Kıyıdan Asansör Sistemi ile Lüfer Avı.

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında murat303 tarafından paylaşıldı.

1. CoNTRoLLeR

CoNTRoLLeR Bekir K.

Favori Kamış:
    Linea Effe OYSTER CAST 4.20 mt. SURF kamış ve 60 lık 4 bilyeli noname makina.
    En İyi Avı:
    Balıkavı.net
    1- balık 10-15 mt ileride değil. 70-80 mt ileride.
    2- 200 gr kurşunu ucunda canlı yemle 70-80 mt atamassınız.
    3- bahsedilen yerde 50 gr kurşun kullanırsanız oltayı sahilden toplarsınız!!!
    4- burası canlı yemi 1-2 mt ileri bırakabileceğiniz bir yer değil. karadenizle ege denizini birbirine bağlayan, akıntının hiç eksik olmadığı istanbul boğazı!!!
    5- tekneyle avlanmak her zaman kıyıdan avlanmaya göre avantajlıdır. Madem iş bilmekte ve tecrübede bunu bilmeniz gerekiyordu..

2. Sevgili arkadaşlar,

Forum içinde yazışırken lütfen kullandığımız kelimeleri daha dikkatli seçelim ve yazdıklarımızı yayınlamadan önce son bir kez daha gözden geçirip karşı tarafta bulunan arkadaşlarımızın ne şekilde değerlendireceğini birkez daha düşünlerim.

Amacımız paylaşım, bilgi edinmek birbirimizi usluplarımız ile kırmadan seviyeli bir yaklaşımda bulunmak olmalıdır.

Saygılar

3. Huseyin Alp Arslan

Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Bu sistem aynisi buyuk canli yemlerde capali kursunlarla Pasifiktede kullanilir. Genelde sari kuyruk yakalanir.Kostek bedene bagli olmadigi icin calinma (tasmalama)'ya izin vermez.Baligin kendiliginden yakalanmasi sarttir.Bu yuzden
    circle(cember) igne kullanilir.Bu igneler calinma gerektirmez.Avvci balik yemi almaya calisirken igne dizayni geregi baligin agzina kendi gecer.

Benim onerim cift olta kullanmakla takimda bir miktar degisiklige giderek bu calinma yapamama zafiyetinden de takimin kurtarilabilecegidir.

Soyle; capali kursunun capalari iple kursuna sabitlenip acilmayacak sekile getirilir. Sonra olabilecek en uzun surf kamisiyla olabildigince uzaga atilarak diplendikten sonra, dibe kuvvetlice sabitlenir.Bu oltaya bagli olan misinanin uzerine halka atilir. Bu halkaya yaklasik 2 m misina baglanir (kopru), nisbeten agir gezer kursun yaptigimiz kopru misinasindan gecirilerek bu halkanin hemen altina sabitlenir.Kopru misinanin diger ucuna firdondu atilir.

Simdi daha kisa ve esnek bir kamis alinmasi ve bu kamisin makinasindaki misinasinin yakalanacak baliga gore nisbeten ince olmasi gerekir. Bu ikinci kamisin misinasinin ucuna kopru misinasinin ucundaki firdonduden daha buyuk bir firdondu baglanir. Bu firdonduye yaklasik 10 cm bir ara misina baglandiktan sonra gene kopru misinasindan daha buyuk bir firdondu bu ara misinanin bosta kalan ucuna baglanir ve bu firdondunun ucuna 1 m beden abaglanarak bununda ucuna uzun oltada ki gibi bir igne ve gaga ignesi takimi baglanir.Canli yem bu ignelere yerlestirilir.Sonrada suya salinir. Su akintili oldugundan canli yemi capali asansor misinadan uzaga atacak ve karismayi onleyecektir.Asansor misinanin kamisi olabildigince dik ve mumkun olan en yuksek temele kiyida sabitlenmesi gerekir. Yavas yavas salinan oteki olta balikcinin baligi yakalayacagi oltadir. Asansor oltasina halkayla ilistirilmis kopru misinasina taktigimiz kursunun agirligi yemi asansor misinasinin hattindan derine kaydiracaktir. Bu kaymanin yavasca olmasi lazimdir. Yoksa yem bu sefer oltacinin elindeki oltanin ana misinasina dolasabilir.

Balik geldiginde hissetmek cok kolay olacagi gibi kamisiniz esnek oldugundan gayet guzel tasmada atabileceksiniz.Oltanizi toplayip, baliginizi yakalayip, tekrardan yemleyip salmanizda bir problem olmayacaktir.

Bahsetmis oldugum sistem bu gune kadar hic bir yerde gordugum bir sistem olmayip bu asansor oltanin zaaflarini giderebilmek icin kendimce uzun zaman once dusundugum ve gelistirdigim bir yontem olup sahsen deneme firsati bulmadigim bir duzenektir.

Bence aniden yarlasarak derinlesen ve akintisi cok kuvvetli bogazda lufere
    karsi cok iyi calisabilecek bir oltadir. Bence en zayif olan kismi eger asaonsor oltasinin kursunu butun bu duzenek suya salindiktan sonra yerinden cikarsa
    buyuk karisikliklara sabebiyet verme riskini barindirmasidir.Bunun yaninda butun gun oltanizda hersey duzgun gitsede gun bitiminde asansor oltayi toplamak isterseniz capali kursunun capalari sabitlendiginden belkide dipten kurtarmak mumkun olmayacak ve asansor oltayi koparmak zorunda kalabileceksiniz.

Denerde sonuclari bildirirseniz Asansor oltada Alp:) yontemi hakkinda Bogazda
    nasil isledigi konusunda bir fikir sahibi oluruz.Faydali olmasi dilegiyle...

4. gülbaharlar

gülbaharlar gulbaharlar

Favori Kamış:
    el oltası, kamış
    En İyi Avı:
    13 kilo aynalı sazan
    bilgiler için teşekkürler arkadaşım

5. gülbaharlar

gülbaharlar gulbaharlar

Favori Kamış:
    el oltası, kamış
    En İyi Avı:
    13 kilo aynalı sazan
    hüseyin abicim bilgilerin için teşekkürler selamlar

6. DrHG

DrHG

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Sinarit, 9 kg
    Hımm. Denemek lazım. Ben her avımda kendimce eksik yada yetersiz gördüğüm bir detayı düşünerek değiştirip ava çıkıyorum. Geçen hafta sinarit avına gittiğimde strikepro 10.cmlik 2 yapay balığımın iğnelerinden biri kırıldı (yaklaşık 2-3kg sinarit olmalı:( ) diğeri ise tekneye tahminen 10m kala dümdüz oldu (5kg üzerindeydi sanırım, muhteşem direndi, oltayı iyi kullandım sanıyorum ama o muhteşem çenelere iğne dayanmadı:( ). Özetle a: yapay balık 12cm'e çıkacak zira daha kalın ve sert iğnelere ihtiyacım var;) . Fırsat bulursam bu raporu yazacağım. Denemekle bir gün kaybedebilirim ama ya tutarsa Nasreddin Hoca misali iyi olur sanırım:D

7. uskudarlı

uskudarlı

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    su anda belli deil:D
    abi gercekten guzel bi sistem eylulun 10 undan beri yapıyorlar o işi ve gunde en az 3 4 lüfer cıkıyor balık yavaş yavaş aşalara inmeye başladı caminin önündende(semsipaşa) akşamları alıyoruz 26 eylulde biz 3 tane aldık ust uste ondan onceki gunde bi tane aldık dun akşam cami onunde hic bişi cıkmadı ama:(

8. KANCA

KANCA ümraniye atakent

Favori Kamış:
    LINEAEFFE FERRARİ EXTREME 2000 4.50 cm. 3 parça Cormoran Seacor SURFMASTER 4.20 cm 3 parça
    En İyi Avı:
    elimdeki levrege sordum benden daha büyügü var dedi
    kimseye söylemeyin 27-09-2007 de bu sistemle bir lüfer aldım :eek:
    bu arada sisteme kimse laf söylemesin 3 yıldır yapıyorum ve daha iyi iş yapan bir olta şekli ne gördüm ne duydum her olta avlandıgınız bölgenin dogsına uygun sekilde düzenlenir çok akan sularda bu yöntem bence en iyisi arkadaşların dedigi gibi canlı yem uzaga atılırken deforme oluyor burda amaç canı yeme zarar vermeden en uzaga göndermektir
    yanlız bu yöntem akıntılı sular için bunu unutmayalım lütfen:cool:

9. themad2

themad2 Serdar

bende kendim bi yöntem geliştirdim kafamda belkide kullanılıodur bilmiorum yöntem söle bi 15 kancalı kefal takımını istarvitin etrafına sarıp suya bıraksak balık canlı çırpınıyo balık hmn atlamazmı bu sene unkapanında balık olsa bu taktigi deyicem

10. KANCA

KANCA ümraniye atakent

Favori Kamış:
    LINEAEFFE FERRARİ EXTREME 2000 4.50 cm. 3 parça Cormoran Seacor SURFMASTER 4.20 cm 3 parça
    En İyi Avı:
    elimdeki levrege sordum benden daha büyügü var dedi
    lütfen şaka olsun:eek:
    :D :D

11. Tebrik ve teşekkür ederim:)
    çok basit olmasına rağmen iş yapacağına %100 ikna oldum açıkçası.
    Bazen çözüm çok kolay olabiliyor fakat biri anlatana kadar;)

2 hafta önce yemlik canlı izmarite atarken yaklaşık 20-25 tane izmarit yarım gelmişti (lüfer tarafından yenmiş ).Mantarlı takıma ve kaşığa hiç vurmamıştı.
    Başka bir yerden canlı yem bulup bu yöntemi ilk fırsatta deneyeceğim..
    Bu lüferler iyice azıttı çünkü en son 1 mırmır ve 400gr'a yakın çupranın yarısını götürmüşlerdi.:mad: ..Şimdi hesap zamanı:cool: :rolleyes: :D :D :D

12. çapari_bilgehan

çapari_bilgehan

Favori Kamış:
    çapari takımı
    En İyi Avı:
    mezgit,çinekop
    bu sıstemı yrn gece denıyorum ins. zargana bulurum :D :D

13. tarcan

tarcan ...

Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    .

Çipuranın yarısınımı???

Offff

Bugun Boğaç (İstavrit) ile Zeynel59 un yanından döndük,
    3 adet Lüfer aldık .

Önceleri
    Bu Lüfer canavarının yaptıklarının çok abartıldığını düşünürdüm...

Bugün Uzun Olta da
    Benim zarganalara yaptıklarını gördükten sonra
    bütün fikrim değişti.

Zargana gibi ince uzun bir balık tamam ama
    Çipura gibi yayvan bir balığa yaptıklarını düşünemiyorum...
    Hala Mantığım almıyor.Ben bıçak ile bu kadar düzgün kesemiyorum yahu.

14. Deneyeceksen eğer sana bir tüyo vereyim..

Kurşunu Mümkün olduğunca ağır tut..
    derin yada dik eğimli yerlerde kullan..
    Klips yerine sadece fırdöndü Kullan....,
    Kösteği (balık bağladığın )1m den fazla uzun yapma..
    Misinayı yemlik balığın ağzından geçir,Solungacudan çıkart..ucuna 1 numara 3lü kanca bağla..Bu üçlünün bir iğnesini yem balığın kuyruğuna sapla (diğer ikisi boşta kalsın);)

Son düzenleme: 30 Eylül 2007
  15. Geçen yıl kaşık ile levrek avlarken 750gr civarı bir ispendeği çekerken Arkadan gelen bir kofana kaş il göz arasında yarısından fazlasını götürdü..Ve ben bunu 4-5m önümde çaresizce izledim...
    Bu sene lakabı kaşıkçı olan bir abimiz bandırmada 5.2kg Lık bir kofana aldı.biz sırtı kara deriz bu boya..özellikle haziran ayı içerisinde 10-15 günlük bir dönemde Bandırmada 600-700m lik bir avlağı ziyaret eder bu boylar..

16. Haaa:eek: :eek:

Uçup gitmesin diye yazdımdı felan:rolleyes: :eek: :p

17. murat41

murat41

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    vatoz 46,7 kg
    kim nederse desin sistem gayet güzel denedim güzel çalışıyor yem zarar görmeden yol alıyor daha bişey yakalamadım ama oda olacak inşallah:D

18. tarcan

tarcan ...

Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    .

Aklıma yattı,en kısa zamanda deniyor ve sonucu yazıyorum...

19. sistem çok güzel ama benim aklımda bir iki ilave var..
    çünkü bizim lüfer avladığımız yer kayalık dibe inen balık mutlaka biyere takar misinayı..ben bi çizmeye çalışayım olursa atarım buraya;)

20. r.oktay

r.oktay

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Kılıç 7 kg, Lahoz 8,5 kg
    20.şubat 2007 de bu metodu yazmıştım.pek kimse ilgilenmemişti.