Genel olarak Omurgasızların Eklembacaklılar şubesi Kabuklular alt şubesine dahildirler. Yengeç, istakoz, karides ve kerevitlerle birlikte onayaklılar (decapoda) takımını oluştururlar. Yeri gelmişken Bilim Teknik Web Sitesinden Dekapod'lar hakkındaki genel bilgileri aktarayım. Ordo (Takım): Decapoda (On bacaklılar) En büyük ve en gelişmiş kabukluları içerir. Çoğu denizel canlılardır, ancak kara yaşamına uyum yapmış olan üyeler de vardır. Göğüs üyelerinin ilk 3 çifti maksilliped halini almıştır. Diğer bacakların tamamının ucu kıskaçlıdır. İlk bacak çifti (Cheliped) kuvvetli bir şekilde gelişmiştir ve ucunda büyük bir kıskaç taşır. Takımını çoğu üyesi yan yan yürür, ancak her yöne hareket edebilme yetenekleri de vardır. Birinci antenin kaide kısmında "statosit" adı verilen denge organı bulunur. Statosit içerisindeki duyu hücreciği (statolit), kum taneciklerinin organ tarafından salgılanan bir sıvıyla örtülmesinden oluşturulur. Her deri değişiminde atılırlar ve yeni bir kum parçasının alınmasıyla yeniden oluşturulurlar. Solunum, tüy veya püskül şeklindeki solungaçlarla gerçekleştirilir. Solungaçlar üzerindeki bu yapılar, solunum yüzeyini genişletmek içindir. Hemolenf içerisinde çözünmüş olarak bulunan solunum pigmentleri hemosiyanin ve bazen de hemoglobindir. Takımın bazı üyelerinde ışık çıkarma yeteneği görülür. Ayrı eşeylidirler. Erkekler genellikle dişilerden daha küçük boyutludurlar, ancak üyeleri daha güçlü yapıdadır. 1. Subordo (Alt takım): Natantia (Karidesler) Vücut yanlardan basık ve yüzmeye uygun yapıdadır. İlk 2-3 bacak çifti kıskaçlı ve diğerlerinden daha uzundur. Abdomen üyelerinde bulunan saçaklar, yüzmede yardımcıdır. Abdomen, vücudun geri kalanından daima daha uzundur ve ucunda bir kuyruk yüzgeci bulunur. Penaeus.............................Palaemon......................Crangon 2. Subordo (Alt takım): Reptantia (Kerevit ve Istakozlar) Vücut dorso-ventral olarak (alt-üst yönünde) basıktır. Bacaklar bir önceki gruptan daha gelişmiştir. İlk bacak çifti diğerlerinden daha kalındır ve ucunda güçlü bir kıskaç bulunur. Yumurtalar, dişilerin abdomenlerinin karın tarafından taşınır. Homarus.................................Astacus 3. Subordo (Alt takım): Anomura (Keşiş ıstakozları) 4. Subordo (Alt takım): Brachyura (Yengeçler) Kısa, yassı ve simetrik yapıdaki abdomen, thorax'ın altına doğru kıvrılarak karnın alt kısmındaki plakaların oluşturduğu bir oyuğa yerleşmiştir. Dinlenme halinde gözler, "orbit" adı verilen çukurların içerisine yatırılır. Bazı türleri zehirlidir. Cancer...................................... Potamon ......................... Callinectes Böylece boş deniz salyangozu kabukları içinde yaşayan bu yengeç ve istakoz benzeri canlıların hangi türlerle ne derecede akraba oldukları konusunda biraz fikir vermiş olduk. Şimdi grubun genel ve detay özelikleri ile devam edelim. Bir mesajın 10 dan fazla resim almaması nedeniyle konu sayfalar halinde sunulacaktır. (Devam edecek)
Keşiş Yengeçleri, Keşiş İstakozları KEŞİŞ YENGEÇLERİ / iSTAKOZLARI Bazı türler istakoza bazı türleri yengece daha yakındır. Genelde boş deniz kabukları içerisine yerleşerek orada yaşarlar. Büyüyüp kabuk dar geldiğinde daha büyük kabuk bularak bunun içine yerleşirler. Boyları bir cm den 20 cm ye kadar olabilir. Kıskaçları bazı türlerde büyük, bazı türlere ise küçükçedir. Bazı türlerde ise bir kıskaç daha büyükken diğeri küçüktür. Boş kabuğa girip onu kullanmakla kalmayıp bazen bu kabuğa anemon (deniz şakayığı) ve bazı yosun ve süngerleri yapıştırıp tarımını yaparlar. Bu bir çeşit ortak yaşamadır. Böylece dışarıdan bakıldığında kabuk içindeki çağanoz belli olmaz. Bu canlının türlerini tanımak isterseniz dışındaki kabuğa hiç bakmayınız. Çünkü herhangi bir tür keşiş yengeci 20 farklı türde salyangozun boş kabuğunu ev olarak kullanabilir. Dıştaki kabuktan çok içerdeki çağanozun şekli şemali, boyu postu tanımlamada daha önemlidir. Kolay bulunabilmeleri nedeniyle olta balıkçılığı için yem önemli değerleri vardır. Tüm denizlerimizde az yada çok çeşitli türleri yaşar. Sıcak güney denizlerine indikçe diğer canlılarda olduğu gibi tür sayısı artar. Son yapılan çalışmalarda Ege denizinde 12 türü tespit edilmiştir. ==============================================- Ege Denizi'nde Belirlenen Keşiş Yengeci Türleri ==============================================- Dardanus arrosor (Herbst, 1796) Diogenes pugilator (Roux, 1829) Paguristes eremita (Linnaeus, 1767) Paguristes syrtensis (De Saint Laurent, 1971) Anapagurus laevis (Bell, 1845) Anapagurus petiti (Dechanc & Forest, 1962) Pagurus alatus (Fabricius, 1775) Pagurus anachoretus (Risso, 1827) Pagurus chevreuxi (Bouvier, 1896) Pagurus cuanensis (Bell, 1845) Pagurus forbesii (Bell, 1845) Pagurus prideaux (Leach, 1815) Türlerin özellikleri ve tanımlanmasıyla ilgili detaylı ilgileri aşağıdak linkte bulabilirsiniz. http://sci.ege.edu.tr/~sukatar/Pagurus.htm Bu türlerin güzel görünenlerinden bazılarının internetten toplanmış renkli fotografları aşağıdadır. Dardanus arrosor: İri keşiş yengeci 10 cm ye kadar boyda olur, sol kıskacı az daha büyükçedir. Diogenes pugilator
Paguristes oculatus Tam boyu 4 cm civarında baş kalkanı (karapax) 2 cm civarındadır. Her iki kıskacı (mahmuzu) da büyüktür. Pagurus bernhardus İri keşiş yengeci. Boyu 10 cm yi aşar, Kıskaçları kısa fakat iricedir. Sol kıskaç sağdakinden daha küçükçedir. Nispeten küt yapılıdır. Clibanarius erythropus Küçük keşiş yengeci... 2cm ye kadar boyu vardır, dar uzun vücutludur. Şeytan minaresi kabuklarını tercih eder. Her iki kıskacı da uzunca ve eşit boydadır. Anapagurus laevis 2 cm ye kadar boydadır. Sol kıskacı incecik sağdaki ise daha iricedir. Genel yapı itibariyle narin vücutludur.
paylsim icin tesekkurler Hocam bunlardan acayip guzel yem olurbiz bu kabuklulara ayakli deriz cok fazla insan yem olarak kullanmasada kiyi baliklari avlarinda muhtesem bir yemdir... saygilarla
Bu canlıları bir kova içinde en fazla ne kadar saklayabiliriz acaba ? süre olarak 1-2 gün dayanırlar mı ?
Islak bir pamuklu yada keten branda altında serin yerde ömürleri ayları bulabilir. Sıcaklık arttıkça ve nem azaldıkça dayanma süresi azalır. Fakat tamamen su içinde de dayanmaları mümkün değil.
Yakup hocam, kova içinde yosunlarla birlikte bir süre saklıyorlar. Bir de ıslak havluyu kova dibine serip, yengeçleri de içine koyup üstünü yine ıslak havlunun kenarları ile kapatıp azami 5 gün saklayabiliyorlar. Ama benim merak ettiğim bir şey var. Bir arkadaşım denizden yengeç çıkarıp eve getirmişti ve evde 2 hafta kadar yaşadı bu yengeç. Hatta yampirik yampirik dolanıyordu arasıra evin içinde, sonra yine suya koyuyorlardı. (Su dediğim deniz suyu. Her gün deniz suyunu değiştiriyorlardı. Sonra bu yengeci yine denize saldılar.) Bu başka bir cins yengeç midir? yoksa bu şekilde tüm yengeçlerin yaşaması mümkün müdür? Ya da arkadaşımın yengeci mucize bir yengeç midir?
Peki o zaman ben de nemli bez-branda tarzı bir şeyler yaparım ..çünkü hergün gidip yakalayacağım bir yerde olmuyor bu canlılar.. o nedenle sormuştum. Açıklamalarınız için teşekkürler