KENE tehtiti!!!!!

Konu, 'Genel Konular' kısmında MELİH_REİS tarafından paylaşıldı.

  1. uyarı


    sevgilia rkadasım. size "burada öneminden dolayı marka vermek zorundayım diger markalar cidden işe yaramıyor" tavsiyem köpeginizin tahmini agırlıgına göre - 30 veya 40 kgdır orta böy birköpek- özel olarak veterinerlerde satılan frontline veya strongold adlı özelilaçlardan almanızı tavsiye ederim. bu ilaçlar hayvanın ensesine tuylerin dibine damlatılır. 2 gun köpek yıkanmaz ki ilaç deriye eşit dagılsın. sonra 6 ay pire ve 4 ay da keneye karsı köpeginizi dolasısıyla sizi koruyacaktır. 2. gunden sonra yıkanmayla vs çıkmayacaktır renksiz ve kokusuzdur rahat olun.
    özellikle açık araziye çıkan hayvanlar için bu koruma kritiktir.

    son salgınla rnedeniyle evcil hayvan sahiplerinin bu tip önlemler alması kesinlikle gereklidir.

    bu bahsi geçen ürünlerin illere göre fiyatı degişse de veterinerlrde tek dozu 17 ila 25 ytl ye satılmaktadır. 6 ay parazit ten korumak için hiç fena degil.
     
  2. Avciperdeci

    Avciperdeci SeRDaR

    Mesajlar:
    7.433
    Favori Kamış:
    El Oltası
    Kene koruyucu sprey çıktı

    Kene koruyucu sprey çıktı
    ERZİNCAN (İHA) - Türkiye'de son 2 yıldır gündemdeki yerini koruyan kene olayları vatandaşları tedbir almaya zorlarken, Erzincan'da bir eczane, kene koruyucu spreyi satışa sundu.

    Erzincan 13 Şubat Caddesi'nde bulunan eczanesinde satışına başladığı kene ilacının özelliklerini müşterilerine anlatan Eczacı İsmail İzzet Özyalçın, giysilerin üzerine sıkılan "Kene Kovucu" spreyin, keneleri yaklaşık 1 hafta süreyle insana yaklaştırmadığını belirterek, spreyin insan tenine sıkılmaması gerektiğini söyledi. İsmail İzzet Özyalçın, herkesin kenelerden korunması için çok faydalı olduğunu söylediği spreyin Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylandığını da ifade etti.
    Spreyi eczanesinde 10 YTL'ye satan Özyalçın, ilacın herhangi bir yan tesirinin ve rahatsız edici kokusunun olmadığını sözlerine ekledi.(
     
  3. haber

    suan piyasada iki tane insanlara kullanılabilen kene kovucu ilaç var biri saglık bakanlıgınca kene tehdidi başladıgında her nedense toplatılıveren bir yabancı firmanın ürünü.
    biride fazla tanınmamış iki yerli firmanın şıp diye üretim izni aldıgı yerli bir ürün.
    siyasi gönderme yapmak istemem ama konu kus gribi sırasında pastörize yumurta tesisi kurulması vakasını andırıyor.

    konu her açıdan netameli. yani ne alaka cidden etkili mi diger ürün neden toplatılıverdi? gibi sorular ortaya çıktı.

    burada benim bir uyarım ve birde yorumum olacak

    bu olay ciddi rant kokuyor dikkat.

    artı bu ürün elbise uyku tulumu gibi seylere uygulanıyor cilde uygulanması sakıncalı .cild e uygulananlar hayvanlarda kullanılan türdür ve insan cildinde böylesi bir preparatın uzun süreli etkisi bilinmiyor. asla cilde uygulamayın.

    Yukarıdaki daha çok yorumdu
    şimdi uyarı.

    piyasada ne idüğü belirsiz uzman görusleri dolasıyor.vucudunuza bir kene yapıstıgında yok sıvı sabun damlatılmış bir pamukla bastırın bekletin vs. asla bu gibi seyler yapmayın. kenenin havasız kalması sigara atesiyle yakılması vs tehlikeli.
    Kene bu sırada agzındaki kanı geri kusuyor ve siz hastalıgı kapıyorsunuz.

    Kampa daga tepeye gidenbiri olarak keneden sakınma sansınız çok az. bu merekler topragınuzerinde bekler ısı dedektörleriyle çevrede bir memeliyi hisseder ve otlerın en yuksek noktalarına tırmanıp sizin ordan geçmenizi bekler ve hoop otostopa baslarlar.kampa vs gidersen askeri tipte paçaları lastikli kamuflaz yada dagcı kıyafetleri giymek bir dereceye kadar koruma saglar. ancak kesin çare degildir.

    Kene size yapıstıgında daha önce bunu yapmıs biri tarafından cımbızla usulunce alınması lazım.

    kene de sorunumuz onun vucut sıvılarının sizin kanınıza karısmaması.yani hayvanı panikletip kusturmamanız lazım.

    her ne kadar mahrem yerlerinize yapısmısa bile - hep öyle olur- böyle bir olay basınıza geldiginde kendinizi bir hekimin uzman ve guclu kollarına bırakmaktan baska çareniz yok:=)))))
     
  4. balıkçıberk

    balıkçıberk Mr. None

    Mesajlar:
    385
    Şehir:
    Istanbul
    bodrum gümbet denizinde baya bir varmış
    bilgiler için teşekkürler
     
  5. güroloflu

    güroloflu Gürol Ofluoğlu

    Mesajlar:
    3.043
    Şehir:
    samsun
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    1.5 kg lık kofana
    Cengiz kardeşim ben tanıdık bir tarım ilacı satan yere gidip kenkov denen seninde dediğin gibi alelacele ve uydurma bir isim gibi geldi bana .ne ise arkadaş bana verdiği senin dediğin olsa gerek chrysamed isminde ithal dediği bir sprey verdi ve onu kullandık gece sivrisinekde rahatsız etmedi.Sence hangi ilaç daha etkilidir
     
  6. ben

    ben marka zikretmedim.
    ama zaten iki marka var.
    bahsi geçen firmaları hemen anlamıssındır.

    yabancı olan ilaç tarım bakanlıgınca toplatılan ilaç.
    digeri ise malum yerli malı.

    hiç birini denemedim.
    ancak sen sunu yap fikrimce
    madem toplatılan ilacıda aldın. hayatımız hergun dogada geçmiyor. cogumuz sehirliyiz. araziye çıkınca kamp malzemelerini ve tulumunu - yiyecege bulasmayacak sekilde yerli ilaçla abartmadan ilaçla.
    çadırın dısını ve olası bulasma olabilecek çevreyi digeriyle ilaçla.
    sonucta bu ilaçlar ikisi de yabancı patentle uretilen iki ilaç.Birinin adınınyerli olması bir seyi değiştirmiyor. formul ve patent yabancıdır. 3 dakkada yeni icat çıkrmadılar sonucta. ki kene ilaçları çokbilinen seylerdir.

    biri söze toplatıldı ama her yerde var biri ise daha yeni ruhsat alındı ve denenmedi bile.
    bazı arkadaslar fikir beyan edebilirler ama etkinligi yılalr gectikçe ortaya çıkacaktır.
    bu ilaçkonusunda gerekli gereksiz reklamını yapmak harikadır iyidir demek biraz yanlışa girer.

    Piyasada olan ve önceki dönemlerde ihtiyac duyulmadıgı için etkisi bilinmeyen iki ilaç hakkındada yorum yapmak yanlıs olur. yanlıs anlamalara da yoll açar.

    bunca senedir araziye çıkarım bu gune kadar tek bir kene ısırmadı beni. bu biraz kötü tesadüf işi.

    bu hayvanlarda tuye insanda ise elbiseye sıkılan sprey tipi ilaçların sonucta yüzde yüz koruyucu olmadıgını hayvanı olan herkes bilir.

    aslolanın hayvanlar için deriye damlatılan turleri oldugunu ve insanlarda böyle bir uygulamanın mumkun olmadıgını da hatırlatayım.

    ancak siz yinede bu ilaçlardan her hangi birini "gerçekleri bilerek" kullanmakta özgursunuz. en kötü durumda bile tedbir tedbirsizlikten iyidir.
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 26 Temmuz 2007
  7. güroloflu

    güroloflu Gürol Ofluoğlu

    Mesajlar:
    3.043
    Şehir:
    samsun
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    1.5 kg lık kofana
    Verdiğin bilgiler için çok sağol Cengiz.Söylediklerinin çok doğru olduğuna eminim.
     
  8. Cadayl

    Cadayl Aylin Özyurt

    Mesajlar:
    1.622
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    lepistes..
    Dün aynı konuyu benim av malzemelerini aldığım dükkanın sahipleri ile konuştuk.

    Tahmin edersiniz ki onlarda ava gidiyor ve başlarında aynı dert var. Bahsi geçen ürünlerden kendileride satıyorlar. Geçenlerde ava giderken kıyafetlerine ve kendi üstlerine gerekli miktar sıkmışlar. Buna rağmen pantolunun üzerinde 3-4 tane silkeledim diyor.. Bol miktarda var demek ki İç Anadoluda:(..

    Oldukça tedirgin olmuşlar bu durumdan. Köpekleri vs olduğu için aslında yıllardır kene olayına son derece alışkınlar ama keneler tehlike oluşturunca onlarda çok tedirgin olmuş.

    Özetle bana üründen vermediler. :)..

    Birde beyaz yada açık renklere gelmiyormuş kene. Kamuflaj sakın giyme dediler. Kamuflaja kot pantolona geldiğinden daha çok gelmiş.

    Köpeklerde kullanılan sisteme gelince; ben yıllardır Hera nın ensesine FRONTLİNE uygulatırım ve sadece 1 kere kene sorunu yaşadım. Onda da ihmal etmiştim biraz. Gerçekten sürekli araziye gittiğimiz halde ne pire ne kene sorunu yaşamadık bu ilaç sayesinde. Şimdi piyasada muadili üründe var. Onu da denedim ve sonuçtan memnunum..
     
  9. ev ödevinin sonu

    evet arkadaslar. 1.5 saat süren bilgi arama edinme telefonda bekletilme- doktor bey lavoboda efendim vs den sonra edindigim birlgileri sizle paylasayım. öncelikle bilgiler İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Dairesinden ve Saglık bakanlıgının linklerinden ve nette ki çabalarımdan kaynaklanmıstır.

    Sıralayalım karısmasın

    1. Yabancı isimli ilacın toplatılması yasaklanması vs olayı tam çözülmüş bir konu degil. Muhtemelen normal bir ilaç olarak izin alındı ve vucutta kullanılma ihtimaline karsı acilen toparlatıldı.

    bu firmanın internet sitesinde böyle bir ürünümüz var biz açık arazide sizi keneden koruruz iddiası da yok

    2. Kenekov u üreten erzurumlu firma olaya göbekten dalıp birde kendine dusman yaratarak reklam pesinde görunuyor. Elindeki ürün kenelere karsı izinli bir losyon ancak yeni bir ürün alerjik reaksiyon vs ihtimali veya kenelerden koruma seviyesi tam bilinmiyor.

    3. İstanbul İl Saglık Mudurlugu hekimlerine göre; ister yabancı markalı ister yerli markalı ister kene kov ister sivrisinek kovucu ürünlerin hiçbiri denenmiş degil. Yüzdeyüz etkili degil. Böyle bir ürün de yok zaten.

    Ancak isterseniz basit bir sinek kovucu olsun mutlaka ama mutlaka bir seyler sürün az da olsa sizi korur diyorlar. Ancak insanlar üzerinede bu yönde yüzde yüz etkili bir ilaç yok.

    devamına gelincee.

    http://www.istanbulsaglik.gov.tr/w/anasayfalinkler/kng/halka_yonelik.asp

    http://www.istanbulsaglik.gov.tr/w/anasayfalinkler/kng/pdf/saglik/kirim_kongo_kitapcigi.pdf

    http://www.kirim-kongo.saglik.gov.tr/

    l
    inklerinde konuyla ilgili tum açıklama ayrıntısıyla var. Burada yazılanların ötesinde ne varderseniz biraz prosefür kene resimleri ve kene nasıl çıkarılır uygulamalı resimler. ancakkeneyi mutlaka uzman bir hekime çıkarttırın diyorlar.

    benim kısa ve acizane özet toprlamalarım ise söyle


    KORUNMAK İÇİN.

    Uzun kollu gömlek, pantolon,şapka gibi koruyucu kıyafetler kullanılmalı .

    "paçalar çorap içine; evet evet amaçları bizi sıgırtmaç gibi gösterip halimize gülmek, dügmeli degil fermuarlı pantolonlar yaz modasının vazgeçilmezleri."


    Açık renk giysiler TERCİH EDİLMELİ. Bu cevval böcekler yerden, yukarıdaki sıcak kanlı karartıya dogru hareket ediyorlar. çogu böcegin aksine açık renk elbiseleri sevmiyorlar.


    Sık aralarla vucutta ve giyisi de kene kontrolü


    Hayvan sahipleri hayvanlarını akarisitler le uygun şekilde ilaçlamalı diyorlar.Meger bizin frontline ve strongold akarisit miş tibbiye dilinde.

    yüksek otlu çalılık bölgelerde pek fazla dolasılmamalı. Buralarda yuvalanıp yakınlarından sıcakkanlı bir memeli sürüsü geçerken otları bir atlama platformu olarak kullanmak dogal davranışları.


    Korunmak için repellent olarak bilinen böcek kaçıran losyon ve kremler dikkatli bir şekilde yara içermeyen sağlam cilde sürülerek veya elbiselere emdirilerek kullanılabilir.
    burada kesinlikle bir marka önermiyorlar.


    DOKTORLARA YAPPILAN RESMİ TAVSİYELER İSE ŞÖYLE.


    Kenelerin çevrede çok olması halinde mücadele için Tarım İl Müdürlüğünden bilgi alınarak uygun mücadele yöntemleri yapılmalıdır.


    Isırıktan olabildiğince kısa sürede çıkarılmalı.


    Vücuda yapışan kene kesinlikle ezilmeden ve kenenin ağız kısmı koparılmadan ( bir pensle sağa sola oynatarak çivi çıkarır gibi ) alınmalıdır.


    Kene yerinden zorlanarak, döndürerek ve hızlı hareketlerle çıkarılırsa ağız kısmı deri içinde kalabilir.


    Kenenin ezilmesi,sıkılması salgılarının deriyi enfekte etmesine neden olabilir.


    İşlem sırasında ve sonrasında kene çıplak elle tutulmamalıdır.


    İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar şubesine vakit kaybetmeden bildir,





    Hastadan yatışta ve taburcu edilirken olmak üzere 10 ml antikuagulansız iki kan örneği alınacak, serumu ayrılıp ayrı bir tüpe konacak bulaşmayı engelleyecek tedbirlerle soğuk zincir şartlarında SM. ne vakit kaybetmeden iletilecektir.
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 26 Temmuz 2007
  10. smyrna

    smyrna Sevil Kurtoğlu

    Yaş:
    57
    Mesajlar:
    7.772
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    olacak inşallah
    Cengiz arkadaşım emeklerin için çok teşekkür ederim. Yılmadan bu bilgileri, bu sıcakta toparlamak sabır işi ;) Ben çok faydalandım, diğer arkadaşlarım da faydalanacaktır :) Sevgiyle kal :)
     
  11. ben tesekkur ederim.
    hepimiz için gerekli seyler bunlar insallah birilerinin isine yarar insallah içimizden kimsenin basına kötu tesadufler gelmez..=)
     
  12. Cadayl

    Cadayl Aylin Özyurt

    Mesajlar:
    1.622
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    lepistes..
    Yok valla, patik falan almadım, çime çıplak ayak basıyor. Ama çadırda uyumayı tercih ediyor:D..

    Hep diyorum ya, bizimki SİBİRYA REZİLİ :D :D :D

    Çok güzel bilgiler, sağlam çalışma, teşekkürler..
     
  13. güroloflu

    güroloflu Gürol Ofluoğlu

    Mesajlar:
    3.043
    Şehir:
    samsun
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    1.5 kg lık kofana
    Kızım Veteriner hekim ve tatil için şu anda yanımda onada sordum ayni (FRONTLİNE damlanın ismini verdi ,hayvanın kilosuna göre imiş ve en tesirli o damla imiş ayrıca tasmada etkili olabiliyormuş.
     
  14. steelrock

    steelrock Burak

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    2.792
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Mercan-Ağırlığı mühim değil,ben onun gelişini sevdim...
    Ben de bunu kullanıyorum Jolly'im için...Aynen ona da kilosuna göre veriyorlar ve sorun yaşamıyoruz...Eee biz insanoğulları ne yapacağız..:)
     
  15. güroloflu

    güroloflu Gürol Ofluoğlu

    Mesajlar:
    3.043
    Şehir:
    samsun
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    1.5 kg lık kofana
    En sağlamı tatlısuya gitmemek yada arkadaşların dediği gibi en azından garantide olmasa bile o spreylerden kıyafetlere sıkmak.
    Tatlısuya gidersek yanında benle abin olursa sen korkma, biz varken seni kimse ısırmak istemez:D :D
     
  16. steelrock

    steelrock Burak

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    2.792
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Mercan-Ağırlığı mühim değil,ben onun gelişini sevdim...
    Abi alemsin yaa :D :D :D
     
  17. nasrullah

    nasrullah zeki sümertas

    Mesajlar:
    44
    Şehir:
    almanya
    Favori Kamış:
    hem tatli su hem deniz icin her cesit malzeme
    En İyi Avı:
    denizde,CUPRA 750gr.barajda sazan 3 kilo
    sagolasin MELIH REIS bilgiler gercekten ÖNEMLI.tekrar tesekkürler
     
  18. PAŞŞA

    PAŞŞA Remzi

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    962
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Vega Potenza Supercore,Lineaeffe Fury Caster
    Favori Makine:
    Daiwa Windcast Z 5000,Ryobi AP Power
    [​IMG]
    KENEDE AŞI UMUDU
    Kenelerle bulaşan ve ölümlere yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığını önlemek için yurt dışında aşı uygulandığı, bu aşının bilimsel açıdan henüz Türkiye'de kabul görmediği için kullanılmadığı bildirildi.

    Çeşitli üniversitelerin Tıp, Veterinerlik, Biyoloji ve Ziraat Fakülteleri öğretim üyelerinin katılımıyla kurulan Türkiye Keneler ve Kenelerle Bulaşan Hastalıklar Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Nazir Dumanlı, kenelerle nakledilen hastalıkların epidemiyolojilerinin belirlenmesi, tanı yöntemlerinin geliştirilmesi yönünde çalışmalar yaptıklarını belirterek, kontrol ve aşılama çalışmalarının yürütülmesini amaçladıklarını kaydetti.

    Prof. Dr. Dumanlı, kenelerin tasnifiyle ilgili arazi çalışması yaptıklarını ve bu çalışmayı tamamladıklarını belirterek, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına neden olan virüsü ortaya koyduklarını, virüsü zararsız hale getirecek aşı üzerinde de çalıştıklarını kaydetti.

    Viroloji ile birlikte aşı çalışmaları yürüttüklerini belirten Dumanlı, şu bilgileri verdi:

    'Grubumuz, Türkiye'de bulunan kene türlerinin karakterizasyonunu, kene koleksiyonunun oluşturulması, kene türlerinin tespiti ve bölgesel dağılımlarının belirlenmesi gibi faaliyetler yürütüyor. Türkiye kenelerine ait teşhis anahtarıyla kene kolonilerinin oluşturulması, kenelerle nakledilen hastalıkların epidemiyolojilerinin belirlenmesi, tanı yöntemlerinin geliştirilmesi, kontrol ve aşılama çalışmalarının yürütülmesi amaçlarımız arasında.'

    Dumanlı, iki yıldır TÜBİTAK desteğiyle kenelerle ilgili proje yürüttüklerini ifade ederek, 'Farklı 17 tür kene üzerinde devam eden çalışmalar 2009 yılına kadar sürecek. Çalışmaların sonunda, virüse karşı aşı geliştirilmesi hedefleniyor' dedi.

    Hastalığı hangi kene türünün taşıdığını tespit etmek için incelemeler yaptıklarını belirten Dumanlı, altyapı sorunlarını çözdüklerinde hem insanlar, hem de hayvanlar için etkili olabilecek bir aşı geliştirebileceklerine dikkati çekerek, çalışmaların olumlu sonuçlar vermeye başladığını ifade etti.
     
  19. themad2

    themad2 Serdar

    Yaş:
    33
    Mesajlar:
    887
    Şehir:
    İstanbul
    Kene

    Daha önce açıldımı bilmiyorum ama benim gözüme çarpmadı.Forumda gene ile ilgi bir konunun eksikliğini gördüm ve gene hakkında bazı bilgileri derleyip sunmaya karar verdim.

    Kırım-Kongo kanamalı ateşi hangi mevsimde görülmektedir?

    Hastalık mevsimsel özellik göstermektedir. Genel olarak mayıs ve ekim ayları arasında görülmesine rağmen, değişik aylarda da görülebilir.

    Korunma:
    Hastalık, kenelerin sokması sonrası salgıladıkları sıvıyla, kenelerin çıkartılırken ezilmesi sonucu çıkan sıvı ve kanıyla veya kene sokması sonucu virüsü alıp hasta olmuş hayvanların kan ve salgıları ile bulaşabilmektedir. Bu nedenle:
    Mera ve meskenlerde yerleşik keneler kan emerek beslenirler. Hayvanları kenelerden uzak tutarak kenelerin yayılmaları engellenmelidir.

    Yeşil ve piknik alanlarına gidildiğinde (su kenarları, otlaklar, çalılık ve yüksek otlu alanlar) uzun giysiler giymeli, bacakları açıkta bırakmamalı, paçalar çorap içine konulup kenenin vücuda ulaşması zorlaştırılmalıdır. Dönüşte tüm vücut kontrol edilip yapışık kene olup olmadığına bakılmalıdır.

    Yeşil alanlara giderken böcek kaçırıcı sıvı ve jeller cilde sürülebilir veya giysilere emdirilebilir. Bu maddelerin az da olsa sağlık
    sakıncaları olduğu dikkate alınmalıdır. Hayvan besliyorsanız hayvanlarınızı dolaştırırken onlara da bu sıvılardan sürebilirsiniz.
    Vücuda yapışık kene tespit edildiğinde keneyi çıkartmak için fazla zorlamamalı, halk arasında yaygın olduğu şekliyle sigara veya kibritle yakma, kenenin üzerine kolonya, alkol veya diğer kimyasal maddeler uygulanmamalıdır. Bu maddeler kenenin daha erken aşamada kusmasına ve enfekte sıvıyı vücudumuza salgılamasına neden olabilir.

    Vücuda yapışık kene tespit edildiğinde eldiven takarak ve bir cımbız ile kene vücuda yapışık ağız kısmından tutularak yavaşça sağa-sola sallanarak bir vida gibi çıkartılmalı veya bir sağlık kurumuna başvurularak çıkartılması sağlanmalıdır.
    Hasta kişiler ile temasta vücut sıvıları aracılığıyla bulaşma olabileceği unutulmamalıdır.

    Artık piknik yapmak da riskli hale geldi.

    Kene ısırığında ne yapılmalıdır?
    Yapışan keneler ise kesinlikle öldürülmeden, ezilmeden/patlatılmadan ve kenenin ağız kısmı koparılmadan, bir pensle doğrudan düz olarak, döndürmeden yavaşça çekilip alınmalıdır. Isırılan yere; bol sabunlu suyla yıkanıp temizlendikten sonra iyotlu antiseptik(tendürdiyot) sürülmelidir. (şayet sabunlu su bulunmaz ise alkol içeren mendiller kullanılabilinir).pens
    [​IMG]

    Çıplak elle keneye temas edilmemeli eğer elle tutulacaksa eldiven giyilmeli veya naylon bir poşet yardımı ile keneler toplanmalıdır.

    Vücuttaki kenelerin üzerine herhangi bir kimyasal madde (alkol, klonya, gazyağı v.b) dökülmemeli, sigara veya ateş kullanarak keneler uzaklaştırılmamalıdır. Çünkü bu maddeler kenenin kusmasına sebebiyet vereceğinden hastalık bulaştırma riskini artırmaktadır.

    Isırılan kişi iki hafta süreyle ateş,yoğun halsizlik, baş ağrısı, bulantı, kusma gibi belirtiler yönünden takip edilmesi gerekmektedir. (ateşin 38,3 °C veya üzerinde olması halinde acilen tam teşekkülü hastaneye başvurulmalıdır)

    [​IMG]
    Cilde yapışmış bir keneye ait resim.

    Kan emdikçe zamanla gövdesi kanla dolan kenenin tutunduğu bölge kızarır ve kaşınır.

    Kırım-Kongo kanamalı ateşi virüs bulaştıktan ne kadar süre sonra ortaya çıkar?

    Kuluçka süresi; virüsün alınma şekline bağlıdır. Kuluçka süresi kene ısırmasından sonra 2-14 gün arasında değişmekle birlikte genellikle 1-3 gündür. Virüsü içeren kan ve diğer doku ya da atıklar ile temastan sonra genel olarak bu süre 5-6 gündür ve 14 güne kadar uzayabilmektedir.

    Kırım-Kongo kanamalı ateşine yakalanmış insanlarda hastalık belirtiler nelerdir?

    İnsanlarda; hastalık ateş, üşüme-titreme yaygın kas ağrıları, bulantı-kusma, ishal, yüzde kızarıklık, karaciğerde büyüme ve kanama ile kendini gösterir. Ateş, kırıklık, kas ağrısı, iştahsızlık, baş ağrısı, aşırı duyarlılık, sırt ağrısı, kol ve bacaklarda ağrı, mide bölgesinde ağrı, bel bölgesinde ağrı gibi belirtiler ile ani olarak başlamaktadır. Bazen bu bulgulara kusma, karın ağrısı ve ishal ilave olabilmektedir. Gövde ve kol ve bacaklarda cilt içi kanama görülebilir. Burun kanaması ve değişik alanlarda kanama bulguları bulunabilir. (Detaylı bilgi için Sağlık Bakanlığı)
     
  20. themad2

    themad2 Serdar

    Yaş:
    33
    Mesajlar:
    887
    Şehir:
    İstanbul
    Kırım-Kongo kanamalı ateşi nasıl kontrol edilir ve nasıl korunulur?

    İnsanlarda; hastalık ateş, üşüme-titreme yaygın kas ağrıları, bulantı-kusma, ishal, yüzde kızarıklık, karaciğerde büyüme ve kanama ile kendini gösterir. Ateş, kırıklık, kas ağrısı, iştahsızlık, baş ağrısı, aşırı duyarlılık, sırt ağrısı, kol ve bacaklarda ağrı, mide bölgesinde ağrı, bel bölgesinde ağrı gibi belirtiler ile ani olarak başlamaktadır. Bazen bu bulgulara kusma, karın ağrısı ve ishal ilave olabilmektedir. Gövde ve kol ve bacaklarda cilt içi kanama görülebilir. Burun kanaması ve değişik alanlarda kanama bulguları bulunabilir. (Detaylı bilgi için Sağlık Bakanlığı)
    Kırım-Kongo kanamalı ateşi nasıl kontrol edilir ve nasıl korunulur?

    Tüm enfeksiyon hastalıklarında olduğu gibi KKKA’da da korunma ve kontrol önlemlerinin alınması çok önemli ve gereklidir.

    a- Hasta ve hastanın sekresyonları ile temas sırasında mutlaka koruyucu önlemler (eldiven, önlük, gözlük, maske vb.) alınmalıdır. Genellikle hava yolu ile bulaşmadan bahsedilmemektedir. Ancak, kan ve vücut sıvıları ile temastan kaçınılmalıdır. Bu şekilde bir temasın söz konusu olması halinde, temaslının iki hafta süreyle ateş ve diğer belirtiler yönünden takip edilmesi gerekmektedir. (ateşin 38,3 °C veya üzerinde olması halinde acilen tam teşekkülü hastaneye başvurulmalıdır. Hasta olan kişilerin kullandığı malzemeler ve tuvaletler çamaşır suyu ile dezenfekte edilmelidir

    b- Hayvan kanı, dokusu veya hayvana ait diğer vücut sıvıları ile temas sırasında da gerekli korunma önlemleri alınmalıdır.

    c-Kene mücadelesi çok önemli olmakla birlikte oldukça zor görülmektedir. Keneler yumurta dönemleri hariç diğer biyolojik evrelerinde insanlara hücum ederek kan emebilir. Hem mera keneleri hem de mesken keneleri gelişmelerini sürdürebilmek ve nesillerini devam ettirebilmek için konakçılarından kan emmek zorundadırlar; genel olarak da konakçı spesifitesi göstermezler. Bu nedenle öncelikle konakçılar kenelerden uzak tutulmalı ve kenelerin kan emmeleri engellenmelidir.

    d-Mümkün olduğu kadar kenelerin bulunduğu alanlardan kaçınılması gerekmektedir. Hayvan barınakları veya kenelerin yaşayabileceği alanlarda bulunulması durumunda, vücut belirli aralıklarla kene yönünden muayene edilmeli; vücuda yapışmamış olanlar dikkatlice toplanıp öldürülmeli, yapışan keneler ise kesinlikle ezilmeden ve kenenin ağız kısmı koparılmadan bir pensle doğrudan alınmalıdır. (Isırılan yer; bol sabunlu suyla yıkanıp temizlendikten sonra, iyotlu antiseptik sürülmelidir.)

    e- Diğer önemli hususlardan birisi de piknik amaçlı olarak su kenarları ve otlak şeklindeki yerlerde bulunanlar döndüklerinde, mutlaka üzerlerini kene bakımından kontrol etmeli ve kene varsa usulüne uygun olarak vücuttan uzaklaştırmalıdır. Çalı, çırpı ve gür ot bulunan yerlerden uzak durulmalı, bu gibi yerlere çıplak ayakla veya kısa giysilerle girilmemelidir.

    f- Özelikle kırsal alanlarda dolaşılırken açık renkli vücudu örten elbise ve çizme giyilmeli veya ayakkabı giyilecekse pantolon paçaları çorap içine alınmalıdır.

    g-Hayvan barınakları kenelerin yaşamasına imkan vermeyecek şekilde yapılmalı, çatlaklar ve yarıklar tamir edilerek badana yapılmalıdır.

    h- Hayvan sahipleri ; hayvanların sağım ve kesim zamanını dikkate alarak; hayvanlarını ve hayvan barınaklarını kene ve diğer dış parazitlere karşı uygun ektoparaziter ilaçlarla yılda iki kez ilaçlamalıdır.

    i- Gerek insanları gerekse hayvanları kene enfestasyonlarından korumak için repellent olarak bilinen böcek kaçıranlar dikkatli bir şekilde kullanılabilir. (Repellentler; sıvı, losyon, krem, katı yağ veya aerosol şeklinde hazırlanan maddeler olup, cilde sürülerek veya elbiselere emdirilerek uygulanabilmektedir. Aynı maddeler hayvanların baş veya bacaklarına da uygulanabilir; ayrıca, bu maddelerin emdirildiği plastik şeritler, hayvanların kulaklarına veya boynuzlarına takılabilir.)

    j- Kenelerin çevrede çok olması halinde; mera, çayır, çalı, çırpı ve gür otların bulunduğu yerler gibi kenelerin yaşamasına müsait alanlarda, diğer canlılara ve çevreye zarar vermeden, çok dikkatlice akarisid uygulamalarına başvurulabilir. Genel olarak geniş çevre ilaçlamaları faydalı görülmemektedir.

    k-Açık alanlarda yapılabilecek kene mücadelesi amacıyla, her bir hektara aktif madde olarak carbaryl ve propoxur hektara 2 kg, deltamethrin ve lambda-cyhalothrin 0,003-0,3 kg, permethrin 0,03-0,3 kg, pirimiphos-methyl ise 0,1-1 kg olarak uygulanabilmektedir

    Bakanlığımız il ve ilçe Müdürlüklerince ilkbahar ve sonbahar döneminde olmak üzere yılda en az iki kez ağıllar ve ahırlarda, hayvan gübrelerinin döküldüğü alanlar, çeşme başları ve hayvan durakları ile parazitlerin bulunabileceği muhtemel alanlarda pülverizatör ile ilaçlama yapılmasının yetiştiricilere iyi bir şekilde anlatılması gerekmektedir. Aynı dönemde büyük ve küçükbaş hayvanların ektoparaziter ilaçlanmanın yapılması, Kene Mücadelesinde; hayvan yetiştiricileri, Sağlık Bakanlığı, yerel yönetimleri desteğinin sağlanması sorunun çözümünde zorunluluk arz etmektedir.

    Günümüze kadar kullanılan hiç bir mücadele yöntemi (bir kaç sınırlı alan hariç), tam bir kene eradikasyonu sağlayamamıştır. İnsan ve hayvanlardan kan emen kenelerin sayısını düşük maliyetlerle kabul edilebilir sınırlara indirilmesi hedeflenmelidir.

    Akarisid ile kene kontrolünün başlıca 7 zorluğu vardır

    1. Kenelerin yoğun biçimde tarım ve orman alanları içinde yayılmış olması, çevreye zarar verecek düzeyde akarisid kullanımını gerektirmektedir.

    2. Akarisidlerin kenelerin konakları üzerinde tutundukları bölgelere ulaşabilmesi ancak konağın tüm vücudunun yıkanmasını gerektirmektedir

    3. Konak üzerinde bulunmadıkları süre içinde keneler akarisid ilaçların ulaşamayacağı yerlerde saklanmaktadır.

    4. Kenelerin yüksek orandaki üreme yeteneği (3000-7000 yumurta) ilaçlamaların düzenli bir sıklıkta yapılmasını gerektirmektedir.

    5. Kenelerin uygun olmayan çevre koşullarında çok uzun süreler boyunca canlı kalabilmeleri.

    6. Kenelerin konak seçiminde çok alternatifinin olması

    7. Akarisid direncinin oluşması

    [/B]


    Alıntıdır ..