Kırmızı benekli dogal alabalik yavrusu nerden alabiliriz?

Konu, 'Genel Konular' kısmında psikolog06 tarafından paylaşıldı.

  1. psikolog06

    psikolog06 çağlar çalış

    Yaş:
    37
    Mesajlar:
    66
    Şehir:
    ankara
    Favori Kamış:
    shimano catana CX 2,10
    Favori Makine:
    shimano exage 2500
    En İyi Avı:
    sazan 1800 gr
    Merhaba arkadaslar sizlere tatlı su avcılarının hayalini süsleyen tatlı su avlarının prensleri ve prensesleri ile ilgili danışmak istiyorum.Av yaptıgım bölgemde suyu yazın buz gibi(icinde bir dakika bile durulmuyor tulumla bile soğukluğu net hissediliyor deneyimle sabittir :) ),berraklik olarak cam gibi tertemiz,bidonla eve goturulup icme suyu saglanan bir dere,kısında tahminimce oldukça soğuk 10 dereceyi geçmez,suyu sert yani kirecli değil derenin,derinlik olarakta en derin yeri 2 metre en sığ yeride ayak bileğinin biraz üstünde 20-30 cm civarında,akis yatağı 2,5-3 metre genişliğinde,guzel sarlaklar ve aynalarda var,derenin icinde cay baligi dedigimiz balıklardan var.Bu özelliklerde ki derede dogal alabalik cok rahat yasar diye düşünüyorum cunku bati karadeniz bölgesinde dogal alabalik avı yapmıs biri olarak ve bu balıklara sevdalı biri olarak(genelde koruma taraftarıyım) dogal ortam koşullarının cok uygun olduğunu düşünüyorum,bölgeye kısın iyi kar yağıyor,rakım olarak 800-1000 metre civarı,derenin kenarları ağaclik guzel koyu gölgelerede sahip.Şimdiii ben bu dereye kırmızı benekli ala salmak istiyorum,hem bu turu korumak gelecek nesillere yeni bir derede bir nevi gen bankası oluşturmak,bu tür için bir dereye daha alternatif oluşturmak hemde kendi gizli avlagimi oluşturmak istiyorum.Demeyin ki aşılama yapmak yasak,doğanın dengesine müdahale edilmez ordaki yerli balığa zararı olur,çay balığı bölgemde her yerde zibil gibi cok var,derede başka turde yok zaten.(Hem amerika biraz alakasiz olucak ama erzincan tunceli bolgesinden 90 li yillarda keklik goturup ulkesinde dogaya salim yapti ve simdi yilda milyonlarca keklik avliyorlar.!)O yüzden bu kırmızı beneklinin yavrusunu parayla nerden temin edebilirim 100-200 tane salsam oraya yeter.Ulasimida uçakla akvaryumcularin yaptıgı gibi plastik bol oksijenli posetle veya arabayla oksijen destekli tankla ülkenin her yerinden sağlayabilirim malumunuz cok hassas bir tür oldugu için nakli özen gerektiriyor.Salim yapacagım bölge gizli oldugu için aciklayamam.Bütün bunlar doğrultusunda yavru temini için önerileriniz nedir karadenizde yada baska bi bolge sivil olarak bu balıklardan çiftlikte yetiştiren bildiginiz biyer varmı?devlet sanırım vatandaşa vermiyor,dilekceyle başvuru yaparsak olumlu karşılanırsa ucretsiz salim yapıyorlar ama ozamanda nekadar kasap varsa herkez öğreniyor ve bir yılda derenin kökünü kazıyorlar.Tavsiyelerinizi bekliyorum..reeling
     
  2. yamansukru

    yamansukru şükrü

    Yaş:
    35
    Mesajlar:
    181
    Şehir:
    Isparta
    Favori Kamış:
    Shimano catana 180l spin
    Favori Makine:
    Shimano stradic ci4 olacak insallah
    En İyi Avı:
    SAZAN 8 KG
    bence bulamazsınız en guzeli yetkılılere bildirin dilekçe yazın zaten uygunsa onlar salacaktır
     
  3. mhakanbasar

    mhakanbasar Mustafa Hakan BAŞAR

    Mesajlar:
    663
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    SHIMANO VENGEANCE SPIN 2,10
    Favori Makine:
    Spro Red Arc Tuff Bady
    En İyi Avı:
    turna 102 cm 8,5 kg
    O dere belkide binlerce yıldır akıyordur.Su ve ortam uygun olsaydı kırmızı benekli emin ol senden önce gelir o dereye yerleşirdi.
    Yolu bulmasına bile gerek yok aslında bir şekilde veya yaban kuşlarının sayesinde yumurtaları veya kendisi mutlaka uğramıştır o dereye..
    Alabalığın doğal bir ortam oluşturması için sadece suyun soğukluğu veya PH 'ı yeterli gelmeyebilir.Benim yazdıklarından (siraz türlerinin olması nedeniyle) anladığım şu an için kırmızı benekli için uygun bir ortam yok o derede belki ileride olur...
    Orman bakanlığı tarafından her yıl bazı dereler Alabalıklandırılmaktadır.Daha önceden kırmızı benekli olmayan dereler denenmişti ve tutmamıştı o yüzden artık sadece daha önceden doğal alabalık bulunan ve görülen dereler alabalıklandırılıyor.Birde harici olarak daha önce alabalık olsun olmasın yüksek rakımlı kaynak sularından beslenen Göller...
     
  4. psikolog06

    psikolog06 çağlar çalış

    Yaş:
    37
    Mesajlar:
    66
    Şehir:
    ankara
    Favori Kamış:
    shimano catana CX 2,10
    Favori Makine:
    shimano exage 2500
    En İyi Avı:
    sazan 1800 gr
    Aslında söylemedim ama derede köylünün birisi küçük bir tane havuz yapmıştı kendi yiyeceği alabalığı yetisitirmek için.koyluyede arada sırada satıyor o yetiştirdiği balıklardan.4 sene önce sel basmıştı havuzunu ve alabalıkları suya kaçmıştı.Gecen sene irice bir trofe yakaladım ve dogal geliştiğinden içi pespembeydi,dış görünüşüde parlaklığı filan oldukça iyiydi sağlıklı görünüyordu yan tarafındaki pembemsi seriti bile cok belirgindi.Benim asıl bu derede kırmızı benekli yaşayabileceğine inancım ozaman netlesti.Dilekçe filan verip devlet salim yaparsa orayı duymayan kalmaz duyan gelir o yüzden taraftar değilim.Sivil bi üreticiden bulabilsem cok super olucak.
     
  5. sessizdenizci

    sessizdenizci Mustafa

    Mesajlar:
    595
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    Okuma Trio Rex 425-250, Okuma Safina-x Tele-Spin300, Ron Thomson Tyron teleskopik 270. mt
    Favori Makine:
    Okuma Avanger AV40, Okuma Safina Pro SPA 65, Lineaeffe Rapid Drake RD 30, Silstar
    En İyi Avı:
    Büyük balık kaçtı
    Doğa konusundaki hassasiyetiniz ve girişimiz için sizi tebrik ediyorum, inşallah hedefinize ulaşır ve bölgeyi alabalıklar doldurursunuz.
     
  6. kurbagaprens

    kurbagaprens Ergin DEMİROĞLU

    Yaş:
    44
    Mesajlar:
    949
    Şehir:
    Samsun
    Favori Kamış:
    Major Craft Solpara 274 up to 50.gr
    Favori Makine:
    Shimano Stradic C3000HGFK
    En İyi Avı:
    1 cm Lepistes
    Açıkcası bu tür kişisel aşı yöntemlerini pek tasvip etmiyorum. Dile getirilmesini bile doğru bulmuyorum. Zira tatlısu balıklarının canlı nakli yasaktır ve çok ciddi cezaları vardır. Sizin iyi niyetinizden şüphe duymuyorum. Fakat bir de hikayeyi tersten okumakta fayda var. Sizin konunuzu gören ve japon levreği ya da turnaya merakı olan bir başka kişi de bölgesindeki belki de sizin kırmızı benekli aşıladığınız değerli değerli bir habitata bu zararlıları bırakabilir. Ki çok değil 4-5 ay önce yanımda avlanan ve japon levreği çılgını genç arkadaşımın bana bunun önerisini sunduğunda "Sakın ha. Pullu sazan ve yayın olan bir göleti neden böyle bir balıkla zehirleyeceksin ki" diyerek tepkimi vermiştim. Şimdi de şekil değişik olsa da durumu resmi kanallar yoluyla çözmenizde fayda olduğuna inanıyorum.
     
  7. psikolog06

    psikolog06 çağlar çalış

    Yaş:
    37
    Mesajlar:
    66
    Şehir:
    ankara
    Favori Kamış:
    shimano catana CX 2,10
    Favori Makine:
    shimano exage 2500
    En İyi Avı:
    sazan 1800 gr
    Canlı balik nakli mevzuatını biliyorum sayın kurbagaprens,ayrıca çekinceniz konusunda da cok haklısınız istilacı turler sularımız için büyük tehlike ama takdir edersiniz ki dogal alabalığı bırakın ülkemizde dünyada ki tatlı su balığı avcılarından sevmeyen yoktur kanaatimce.keske bütün sularımızda yaygın bi sekilde olsaydı ama sadece karadeniz ve dogu anadoluda var,bilinen diger bölgelerde de nesli tükenmiş bi durumda.inanın bu balığın avı için cok bölgeye gittim en bakır ücra yerlerde bile serpmeciler agcilar kökünü kazımış bir defa guzel bi av taptım ama onuda güzelliğine hayran olduğumdan saldim zaten amacım bu balıkta hiç bi zaman etçilik olmadı,hoş en son nezaman tutdugum bi balığı alıkoydum onuda bilmiyorum..
     
  8. psikolog06

    psikolog06 çağlar çalış

    Yaş:
    37
    Mesajlar:
    66
    Şehir:
    ankara
    Favori Kamış:
    shimano catana CX 2,10
    Favori Makine:
    shimano exage 2500
    En İyi Avı:
    sazan 1800 gr
    inşallah sayın sessizdenizci basarabilirsem cok iyi olucak ah bide yavru alabileceğim bi yer bulabilsem..