karadenizde de sizin kefaller iri değilse canlı takmanızı öneririm. Amaç lüferse lüfer herzaman canlı kovalar. Ölüye genelde sarıkanat çinekop gelir. Canlı takacaksanız üçlü lüfer iğnesi öneririm. Küçük iğne dudaktan ortadaki sırttan en sondaki kuyruğun az altından.
İlarya, canlı olarak (uzunoltada) iyi bir yemdir, çabuk ölmez, çok hareketlidir ve parlaklığı lüferi cezbeder. Rastgele.
Parlak olan herşeye atlar bu canavar, hatta yemimiz bittiği zaman tuttuğumuz çinekoplardan fleto çıkartıp taktığımızda bile balık alabiliyoruz. Şayet zargana,istavrit yada izmarit bulamıyorsan kefalde iş yapar. Rastgelsin.